ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απαίτηση για αγώνα

Απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων και κλιμάκωση του αγώνα απαιτούν από την ΑΔΕΔΥ οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων

«Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να αναλάβει τις ευθύνες της, να υπερασπιστεί τις θέσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και να μη διολισθήσει στο τραπέζι του επιχειρούμενου κοινωνικού διαλόγου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), απαντώντας και σχολιάζοντας έτσι, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αόριστη και επισφαλή για τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις το πρώτο 15ήμερο του Απρίλη, χωρίς να καθορίζεται ούτε η μορφή και ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησής τους, ούτε καν το πλαίσιο διεκδίκησης.

Ακόμη περισσότερο, όμως, η Ομοσπονδία εκφράζει την άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν τις κυβερνητικές θέσεις στο σύνολό τους και τη θέλησή τους να απέχει η ΑΔΕΔΥ από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης. Αντίθετα, η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και ο πρόεδρός της. Σ. Παπασπύρος, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ακόμη και χτες, δέχονται ότι η κυβερνητική πρόταση έχει και θετικές πλευρές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της αποδοχής της αντιασφαλιστικής επιδρομής στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να αποτρέψουμε τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις με κάθε δυνατό τρόπο», προσθέτει η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και παρακολούθηση των εξελίξεων. Ανάλογη θέση εξέφρασε και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Λάρισα. Δικαιώνεται έτσι και η σταθερή θέση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», η οποία και στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ πρότεινε: Απεργία στις 3 του Απρίλη. Αμεση αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο». Συνολική απόρριψη των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών προτάσεων.

Ωστόσο, και μετά την απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ η ΤΑΔΗΣΥ δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια, προτρέποντας τους εργαζόμενους να αναλάβουν οι ίδιοι την υπόθεση της αντίστασης στην αντιασφαλιστική λαίλαπα και καλώντας να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα σε όλους τους χώρους δουλιάς και οι σύλλογοι να προχωρήσουν μέσα και από Γενικές Συνελεύσεις σε αποφάσεις για απεργία στις 3 του Απρίλη.

Η ΠΟΣΥΠ δεν καταγγέλλει απλά την κυβερνητική πρόταση, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της ότι δε διαφέρει από αυτή που παρουσιάστηκε τον Απρίλη του 2001 και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διάλογο, αλλά παρουσιάζει και συγκεκριμένες θέσεις που την καταρρίπτουν.

Συγκεκριμένα, απέναντι στη λογιστική αύξηση του συντάξιμου μισθού, επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αντιτάσσει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης (πενταετία και αναπλήρωση 70%) που μειώνει την κύρια σύνταξη. Στη δήθεν πριμοδότηση της μητρότητας με δυο συντάξιμα πλασματικά χρόνια για κάθε παιδί, απαντά ότι με την κατάργηση της συνταξιοδότησης στα 20 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας χειροτερεύουν οι όροι και πλήττονται ιδιαίτερα οι πολύτεκνες μητέρες. Στην αόριστη αναφορά της κυβέρνησης ότι δε θα θιγεί η επικουρική ασφάλιση, απαντά ότι η κεφαλαιοποιητική λειτουργία χωρίς κάλυψη των ελλειμμάτων θα οδηγήσει σε μείωση και των επικουρικών συντάξεων.


ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα τους οι γεωτεχνικοί του δημοσίου, ενάντια στην πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας.

Χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) αποφασίστηκε να εξακολουθήσουν από αύριο να απέχουν από βασικά καθήκοντα οι γεωτεχνικοί σε υπουργείο Γεωργίας, Περιφέρειες και Νομαρχίες. Δηλαδή, από την υλοποίηση των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου Γεωργίας, απ' τον ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, απ' τον καιροσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία, απ' τον έλεγχο της «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας», απ' τις πράξεις χαρακτηρισμού επί δασών και δασικών εκτάσεων, απ' τις παραδόσεις δασικών χαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου απ' τις Επιτροπές διενέργειας δημοπρασιών για δημόσια έργα, καθώς και από τις Επιτροπές αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων. Σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και η διοίκηση της ΠΟΓΕΔΥ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προκηρύξει ανάλογα νέες απεργίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάντως, οι απεργίες και η αποχή των γεωτεχνικών από συγκεκριμένα καθήκοντά τους έχουν προκαλέσει, με ευθύνη της κυβέρνησης, μια σειρά από προβλήματα. Προβλήματα που πρωτίστως έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των τροφίμων. Για παράδειγμα, έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στα σφαγεία και για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοειδών, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρα αρχίζουν να υπάρχουν και ελλείψεις σε κρέατα, όπως αναφέρεται για παράδειγμα στη Θεσσαλία.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Αριστερό» άλλοθι στην κυβέρνηση

Την πολιτική «συναίνεση», που τόσο έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να προωθήσει τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, προσέφερε χτες απλόχερα η ηγεσία του ΣΥΝ. Γιατί η χτεσινή συνάντηση του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα δίνει ακριβώς αυτό το άλλοθι που αναζητά η κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο υπογράμμισε και στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, κάνοντας λόγο για εφαρμογή της «διαδικασίας διαλόγου και συναίνεσης», την ώρα που με τα μέτρα του και το πλαίσιο αρχών καρατομεί κατακτήσεις και δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η τριμερής χρηματοδότηση» σχολίασε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, υποβαθμίζοντας έτσι το ίδιο το περιεχόμενο των μέτρων και την ουσία της ανατροπής που επιχειρεί η κυβέρνηση. Μάλιστα συνέδεσε τη χρηματοδότηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς να πει ξεκάθαρα ποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτούς τους πόρους.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού

«Τροχοπέδη» στον αγώνα των σιδηροδρομικών ενάντια στα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, βάζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), στηρίζοντας έτσι επί της ουσίας τις κυβερνητικές επιλογές. Τα στελέχη των εν λόγω παρατάξεων στο ΔΣ της ΠΟΣ, απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας των σιδηροδρομικών στις 3 του Απρίλη, ως αντίδραση στην επίθεση, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα ...επιχειρήματα που πρόβαλαν είναι ότι τα «κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί», ότι το «θέμα το χειρίζεται η ΓΣΕΕ» και ότι εν πάση περιπτώσει, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επ. Κούκος, στα προωθούμενα μέτρα «υπάρχουν και θετικά στοιχεία»! Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ (πρόσκειται στο ΣΥΝ) δεν ψήφισε την πρόταση της ΔΑΣ και πρότεινε να κληθεί η ΓΣΕΕ για την κήρυξη απεργίας.

Η πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ προέβλεπε: Συνολική απόρριψη του νέου, αλλά στην ουσία ίδιου, πακέτου των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης. Καμιά συμμετοχή σε κάθε διάλογο που έχει στόχο την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να σταματήσει τώρα η ΓΣΕΕ τη συμμετοχή της στον κοινωνικό διάλογο της απάτης. Να ληφθεί απόφαση για πανελλαδική απεργία στις 3 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ