ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις κόντρα στο συμβιβασμό

Η ΟΒΣΑ και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα καλούν τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος στο σημερινό κλείσιμο των καταστημάτων και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών

Τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δεν ικανοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε εναντίον τους, παρά τους περί του αντιθέτου πανηγυρισμούς της πλειοψηφίας της ηγεσίας των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, αλλά και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, που έσπευσαν να νομιμοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική και να καλέσουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αναστολή των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί. Γι' αυτό η βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, οι εκατοντάδες χιλιάδες των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δεν έχουν κανέναν λόγο να συμμεριστούν τους πανηγυρισμούς των συμβιβασμένων πλειοψηφιών, δεν έχουν λόγο να ευθυγραμμιστούν με την απόφασή τους για αναστολή των κινητοποιήσεων. Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν ακόμα πιο δυναμικά και ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα που έχουν χαράξει τον τελευταίο καιρό οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες τους καλούν να δώσουν δυναμικό «παρών» και αποφασιστική απάντηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί όλα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Καλεί τους ΕΒΕ να κλείσουν σήμερα το πρωί τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. έξω από το υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλοντας ότι οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, διά των πλειοψηφιών τους, ξεπούλησαν τον αγώνα τους.

Το ίδιο και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, που τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω σε κανένα ουσιαστικό αίτημα για το φορολογικό, όπως στη δήλωση περί συνάφειας για την τριετία 1999-2001, στο λογιστικό ή εξωλογιστικό τρόπο φορολόγησης, στους υπερβολικούς συντελεστές καθαρού κέρδους για τους ΕΒΕ, την ώρα που στο μεγάλο κεφάλαιο οι συντελεστές μειώνονται. Παρ' όλ' αυτά, καταγγέλλει, οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, παίρνοντας κάποια ψίχουλα που τους έδωσε η κυβέρνηση για να συνεχίσει να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική, ματαίωσαν τις κινητοποιήσεις. Η Παναττική Επιτροπή - όπως και οι ομοσπονδίες, τα σωματεία και οι ενώσεις ΕΒΕ που την αποτελούν - έκρινε ότι οι λόγοι για τους οποίους εξαγγέλθηκε η σημερινή κινητοποίηση, με κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών και συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από το υπουργείο Οικονομικών, παραμένουν. Στα πλαίσια αυτά, η Παναττική Επιτροπή καλεί τους ΕΒΕ να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό κλείσιμο με το σύνθημα «Κλείνουμε για μια μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα», παίρνοντας ταυτόχρονα στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης του εισοδήματός τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ &ΝΗΣΩΝ
Κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί όλους τους ΕΒΕ να κλείσουν σήμερα τα μαγαζιά και να πάρουν μέρος στην κατάληψη Εφοριών και στη σημερινή συγκέντρωση στα Γιάννενα

Να σταθούν μακριά από παζάρια και συμβιβασμούς και να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή απεργία, καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) με απόφαση του ΔΣ της. Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση στα Γιάννενα, που ξεκινά στις 6.30 το πρωί με κατάληψη των εφοριών και στη συνέχεια στις 9 π.μ. θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στον ίδιο χώρο. Την κινητοποίηση διοργανώνουν η ΟΕΣΒΔΕΝ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Σε έκτακτη ανακοίνωσή της η ΟΕΣΒΔΕΝ αποκαλύπτει το ρόλο και την αποστολή των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΚΕΕΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και σημειώνει: «Κυβέρνηση και συμβιβασμένες πλειοψηφίες, το μεσημέρι στις 11 Μάρτη, συνυπογράψανε την καταδίκη των ΕΒΕ με τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος τους, που τώρα ονομάζεται συνάφεια του ΦΠΑ και του εισοδήματος ή πιο κομψά αυτοέλεγχος. Κοινωνικό έγκλημα σε βάρος χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων».

Υπενθυμίζουν πως «η επαίσχυντη συμφωνία αυτών των ηγεσιών και η απόφασή τους για αναστολή της απεργίας, είναι σε αντίθεση με αιτήματα που και οι ίδιες είχαν υιοθετήσει, κάτω από την πίεση και την αγωνιστική διάθεση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανά μας και εκφράστηκε με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα». Και σημειώνουν πως «η όλη στάση τους έκανε πιο καθαρό το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών που δεν είναι άλλος από την περιθωριοποίηση των μικρών επιχειρήσεων και τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγες μεγαλοεπιχειρήσεις, σε λίγες πολυεθνικές».

Το ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, να αντιμετωπίσουν μαχητικά το μηχανισμό που «έχει στήσει η κυβέρνηση με τους υπηκόους της στο συνδικαλιστικό κίνημα και έχουν σα στόχο να εξαπατήσουν τους συναδέλφους και να κάμψουν την αγωνιστική τους διάθεση». Στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, οι ΕΒΕ πρέπει να απαντήσουν ενωμένοι διεκδικώντας μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, την απόρριψη συνολικά των προτάσεων της κυβέρνησης, δηλώνει ο Α. Σπύρου, πρόεδρος της ΟΕΣΒΔΕΝ.

Η... «επιτυχία»!

Προκλητικές εμφανίστηκαν με κοινή τους ανακοίνωση οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, καθώς και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, ανακοινώνοντας τους λόγους για τους οποίους «γνωστοποίησαν» στις Ομοσπονδίες την απόφασή τους να αναστείλουν το προγραμματισμένο για σήμερα κλείσιμο των μαγαζιών και βιοτεχνιών. Οι διοικήσεις των εν λόγω τριτοβάθμιων οργανώσεων των ΕΒΕ, δε διστάζουν να κάνουν λόγο για «επιτυχή έκβαση των επίπονων διαπραγματεύσεων» με το υπουργείο Οικονομικών, για «αποτέλεσμα που ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και άλλα «πράσινα άλογα». Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν; Ας τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, συμμετέχοντας στις σημερινές κινητοποιήσεις που οι Ομοσπονδίες τους ορθώς έκριναν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αναστείλουν, συνεχίζοντας ανυποχώρητα τον αγώνα τους.

Απλήρωτοι οι εργάτες δακοκτονίας

Ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, σε δήλωσή του, καταγγέλλει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή του δώρου στους εργαζόμενους στη δακοκτονία. Οπως αναφέρει «κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο κακό γνωστό σενάριο σε βάρος των εργαζομένων στη δακοκτονία» και συνεχίζει «έτσι και φέτος και ενώ κοντεύει να έρθει καινούρια περίοδος ραντίσματος, ακόμα περιμένουν αυτοί που εργάστηκαν πέρυσι σ' αυτή τη δουλιά να πάρουν το δώρο τους».

Είναι πέρα για πέρα απαράδεκτα πράγματα και το ίδιο απαράδεκτοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη γι' αυτόν τον εμπαιγμό, είτε πρόκειται για τη Νομαρχία, είτε για τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας». Καταλήγοντας ο Στ. Σκοπελίτης τονίζει ότι «είναι απαίτηση των εργαζομένων και δική μου να καταβληθεί αμέσως το δώρο και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να μπει τέρμα σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έτσι που οι εργαζόμενοι αυτοί να πληρώνονται άμεσα για την εργασία που κάνουν».

ΓΕΝΑΡΗΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2001
Δραματική μείωση 24,5% των εξαγωγών

Δραματική μείωση κατά 24,5% της αξίας των εξαγωγών εμπορευμάτων το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2001, ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2000, κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την κατά 10,1% μείωση της αξίας των εισαγωγών εμπορευμάτων, αποτελεί στοιχείο ότι η ελληνική οικονομία κινείται με ρυθμούς έντονης επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο εννιάμηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη:

  • Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 19.785 εκατ. δολάρια, έναντι 22.011 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2000. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια μείωση της αξίας των εισαγωγών κατά 10,1%.
  • Πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση της αξίας των εξαγόμενων εμπορευμάτων, καθώς από 8.471 εκατ. δολάρια το εννιάμηνο Γενάρη- Σεπτέμβρη του 2000, μειώθηκαν σε μόλις 6.392 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Το ποσοστό μείωσης έφτασε δηλαδή το 24,5%!
  • Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 13.393 εκατ. δολάρια έναντι 13.539 εκατ. δολαρίων το 2000, παρουσίασε δηλαδή μια μικρή βελτίωση 1,1% και αυτό επειδή η απόλυτη μείωση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την απόλυτη μείωση των εξαγωγών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ