ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 3ης ΑΠΡΙΛΗ
Αγωνιστική απάντηση στον εφησυχασμό

Μακραίνει ο κατάλογος των συμμετοχών

Την προπαγάνδα αποπροσανατολισμού, με σκοπό να κατευνάσει - μέχρι και να μηδενίσει - τις αντιδράσεις των εργαζομένων εντείνει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ανενόχλητη στα αντιασφαλιστικά της μέτρα. Στον αντίποδα ταξικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία συντονίζουν τη δράση τους οργανώνουν την αντίστασή τους και προχωρούν με αγωνιστικούς ρυθμούς στην απεργία στις 3 Απρίλη.

Χτες, μέσα από το φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποίος έχει αποδειχτεί καλύτερος εκφραστής των μέτρων της κυβέρνησης ακόμα και από τους ίδιους τους υπουργούς, η κυβέρνηση συνέχισε να προπαγανδίζει «οικονομικές λύσεις» για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Λύσεις που σίγουρα θα βοηθήσουν και θα χρησιμοποιηθούν και σαν δικαιολογία από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο «κοινωνικό διάλογο» για να συναινέσουν στην ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι «πληροφορίες» εφημερίδων -διαρροές του προπαγανδιστικού επιτελείου της κυβέρνησης- πρόβαλλαν διάφορες λύσεις των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας για την κρατική χρηματοδότηση του συστήματος μέσω ομολόγων, μετοχών, την ανακατανομή του ΦΠΑ, των αποθεματικών του ΟΓΑ κ.ά. Συνεχίζοντας δηλαδή τη μέχρι σήμερα πολιτική αρπαγής τρισεκατομμυρίων δραχμών από τα ασφαλιστικά ταμεία προσανατολίζονται να στηρίξουν και πάλι το σύστημα από τα χρήματα μόνο των εργαζομένων.

Ετσι, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη φέρνει τίποτα καινούριο από τα μέχρι σήμερα και δεν αποκλίνει από την κεντρική της πολιτική που έρχεται να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των εργοδοτών για διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα μέτρα δεν αφορούν τους εργαζόμενους, ότι θα γίνει μετά το 2007 και ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό, αλλά και στο διάλογο απάτη που συνεχίζουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πληθαίνουν καθημερινά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που προχωρούν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Προβάλλοντας τα δικά τους σύγχρονα αιτήματα που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τους και των οικογενειών τους διεκδικούν:

Δημόσια καθολική Ασφάλιση για όλους, δωρεάν δημόσια Υγεία, σύνταξη στα 60 για άντρες και στα 55 για γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για βαρέα-ανθυγιεινά), κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ένσημα, σύνταξη στα 30 εργάσιμα χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπεράσπιση-επέκταση βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων, βασικό μισθό 300.000 δραχμές, κατώτερη σύνταξη 240.000, κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού και πλήρη σταθερή απασχόληση με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Μακραίνει καθημερινά ο κατάλογος με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεία που παίρνουν αποφάσεις για απεργία στις 3 Απρίλη.

Οι ομοσπονδίες που έχουν πάρει απόφαση είναι: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού- Δέρματος, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Τα Εργατικά Κέντρα είναι: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις αρχές Απρίλη έχει πάρει και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Συνδικάτα και σωματεία που έχουν δημοσιοποιήσει την απόφασή της για απεργία είναι: Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπάκτου, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Λάρισας, Σωματείο Τσαγκαράδων Ιματισμού Κλωστοϋφαντουργίας Πάτρας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων «Ολυμπιακής Αεροπορίας», Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισίας και Αγ. Αναργύρων, κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργία - Σαπουνοποιία, Σωματείο Γούνας Σιάτιστας, Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών εργαστηρίων γηροκομείων.

Συλλαλητήρια και προετοιμασίες

«Εργάτη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» ήταν το κεντρικό σύνθημα που κυριάρχησε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας από εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, φοιτητές και συνταξιούχους, που διαδήλωσαν ενάντια στο «πλαίσιο αρχών» της κυβέρνησης που θάβει την Κοινωνική Ασφάλιση και παράλληλα αξίωσαν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες άμεση δράση με απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ο Αγιος Ανδρέας» Νάνσυ Αγγελακοπούλου, κάλεσε σε διεύρυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης μπροστά στην απεργία στις 3 του Απρίλη. Ηδη πολλά κλαδικά κι εργοστασιακά σωματεία αναμένεται τις επόμενες μέρες - μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις - να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία.

Στη Ζάκυνθο, σε ένα μαχητικό συλλαλητήριο που έγινε χθες το βράδυ, οι εργαζόμενοι καταδίκασαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και ετοιμάζονται πυρετωδώς για την απεργία στις 3 Απρίλη που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στην Κόρινθο, την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις ανατροπές που προωθεί στην Κοινωνική Ασφάλιση η κυβέρνηση, εξέφρασαν χθες βράδυ συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι, σε συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη αποφασίσει συμμετοχή στην απεργία μέσα από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το «Παγκαπνεργατικό» Σωματείο. Μέσα στις επόμενες μέρες αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν και μια σειρά άλλα σωματεία. Χθες βράδυ πραγματοποίησε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας ήταν το ασφαλιστικό.

Στην Κοζάνη έχει ήδη αποφασίσει το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων για 24ωρη απεργία των οικοδόμων του νομού στις 3 Απρίλη. Στη Θάσο το Σάββατο 23 Μάρτη συνεδριάζουν 4 σωματεία (2 Οικοδόμων, Ναυτεργατών και Ξενοδοχοϋπαλλήλων) με θέμα τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία στις 3 Απρίλη.

Στη Λάρισα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο για τις 3 Απρίλη. Και στην Καρδίτσα εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για τις αρχές Απρίλη το Εργατικό Κέντρο με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Στο Βόλο σήμερα στις 9.30 π.μ. θα συνεδριάσει η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ύστερα από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν οι συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», οι οποίοι θα προτείνουν την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για τις αρχές Απρίλη. Στη μάχη για την οργάνωση της πάλης κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης έχουν ριχτεί και οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος στα Τρίκαλα.

Στην Εύβοια μετά την επίμονη πίεση των συμβούλων της «Ταξικής Ενότητας», συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση του ΕΚ Εύβοιας, στην οποία οι σύμβουλοι της «ΤΕ» θα προτείνουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3 Απρίλη.

Οι εμποροϋπάλληλοι

Να φτάσει παντού η απόφαση της συμμετοχής στην απεργία στις 3 Απρίλη, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, επιδιώκει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: σήμερα, 21 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στα καταστήματα της Ερμού και στις 4 μ.μ. στο «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ», στο Ελληνικό. Αύριο, Παρασκευή, 22 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ» και στις 5 μ.μ. στα καταστήματα της Ερμού. Το Σάββατο 23 Μάρτη, στις 9 π.μ., στο «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια. Την Τρίτη, 26 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στο «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» στον Ταύρο και στις 4 μ.μ. στα καταστήματα στην Καλλιθέα. Την Τετάρτη, 27 Μάρτη, στις 5 μ.μ. στα «Καρφούρ» Αμπελοκήπων. Την Πέμπτη, 28 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στα καταστήματα των οδών Αγ. Μάρκου και Αιόλου και στον «Κωτσόβολο» και στις 5 μ.μ. στην Σταδίου. Την Παρασκευή, 29 Μάρτη, στις 3 μ.μ. στο Κολωνάκι και στις 5 μ.μ. στη Γλυφάδα. Τέλος, το Σάββατο 30 Μάρτη στις 9 π.μ. στο «Λαμπρόπουλο».

Να τι έχουν αρπάξει από τα Ταμεία

Ιδού ποια είναι τα κλεμμένα από τα Ταμεία των εργαζομένων και τα χρέη του Δημοσίου που δεν αποδίδονται:

- Σε 20 τρισεκατομμύρια - τουλάχιστον - ανέρχονται τα αποθεματικά του ΙΚΑ, που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της 25ετίας 1951-1975.

- Σε 1,3 τρισ. οι οφειλές για κοινωνική πολιτική μέχρι το 1998. Αυτό το χρέος «ρυθμίστηκε» με επιτόκιο 2% για 15 χρόνια. Ομως, μαζί με τις αποδόσεις, το πραγματικό χρέος ξεπερνάει τα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Οι απώλειες για το ΙΚΑ ξεπερνούν το 1,5 τρισ.

- Πάνω από 500 δισ. υπολογίζεται το χρέος για τον ίδιο λόγο από 1999-2002.

- Στα 445 δισ. οι οφειλές για την «τριμερή χρηματοδότηση» μέχρι το 1999, που δεν έχουν αποδοθεί στο ΙΚΑ.

- Την 3ετία 2000-2002, για τον ίδιο λόγο, ακόμα 240 δισ. δραχμές.

- Για τον ΟΑΕΕ, οι οφειλές για την τριμερή ανέρχονται στα 134,5 δισ. δραχμές.

- Οι οφειλές προς το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ ανέρχονται στα 700 δισεκατομμύρια, μαζί με τις αποδόσεις τους τα κεφάλαια αυτά φτάνουν, με ορισμένους υπολογισμούς, τα 2 τρισεκατομμύρια.

- Στο 1,2 τρισ. οι οφειλές του κράτους στο ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων και μόνο για την περίοδο 1974-2000.

- Οι βεβαιωμένες παγωμένες οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ μαζί με τα πρόστιμα στις 1,5 τρισ. δραχμές.

- Σε 1 τρισεκατομμύριο ετησίως η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΜΙΝΙΟΝ
Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο

Συμβολική κατάληψη για πάνω από δύο ώρες της εισόδου του υπουργείου Εργασίας έκαναν χτες στις 7 το απόγευμα οι πρώην εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να δοθεί δουλιά σε όσους είναι άνεργοι και να καταβληθούν σε όλους τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις. Κατά την παραμονή τους στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να πάρει τέλος αυτή η κοροϊδία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός που κατήγγειλε ο Γιώργος Πέρρος, πρώην εργαζόμενος στο ΜΙΝΙΟΝ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας, ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και της δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης είναι να παραμένει ατιμώρητος ο ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ παρά το γεγονός ότι χρωστάει πολλά εκατομμύρια σε ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά και στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με συμμετοχή στην απεργία στις 3 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ