ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εικόνες ολοκληρωτικού πολέμου

Χερσαία επιχείρηση ανάλογη με αυτήν της εισβολής στο Λίβανο, εξαπέλυσε εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών ο ισραηλινός στρατός

Εικόνες ντροπής με τους Παλαιστινίους αιχμαλώτους, αλυσοδεμένους, με μάτια κλειστά, ημίγυμνους και σταμπαρισμένους με αριθμούς

Ο 23χρονος Μαχμούντ Σάλαχ, την περασμένη Παρασκευή, αρνήθηκε να βγάλει το παλτό του σε ισραηλινό μπλόκο στην Μπέιτ Χανίνα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εξευτελίστηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ και μετά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κομάντο αυτοκτονίας
Ο 23χρονος Μαχμούντ Σάλαχ, την περασμένη Παρασκευή, αρνήθηκε να βγάλει το παλτό του σε ισραηλινό μπλόκο στην Μπέιτ Χανίνα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εξευτελίστηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ και μετά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κομάντο αυτοκτονίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Τη μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση από την εποχή της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών, λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν που σηματοδοτούσαν, υποτίθεται, κάποια διπλωματική υποχώρηση. Η Ραμάλα βρίσκεται υπό ολική ανακατάληψη, η Λωρίδα της Γάζας φλέγεται με επίκεντρο το προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε. Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες ενώ πλέον οι αιχμάλωτοι Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τους 2.000. Η εικόνα τους όπου μεταφέρονται αλυσοδεμένοι, με τα μάτια δεμένα, ημίγυμνοι και φέροντες, πολλοί από αυτούς, αριθμούς στα χέρια και στο μέτωπο, σε συνδυασμό με τις εικόνες - σοκ από την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός Παλαιστινίου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, έχουν προκαλέσει ρίγη στη διεθνή κοινή γνώμη.

Περισσότεροι από 20.000 Ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν, σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, στις χερσαίες επιχειρήσεις, που άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας. Πρώτος στόχος, όπως φαίνεται, ήταν η Ραμάλα, εμπορικό και οικονομικό κέντρο των αυτόνομων, γι' αυτό και για πολλούς αναλυτές αυτή η κίνηση ισοδυναμούσε με συμβολική ανατροπή της Π. Αρχής. Περισσότερα από 150 τανκς ανακατέλαβαν την πόλη, φθάνοντας σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από την έδρα του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Κατά την εισβολή σημειώθηκαν μάχες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες. Η χθεσινή μέρα βρήκε τους δρόμους έρημους, τους στρατιώτες να κάνουν έρευνα από σπίτι σε σπίτι και το πτώμα ενός Παλαιστινίου υπόπτου για συνεργασία με το Ισραήλ, να κρέμεται σε κεντρικό σταυροδρόμι της πόλης. Ο κύριος όγκος των ισραηλινών στρατευμάτων είχε περικυκλώσει τον προσφυγικό καταυλισμό Αμάρι καλώντας όλους τους άνδρες ηλικίας από 16 - 60 να συγκεντρωθούν στους δημόσιους χώρους.

Ανάλογη απόπειρα εισβολής σημειώθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, στη βόρεια Γάζα, όπου σημειώθηκαν σφοδρότατες μάχες. Δεκαεννιά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 90 τραυματίστηκαν, κατεδαφίστηκαν τουλάχιστον 3 σπίτια και 2 μεταλλουργίες ενώ παλαιστινιακές πηγές καταγγέλλουν ότι Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες χρησιμοποίησαν παλαιστινιακά ασθενοφόρα για να εισβάλουν στον καταυλισμό.

Με το πρώτο φως της ημέρας, και ενώ άρχιζαν οι κηδείες στην πόλη της Γάζας, ισραηλινά ελικόπτερα «Απάτσι» έπλητταν την Κχαν Γιούνις, όπου σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι και την Ράφα ενώ άλλος 1 Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από πυρά του ισραηλινού ναυτικού στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Σε όλη την κεντρική Γάζα βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων και μάλιστα κατά την εισβολή στην πόλη Γουαντί αλ Σάλκα, συνελήφθησαν, τουλάχιστον, 100 Παλαιστίνιοι.

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπεσε νεκρός από ένοπλους κοντά στον εποικισμό Κίριατ Σέφερ, στη Δυτική Οχθη. Λίγο μετά την εισβολή στη Ραμάλα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου στο βόρειο Ισραήλ, ανάμεσα στο Κιμπούτζ Μετσούμπα και Κιριάτ Σμόνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 Ισραηλινοί. Οι πληροφορίες για τους ενόπλους παρέμεναν συγκεχυμένες μέχρι χθες βράδυ. Τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι 2 ένοπλοι σκοτώθηκαν και 1 συνελήφθη από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που μετέβησαν στην περιοχή. Εκτιμούσαν, όμως, ότι υπήρχαν και άλλοι ένοπλοι ενώ δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται η αρχική αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι ένοπλοι παρεισέφρησαν από τα κοντινά λιβανικά σύνορα.

«Αντισταθείτε»

Εκκληση στον παλαιστινιακό λαό να αντισταθεί στην ισραηλινή εισβολή και ιδιαίτερα στον καταυλισμό Αμάρι, στη Ραμάλα, απηύθυνε, αργά χθες, η Παλαιστινιακή Αρχή. Εξοργισμένος από τις εικόνες των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που έφεραν αριθμούς στα χέρια και στο κεφάλι, στην Τουλκαρέμ, ο Γιάσερ Αραφάτ μιλούσε για «εικόνες που θυμίζουν τη συμπεριφορά των ναζί απέναντι στους Εβραίους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο συνεργάτης του, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, εγκλωβισμένος στο σπίτι του στη Ραμάλα, δήλωνε ότι τείνει να πιστέψει πως «η επιλογή να αρχίσουν συνομιλίες ειρήνης με τους Ισραηλινούς ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος».

«Ελιγμό για τα μάτια του κόσμου» χαρακτήρισε την περιοδεία του Αμερικανού Αντονι Ζίνι, στην περιοχή, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, τονίζοντας ότι «προφανώς η Ουάσιγκτον είχε ενημερωθεί για τα ισραηλινά σχέδια ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών προκειμένου ο Σαρόν να έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε υποτιθέμενες υποχωρήσεις όταν έρθει ο Ζίνι». Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδριάζει σήμερα, να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας του παλαιστινιακού λαού ενώ ο Χανάν Ασράουι, μέλος του νομοθετικού συμβουλίου, κατήγγειλε ότι «στη Ραμάλα βομβαρδίστηκαν νοσοκομεία και ασθενοφόρα» ενώ προειδοποίησε ότι η ισραηλινή τακτική «μετατρέπει κάθε Παλαιστίνιο σε μαχητή». Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίζι, τόνιζε ότι «πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να σκοτώνουμε, όπου μπορούμε, τους κατακτητές».

«Αυτοσυγκρατούμαστε»

«Ο ισραηλινός στρατός επιδεικνύει μέγιστη αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις που διεξάγει σε πόλεις και προσφυγικά στρατόπεδα» δήλωνε με θράσος, την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντόρε Γκολντ. Ο στρατηγός Γκαλ Χιρς, επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Δ. Οχθη, συμπλήρωνε ότι «οι επιχειρήσεις στρέφονται κατά της υποδομής των τρομοκρατών, και όχι κατά του πληθυσμού». Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών, έχουν οδηγήσει σε «πολλές συλλήψεις τρομοκρατών, σε καταστροφή 20 κατασκευαστηρίων βομβών και σε κατάσχεση τεράστιων ποσοτήτων όπλων και εκρηκτικών».

Την ίδια στιγμή, όμως, το ακροδεξιό «Μέτωπο της Εθνικής Ενωσης», με τους 7 βουλευτές του και τους 2 υπουργούς (Τουρισμού και Υποδομής, Μπέντζαμιν Ελόν και Αβικγντόρ Λίμπερμαν αντίστοιχα) αποχωρούσε από την κυβέρνηση Σαρόν διαμαρτυρόμενο «για τις υποχωρήσεις του πρωθυπουργού που ήρε τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα και αποδέχτηκε να αρχίσει συνομιλίες χωρίς να προηγηθεί περίοδος ηρεμίας». Από την πλευρά του, ο Σιμόν Πέρες απηύθυνε έκκληση «να μην ταπεινώνει ο ισραηλινός στρατός τους Παλαιστινίους. Οι δηλώσεις Αραφάτ είναι έντονες γιατί νιώθει ταπεινωμένος».

Ρωσική «σύγχυση»

Την άμεση αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η «προσωπική», όπως δήλωσε, απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Σεργκέι Μιρόνοφ, που επισκέπτεται την περιοχή, να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ ενώ παράλληλα δήλωνε ότι «οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ του θυμίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Τσετσένων και των Ταλιμπάν. Δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία». Ο Μιρόνοφ συμπλήρωσε, απλώς ότι «ο Αραφάτ είναι ο μόνος που μπορεί να ελέγξει τους μαχητές και να είναι συνομιλητής».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος, Βντόβιν, έσπευσαν να τονίσουν ότι «οι προσωπικές εκτιμήσεις του Μιρόνοφ (που θεωρείται στενός συνεργάτης του Πούτιν) δεν αλλάζουν τη ρωσική θέση που αναγνωρίζει τον Παλαιστίνιο ηγέτη και τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης επίλυσης». Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο ανακοίνωνε ότι ασκεί έντονες πιέσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει στον Γιάσερ Αραφάτ να συμμετάσχει στην αραβική σύνοδο στη Βηρυτό, στα τέλη του μήνα, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός». Τέλος, αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι ο Ζίνι θα προτείνει την ανάπτυξη Αμερικανών παρατηρητών στα αυτόνομα εδάφη.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤΙΚ ΤΣΕΪΝΙ
Πρώτος σταθμός στη Μ. Ανατολή η Ιορδανία

ΑΜΜΑΝ.-

Τις πρώτες αντιδράσεις θα συναντήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, που έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, για «διαβουλεύσεις με τον αραβικό κόσμο για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ντικ Τσέινι, αναμένεται να συζητήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα τους επόμενους στόχους των ΗΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι το Ιράκ, αλλά αυτό ακριβώς το ζήτημα χαρακτηρίζεται ακανθώδες, καθώς για «καλωσόρισμα», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο βασιλιάς Αμπντάλα χαρακτήρισε «καταστροφική» μια επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης. Ο Ιορδανός μονάρχης αναμένεται εξάλλου να θέσει στο συνομιλητή του το παλαιστινιακό ζήτημα και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Τσέινι έφθασε στην Ιορδανία προερχόμενος από το Λονδίνο, όπου είχε συνομιλίες με τον Τόνι Μπλερ επί των παραπάνω θεμάτων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την αποστολή του για συνομιλίες και όχι για αποφάσεις. Εξάλλου, οι αποφάσεις μάλλον έχουν ληφθεί από καιρό, ακόμη και οι πληροφορίες για την ημερομηνία της έναρξης των επιχειρήσεων έχει διαρρεύσει, που σύμφωνα με διάφορα διεθνή ΜΜΕ, προσδιορίζεται για το τέλος Αυγούστου ή τον Σεπτέμβρη.

Πάντως, δεν είναι μόνο ο αραβικός κόσμος που αντιδρά στο ενδεχόμενο της έναρξης των επιχειρήσεων ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις, παραμένει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρισκόταν ακόμη στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ μπορεί να αποφευχθεί και πρόσθεσε ότι «η οδός των Ηνωμένων Εθνών» είναι προτιμότερη από την προσφυγή στη βία και εμφανίστηκε δε, επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το μέγεθος της απειλής που αποτελεί το Ιράκ για τη διεθνή κοινότητα.

Να σταματήσει το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού

Παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μέτρα και πρωτοβουλίες για να σταματήσει το αποτρόπαιο έγκλημα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, ζήτησαν με παρεμβάσεις τους εκτός ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πατάκης και Στρ. Κόρακας, απαιτώντας να σταματήσει η υποκρισία των διακηρύξεων και φραστικών καταδικών.

Ζήτησαν, επίσης, υπό τις επευφημίες του Σώματος, να γίνουν επιτέλους σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι συμφωνίες για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε: «Η σφαγή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Σαρόν κατά του παλαιστινιακού λαού δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις, όσον αφορά στην έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων φαίνεται να έχει στόχο την κατάργηση κάθε προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και την πολιτική ή φυσική εξόντωση της παλαιστινιακής ηγεσίας. Η βδομάδα που έκλεισε ήταν η αιματηρότερη από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Καταμετρούνται περισσότεροι από εκατό νεκροί Παλαιστίνιοι και τριάντα πέντε Ισραηλινοί.

Αποκορύφωμα του αιματοκυλίσματος ήταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι ισραηλινές επιδρομές από αέρα, θάλασσα και ξηρά ήταν συνεχόμενες και ανηλεείς με την ισοπέδωση της έδρας του Γιάσερ Αραφάτ. Τα παλαιστινιακά εδάφη φλέγονται απ' άκρη σ' άκρη, το αίμα ρέει και ο θρήνος τελειωμό δεν έχει.

Απαιτούμε να παρασχεθεί διεθνής προστασία στον παλαιστινιακό λαό, να σταματήσει αμέσως η γενοκτονία, να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι συμφωνίες για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Ο Στρ. Κόρακας επισήμανε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: «Για το έγκλημα που διαπράττεται στη Μέση Ανατολή ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, θα πρέπει άμεσα να περάσουμε από τις διακηρύξεις και τις προφορικές καταδίκες σε πράξεις και η πρώτη πράξη που πρέπει να γίνει είναι να διακοπεί άμεσα κάθε χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το Ισραήλ, καθώς επίσης και κάθε σχέση εξοπλισμών που υπάρχει ανάμεσα στο Ισραήλ και στις χώρες και τις πολεμικές βιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί φαίνεται ότι αυτές οι σχέσεις είναι αρκετά έντονες.

Οχι, λοιπόν, άλλη υποκρισία! Να περάσουμε στα έργα για να εμποδίσουμε τη συνέχιση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος!».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτάσεις για λογαριασμό της ΕΕ και των ΗΠΑ

Βήματα στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής θέλει να δοκιμάσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας κι αυτός -με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων και την άδεια των Αμερικανών- μια «ειρηνευτική αποστολή».

Ο Γ. Παπανδρέου, προγραμματίζει στις αρχές Απρίλη περιοδεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου και θα παρουσιάσει «ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει:

  • άμεση εκεχειρία,
  • άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες θα λάβουν υπόψη τους τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ειρηνευτικής διαδικασίας,
  • αξιοποίηση της γαλλικής πρότασης για εκλογές των Παλαιστινίων, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν οι μετριοπαθείς περί τον Αραφάτ πολιτικές δυνάμεις,
  • αξιοποίηση των ειρηνευτικών κινημάτων που αναπτύχθηκαν στο Ισραήλ και προσφορά οικονομικών ανταλλαγμάτων στους Εβραίους εποίκους που τυχόν θα θιγούν από την όποια ρύθμιση ή συμφωνία,
  • προώθηση της αραβικής συναίνεσης και υποστήριξη του σαουδαραβικού ειρηνευτικού σχεδίου, καθώς και ελευθερία κινήσεων στον Αραφάτ προκειμένου να λάβει μέρος στις διπλωματικές διεργασίες για την εξεύρεση λύσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ