ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Λάδι» οι εφοπλιστές

Από πορεία διαμαρτυρίας των ναυτεργατών ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, μετά το τραγικό ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ»
Από πορεία διαμαρτυρίας των ναυτεργατών ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, μετά το τραγικό ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ»
«Λάδι» βγαίνουν οι θύτες των 81 νεκρών! Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ν. Καραδημητρίου, ο οποίος είχε αναλάβει τις έρευνες για το τραγικό ναυάγιο του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», την περασμένη Κυριακή και μετά από 18 μήνες ολοκλήρωσε το «έργο» του για να αποδώσει τελικά τις ευθύνες - όπως άλλωστε ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο - αποκλειστικά και μόνο στον πλοίαρχο Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Ψυχογιό και τον α` μηχανικό Σκιαδαρέση! Για τα «μάτια του κόσμου» απήγγειλε και κάποιες κατηγορίες στον πρόεδρο της πλοιοκτήτριας εταιρίας HFD (πρώην MFD) και των «Μινωικών Γραμμών» Κ. Κληρονόμο και στο Ν. Βικάτο, μέλος της διοίκησης της πλοιοκτήτριας, όμως ταυτόχρονα φρόντισε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την απαλλαγή τους! Το ίδιο «φρόντισε» και για τους 6 επιθεωρητές του ΥΕΝ και 2 λιμενικούς, στους οποίους επίσης έχει απαγγείλει κατηγορίες! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Ν. Καραδημητρίου προσπάθησε να «τα μαζέψει», παρά το γεγονός ότι από τις απολογίες τόσο του Κ. Κληρονόμου, όσο και του Ν. Βικάτου, προέκυψαν ευθύνες και σε βάρος του Κ. Αγαπητού, επίσης μέλους της διοίκησης της HFD!

Συνολικά ο Ν. Καραδημητρίου έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 17 άτομα. Ομως αυτοί τελικά που θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη είναι αποκλειστικά οι ναυτεργάτες! Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως σύμφωνα με τα οποία ο Κ. Κληρονόμος ισχυρίστηκε ότι είναι πρόεδρος τιμητικά και δε γνώριζε τίποτα σχετικά με τις ελλείψεις του πλοίου. Ισχυρισμό που αποδέχτηκε ο Ν. Καραδημητρίου και για το λόγο αυτό άφησε τον πρόεδρο ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους, ζητώντας μόνο εγγύηση 30.000 ευρώ. Ο Ν. Βικάτος - οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον ίδιο όρο - είπε προς τον εφέτη ανακριτή ότι δε γνωρίζει τίποτα γιατί ήταν αρμόδιος μόνο για τα ταχύπλοα της εταιρίας και ανέφερε ως υπεύθυνο για τα συμβατικά όπως το «ΣΑΜΙΝΑ» τον Κ. Αγαπητό. Ωστόσο, παρά το νέο αυτό στοιχείο που προέκυψε, ο Ν. Καραδημητρίου προτίμησε να μην «ενοχλήσει» τον Αγαπητό και να κλείσει την υπόθεση, αν και μπορούσε λόγω του νέου στοιχείου να ζητήσει παράταση. Στους μόνους που έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση είναι οι ναυτεργάτες! Ουσιαστικά ο εφέτης ανακριτής, όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, δίνει «γραμμή» στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου - αρμόδιο να παραπέμψει σε δίκη όσους κατηγορούνται - να απαλλάξει με βούλευμα τους εφοπλιστές!

Επιπλέον στοιχείο που δείχνει ότι το «μαχαίρι» έφτασε τελικά μόνο μέχρι το πλήρωμα αποτελεί και το άθλιο σκηνικό που στήθηκε χτες το πρωί από ορισμένα μέσα ενημέρωσης όπου από το κατηγορητήριο που συνέταξε ο Ν. Καραδημητρίου ξεχώρισαν τα όσα «ανατριχιαστικά» - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά - διέπραξαν οι ναυτεργάτες του πληρώματος! Ομως ότι ήταν εν πλω αυτό το πλωτό φέρετρο ουδόλως απασχόλησε...

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΔΥΣΤΟΣ»
Νεκροί κόντρα σε εφοπλιστές

Η μάχη για την απονομή δικαιοσύνης που δίνουν οι συγγενείς των 20 αδικοχαμένων ανθρώπων - ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί - του τραγικού ναυαγίου του σαπιοκάραβου τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ», συνεχίζεται με τη νέα δίκη που έχει ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά. Χτες, τέταρτη μέρα της δίκης, ολοκληρώθηκε η διήμερη κατάθεση του Ι. Ελευθερίου πρώην πλοιάρχου του πλοίου. Πρόκειται για μια κατάθεση με σωρεία στοιχείων από τα οποία αποδείχτηκε ξανά περίτρανα ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) και ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», ο οποίος εξέδιδε «αβέρτα» πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο «ΔΥΣΤΟΣ» αν και γνώριζε ότι ήταν αναξιόπλοο, ουσιαστικά είχαν προδιαγράψει το ναυάγιο.

Το σκηνικό και αυτής της δίκης είναι παρόμοιο με αυτό που είχε στηθεί πρωτόδικα. Από τη μια οι συγγενείς των νεκρών να δίνουν τη μάχη τους με δύο δικηγόρους τον Χρ. Βρούστη και τον Τ. Παπαθεοδωρόπουλο και από την άλλη η εταιρία και ο «Νηογνώμονας» να έχουν επιστρατεύσει ξανά μια στρατιά από μεγαλοδικηγόρους - ενδεικτικά αναφέρουμε τον κ. Κατσαντώνη - επιφορτισμένους με το καθήκον να «βγάλουν λάδι» την εφοπλιστική εγκληματική ασυδοσία. Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με 7ετή φυλάκιση.

Από τα όσα ανέφερε χτες ο Ι. Ελευθερίου, αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε στο δικαστήριο ο Χρ. Βρούστης αποδείχτηκε ότι το πλοίο όχι μόνο το είχε «φάει» η σκουριά, αλλά μετά τη μετασκευή του το 1985, με ευθύνη της εταιρίας και του «Νηογνώμονα», είχε - όπως σημείωσε ο μάρτυρας - «ελαττωμένη ευστάθεια». «Ηταν - συμπλήρωσε - αργή η περίοδος επαναφοράς του στους διατοιχισμούς ακόμα και σε 6 μποφόρ». Στο σημείο αυτό από στοιχεία που κατέθεσε ο δικηγόρος των συγγενών Χρ. Βρούστης φάνηκε ότι εκτός των άλλων μετά τη μετασκευή δεν είχε γίνει πείραμα ευστάθειας του πλοίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι «το μόνο που έκαναν ήταν ασκήσεις επί χάρτου». Ο Ι. Ελευθερίου επανέλαβε και χτες ότι η απότομη κλίση του πλοίου, η μετατόπιση φορτίου και στη συνέχεια η ανατροπή του οφείλεται στην εσωτερική κατάρρευση των διπυθμένων, τα οποία ήταν σάπια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Πανελλαδική 48ωρη απεργία

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στις 27 και 28 Μάρτη (από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής), με απόφαση της Διασωματειακής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 14 σωματεία. Επίσης, την Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ζητούν να σταματήσουν οι απολύσεις, αξιοπρεπείς μισθούς, ποιότητα στην ενημέρωση κλπ. Παράλληλα, η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να κλιμακωθεί ο αγώνας με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η εργοδοσία παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της.

Να επισημάνουμε ότι στη Διασωματειακή Επιτροπή συμμετέχουν οι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας, Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Τίμησαν τον κομμουνιστή

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από τον ξαφνικό θάνατο του Χρ. Σταμούλου και το Συνδικάτο Εργαζομένων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του ανθρώπου, που επί χρόνια πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου, απ' όποια θέση και αν βρισκόταν κάθε φορά. Στο ναό του Αγ. Χριστοφόρου, στο αμαξοστάσιο του Ρέντη, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι του Χρ. Σταμούλου, με μία λιτή τελετή, τίμησαν τον κομμουνιστή, του οποίου η στάση, που επέλεξε στη ζωή του, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων, φίλων και εχθρών.

Ο Χρ. Σταμούλος, μέλος του ΚΚΕ, συνέδεσε τη ζωή του με τους ταξικούς αγώνες, ενώ έγινε γνωστός σε όλη τη χώρα με τις μαζικές κινητοποιήσεις αντίστασης των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στις αρχές της δεκαετίας του '90. Από το 1982, εκλεγόταν στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και από το Μάρτη του 2000, μέχρι τη μέρα του θανάτου του, ήταν πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΕΓΝΑΤΙΑΣ
Τελευταίο μεροκάματο...

Από ανατροπή φορτηγού σκοτώθηκε ο Χρήστος Μπαρδούκας, 61 ετών, οδηγός του αυτοκινήτου. Το δυστύχημα έγινε τις μεσημβρινές ώρες της 19/3/02, στην αγροτική περιοχή της Νυμφόπετρας Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια εργασιών εκφόρτωσης αδρανών υλικών για επιχωμάτωση τμήματος της Εγνατίας οδού. Οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρίας αναζητούνται. Αλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε ισάριθμα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη. Προχθές το πρωί, στην οδό Γεωργικής Σχολής, ο Μόμπριτζ Μ., 37 χρόνων, έπεσε από ύψος έξι μέτρων, εξαιτίας υποχώρησης της στέγης, πάνω στην οποία εργαζόταν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και το αριστερό πόδι. Επίσης, την ίδια μέρα, ο Βλ. Γιακούμπωφ, ετών 50, καταπλακώθηκε από χώματα μέσα σε φρεάτιο βάθους 2,10 μέτρων, μετά από υποχώρηση των τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Το ατύχημα συνέβη στην οδό Μακρυγιάννη στην Πολίχνη, στη διάρκεια εργασιών που γίνονταν από κατασκευαστική εταιρία για λογαριασμό της ΕΥΑΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ