ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις

Επιταχύνονται οι ρυθμοί των ιδιωτικοποιήσεων τομέων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ανακοίνωσε χθες «δέσμη» μέτρων, με πρόσχημα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των στρατευμένων νέων, που περνάει μέσα από την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες των υπηρεσιών σίτισης, συντήρησης, καθαριότητας και ψυχαγωγίας. Μάλιστα, χρειάστηκε να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία η κατάρτιση σχετικής μελέτης, με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των στρατευμένων, κόστους 70 εκατ. δραχμών. Η υλοποίηση των εξαγγελιών θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2002, σε πρώτη φάση στα 19 Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων και θα καλύψει το 16% των στρατευμένων (περίπου 13.000 στρατιώτες). Το 2003 το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες 29 μονάδες, καλύπτοντας ακόμα 12.000 στρατιώτες. Ο Γ. Παπαντωνίου εξήγγειλε και σειρά μέτρων για την επαγγελματική κατάρτιση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την οικονομική ενίσχυση των απόρων στρατευμένων. Οι πόροι για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών θα προέρχονται από την εκποίηση των στρατοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε αστικές περιοχές, που σε πρώτη φάση θα φθάσουν τα 200 δισ. δραχμές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνάντηση Βαλκανικών Κομμάτων και Κινημάτων

Στις 23 και 24 του Μάρτη, με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου

Από παλιότερη συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου
Από παλιότερη συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου
Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 του Μάρτη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων, με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, για Βαλκάνια της ειρήνης, των ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η διήμερη συνάντηση, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός της δράσης κομμάτων και κινημάτων της Βαλκανικής, ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην πολιτική περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που προωθείται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο συντονισμός της δράσης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Τη σύνοδο, παράλληλα, θα απασχολήσουν και οι προετοιμασίες για την εκδήλωση αγωνιστικής απάντησης στην περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003.

Θεματικός τίτλος της φετινής συνάντησης, που οργανώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, είναι: «Τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ο πόλεμος συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, και να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στην επίτευξη του στόχου, 25 οργανώσεις, κόμματα και κινήματα με αντιΝΑΤΟική δράση από Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Ρουμανία, Τουρκία, ΠΓΔΜ και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Τις εργασίες του διημέρου θα χαιρετίσουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Ρόκκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, η Μαρία Ζευγώλη, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Επίσης θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εισηγήσεις θα γίνουν από τους:

- Ηλία Θερμό, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα μιλήσει για τις «εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001».

- Ιωάννα Πατελάκη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Θέμα της εισήγησής της θα είναι: «Από το ΝΑΤΟικό σύμφωνο σταθερότητας στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Μύθος και πραγματικότητα».

- Κώστα Δρούτσα, πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπο της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Θα μιλήσει για τη «Σύνοδο Κορυφής 2003, σε μια πόλη που ξέρει να αγωνίζεται».

- Μανώλη Βλαχογιάννη, αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

ΠΕΔΥΕ
Ημερίδα για τις παγκόσμιες επιπτώσεις μετά την 11η Σεπτέμβρη

Ημερίδα διοργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), με θέμα: «11 Σεπτέμβρη 2001 και παγκόσμιες επιπτώσεις». Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών, θα υπάρξουν τέσσερις ενότητες θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες της ημερίδας. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας, ενώ η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ.

Στο πρώτο θέμα με τίτλο: «Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Επιπτώσεις στους λαούς των Βαλκανίων», εισηγητής θα είναι ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Ενώσεων και Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» θα είναι το θέμα του δεύτερου κύκλου της συζήτησης, με ομιλητή τον τέως πρέσβη Θέμο Στοφορόπουλο. Ο Στρατής Κουνιάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, θα αναπτύξει το θέμα: «Η επέκταση του πολέμου στον υπόλοιπο κόσμο».

Το τέταρτο θέμα της ημερίδας με τίτλο: «Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα», θα παρουσιάσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και μέλος της κίνησης «Νομικοί για την Ειρήνη».

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

  • Επίσης, με ανακοίνωσή της, η ΠΕΔΥΕ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα τον αγροτών και θα συμμετάσχει στην πανελλαδική εκδήλωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη, στις 7.00 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 0103827.303-0103843.444.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ
Κυβέρνηση και ΝΔ ματαίωσαν την κύρωσή της

Με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επέβαλαν χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την αναβολή της κύρωσης της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ετεροδικία των κρατών», που θα διευκόλυνε την υπόθεση της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής. Την αναβολή αποδέχτηκε, προφανώς μετά από προσυνεννόηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Α. Γιαννίτσης, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά για την όλη διαδικασία, αφού η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτήν που την κατέθεσε για κύρωση.

Την κύρωση της σύμβασης ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, τονίζοντας ότι αυτή εκκρεμεί από το 1974 και η αναβολή της κύρωσης σημαίνει πρακτικά ότι αυτή θα ματαιωθεί. Ως χώρα, είπε, έχουμε συμφέρον να την κυρώσουμε, αφού υπάρχει η ανοιχτή υπόθεση της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να προωθήσει την ψήφιση αυτής της σύμβασης.

Ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε ότι η ματαίωση ουσιαστικά της κύρωσης έρχεται 20 μέρες πριν τη συζήτηση του θέματος των αποζημιώσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου το παρέπεμψε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας απόφαση της ίδιας της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου. Η μεθόδευση αυτή προκαλεί ερωτηματικά, αφού η κύρωση της σύμβασης θα λαμβανόταν υπόψη από το δικαστήριο, ενώ με την αξιοποίηση των θετικών της διατάξεων θα λειτουργούσε ευνοϊκά για την εκτέλεση των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων που δικαίωσαν όσους προσέφυγαν κατά του γερμανικού κράτους για τις πολεμικές αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ