ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Οπως - όπως» κατάπαυση του πυρός ζητά ο Ζίνι

Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο έξω από την αραβική πόλη Ουμ ελ Φάχεμ, στο βόρειο Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς η αμερικανική διαμεσολάβηση

Από τη συνάντηση του Γ. Αραφάτ με τον Α. Ζίνι

Associated Press

Από τη συνάντηση του Γ. Αραφάτ με τον Α. Ζίνι
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΖΑΡΕΤ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αποφασισμένος να επιμείνει στις πιέσεις του για επίτευξη κάποιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εμφανίζεται ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, παρά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, που συγκλόνισε, χθες το πρωί, λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο 7 ανθρώπων, εκτός του κομάντος αυτοκτονίας, και τον τραυματισμό άλλων 30, ορισμένοι από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ηταν επτά το πρωί, όταν σε λεωφορείο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Τελ Αβίβ - Ναζαρέτ, όπου επέβαιναν κυρίως Ισραηλινοί Αραβες που πήγαιναν στις εργασίες τους και ορισμένοι Ισραηλινοί στρατιώτες, ανατινάχτηκε ο κομάντος αυτοκτονίας. Σκοτώθηκαν 7 επιβάτες, εκ των οποίων οι 4 στρατιώτες, και τραυματίστηκαν άλλοι 30. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμική «Τζιχάντ», που υπογράμμισε ότι ο βομβιστής ήταν από την Τζενίν και ότι η επίθεση ήταν «αντίποινα για τις δολοφονίες στελεχών της εντός των παλαιστινιακών εδαφών από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι πόλεις των Ισραηλινών Αράβων, γενικά, δεν αποτελούν στόχο των επιθέσεων αυτοκτονίας ακριβώς επειδή κατοικούνται κυρίως από Παλαιστινίους με ισραηλινή υπηκοότητα, οι οποίοι, επανειλημμένως, έχουν ταχθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό με εξαίρεση τους Δρούζους και τους Βεδουίνους. Ακριβώς, λόγω αυτής της σχετικής αίσθησης ασφάλειας, τα λεωφορεία της περιοχής χρησιμοποιούν συχνά πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ισραηλινή μπουλντόζα έχει κλείσει το δρόμο στη Ναμπλούς

Associated Press

Ισραηλινή μπουλντόζα έχει κλείσει το δρόμο στη Ναμπλούς
Αργά το βράδυ της Τρίτης, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, εναντίον των οποίων άνοιξαν πυρ, ενώ διέρχονταν με τζιπ από το χωριό Αβιέζερ, δυτικά της Βηθλεέμ.

«Εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη», χαρακτήρισε την επίθεση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στον Γιάσερ Αραφάτ, εκτιμώντας ότι «δεν άλλαξε την πολιτική της τρομοκρατίας που ακολουθεί». Ο Αριέλ Σαρόν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το Ισραήλ θα προχωρήσει στα κατάλληλα βήματα», αν και αναλυτές εκτιμούσαν ως απίθανο το ενδεχόμενο άμεσων αντιποίνων, προκειμένου να μη διαταραχτεί η ισορροπία που επιθυμεί η Ουάσιγκτον.

«Ετοιμοι για συμφωνία», αλλά και προβληματισμός

Στην κατηγορηματική καταδίκη της επίθεσης αυτοκτονίας προχώρησε άμεσα η Παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία, με επίσημη ανακοίνωσή της, κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να τερματίσουν «κάθε είδους επίθεση εναντίον πολιτών εντός του ισραηλινού εδάφους». Λίγες ώρες νωρίτερα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωνε «πλήρως έτοιμη» να εφαρμόσει στο σύνολό τους τα σχέδια Τένετ και Μίτσελ.

Παρά την επίθεση αυτοκτονίας, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής είχε, χθες, νέες συναντήσεις με τους Γιάσερ Αραφάτ και Αριέλ Σαρόν και αναμενόταν να προεδρεύσει στη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, το βράδυ στο Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η παλαιστινιακή πλευρά καλείται να παρουσιάσει τα δικά της σχέδια σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου Τένετ. Σε περίπτωση επίτευξης κάποιας συμφωνίας, ο Ζίνι εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι θα μπορούσε, ακόμη και σήμερα, να κηρυχτεί επισήμως κατάπαυση του πυρός.

 Παλαιστίνια μοιράζει τρόφιμα στα παιδιά, στο Μπέιτ Τζάλα

Associated Press

Παλαιστίνια μοιράζει τρόφιμα στα παιδιά, στο Μπέιτ Τζάλα
Εντούτοις, παρά τις δηλώσεις, στην παλαιστινιακή πλευρά ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Η απόφαση του Αμερικανού αντιπροέδρου, την Τρίτη, να μη συναντηθεί τελικά με τον Γιάσερ Αραφάτ, παρά τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του περί σχετικής ετοιμότητας, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υπογράμμιζε ότι ο Τσένεϊ «σνομπάρισε για άλλη μια φορά τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ ο Σαρόν τον εξευτέλισε, ζητώντας του να φερθεί σωστά σε περίπτωση που του επιτραπεί να μετακινηθεί εκτός των παλαιστινιακών εδαφών».

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Ζίνι πιέζει αφόρητα την παλαιστινιακή πλευρά να αποδεχτεί, αρχικά, το σχέδιο Τένετ, το οποίο δεν εμπεριέχει τίποτε πλην μέτρων ασφαλείας για το Ισραήλ, ενώ αφήνει για το απώτερο μέλλον τα μέτρα που προτείνονται από το σχέδιο Μίτσελ, τα οποία προβλέπουν υποχωρήσεις και από την ισραηλινή πλευρά, όπως είναι το πάγωμα των εποικισμών. Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή καλείται να προχωρήσει σε κύμα συλλήψεων εξτρεμιστών και συλλογή όλων των όπλων, σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που το Ισραήλ εκτιμά ότι δεν είναι σε θέση να το πράξει, αφού οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενισχύσει τις γραμμές των μαχητών και έχουν πλήξει καταλυτικά τις δομές της Παλαιστιναικής Αρχής.

Τον προβληματισμό αυτό εξέφρασε σαφέστατα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ασφάλειας στη Δ. Οχθη. Ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ υπογράμμισε ότι «τόσο ο Ζίνι, όσο και η ισραηλινή πλευρά θέτουν μόνον αιτήματα για την ισραηλινή ασφάλεια, τα οποία προωθούν και ως βασικό θέμα αλλεπάλληλων γύρων συνομιλιών, χωρίς, όμως, να γίνεται πουθενά λόγος για προοπτική τερματισμού της κατοχής. Στη βάση ακριβώς της ίδιας λογικής, το Ισραήλ αρνείται να προχωρήσει άμεσα και άνευ όρων στην ολική αποχώρηση των δυνάμεών του από τα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα, αν δεν τερματιστεί οριστικά η κατοχή, ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ουσιαστική συνομιλία αν δεν εμπεριέχει αυτήν την προοπτική».

Η βοήθεια σε τρόφιμα είναι απαραίτητη, μετά από τόσες μέρες αποκλεισμού

Associated Press

Η βοήθεια σε τρόφιμα είναι απαραίτητη, μετά από τόσες μέρες αποκλεισμού
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι «παρά την πίκρα και τον πόνο, μπορεί να επιτευχθεί εκεχειρία». Αισιόδοξος δήλωνε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας. Από την πλευρά τους, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Σύρος ομόλογός τους, σε συνάντηση στο Κάιρο, συμφωνούσαν να στηρίξουν από κοινού τη σαουδαραβική πρόταση στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής στη Βηρυτό, στις 27 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ολικής και οριστικής αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη.


Σήμερα η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνουν η ΠΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, στη στάση του Μεγάρου Μουσικής, μπροστά από το Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), σήμερα Πέμπτη 21 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα. Οι οργανωτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση Σαρόν για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και υπογραμμίζουν ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στις εικόνες ντροπής που βλέπουμε να συμβαίνουν καθημερινά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Στη συγκέντρωση δήλωσε συμμετοχή και η ΟΓΕ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΕΔΥΕ, που καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση αλληλλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, υπογραμμίζοντας ότι «ΗΠΑ και ΕΕ, είτε ονομάζοντας τρομοκράτες τους Παλαιστινίους είτε κρατώντας ίσες αποστάσεις από τους θύτες και τα θύματα, όχι μόνο δίνουν άλλοθι στα εγκλήματα της κυβέρνησης του Ισραήλ αλλά στην πραγματικότητα ευλογούν τη γενοκτονία ενός λαού». «Ολοι στο συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, για να απαιτήσουμε τον τερματισμό της ισραηλινής βαρβαρότητας, για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, για το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δική τους πατρίδα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη Χαλκίδα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό διοργανώνεται, την Τετάρτη 27 Μάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, και στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» στη Χαλκίδα. Στην εκδήλωση, όπου το κύριο αίτημά της είναι να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ που προβλέπουν άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα κατεχόμενα και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, συμμετέχουν ο Μουστάφα Αζούζ, Γραμματέας Τύπου της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης, ο Σουρέχ Αουνι, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Παλαιστινίων στην Ελλάδα, η Αννα Μπαλλή, δημοσιογράφος, η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και η Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, με χορευτικό συγκρότημα.

Θα προβληθούν ντοκουμέντα και θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, οι Δήμοι Χαλκίδας, Ν. Αρτάκης, τα σωματεία ΠΕΤ - ΟΤΕ, «Κελαϊδίτης», ΚΕΜ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, η ΟΓΕ, η ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, το ΣΔΟ ΤΕΙ Χαλκίδας και στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ