ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
Καθόλου «νηστίσιμες» οι τιμές τους

Από 2,50 έως 2,64 ευρώ ορίστηκε η τιμή της λαγάνας. Εκτός από τις λαϊκές αγορές και τα μπακάλικα της γειτονιάς τα υπόλοιπα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα θα είναι κλειστά

Αλμυρό θα αποδειχτεί και φέτος το τραπέζι με τα σαρακοστιανά της Καθαράς Δευτέρας για τις μισθοσυντήρητες οικογένειες, καθώς η ιδιότητά τους ως νηστίσιμων καθόλου δε συνάδει και με τις τιμές τους, που μόνο «νηστίσιμες» δεν είναι, όπως διαπιστώνουν ήδη οι καταναλωτές που άρχισαν να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Ο «Ρ» έκανε μια καταγραφή μερικών ενδεικτικών τιμών, στις οποίες πωλούνταν χτες τα παραδοσιακά σαρακοστιανά είδη γύρω από την αγορά της Βαρβακείου, όπου η κίνηση χτες ήταν αυξημένη σ' αυτά τα είδη, καθώς και σε σούπερ μάρκετ όσον αφορά στις κονσέρβες.

Συγκεκριμένα, είδαμε σουπιές φρέσκες στα 5,50-6,50 ευρώ και κατεψυγμένες στα 2,80- 6,50 ευρώ το κιλό, χταπόδι φρέσκο στα 8-10,50 ευρώ και κατεψυγμένο στα 7,50-8 ευρώ, καθώς και κονσέρβα από 1,49 έως 2,14 ευρώ. Τα καλαμαράκια πωλούνταν χτες προς 7,50- 9,90 ευρώ το κιλό τα φρέσκα και 2,60-6,46 ευρώ τα κατεψυγμένα, ενώ από 1,55 έως 2,24 ευρώ πωλούνταν στο σούπερ μάρκετ η κονσέρβα ανάλογα με την ποσότητα που περιείχε. Οι κατεψυγμένες γαρίδες πωλούνταν στα 4,98-10,50 ευρώ το κιλό και οι φρέσκες στα 12-20 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος. Είδαμε, επίσης, φρέσκες καραβίδες στα 30 ευρώ το κιλό και κατεψυγμένες στα 14-18,80 ευρώ, μύδια με 1,80 ευρώ, κυδώνια στα 7,50-10 ευρώ και γυαλιστερές προς 5 ευρώ το κιλό.

Ο «αμαρτωλός» για την περιεκτικότητά του σε θερμίδες, πλην νοστιμότατος, ταραμάς πωλείται προς 3,52-4,40 ευρώ ο κόκκινος, ενώ ο «καλός», ο άσπρος, πωλείται στα 13,55-17,90 ευρώ το κιλό. Η έτοιμη ταραμοσαλάτα πωλείται προς 2,20 ευρώ η συσκευασία των 500 γραμμαρίων και στα 3,80 ευρώ εκείνη των 900 γραμμαρίων. Οι ελιές, που στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχουν εξέχουσα θέση στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι, πωλούνται στα 2-2,29 ευρώ το κιλό, οι Καλαμών στα 4,80- 4,90 ευρώ και οι Αμφίσσης στα 3 ευρώ το κιλό.

Ο χαλβάς, το επιδόρπιο της μέρας, πωλείται προς 3,23 ευρώ το κιλό χύμα και φτάνει μέχρι τα 4,40 ευρώ ανάλογα με το εάν περιέχει κακάο, αμύγδαλα ή φιστίκια, ενώ ο τυποποιημένος πωλείται προς 2,50-4,66 ευρώ η συσκευασία των 400 γραμμαρίων. Τέλος, η λαγάνα θα πουληθεί φέτος γύρω στα 2,50-2,64 ευρώ η μία.

Προσοχή στην ποιότητα...

Πολλά από τα είδη που κατά παράδοση καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα είναι ευαλλοίωτα. Γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζει κανείς κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους ώστε να αποφύγει δυσάρεστα ενδεχόμενα.

Συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά για το φρέσκο χταπόδι, το καλαμάρι και τη σουπιά είναι η υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια, συμπαγής και ελαστική σάρκα, μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες και πλοκάμια και βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τα φρέσκα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, τα μύδια, τα κυδώνια, εφόσον πωλούνται με κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά, κάτι που φαίνεται από το αν το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει δύσκολα, από τη σάρκα τους, που είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή, και από την κίνηση που προκαλείται σ' αυτή μετά από το τσίμπημα με πιρούνι ή με λίγες σταγόνες λεμονιού.

Οσον αφορά στα τυποποιημένα προϊόντα οι καταναλωτές θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες που υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες.

Να σημειώσουμε ότι μεθαύριο, Καθαρά Δευτέρα, οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, το ίδιο και οι φούρνοι που θα προμηθεύουν την παραδοσιακή λαγάνα. Επίσης, κάθε χρόνο συνηθίζεται να ανοίγουν και τα συνοικιακά μπακάλικα για κάποιες ώρες για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστά θα παραμείνουν και τα σούπερ μάρκετ της χώρας την Καθαρά Δευτέρα, 18 του Μάρτη, καθώς η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Η κινητοποίηση κρίνεται αναγκαία για να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, μια και στο παρελθόν έγινε και γίνεται προσπάθεια κατάργησης της Καθαράς Δευτέρας ως αργίας.

...και στον χαρταετό

Με αφορμή το έθιμο πετάγματος χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, η ΔΕΗ καλεί το κοινό να πάρει τις αναγκαίες προφυλάξεις. Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ καλεί το κοινό:

  • Να αποφεύγει το πέταγμα κοντά στα ηλεκτρικά σύρματα γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Να ειδοποιεί το πλησιέστερο γραφείο της ΔΕΗ ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα του ηλεκτρικού. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η προσπάθεια απεμπλοκής του από ιδιώτες είναι πολύ επικίνδυνη.
Πάντα ψηλά η οικοδομική δραστηριότητα

Με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα το Νοέμβρη του 2001, ενώ υψηλός είναι και ο ρυθμός ανόδου στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το Νοέμβρη του 2001 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 27,7% ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2000. Ο όγκος των νέων οικοδομών ανήλθε σε 6.219 χιλ. κυβικά μέτρα, έναντι 4.870 χιλ. κυβικών μέτρων το 2000. Η μεγαλύτερη αύξηση κατά 130,6% σημειώθηκε στη Δ. Μακεδονία και ακολουθούν το Ν. Αιγαίο με 99,2%, η Κ. Μακεδονία με 65,7%, τα Ιόνια Νησιά με 52%, η Ηπειρος με 35,4%, η Πελοπόννησος με 27,9%, η Αττική με 19,5% κλπ. Στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης του 2001, η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας αυξήθηκε κατά 13,4%, από 56,6 εκατ. κυβικά μέτρα το 2000, αυξήθηκε σε 64,2 εκατ. κυβικά μέτρα το 2001.

Τιμές ... δημοκρατίας

«Δεν υπάρχουν δυνατότητες ελέγχων αγορανομικών. Η αγορά δεν ελέγχεται αγορανομικά. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε». Τα παραπάνω επανέλαβε με κυνικό τρόπο ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τη θέση της κυβέρνησης, μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή.

Και ο Α. Τσοχατζόπουλος συνέχισε σ' ένα προκλητικό μοτίβο, που θυμίζει την «κολοκυθιά», για να πει ότι η «παγκοσμιοποιημένη κοινωνία» δεν αφήνει τη δυνατότητα ελέγχου, τον οποίο, ωστόσο, είχε χαρακτηρίσει αμέσως πριν ως εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να υπάρξουν «ισορροπίες» στην αγορά.

Και κατέληξε, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ...«ολοκληρωμένη δημοκρατική λειτουργία». Αρες μάρες κουκουνάρες; Οχι, βέβαια. Απλά, αερολογίες για να αποκρυβεί η ουσία της παρεχόμενης πλήρους ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών στην αγορά...

ΕΒΕ ΛΕΣΒΟΥ
Καταγγέλλουν τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ

Τη στάση του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για την αναστολή του κλεισίματος των καταστημάτων της Λέσβου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου και καλεί τους ΕΒΕ να συνεχίσουν τον αγώνα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής και να ακυρώσουν στην πράξη τα καταστρεπτικά σχέδια της κυβέρνησης. Με την ίδια ανακοίνωση καταγγέλλει και τη στάση της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων για την καταρχήν συμφωνία για τις λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις, αλλά και για την αναστολή των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία Λέσβου ήταν πρωτοπόρα στις κινητοποιήσεις για το ΦΠΑ τριετίας για τις ανέλεγκτες χρήσεις '93-'98.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ