ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 3-2
Η μεγάλη ανατροπή

Ο Αλεξανδρής «καθάρισε» για τον Ολυμπιακό
Ο Αλεξανδρής «καθάρισε» για τον Ολυμπιακό
Από την «κόλαση στον παράδεισο», βρέθηκε χτες ο Ολυμπιακός που μέσα στο δεύτερο ημίχρονο του δύσκολου πρώτου αγώνα με τον Ηρακλή στο πλαίσιο των ημιτελικών, κατάφερε να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή στο ΟΑΚΑ και να πάρει τη νίκη με 3-2 και το προβάδισμα στην υπόθεση «πρόκριση» στον τελικό. Οι «κυανέρυθροι», στο πρώτο 45λεπτο της θεαματικής αναμέτρησης είχαν το πάνω χέρι από πολύ νωρίς (30') προηγήθηκαν με γκολ του Φονφόκα. Η πολύ καλή απόδοση των φιλοξενούμενων και η ασυνεννοησία των παιχτών του Ολυμπιακού έφερε εκ νέου... καρπούς στην ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη που μπήκε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 2-0, μετά το τέρμα που σημείωσε ο Κεμπάτζε. Στην επανάληψη, όμως το σκηνικό άλλαξε. Οι γηπεδούχοι μπήκαν μεταμορφωμένοι και έδειξαν πώς δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα τα όπλα. Η εμφάνισή τους, έμοιαζε με... ολική επαναφορά και δεν άργησε η ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για την απώλεια της νίκης για τον Ηρακλή, έφτανε. Στο 61' ο Τζόρτζεβιτς έβαλε την ομάδα του στο παιχνίδι, αφού από δική του ενέργεια και τη «βοήθεια» του Κουτσουρέ διαμορφώθηκε το 1-2, ενώ το έναυσμα για τη μεγάλη ανατροπή έδωσε ο Αλεξανδρής στο 65', όταν με κεφαλιά «έγραψε» το 2-2. Ο ίδιος παίχτης ολοκλήρωσε την «αποστολή», όταν διαμόρφωσε το τελικό 3-2 πάλι με κεφαλιά.

Μετά τον αγώνα ο τεχνικός του Ολυμπιακού δήλωσε πως «ήταν ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και θέλω να συγχαρώ τους παίχτες μου. Το στοιχείο που μας έδωσε τη νίκη ήταν ότι πιέσαμε πολύ, ενώ στο πρώτο ημίχρονο είχαμε προβλήματα εφαρμογής στην τακτική. Το επόμενο ματς στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτό. Θα θέλαμε καλύτερη διαφορά, αλλά απέναντί μας είχαμε τον Ηρακλή, που είναι μεγάλη ομάδα». Από την άλλη πλευρά ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης, ανέφερε:« Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και δεν είναι τυχαία όλα όσα έχει πετύχει. Εμείς δεν έχουμε το "οπλοστάσιο" του Ολυμπιακού, αλλά μπορούσαμε να είχαμε πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Με το 3-2, πάντως μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρόκριση».

Ο διαιτητής Παπαδάκος... μοίρασε 9 κίτρινες κάρτες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Κωστούλας, Αμανατίδης, Βενετίδης (Κόντης 77'), Ζέτερμπεργκ, Μαυρογενίδης (Αντζας 60'), Γιαννακόπουλος, Αλεξανδρής, Οφορίκουε, Τζόρτζεβιτς.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Κουτσουρές, Κολομπούρδας (Δρούγας 67'), Φονφόκα (Νασιόπουλος 5'), Νεμπεγλέρας, Χατζί, Νατσούρας, Ράμπερτ (Κυριαζής 62'), Κεμπάτζε, Χάγκαν, Μιλόγεβιτς.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ 0 - 0
Απόλυτο... μηδέν

Εάν στο ποδόσφαιρο υπήρχε εισαγγελέας τότε Ξάνθη και ΑΕΚ κινδύνευαν βάσιμα να κατηγορηθούν για κακοποίηση αθλήματος. Οι παίχτες αμφοτέρων, σε μια επίδειξη βαριεστιμάρας και αγγαρείας, έδειχναν περισσότερο να σκέφτονται τη λήξη παρά το πώς θα προσπαθήσουν να έρθουν σε καλύτερη θέση, ενόψει επαναληπτικού. Ετσι η ιστορία έγραψε 0-0, γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι «καθαρά» μαθηματικά να υπάρχει μείον... Πάντως οι «κιτρινόμαυροι» απέκτησαν (τουλάχιστον βραχύ) προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση, αφού στις 10 του Απρίλη θα υποδεχτούν τους ακρίτες στην έδρα τους.

Χαρακτηριστικά και άκρως ενδεικτικά του κάκιστου θεάματος είναι δύο γεγονότα. Αφ' ενός, ότι οι... τρεισήμισι ευκαιρίες, σ' όλη την αναμέτρηση, προήλθαν από αμυντικά λάθη. Αφ' ετέρου, στο δεύτερο ημίχρονο κερδήθηκε ένα κόρνερ και αυτό στο 93'... Και όλα αυτά παρά τις φιλότιμες και συγκινητικές προσπάθειες του διαιτητή Τσικίνη που με την... αγωνιώδη χρήση του πλεονεκτήματος έκανε ό,τι μπορούσε, μήπως και παιχτεί λίγη μπάλα. Την κίτρινη κάρτα του αντίκρισαν οι Φερούζεμ, Κωνσταντινίδης και Βάλλας. Ο τελευταίος συμπλήρωσε τρεις και χάνει τη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Σάντος αρνήθηκε να σχολιάσει εκτενώς τα περί συμφωνίας με Ολυμπιακό, λέγοντας με χαμόγελο: «Και στην πατρίδα μου κουβαλάνε τρέλα». Οσο για τον αγώνα ανέφερε: «Η πρόκριση κρίνεται σε δύο αγώνες. Ηταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι, με λίγες ευκαιρίες. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο αλλά είναι αλήθεια ότι δεν παίξαμε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Στον επαναληπτικό η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική, καθώς κρίνεται η πρόκριση. Πήραμε ένα καλό αποτέλεσμα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό στη ρεβάνς την αντίπαλό μας. Είδαμε άλλωστε τι έπαθε στον προηγούμενο γύρο ο Αρης από την Ξάνθη. Δε θεωρώ ότι το ισόπαλο αποτέλεσμα αποτελεί πλεονέκτημα, αφού όλα μένουν ανοιχτά».

Από την πλευρά του, ο Καραγεωργίου υποστήριξε ότι ο αγώνας της Κυριακής με τον Ολυμπιακό επηρέασε την ομάδα του: «Εγινε μέτριο παιχνίδι. Πληρώσαμε την Κυριακή. Ο Λαμπριάκος και ο Παπαδημητρίου ήταν επηρεασμένοι από τους τραυματισμούς τους. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τη βασική 11άδα για να φτάσουμε στη νίκη και να έχουμε πλεονέκτημα. Αλλά μας έλειπε η φρεσκάδα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά ήταν πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι καλύτερο. Οι ελπίδες μειώθηκαν αλλά δε χάθηκαν».

ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Κορδονούρης, Βάλλας, Παπαδημητρίου (28' Δημητριάδης), Λάιτνερ, Γκάγκερ (63' Ζωγραφάκης), Σφακιανάκης, Ουακίλι (71' Μπα), Λαμπριάκος

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Γκαμάρα, Κασάπης, Γεωργέας, Ζήκος, Φερούζεμ, Φόλια (55' Λάκης), Πετκόφ (55' Ζαγοράκης), Κωνσταντινίδης, Μαλαδένης, Νικολαϊδης (79' Ιβιτς).

ΠΑΟ
Η τύχη στα ... πόδια του

«Τρεχάτε ποδαράκια μου»... Κάπως έτσι είναι πλέον η κατάσταση στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, μετά τη «γόμα» που πήρε η Πόρτο και έσβησε το όνειρό του να πανηγυρίσει την πρόκριση στη φάση των «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, μέσα στο «Ντας Αντας». Το κλίμα που επικρατούσε χτες στους κόλπους του «τριφυλλιού» κατά την άφιξη της ομάδας στην Αθήνα, συμπεριλάμβανε αισθήματα απογοήτευσης και πικρίας, ενώ έντονη ήταν η επιθυμία των «πρασίνων» να αφήσουν γρήγορα... πίσω το παιχνίδι στο Οπόρτο και να κοιτάξουν με σοβαρότητα το επόμενο και καθοριστικό για το μέλλον τους στο Τσάμπιονς Λιγκ παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στη «Λεωφόρο», αλλά και την αναμέτρηση του Σαββάτου με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Σέρτζιο Μαρκαριάν, επισήμανε πως η ομάδα του εξακολουθεί να σκοπεύει σε δύο στόχους, παρόλο που αναγνώρισε πως η συνέχεια σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι δύσκολη: «Ξέρουμε ότι μετά από το αποτέλεσμα κόντρα στην Πόρτο θα έχουμε μεγάλη πίεση. Δεν έχουμε την ηρεμία που θα θέλαμε για να συγκεντρωθούμε μόνο στο πρωτάθλημα, αφού πάλι το μυαλό μας είναι σε δύο στόχους», επισήμανε ο Ουρουγουανός προπονητής, που στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι πιο δύσκολα έτσι, αλλά θα προσπαθήσουμε. Χρειαζόμαστε ξεκούραση για λίγες στιγμές και μετά θα σκεφτούμε τη Ρεάλ. Πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον έναν βαθμό ακόμα. Ωστόσο, η ομάδα μου είναι σε μια κατάσταση που μπορεί να κρατήσει αποτέλεσμα. Πιστεύω στον Παναθηναϊκό. Πάντως τώρα πρέπει να σκεφτούμε μόνο τον Ηρακλή».

Οσον αφορά τον Ρόμπερτ Γιάρνι και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, οι οποίοι συγκρούστηκαν κεφάλι με κεφάλι στον αγώνα με την Πόρτο και αποχώρησαν στο 30ό λεπτό, η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία και όλα δείχνουν πως στον αγώνα με τη Ρεάλ την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι έτοιμοι να αγωνιστούν. Ο Κροάτης υπέστη διάσειση και του τοποθετήθηκαν τρία ράμματα, ενώ τέσσερα ράμματα έγιναν στο κεφάλι του Κύπριου επιθετικού.

ΕΠΟ
Υστατη προσπάθεια

Τη (μάλλον) ύστατη (απέλπιδα;) προσπάθεια να σώσει την παρτίδα (συνδιοργάνωση) κατέβαλε χτες η ελληνική αντιπροσωπεία στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας - Τουρκίας των τελικών του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008. Ο πρόεδρος στην ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτσης, επισήμανε ότι σκοπός της συνυποψηφιότητας είναι η προβολή μηνυμάτων ειρήνης και επ ουδενί η μετατροπή της σε πεδίο μάχης εντυπώσεων. Υποστήριξε λοιπόν ότι απόψεις - θέσεις (όπως αυτές που φέρετε να εξέφρασε ο Ετσεβίτ) δεν ήταν, δεν είναι και δε θα είναι αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, πως τυχόν επανάληψή τους θα σημάνει το τέλος της συνεργασίας και ότι ουσιαστικά εξασθενούν το κοινό εγχείρημα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟ Τουρκίας ισχυρίστηκαν πως ούτε δική τους πρόθεση είναι να δοθεί πολιτική διάσταση στη συνυποψηφιότητα, ενώ επισήμαναν ότι δόθηκαν ήδη ενυπογράφως οι κυβερνητικές εγγυήσεις που ζητεί η ΟΥΕΦΑ για την κοινή υποψηφιότητα και, συνεπώς, το θέμα θεωρείται ήδη λήξαν. Ακόμα συζητήθηκε ο κατ' αρχήν καταρτισμός του αγωνιστικού προγράμματος, ο οποίος προβλέπει ότι ο εναρκτήριος αγώνας της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, ο τελικός στην Αθήνα, ένας ημιτελικός στην Ελλάδα κι ένας στην Τουρκία, ενώ οι αγώνες της πρώτης φάσης θα τελεστούν σε τέσσερις ομίλους (2 με έδρα την Ελλάδα και 2 με έδρα την Τουρκία). Η επόμενη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής ορίστηκε να γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

O διαιτητής Η. Τσικίνης του Συνδέσμου Μεσσηνίας κληρώθηκε χτες να διευθύνει το ντέρμπι στην αυλαία της 20ής αγωνιστικής ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή. Στα υπόλοιπα παιχνίδια τις σφυρίχτρες θα κρατήσουν: Ακράτητος - ΑΕΚ (Τακίδης), ΠΑΟΚ - Ξάνθη (Μπριάκος), ΟΦΗ - Αρης (Φινοκαλιώτης), Ιωνικός - Αιγάλεω (Μποροβήλος), Παναχαϊκή - Πανιώνιος (Παπαδάκος) Ολυμπιακός - Εθν. Αστέρας (Τσαγκαράκης).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ