ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πυρηνικής «τρομοκρατίας» συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει για άλλη μια φορά με τις δηλώσεις της η Σύμβουλος για Θέματα Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αφού πρώτα θέλησε να «καθησυχάσει», αν είναι δυνατόν, την υφήλιο ότι τα σχέδια του Πενταγώνου για πυρηνικές επιθέσεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Σε νέο γύρο δηλώσεων, μετά το σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα των Los Angeles Times, η Κοντολίζα Ράις βεβαιώνοντας τρόπον τινά τα σχέδια του Πενταγώνου που κατατέθηκαν στις 8 Ιανουαρίου για πυρηνικές επιθέσεις εναντίον επτά χωρών - της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράκ, της ΛΔ Κορέας, του Ιράν, της Λιβύης και της Συρίας- ωστόσο αυτές οι πιθανές επιθέσεις, κατά την Ράις, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. Προειδοποίησε συνάμα ότι μια επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών με όπλα μαζικής καταστροφής θα τύγχανε μιας «σκληρής απάντησης». «Ουδείς θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και ο Πρόεδρος Μπους έχει κάνει πολλά για να ενθαρρύνει και προωθήσει στρατηγικές όπως η αντιβαλλιστική άμυνα»(!) τόνισε επίσης η Ράις.

Οσον αφορά σε αυτό καθ' αυτό το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η Ράις δήλωσε ότι... το απόρρητο αυτό έγγραφο αναφέρεται στις απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ και ότι απλώς καταγράφει «σειρά επιλογών που έχει ο πρόεδρος για να αποτρέψει τη χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον των ΗΠΑ, των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμαχικών χωρών».

Ξανά «ανησυχία» για το Ιράν

Στο μεταξύ, επανέρχεται για άλλη μια φορά το «πρόβλημα» του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρόμπερτ Γουάλποουλ, στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, οι αμερικανικές υπηρεσίες εμφανίζονται υπέρ το δέον ανήσυχες για τις πυραυλικές δυνατότητες και διατείνονται πως το αμερικανικό έδαφος είναι «πολύ πιθανόν» να αντιμετωπίσει μέχρι το 2015 απειλή από πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς της Τεχεράνης.

Το Ιράν, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ως «δυνητικός» κατασκευαστής πυραύλου ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ εντός αυτού του χρονικού ορίζοντα, έχει αναβαθμιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με τη ΛΔ Κορέας. Η αξιολόγηση του Συμβουλίου άφησε το Ιράκ στην ίδια κατάταξη που είχε η χώρα αυτή και το 1999, ως «πιθανό» κατασκευαστή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Οι ανησυχίες μας για το εάν το Ιράν επιδιώκει την κατασκευή διεθνούς βαλλιστικού πυραύλου έχουν αυξηθεί», τόνισε ο Γουάλποουλ, υπεύθυνος για τα στρατηγικά και πυρηνικά προγράμματα, προσθέτοντας ότι εάν το Ιράν πρόκειται να αγοράσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Ταεπό Ντονγκ-2, από τη Βόρεια Κορέα, τότε θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ. Τέλος, τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είναι οι κυριότερες χώρες που βοηθούν άλλες να αποκτήσουν πυραυλικές δυνατότητες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ολοκληρώθηκε» η επιχείρηση «Ανακόντα»;

Συνεχίζονται οι αντιφατικές πληροφορίες από την περιοχή των μαχών

Αφγανοί μαχητές κοντά στο μέτωπο. Χτες οι «συμμαχικές» δυνάμεις ισχυρίζονταν ότι η επιχείρηση «Ανακόντα» «ολοκληρώθηκε», αλλά...

Associated Press

Αφγανοί μαχητές κοντά στο μέτωπο. Χτες οι «συμμαχικές» δυνάμεις ισχυρίζονταν ότι η επιχείρηση «Ανακόντα» «ολοκληρώθηκε», αλλά...
ΓΚΑΡΝΤΕΖ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΜΟΣΧΑ.--

Σε μια ακόμη --ανεπιβεβαίωτη, ως συνήθως-- αγγελία «νίκης» προέβησαν χτες οι Αφγανικές, υπό αμερικανική διοίκηση, δυνάμεις που διεξάγουν μάχες εναντίον (υποτίθεται) των ανδρών της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν στην περιοχή Σαρικότ: Ο Αμπντουλάχ Τζογέντα, «στρατηγός», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε ότι «η μάχη του Σάχι Κοτ τερματίστηκε. Ο συνασπισμός αφγανικών και αμερικανικών δυνάμεων εξασφάλισε τον έλεγχο ολόκληρης της Κοιλάδας του Σάχι Κοτ», προσθέτοντας ότι «οι Ταλιμπάν και οι μαχητές της Αλ Κάιντα οπισθοχωρούν προς τα σύνορα με το Πακιστάν». Για άλλη μια μέρα όμως οι πληροφορίες που έρχονταν από την περιοχή ήταν εντελώς αντιφατικές: την ίδια στιγμή που οι Αφγανοί παιάνιζαν τη «νίκη» τους, το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε ότι «εκατοντάδες» Αμερικανοί στρατιωτικοί επρόκειτο να κάνουν «την τελική επίθεση» στα βουνά, ενώ κατά την ίδια πηγή οι Αφγανοί στο μέτωπο «μελετούσαν ένα σχέδιο για να αφήσουν τους επιζώντες αντιπάλους τους να φύγουν από την περιοχή σώοι». Το σχέδιο, κατά πληροφορίες από την Καμπούλ, είναι πατρότητας του Γκουλ Χάιντερ, ευνοούμενου του Χαμίντ Καρζάι, αλλά για την αμερικανική ηγεσία δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

Η αμερικανική πλευρά απέρριψε (και) χτες, χωρίς δεύτερη κουβέντα, οποιαδήποτε «συμφωνία», και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Αντισυνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν είπε με νόημα ότι «καταστήσαμε σαφές (στους Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ) πως δε θα σταματήσουμε τις μάχες για να κάνουμε καμία συμφωνία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μήνυμα της Αλ-Κάιντα το οποίο υπογράφει ένας πολέμαρχος ονόματι Σαϊφ αλ-Ααντίλ και αναμετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο την εφημερίδα του Πακιστάν Νιουζ διαψεύδει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί «άνω των 500 απωλειών» στις μάχες. Το μήνυμα γράφει: «Μέχρι τώρα στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουμε χάσει τέσσερις μουτζαχεντίν της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν... Μπορεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας να δείξει στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης κάποιον από τους νεκρούς μαχητές μας;».

Στο μεταξύ ο Χαμίντ Καρζάι είχε χτες συναντήσεις με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Μόσχα, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ εξέφρασε ικανοποίηση «από τις ευρείες επαφές μεταξύ των χωρών μας», σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας, προσθέτοντας πως «η Ρωσία υποστηρίζει τη μεταβατική αφγανική κυβέρνηση και είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία επίλυσης των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή».

Ο Καρζάι επρόκειτο χτες να συναντηθεί και με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σήμερα αρχίζει διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά σε σχολείο

ΡΙΑΝΤ.-

Δεκαπέντε κορίτσια έχασαν κατά τρόπο τραγικό τη ζωή τους, όταν στο σχολείο τους, στη Μέκκα, ξέσπασε πυρκαγιά. Ωστόσο, οι 15 μαθήτριες δεν έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς, αλλά εξαιτίας του πανικού που προκλήθηκε, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στη Σαουδική Αραβία.

Οι περισσότερες ποδοπατήθηκαν, κάποιες έντρομες προτίμησαν να πέσουν από παράθυρα υψηλών ορόφων για να σωθούν από τις φλόγες, τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν το σχολείο από το μοναδικό κλιμακοστάσιο που υπάρχει στο κτίριο, το οποίο δε διαθέτει εξόδους κινδύνου. Οι μαθήτριες δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το σχολικό συγκρότημα καθώς η κεντρική πύλη ήταν κλειδωμένη και ο φύλακας είχε εγκαταλείψει τη θέση του. Στη Σαουδική Αραβία είναι σύνηθες να κλειδώνονται οι κεντρικές πύλες των σχολείων θηλέων για να μην μπορούν να μπουν σ' αυτά αγόρια.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας καθώς οι συγγενείς των παιδιών κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο κτιριακό συγκρότημα όπου εκτυλίχτηκε η τραγωδία.

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Συνετρίβη αμερικανικό ελικόπτερο

ΡΩΜΗ - ΑΘΗΝΑ.-

Στα θαλάσσια χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα κατέπεσε χτες ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με τριμελές πλήρωμα, από άγνωστη αιτία, μετέδωσε χτες το βράδυ το πρακτορείο «Ρόιτερ». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν διαθέσιμες από τον Εκτο Στόλο, το ελικόπτερο, τύπου «SH60B Seahawk», κατέπεσε το πρωί, κάπου 80 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ελλάδας, ενώ πραγματοποιούσε «πτήση ρουτίνας».

Η απονήωση του ελικοπτέρου έγινε από το πολεμικό πλοίο «Hayler». Το σκάφος αυτό μαζί με άλλο ένα αμερικανικό πολεμικό, καθώς και ελληνικό ελικόπτερο τύπου «Super Puma» διεξήγαγαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, χωρίς να έχουν δοθεί πληροφορίες για το αποτέλεσμα της επιχείρησης ως αργά χτες βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ