ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πολεμική ρητορική του αρχηγού της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μόλις μία μέρα μετά τις «αποκαλύψεις» του αρχηγού της CIA, Τζορτζ Τένετ, για διασύνδεση του Ιράκ και του Ιράν με την «Αλ Κάιντα», και μάλιστα ότι μπορεί να είναι οι «χορηγοί» της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης του Σεπτέμβρη, ήταν σειρά της Ρωσίας να μπει στο στόχαστρο...

Αφού είναι η χώρα, πάντα κατά τον Τένετ, που κατατάσσεται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που παρέχουν τεχνολογία αιχμής και τεχνογνωσία στα κράτη που επιθυμούν να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής. Η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας τροφοδοτούν επίσης την ανάπτυξη τέτοιων όπλων στον τομέα των πυραύλων, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

«Η Ρωσία φαίνεται πως αποτελεί την πρώτη επιλογή των χωρών εκείνων που επιθυμούν να αποκτήσουν πιο εξελιγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία», τόνισε ο Τένετ και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι είναι σε θέση να παράσχουν σε αυτές τις χώρες τεχνολογία και εξειδίκευση στον τομέα των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων, όπως και στους τομείς των βαλλιστικών και πυραύλων «Κρουζ». «Οι πωλήσεις αυτές αποτελούν μία σημαντική πηγή για τη χρηματοδότηση των πολεμικών βιομηχανιών και της στρατιωτικής έρευνας στη Ρωσία», υποστήριξε ο Τένετ, διευκρινίζοντας επίσης ότι η Ρωσία έχει προσφέρει «σημαντική βοήθεια» στο Ιράν στον τομέα των πυρηνικών όπλων και στα προγράμματα της χώρας αυτής για ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Οσο για την Κίνα, ο Τένετ θεωρεί ότι είναι ο βασικός προμηθευτής πυραυλικής τεχνολογίας για το Πακιστάν, το Ιράν κι άλλες χώρες, προσδιορίζοντας ότι το Πεκίνο έχει πωλήσει πυραύλους «Κρουζ» στην Τεχεράνη, παρά «τη δέσμευσή της το Νοέμβρη του 2000 να μη βοηθήσει με κανέναν τρόπο τις χώρες που επιθυμούν να αναπτύξουν πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους». Τέλος, όπως δήλωσε ο διοικητής της CIA, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εξακολουθεί τις εξαγωγές βαλλιστικών πυραύλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ