ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ Α. ΤΖΕΚΗ
Καθήκον η αντίδραση στις ΝΑΤΟικές ορδές
  • Εναντίον όσων αγωνίζονται στρέφεται η εισαγγελική δίωξη κατά του βουλευτή του ΚΚΕ
  • Ομόφωνα απορρίφθηκε στη Βουλή η αίτηση για την άρση της ασυλίας του
  • Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς

«Το μόνο που έκανα ήταν το καθήκον μου, εκφράζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας που δοκιμαζόταν από τους ανελέητους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς», τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, στη συζήτηση άρσης της ασυλίας του για το «έγκλημα» της συμμετοχής του το 1999 στις παλλαϊκές αντιδράσεις κατά της παρουσίας ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη χώρα μας.

Την άρση της ασυλίας του Α. Τζέκη - ενέργεια που ποινικοποιεί κάθε λαϊκή αντίδραση - ζήτησε ο εισαγγελέας, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, επειδή τον Απρίλη του 1999 μαζί με άλλους φιλειρηνιστές προσπάθησε στο Κιλκίς να εμποδίσει ΝΑΤΟική φάλαγγα που κατευθυνόταν στο Κοσσυφοπέδιο.

Η ενέργεια αυτή του εισαγγελέα συνάντησε την ομόφωνη αντίδραση των εισηγητών των κομμάτων, οι οποίοι ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο Α. Τζέκης

Ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο μαζί με άλλους φίλους της ειρήνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μαζικών φορέων προκειμένου να αντιδράσουν στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε στρατοκρατούμενη ΝΑΤΟική περιοχή. «Ηταν, είπε, μία πράξη πατριωτική γιατί δεν μπορούσαμε να δεχτούμε να γίνει όλη η χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο». Εκτός των άλλων, τόνισε, ετίθετο και θέμα εθνικής ανεξαρτησίας, αφού, κατά το Σύνταγμα, απαγορεύεται η διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα μας χωρίς σχετικό νόμο, ψηφισμένο μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, όπως γνωμάτευσαν τότε και 20 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε κατηγορηματικά ότι ήταν καθήκον του η εκδήλωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αφού πάνω και από τους όποιους νόμους υπάρχει το δικαίωμα της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της χώρας και έκφρασης αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους λαούς. Ο Α. Τζέκης χαρακτήρισε θετική τη στάση των εισηγητών των άλλων κομμάτων, τονίζοντας ότι αυτή θα αποτελέσει στοιχείο υπεράσπισης και για τους πέντε ακόμα φίλους της ειρήνης που διώκονται για την ίδια υπόθεση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Η δίωξη αγωνιστών που στρέφονται ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων» ή διεκδικούν τα όποια αιτήματά τους είναι απαράδεκτη, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί διαδηλωτές σέρνονται στα δικαστήρια μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να κινητοποιηθούν. Η δίωξη κατά του βουλευτή Α. Τζέκη, είπε, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη γιατί η ενέργειά του ήταν μία νόμιμη διαμαρτυρία, που απηχούσε και τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού η οποία ήταν αντίθετη στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε δε να σταματήσουν όλες οι διώξεις κατά ανάλογων περιπτώσεων αφού πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των πολιτών.

Τα άλλα κόμματα

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου, είπε ότι ο Α. Τζέκης είχε κάθε δικαίωμα να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, πολύ δε περισσότερο που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, ενώ η εισηγήτρια της ΝΔ, Ζ. Μακρή, επισήμανε ότι θα ήταν υπερβολικό να μη συμπαρασταθεί ο βουλευτής στους συγκεντρωμένους. Ο Φ. Κουβέλης, εκ μέρους του ΣΥΝ, είπε ότι η δίωξη είναι προσβλητική για κάθε πολίτη και ζήτησε η Βουλή να εκφράσει την αλληλεγγύη της για όσους διώκονται για παρόμοιες πράξεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς

«Στο πνεύμα του λεγόμενου Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κινούνται και οι ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές, προφανώς με την εντολή και πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης». Αυτό καταγγέλλει το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε με αφορμή το αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, που υπέβαλε η Εισαγγελία Κιλκίς προκειμένου να τον διώξει ποινικά μαζί με άλλους 5 φίλους της ειρήνης, για τη συμμετοχή σε αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1999 στο Πολύκαστρο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία διώξεων, τη στιγμή μάλιστα που αφορούν σε «ενέργειες και διαμαρτυρίες που εξέφραζαν τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού...».

Τη συμπαράστασή του εξάλλου εκφράζει ο διευθυντής του Γυμνασίου Βαπτιστή, Γιώργος Τσακμαλής, στέλεχος της ΝΔ στο Νομό Κιλκίς. Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα ο Γ. Τσακμαλής αναφέρει: «Τα μέλη του ΚΚΕ δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να εκφράσουν τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που ήταν ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, και σύσσωμος ο λαός μας συμπαραστεκόταν στο δράμα του φίλου σερβικού... Πρέπει να λέμε πάντα "ΟΧΙ" σε κάθε κίνηση που αντιστρατεύεται βασικές αρχές, που έχουμε βαθιά βιωμένες μέσα μας οι Ελληνες, όπως είναι της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της συνύπαρξης των λαών και να εναντιωνόμαστε σε όποιον τις επιβουλεύεται».

Ο Στρατός σε ρόλο «αντιτρομοκρατικής» δύναμης

Ασκηση της ΜΥΚ για την... προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων

Ενα ακόμα βήμα στην εμπέδωση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ως κατασταλτική δύναμη, έγινε χτες με την άσκηση της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Ανδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) κάνοντας χρήση ελικοπτέρων, σκαφών με βαρύ οπλισμό και αμφιβίων οχημάτων, έκαναν επίδειξη «απόκρουσης επίθεσης που εκδηλώθηκε από ξηράς, αέρος και θαλάσσης».

Η επίδειξη έγινε στα πλαίσια της συμμετοχής στρατιωτικών δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Λωτίδης και πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία δήλωσε ότι πλέον αισθάνεται «πολύ ήσυχη, πολύ πιο σίγουρη, ιδιαίτερα τώρα, που το θέμα της ασφάλειας έχει λάβει οικουμενική διάσταση».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των όρων ασφάλειας για τη διεξαγωγή των καλύτερων, των ασφαλέστερων και επιτυχέστερων Αγώνων στη χώρα μας». Και αυτό ώστε να «στείλουμε το μήνυμα εντός αλλά και εκτός της χώρας, ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συγκροτήθηκε ειδικός Κλάδος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων με επικεφαλής αντιστράτηγο και εκπονούνται τα επιχειρησιακά σχέδια «προκειμένου να είμαστε απολύτως έτοιμοι να αποτρέψουμε και αν χρειαστεί να απαντήσουμε σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο».

Ολα αυτά βέβαια, μαζί με την ανάδειξη του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, ως διεθνής κατασταλτική δύναμη, στα πλαίσια της εκτέλεσης των ανά των κόσμο ΝΑΤΟικών αποστολών, δεν είναι άσχετα με την νεοταξική λογική, που τελευταία όλο και περισσότερο διαπερνά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια λογική που διεκδικεί για τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλους ρόλους, πέρα από τη μόνο και αποκλειστική αποστολή τους που είναι η υπεράσπιση των συνόρων, ρόλους εσωτερικής ασφάλειας, καθαρά αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστική ως προς αυτή τη λογική είναι και η χτεσινή δήλωση του διοικητή της ΜΥΚ, ότι η μονάδα που διοικεί μπορεί να παίξει ρόλο στην ασφάλεια των Αγώνων «αρκεί να μην έχουν το ρόλο απλού οπλίτη».

Σύσκεψη για την ασφάλεια

Σύσκεψη με θέμα το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη. Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με το σχεδιασμό ασφάλειας, τις υποδομές και τα έργα, το ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση, τους πόρους και τις δαπάνες.

Συμμετείχαν ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος, ο γγ του ΥΔΤ, Δ. Ευσταθιάδης, ο γγ Ολυμπιακών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού Κ. Καρτάλης, οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Φ. Νασιάκος, Χ. Δελημιχάλης, και Π. Φούρλας, ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Αποστολίδης, ο προϊστάμενος Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Β. Γιαννόπουλος, ο διευθυντής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, υποστράτηγος Β. Κωνσταντινίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΕΟΑ, Ι. Σπανουδάκης.

Επίσης, σεμινάριο με θέμα «Αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικής και πυρηνικής τρομοκρατίας», οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων. Το σεμινάριο διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη υπό την αιγίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της ελληνοβρετανικής συνεργασίας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 130 στελέχη της ΕΛΑΣ, των Ενοπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, της ΟΕΟΑ, των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και εκπρόσωποι χωρών - μελών της ολυμπιακής συμβουλευτικής ομάδας.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, Βρετανοί εμπειρογνώμονες παρουσίασαν το πρότυπο της χώρας τους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, το συντονισμό και τη διαχείριση κρίσεων για απειλές με ραδιοβιοχημικά όπλα, ενώ κατά τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου σε σενάριο βιοτρομοκρατίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων

Συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποιείται στις 23-24 του Μάρτη με διοργανωτή το Βαλκανικό Αντινατοϊκό Κέντρο.

«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
Παρουσίαση του βιβλίου στη Λευκάδα

Το βιβλίο του Χ. Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα» θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ την Τρίτη 19 του Μάρτη, στις 7μμ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λευκάδας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο δημοσιογράφος Γ. Μωραΐτης και ο συγγραφέας και διδάκτορας της φιλοσοφίας Σ. Βρεττός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ