ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Με «σωσίβια» την «κεντροαριστερά» και την «αντιδεξιά» πόλωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κεντροαριστερά», εκλογικός νόμος και κλίμα πόλωσης με αποθέωση της κούφιας αντιδεξιάς ρητορείας. Αυτό είναι το τετράπτυχο της τακτικής με την οποία θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση των στελεχών για να αντιμετωπιστεί το «κλίμα ηττοπάθειας» και της «κακής λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων».

«Κεντροαριστερά»

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την 5ωρη συνεδρίαση, ο Κ. Σημίτης αφού ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004 (στη συνεδρίαση ο Κ. Σκανδαλίδης είχε εκτιμήσει ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να σύρει την κυβέρνηση σε εκλογές πριν από την προεδρία της ΕΕ το 2003), δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «σταθερά προσανατολισμένο» στη δημιουργία ενός «πλειοψηφικού ρεύματος» για «να στηρίξει την προώθηση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Γι' αυτό, όπως είπε, «επιδιώκουμε τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς (...) Οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες μας - συνέχισε - για προγραμματικές συγκλίσεις που έγιναν και θα γίνουν δεν απευθύνονται μόνο στην κορυφή των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά κυρίως στους πολίτες. Οι πρωτοβουλίες μας - κατέληξε - δεν εντάσσονται σε τακτικές εντυπωσιασμού, ούτε βέβαια σε ανάγκες της συγκυρίας. Επιδιώκουμε την ευρύτατη συμπαράταξη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων με ένα σύγχρονο πρόγραμμα». Με αυτή τη γραμμή, δε, όπως διαβεβαίωσε, θα κατέλθει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές...

Ερχονται γκάλοπ...

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το σενάριο της «κεντροαριστερής διακυβέρνησης» καταλαμβάνει πρωταρχική σημασία στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται ο Κ. Σημίτης να αποστείλει επιστολή στα... «κεντροαριστερά» κόμματα (όπως εισηγήθηκε σχετικά ο Δ. Ρέππας), καλώντας τα για διάλογο σε συγκεκριμένα θέματα. Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει μπαράζ... «κεντροαριστερής» προπαγάνδας, δεδομένου ότι ο Κ. Λαλιώτης ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα δυο (!) γκάλοπ, σύμφωνα με τα οποία ο ελληνικός λαός αδημονεί για τη συγκρότηση της «κεντροαριστεράς»...

Εκλογικός νόμος

Η υπόθεση του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει επίσης ένα από τα «χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ στην τακτική του. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο εντάσσεται στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος» και «στην προσπάθεια για την ποιότητα της δημοκρατίας»... Δεν παρέλειψε, βέβαια, να μιλήσει υποκριτικά για την «ανάγκη σαφέστερης αντιστοιχίας των επιλογών των πολιτών με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή», αλλά και δεν παρέλειψε να σημειώσει ως «πρώτη προτεραιότητα» την «πολιτική σταθερότητα». Κατά την ίδια υποκριτική πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αποτελεί τακτική κίνηση. «Κάθε άλλο μάλιστα», ισχυρίστηκε...

Οσο για το χρόνο που θα τεθεί το θέμα, υπήρξε ασαφής: «Ο διάλογος αυτός θα έρθει με τη σειρά του», απάντησε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η όλη μεθόδευση να εκδηλωθεί μετά τις δημοτικές, ώστε το ΠΑΣΟΚ να λάβει υπόψη του τα δεδομένα εκλογικά αποτελέσματα και να προσδιορίσει ανάλογα τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο. Ο ίδιος πάντως δικαιολόγησε την ασάφεια λέγοντας ότι προηγείται το νομοσχέδιο για το λεγόμενο πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες», ώστε, όπως ανέφερε, «να μην μπορεί κανένας να απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς».

«Αντιδεξιά» υποκρισία και πόλωση

Βασική πλευρά της τακτικής του ΠΑΣΟΚ θα είναι στην πορεία προς τις εκλογές η κούφια «αντιδεξιά» φρασεολογία.

Δίνοντας το στίγμα ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στη ΝΔ, μίλησε για «κόμμα με γνωστή ταυτότητα», που «την έδειξε την περίοδο '89-'93». Σήμερα, συνέχισε, η ΝΔ «είναι κόμμα με σημαία ευκαιρίας», που «χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη επιθετικότητα και την καλλιέργεια κλίματος πόλωσης, σκανδαλολογίας και από μια συνεχή καταστροφολογία. Αυτή τη ρητορική δεν μπορούμε να την αφήσουμε αναπάντητη», συμπλήρωσε, πείθοντας και τον πλέον αδαή ότι επέρχεται μια περίοδος που ο δικομματικός καυγάς θα ξεπεράσει κάθε όριο.

Εκεί που ο Κ. Σημίτης έβαλε τα δυνατά του ήταν στην προσπάθεια να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα... του λαού, σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ, που, όπως είπε, «συνεχίζει να είναι και θα είναι μια παράταξη μιας κοινωνικής μειοψηφίας που αδιαφορεί για την κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία, εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και πιστεύει και εργάζεται για την ανεμπόδιστη και ολοκληρωτική λειτουργία της αγοράς σε όλους τους τομείς της ζωής». «Η ΝΔ - συμπλήρωσε - εκπροσωπεί συμφέροντα των ολίγων, εκπροσωπεί συμφέροντα τα οποία δεν έχουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, συμφέροντα εχόντων, οι οποίοι προασπίζονται τη δική τους προνομιακή θέση στην κοινωνία».

Κατόπιν όλων αυτών και ερωτηθείς για το λεγόμενο «σενάριο της δεξιάς παρένθεσης», ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «αστείο», ενώ στο ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές η ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θέλει να αποφύγει την επιτυχία» του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παιχνίδια με πρόωρες εκλογές

Με μισόλογα και υπαινιγμούς περί πρόωρων εκλογών, επιχειρεί να βγει από τα αντιπολιτευτικά αδιέξοδά της η ηγεσία της ΝΔ, αλλά καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο.

Ενώ ο Κ. Καραμανλής, πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, είχε αποσαφηνίσει ότι δε θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «δεν έχει κανένα νόημα να ζητάμε εκλογές, αφού δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε», χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφήνοντας ανοιχτό το χρόνο που θα το πράξει. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ΝΔ δε ζητά πρόωρες εκλογές, τόνισε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Θα γίνει και αυτό. Μη βιάζεστε». Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει πότε το κόμμα θα υποβάλει το συγκεκριμένο αίτημα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει η πίεση «εκ των έσω», για να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και ορισμένοι βουλευτές έχουν δημόσια δηλώσει ότι πρέπει να τεθεί το θέμα των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, εφόσον το «επιβάλει» το αποτέλεσμα, ενώ άλλοι θεωρούν πως το κόμμα θα πρέπει να ζητήσει άμεσα πρόωρες εκλογές. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ χρησιμοποιεί το χαρτί της «αιωρούμενης απειλής» για πρόωρες εκλογές, ακριβώς για να μεγιστοποιήσει τις πιέσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Σ' αυτό το πνεύμα, άλλωστε, κινήθηκε και η κριτική που ασκήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών, όπου βασική διαπίστωση ήταν ότι, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα! «Δεν έχουν κάνει τίποτα. Ακόμη και κυβερνήσεις που δεν καταγράφηκαν με θετικά χρώματα στην ιστορία του τόπου, είχαν κάποιο έργο να επιδείξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Ποτέ κυβέρνηση δεν ήταν τόσο κοντά και δεν υπηρέτησε με τέτοιον τρόπο τις επιταγές οργανωμένων συμφερόντων».

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι το κυβερνών κόμμα, επειδή δεν παράγει έργο, θα επιχειρήσει να πολώσει το κλίμα και να δημιουργήσει τεχνητή όξυνση, υπεραμυνόμενος, ταυτόχρονα, της αντιπολιτευτικής τακτικής του, λέγοντας ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να κάνει το χρέος της ως αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική και παρουσιάζοντας εποικοδομητικές προτάσεις.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι η ΝΔ δε φοβάται τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί και να τις επιβάλλει και έκανε λόγο για «έλλειμμα διακυβέρνησης της χώρας»(!). Ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το ζητούμενο είναι μια αποτελεσματική κυβέρνηση.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές διοργανώνουν στις 6.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60), οι Κομματικές Οργανώσεις Πατησίων. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, στο Μύτηκα, στις 7.30μ.μ., σε κεντρικό καφενείο. Θα μιλήσει ο Κ. Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αργυρούπολης του ΚΚΕ, στις 7μ.μ., στο Α' ΚΑΠΗ.

- Η ΚΟ Δομοκού του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση, στις 7.30μ.μ., στο Δημαρχείο, με ομιλητή τον Γ. Παναγή, γραμματέα της ΝΕ Φθιώτιδας του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ