ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφήμερες κατασκευές» στην Αθήνα

Δείγμα εφήμερης κατασκευής στο Σίδνεϊ
Δείγμα εφήμερης κατασκευής στο Σίδνεϊ
«Εφήμερες κατασκευές στην πόλη της Αθήνας» είναι το θέμα του ανοιχτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που διοργανώνει η ΑΕ «Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του ΥΠΠΟ - φορέας διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας - σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων.

Σκοπός του διαγωνισμού, όπως παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του Ε. Βενιζέλου, είναι η πρόσκληση αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο για να σχεδιάσουν «εφήμερες» κατασκευές, που θα μπορούν να υποδεχτούν και να αποτελέσουν οι ίδιες πολιτιστικά γεγονότα, στην Αθήνα και στις άλλες «ολυμπιακές» πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος). Οι κατασκευές θα είναι μετακινούμενες και συναρμολογούμενες και θα τοποθετηθούν πριν το 2004. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί να τις διατηρήσει και μετά τους αγώνες, αν θεωρήσει ότι «δένουν» αισθητικά με το αστικό περιβάλλον.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών και επαγγελματίες, σε έξι θεματικές κατηγορίες: κατασκευή μικρού θεάτρου, συναυλιακής εξέδρας, εργαστηρίων δημιουργικών δραστηριοτήτων, εκθεσιακών χώρων, «γεννητριών» αστικής αναψυχής, σήμα οδικής σήμανσης για τις ολυμπιακές δραστηριότητες. Τη διεθνή κριτική επιτροπή θα αποτελούν αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι σχετικών φορέων. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπεί ο αρχιτέκτονας Ηλίας Ζέγγελης, ο οποίος σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έχουμε ακόμη και ενθουσιώδεις αντιδράσεις για συνεργασία από αρχιτέκτονες και συναδέλφους όπως ο Ιάπωνας Τόγιο Ιτο, η Ζάχα Χαντίντ από το Λονδίνο και ο Χάμι Ρασίντ από τη Ν. Υόρκη».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο διευθυντής Γενικών Σπουδών της Αρχιτεκτονικής Ενωσης του Λονδίνου Μαρκ Κάζανς και ο καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Πολ Χιρστ, οι οποίοι μετέχουν στη διοργάνωση του διαγωνισμού. Ο Π. Χιρστ είπε ότι «αυτές οι κατασκευές είναι μια αφορμή για να σκεφτούμε για την πόλη, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά την κατάσταση των πόλεων σε όλο τον κόσμο σήμερα». Ο Μ. Κάζανς πρόσθεσε ότι «οι αρχιτέκτονες καλούνται να σχεδιάσουν στο όνομα της Αθήνας και αυτό είναι ένα πείραμα που θα προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων να συμμετάσχουν σ' αυτό το διαγωνισμό».

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχτεί στις 8 Απρίλη και η κατάθεση των προτάσεων θα γίνεται έως τις 11 Νοέμβρη. Θα απονεμηθούν 54 βραβεία (δε θα υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις), στα οποία θα μοιραστούν 315.600 ευρώ.

Το Αγρίνιο τίμησε το «τέκνο» του

Ο Χρήστος Καπράλος στο εργαστήρι του
Ο Χρήστος Καπράλος στο εργαστήρι του
Το Αγρίνιο τίμησε, πανηγυρικά, το περασμένο Σάββατο ένα κορυφαίο «τέκνο» του, τον αξέχαστο γλύπτη Χρήστο Καπράλο, με την ευκαιρία της έκδοσης της «Αυτοβιογραφίας» του, από την «Αγρα». Στην τιμητική εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, την οποία οργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου και η Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπράλου και την «Αγρα», μίλησαν ο δήμαρχος Θύμιος Σώκος, ο πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας, Γιώργος Πετρούλας, ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, η Σούλη Καπράλου και οι φίλοι του γλύπτη και μέλη του Ιδρύματος Καπράλου, Γιάννης Δάλλας και Θάνος Κωνσταντινίδης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Θοδωρής Γκόνης διάβασε αποσπάσματα της «Αυτοβιογραφίας», ενώ η ηθοποιός Λουκία Πιτσιόλα διάβασε κείμενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου για τον Καπράλο. Στην εκδήλωση προβλήθηκε μια κινηματογραφημένη (από τον Γ. Εμιρζά) συνέντευξη του Καπράλου, ενώ εκτέθηκαν δυο ορειχάλκινα γλυπτά του - μια από τις εννέα «Μάνες» του (ανήκει στο Μουσείο Αγρινίου) και η «Νούλα» - καθώς και φωτογραφίες - σε φυσικό μέγεθος - της «Ζωφόρου» του.

Η Σούλη Καπράλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «και στα πιο δραματικά έργα του Καπράλου ξεχύνεται ένα δροσερό, ελπιδοφόρο αεράκι. Ποτέ δεν καταθλίβουν». Ο Γιάννης Δάλλας χαρακτήρισε την «Αυτοβιογραφία» του Καπράλου «απόδειξη πηγαίου ήθους και αδιατάραχτου δεσμού μεταξύ καλλιτεχνίας και ζωής» και επισήμανε: «Η "Αυτοβιογραφία" εξομολογείται τις συνθήκες των αντίξοων καιρών και του αγώνα να αποδώσει με τα έργα ό,τι οφείλει στη ζωή, στην εποχή και στην ιστορία. Διακρίνεται σ' αυτήν ο απέριττος, λιτός, ακέραιος τεχνίτης, δίπλα στην πληθωρική, τη δωρική, χειμαρρώδη καλλιτεχνική δημιουργία του. Την τιθάσευση των υλικών στα μεγαλοπλαστικά του έργα».

Ο Θάνος Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε τον Χρ. Καπράλο «σάρκα εκ της σαρκός της Ρούμελης, με διεθνή αναγνώριση για το έργο του, κέντρο του οποίου είναι ο Ανθρωπος». Ο ομιλητής σημείωσε ότι ο Καπράλος στη Ζωφόρο του «σμιλεύει στίχους του για την πατρίδα, τους αγρότες και εργάτες και υμνεί τη ζωή: "Γλυκός ο πόνος για την πατρίδα/ Σκληρός ο μόχθος για τη ζωή/ Γεωργοί, σκαφτιάδες, αμπελουργοί/ Μανάδες χαροκαμένες/ Γυναίκες λυπημένες/ Τι όμορφη που είναι η ζωή"» και κατέληξε: «Ο γλύπτης Καπράλος με τη μεγάλη τέχνη του ιστορεί μιαν ακόμη ελληνική πράξη του δράματος της Ιστορίας που έχει παιχτεί. Της Ιστορίας, που βέβαια, συνεχίζεται».

Σύγκρουση ηθοποιών - διεύθυνσης στο ΚΘΒΕ

Σε σύγκρουση βρίσκονται και πάλι οι ηθοποιοί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, Βύρωνα Αρδίτη, τον οποίο κατηγορούν για παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, έλλειψη προγραμματισμού, κλειστές αίθουσες το Φλεβάρη - Μάρτη και επιλογές με προσωπικά κριτήρια.

Σε συνέντευξη Τύπου οι Ηθοποιοί ΚΘΒΕ-ΣΕΗ κατήγγειλαν παραβιάσεις 119 συλλογικών συμβάσεων εργασίας ηθοποιών του θεάτρου, από τον Οκτώβρη του 2001 ως το πρώτο πενθήμερο του Μάρτη. Οι παραβιάσεις αφορούν: Τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων, καθώς πολλά συμβόλαια που υπέγραψαν, κυρίως νέοι ηθοποιοί, είναι πεντάμηνα, ενώ κανονικά έπρεπε να είναι οκτάμηνα. Το συνεχές ωράριο απασχόλησης. Την παράλληλη εργασία ηθοποιών, που ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΚΘΒΕ συνεργάζονται παράλληλα και με άλλα σχήματα.

Συγκεκριμένα ανέφεραν τα ονόματα δύο ηθοποιών της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», της Εφης Σταμούλη και του Δημήτρη Ναζίρη, οι οποίοι παράλληλα με την Πειραματική Σκηνή συνεργάζονται φέτος και σε δύο παραγωγές του ΚΘΒΕ.

Καταγγέλλουν, επίσης, πως παρέμεινε αναξιοποίητο ένα μεγάλο ποσοστό ηθοποιών, 60 για την ακρίβεια. Καθώς μάλιστα οι συμβάσεις πολλών απ' αυτούς λήγουν τον προσεχή Απρίλη, οι ηθοποιοί αναρωτιούνται με ποια κριτήρια θα γίνει η παύση ή η ανανέωση της σύμβασής τους, αφού πολλοί απ' αυτούς δεν πήραν κάποιο ρόλο εδώ και καιρό. Παράλληλα, τόνισαν πως οι παραγωγές του ΚΘΒΕ είναι λίγες σε σχέση με το δυναμικό του και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη μείωση των φετινών εισιτηρίων.

Οι ηθοποιοί θεωρούν πως οι συμπαραγωγές του ΚΘΒΕ με άλλα σχήματα της πόλης έγιναν με προσωπικά κριτήρια και όχι μέσω κάποιας προκήρυξης. Τέλος, σημείωσαν την ανησυχία τους για καθυστέρηση κάποιων καλοκαιρινών παραγωγών του ΚΘΒΕ, λόγω έλλειψης έγκαιρου προγραμματισμού.

Αρχαίο νεκροταφείο στην Κηφισιά

Ενα σπάνιο νεκροταφείο πολεμιστών των Γεωμετρικών Χρόνων (8ος αιώνας π.Χ.) αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, σε οικόπεδο στην Κηφισιά, στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Αχαρνών, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Με τις ανασκαφές που διενεργεί, από το 2001, η Β` ΕΠΚΑ στο συγκεκριμένο σημείο, αποκαλύφθηκαν 140 τάφοι, αρχαίος δρόμος και τμήμα μνημειώδους κυρτού τοίχου ρωμαϊκής δεξαμενής του 2ου αι. μ.Χ., γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχή χρήση του χώρου από τον 8ο π.Χ αι. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο νεκροταφείο βρέθηκε μεγάλος αριθμός λάκκων με ενδείξεις αποτέφρωσης των νεκρών. Τα κτερίσματα είναι πλουσιότατα και περιλαμβάνουν πήλινα αγγεία και χάλκινα αντικείμενα.

Οι αρχαιολόγοι εστιάζουν την προσοχή τους στη συστάδα τάφων της Γεωμετρικής Εποχής, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το στρώμα των αρχαϊκών τάφων του 7ου και 6ου π.Χ. αι. Σε έναν από αυτούς τους τάφους αποκαλύφθηκαν ζωγραφισμένα αγγεία, ένας χάλκινος λέβητας, ένας μεγάλος αμφορέας και άλλα αντικείμενα σε πολύ καλή κατάσταση. Σε άλλο τάφο αποκαλύφθηκε ανδρικός σκελετός σε ύπτια στάση, με μία ζωγραφισμένη οινοχόη και σπάνιο σιδερένιο ξίφος 90 εκατοστών.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν το νεκροταφείο της Γεωμετρικής εποχής στην Κηφισιά ως μια από τις σπάνιες και σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων και ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Με τις ταινίες «Η καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή και «Οι αρραβωνιασμένοι» του Ερμάνο Ολμι συνεχίζονται αύριο (7 μμ) οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11). Στις 21/3, Ημέρα Κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, θα προβληθούν οι ταινίες «Μιροπάφσιμ, καλή αντάμωση» των Γ. Κόρρα - Χρ. Βούπουρα και «Ο μυστικός δείπνος» του Γκουτιέρεζ Αλέα. Στις 28/3, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, οι ταινίες «Μπάυρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου» του Νίκου Κούνδουρου και «Μάκβεθ» του Ορσον Γουέλς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ