ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σχέδια ανατροπών και άγριων πληρωμών

Δέσμη εφτά σημείων για την ΠΦΥ προτείνει το ΚΚΕ

Κεντρική θέση στην ΠΦΥ υγείας πρέπει έχει το Κέντρο Υγείας. Η πρόταση του ΚΚΕ έχει ενιαίο χαρακτήρα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποσπασματικά
Κεντρική θέση στην ΠΦΥ υγείας πρέπει έχει το Κέντρο Υγείας. Η πρόταση του ΚΚΕ έχει ενιαίο χαρακτήρα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποσπασματικά

«Τα σχέδια νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, εντάσσονται στα συνολικά σχέδια της κυβέρνησης για ανατροπή του όποιου δημόσιου χαρακτήρα υπήρχε μέχρι σήμερα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (συνταξιοδότηση - Υγεία - Πρόνοια)», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι ανατροπές αυτές, συνεχίζει, δε στοχεύουν να λύσουν τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα και πολύ περισσότερο να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικογένειας. Αντίθετα, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Το επίπεδο της υγείας θα υποβαθμιστεί παρότι, με βάση τις νέες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στο χώρο της Υγείας, αλλά και γενικότερα της ανόδου των παραγωγικών δυνάμεων, όφειλε και μπορούσε να αναβαθμιστεί. Στο "νέο" σύστημα Υγείας ο δημόσιος τομέας λόγω της συρρίκνωσης, υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης δε θα μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες. Μεγάλα τμήματα πληθυσμού θα μένουν εντελώς ακάλυπτα, ακόμα και από βασικές υπηρεσίες περίθαλψης αλλά και πρόληψης, που είναι πρωταρχική και στοιχειώδης ανάγκη για τη διατήρηση της υγείας (επαγγελματικά νοσήματα και ατυχήματα, αύξηση χρόνιων νόσων, μεταλλαγμένα τρόφιμα, περιβάλλον, ναρκωτικά). Ο "προσωπικός γιατρός" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, είναι ένας θεσμός πλήρως ιδιωτικοποιημένος, εφόσον οι "προσωπικοί γιατροί" θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με λίστες πελατών και ετήσια κατά κεφαλή αμοιβή. Στόχος αυτού του θεσμού είναι η περικοπή των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους. Ο "προσωπικός γιατρός", χωρίς την ειδική εκπαίδευση των γιατρών Γενικής Ιατρικής στην ΠΦΥ και πιεζόμενος από την κυβέρνηση με το συγκεκριμένο κονδύλι που θα του διατίθεται να διαχειριστεί από τον ΟΔΙΠΥ, αλλά και τις συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού και εργασιακής ανασφάλειας (ετήσιες συμβάσεις), δε θα μπορέσει να προσφέρει τις ολοκληρωμένες, συνεχείς προσωπικές και οικογενειακές υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο πληθυσμός. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ συνδέεται με όλες τις πλευρές και τις βαθμίδες του υγειονομικού συστήματος. Είναι το μέσον που η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αλλαγή της χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης, δηλαδή να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και να περικόψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει μείωση των κρατικών δαπανών για τη λειτουργία του λεγόμενου δημόσιου συστήματος και παράλληλα ενίσχυση παραπέρα της δράσης του ιδιωτικού τομέα με λεφτά των εργαζομένων. Η κυβέρνηση με την "εξασφάλιση ίσων παροχών", εννοεί περικοπή των σημερινών και εξίσωση προς τα κάτω για όλους τους ασφαλισμένους των ταμείων».

Οι προτάσεις

«Το ΚΚΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, για τη δημιουργία της ΠΦΥ προτείνει:

1. Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και της περίθαλψης όλου του πληθυσμού, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

2. Το σύστημα υγείας να χρηματοδοτείται από το κράτος και την εργοδοσία. Να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

3. Να καταργηθούν οι ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

4. Η βασική μονάδα παροχής για την ΠΦΥ να είναι το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) και τα αποκεντρωμένα παραρτήματά του, τα οποία θα είναι χωροταξικά κατανεμημένα, έτσι ώστε να καλύπτουν με επάρκεια όλη τη χώρα, ανάλογα με τις γεωγραφικές, κοινωνικές, δημογραφικές, επιδημιολογικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.

5. Ολο το προσωπικό στην ΠΦΥ να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας και δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης.

7. Ολοι οι σημερινοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί μπορούν να απορροφηθούν από αυτό το Δημόσιο σύστημα ΠΦΥ».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η πρόταση του ΚΚΕ έχει ενιαίο χαρακτήρα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποσπασματικά. Υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες για πρόληψη και υγειονομική περίθαλψη του ελληνικού λαού. Προϋποθέτει όμως για την εφαρμογή της ένα άλλο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Παρόμοια εμπειρία και κατακτήσεις σε αυτόν τον τομέα έχουμε από τον υπαρκτό σοσιαλισμό του 20ού αιώνα. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα που προωθούνται και να απαιτήσουν ένα Ενιαίο, Δημόσιο, Καθολικό και Δωρεάν για όλους σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Για την εφαρμογή του χρειάζεται να παλέψουν για αλλαγή των κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων ως το επίπεδο της εξουσίας».

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ»
Εισπράκτορας και τροχονόμος

Φαίνεται ότι και το επείγον περιστατικό θα προσδιορίζεται πια με οικονομικά κριτήρια!
Φαίνεται ότι και το επείγον περιστατικό θα προσδιορίζεται πια με οικονομικά κριτήρια!
Φαίνεται ότι η διαφορά ανάμεσα στον Οικογενειακό Γιατρό - που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - και στον Προσωπικό Γιατρό, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν ήταν απλώς σημειολογική όπως έλεγε πριν δύο χρόνια ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, όταν παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης τον Ιούλη του 2000.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» - και υπό τον τίτλο «Ο προσωπικός γιατρός "κλειδί" στον νέο φορέα Υγείας» - ο Αλ. Παπαδόπουλος φέρεται να δηλώνει: «Ξεχάστε την αναμονή από την προηγούμενη νύχτα και τις ουρές στα ιατρεία των ασφαλιστικών σας ταμείων ή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, πολύ περισσότερο την επίκληση των υπηρεσιών τους για... ψύλλου πήδημα. Πρόσβαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας κάθε ασφαλισμένος θα έχει στο εξής μόνο μέσω του προσωπικού του γιατρού, έπειτα από παραπεμπτικό» που θα τον παραπέμπει στο αντίστοιχο Κέντρο Υγείας, στο νοσοκομείο ή σε άλλο γιατρό.

Δηλαδή, ο προσωπικός γιατρός - το προφίλ του οποίου δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα - έρχεται να αντικαταστήσει το σύστημα της ΠΦΥ, αναλαμβάνοντας στην κυριολεξία την επικίνδυνη αποστολή του περιορισμού της σπατάλης, όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις δαπάνες για την ΠΦΥ.

Πέρα απ' το ότι μια τέτοια αποστολή για τους γιατρούς αντίκειται στις αρχές του Ιπποκράτη, τους ανατίθεται το θλιβερόν καθήκον να αποφασίζουν για την τύχη των αρρώστων όχι με βάση την επιστημονική διερεύνηση, αλλά με βάση τον περιορισμό των δαπανών.

Θυμίζουμε ότι με τον ιδρυτικό νόμο 1397/93 του ΕΣΥ είχε προβλεφτεί η ανάπτυξη 400 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 190 θα ήταν στις αγροτικές περιοχές και τα 210 στα αστικά κέντρα.

Απ' τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου λειτούργησαν μόνο δύο, ενώ στην ύπαιθρο λειτουργούν περισσότερα από 170 ΚΥ, αλλά με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό. Με τους μετριότερους υπολογισμούς χρειάζονται 200 νέες μονάδες ΠΦΥ για την ανάπτυξη ενός σοβαρού συστήματος, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει μόλις εννιά λόγω της ανάγκης των Ολυμπιακών Αγώνων!

Τέλος, όπως έχουν αποφανθεί οι ειδικοί εδώ και χρόνια, για την πλήρη κάλυψη όλης της χώρας χρειάζονται 5.000-6.000 οικογενειακοί γιατροί.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης οι παράνομες πράξεις

Εκατοντάδες παράνομες πράξεις των διοικήσεων πέντε νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν, με έκθεσή τους, οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες στον τοπικό Τύπο.

Οι ελεγκτές, αφού μελέτησαν τις πράξεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, καταγράφουν σε 42 σελίδες περίπου 50 παρανομίες, διοικητικές παραλείψεις και έκνομες ενέργειες στο θέμα της προμήθειας ιατρικού - χειρουργικού υλικού.

Επισημαίνεται στο πόρισμα ότι οι διοικήσεις νοσοκομείων ανέχονταν διαδικασίες, με την ισχύ των οποίων ήταν δυνατόν οι εμπλεκόμενοι να αποκομίζουν οφέλη, φτιάχνονταν συμβάσεις - λάστιχο, αξιολογούνταν εντελώς αυθαίρετα τα προϊόντα ή με διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Επίσης επιλέγονταν κριτές και αξιολογητές, όχι βάσει του νόμου, όπως προτιμούνταν συγκεκριμένες εταιρίες για τις προμήθειες και αποκλεισμοί άλλων.

«Τα όσα περί παρανομιών στις προμήθειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν προκαλούν καμία απολύτως έκπληξη στους εργαζόμενους», δηλώνει η Συμέλα Τεμερτζίδου, νοσοκομειακός και στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Αυτή η σήψη είναι από τα φαινόμενα ενός συστήματος σε παρακμή, που καθημερινά ζούμε. Τα πιράνχας στο χώρο της γείας είναι γέννημα - θρέμμα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων. Εμπόρευμα θέλουν την Υγεία και επιχειρήσεις τα νοσοκομεία χωρίς έλεγχο από τους εργαζόμενους. Φοβούνται τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των εργαζομένων, γι' αυτό ψηφίζουν νόμους, όπως ο τελευταίος για την Υγεία, με τους οποίους επιβάλλουν τον αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης φωνής».

Και η Σ. Τεμερτζίδου κατέληξε: «Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από τη διάλυση του δημόσιου τομέα της Υγείας και της παράδοσής του στους ιδιώτες. Υποκλινόμενοι, μιλούν για εξυγίανση, την οποία τάχα επιχειρούν, αναβαθμίζοντας πρώην αποτυχημένους προέδρους νοσοκομείων σε διοικητές. Επειδή οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις και τα χρήματα των ασφαλισμένων δεν είναι για τις τσέπες κανενός, διαπιστώνεται, καθημερινά, ότι μόνη λύση είναι ο αγώνας των υγειονομικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων για ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα λειτουργεί με διαφάνεια».

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγρυπνείτε!

Παγκόσμια Μέρα του Υπνου έχει ανακηρύξει την 21η Μάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η σύμπτωση, ότι σήμερα συνέρχονται από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, αποτυπώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να «πιάσει στον ύπνο» τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, το 20-30% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από αϋπνίες και ως πρωταρχικό αίτιο, στον έναν απ' τους τρεις ανθρώπους, που υποφέρουν από αϋπνίες, θεωρείται το εργασιακό στρες. Καταλαβαίνετε, επομένως, πού θα φτάσουν τα ποσοστά των αϋπνιών, όταν τα μέτρα για το Ασφαλιστικό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πάρουν τη μορφή του νομοσχεδίων.

Καλύτερα, όμως, να αγρυπνούν οι εργαζόμενοι, παρά να αποκοιμούνται με τον κοινωνικό διάλογο της απάτης και να μην καταλαβαίνουν τι τους γίνεται.

Αθωώθηκαν οι ψυχίατροι

Αθωώθηκαν οι ψυχίατροι Γ. Αστρινάκης και Χρ. Τριανταφυλλίδης του «Δρομοκαΐτειου» που χτες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί κατά τη διάρκεια της εφημερίας του Νοσοκομείου αρνήθηκαν να κάνουν εισαγωγές ασθενών, αφού το ψυχιατρείο ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο και οι συνθήκες νοσηλείας των ήδη νοσηλευομένων ήταν τραγικές.

Για την αδυναμία εισαγωγής ασθενών στο «Δρομοκαΐτειο» ευθυνόταν η κρίση του συστήματος ψυχιατρικής εφημερίας του Λεκανοπεδίου μετά το σεισμό του 1999 και το κλείσιμο της εφημερίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά ζήτησε να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των ψυχιάτρων, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις υπερασπίστηκαν τις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Ούτε σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων

Ολόκληρη ανακοίνωση για την ορκωμοσία - την περασμένη Τρίτη - 27 νοσηλευτών και εφτά ατόμων παραϊατρικού προσωπικού εξέδωσε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, αυτές οι προσλήψεις ήταν προγραμματισμένες για το 2001 και «είναι μέρος των 240 ατόμων που θα στελεχώσουν τον "Ευαγγελισμό"».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι είχε δοθεί η υπόσχεση στους εργαζόμενους ότι το 2001 θα προσληφθούν 230 νοσηλευτές. Επίσης είχε αναγγελθεί διαγωνισμός μέσω του ΑΣΕΠ για 50 διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, αλλά δεν προχώρησε τίποτε.

Οι ελλείψεις προσωπικού στον «Ευαγγελισμό» έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς είναι κενές 1.288 οργανικές θέσεις. «Οι εργαζόμενοι στη σίτιση (τραπεζοκόμοι) έχουν φτάσει σε απόγνωση: Δεν μπορούν να πάρουν κανονική άδεια (του προηγούμενου έτους), ενώ τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν τις 5.000 μέρες λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι ηλεκτρολόγοι, οι νοσοκόμοι, οι εργάτες μεταφοράς, οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια έχουν τεράστια έλλειψη σε προσωπικό με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών», αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (6.2.2002).

Δηλαδή, οι 34 συνολικά προσλήψεις δεν αποτελούν ούτε σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων στον «Ευαγγελισμό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ