ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη!

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ «μπλόκαραν» χτες το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας καθαρό πως η εργατική τάξη θα παλέψει με μεγαλύτερη ένταση, για να μην περάσουν οι ανατροπές

Για πάνω από δύο ώρες το μήνυμα της απεργίας έφτανε ως μέσα στου Μαξίμου
Για πάνω από δύο ώρες το μήνυμα της απεργίας έφτανε ως μέσα στου Μαξίμου
«Κυβέρνηση - ΣΕΒ κατεδαφίζουν την Ασφάλιση, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συναινούν». Το πανό ξεδιπλώθηκε εν ριπή οφθαλμού! Δεκάδες στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου «μπλόκαραν» χτες συμβολικά για πάνω από δύο ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εντός του τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφάσιζαν ομόφωνα την κατεδάφιση του κοινωνικό-ασφαλιστικού συστήματος. Εκαναν καθαρό πως οι εργαζόμενοι δε σκοπεύουν να πάνε σαν πρόβατα επί σφαγή, οργανώνουν τους αγώνες τους και ετοιμάζονται να αποκρούσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Να κλιμακώσουν την πάλη τους για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων.

Στις 12 το μεσημέρι δεκάδες στελέχη του ΠΑΜΕ αιφνιδίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, που φρουρούσαν το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεντρώθηκαν απέναντι από την είσοδό του. Τρία τεράστια πανό ξεδιπλώθηκαν. «Ολοι στην απεργία στις 3 Απριλίου - Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», έγραφε το πρώτο πανό καλώντας τους εργαζόμενους να δηλώσουν μαζικό μαχητικό «παρών» στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Ξεσηκωθείτε!», έγραφε το δεύτερο πανό «η κυβέρνηση καταργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα» και το τρίτο καταδείκνυε στο σύνολό τους τους υπεύθυνους για την επιχειρούμενη ανατροπή των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων: «Κυβέρνηση - ΣΕΒ κατεδαφίζουν την Ασφάλιση, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συναινούν».

Οι αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και η Ασφάλεια του Μαξίμου απέμειναν να κοιτάζουν τους συνδικαλιστές, αφού προηγουμένως είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει να τους εμποδίσουν. «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», ήταν το πρώτο σύνθημα που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από την οικοδομή, την κλωστοϋφαντουργία, το εμπόριο, τις τράπεζες και από άλλους χώρους δουλιάς έκαναν ξεκάθαρο ότι οι κυβερνητικές προτάσεις απορρίπτονται, το ίδιο και ο «κοινωνικός διάλογος - απάτη».

Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους για τη σημασία της συμβολικής αυτής εκδήλωσης. «Προχωρήσαμε σήμερα σε αυτή τη συμβολική δραστηριότητα, με αφορμή τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχουν να κατεδαφίσουνε την Κοινωνική Ασφάλιση. Ενώ προσπαθούνε να εμφανίσουν στους Ελληνες εργαζόμενους ότι δήθεν δίνουνε κάποια ψίχουλα για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι με αυτά τα ψίχουλα πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι. Το ΠΑΜΕ όπως και πριν έτσι και τώρα θα συνεχίσει με αγωνιστική πορεία. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η απεργία στις 3 Απρίλη που οργανώνουμε πανελλαδικά. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - επειδή όλοι θίγονται, όλους τους αφορά αυτή η αντιασφαλιστική θύελλα - να πάρουνε μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση. Δεν είναι ανίκητη η κυβέρνηση, δεν είναι άτρωτο το κεφάλαιο και η εργοδοσία. Με τον ενωμένο ταξικό αγώνα οι εργαζόμενοι, με πρωτοπόρο το ΠΑΜΕ, μπορούμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα».

Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν η μεγάλη παρουσία της νεολαίας. Η Βάσω Λουκάνο, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι «η νεολαία βρίσκεται εδώ σήμερα γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι αυτά τα μέτρα αφορούν και εμάς. Από εδώ και εμπρός συνεχίζουμε, μαζικοποιούμε τους αγώνες. Πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η απεργία στις 3 του Απρίλη. Δίνουμε φωνή αντίστασης με Επιτροπές Αγώνα σε όλους τους χώρους δουλιάς, με ενημέρωση στη νεολαία για τα δικαιώματά της και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας».

Το λιμάνι στην πρώτη γραμμή

Απεργιακός άνεμος φυσάει και στο πρώτο λιμάνι της χώρας! Σύσσωμες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του Πειραιά έχουν ριχτεί στη μάχη για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 3 Απρίλη, μεταφέροντας τη φλόγα του αγώνα σε κάθε χώρο που ζουν και εργάζονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι του Πειραιά. Η απήχηση του αγωνιστικού καλέσματος έγινε ορατή προχτές το απόγευμα με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες σωματεία του Πειραιά στη σύσκεψη, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚ Πειραιά. Οπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη, αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει μέχρι τώρα οι διοικήσεις των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Εργαζομένων στη Σαπουνοποιία - Ελαιουργία, το Σωματείο Συντηρητών Εγκαταστάσεων Βιομηχανίας, τα Σωματεία των εργαζομένων στους Δήμους Κορυδαλλού και Κερατσινίου, ενώ αναμένονται αποφάσεις από τους εργαζόμενους στους Δήμους Περάματος και Νίκαιας. Επίσης προς απόφαση για απεργία προσανατολίζονται και ναυτεργατικά σωματεία, όπως ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και σωματεία ναυτεργατών στα πλοία των πορθμειακών γραμμών, αλλά και η ΕΛΜΕ Πειραιά.


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Αποθρασυμένοι από την υποχωρητικότητα οι βιομήχανοι

Πλήρως αποθρασυμένοι από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τόσο στο μεγάλο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, όσο και στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων κατά την τέταρτη διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ για το 2002.

Οι βιομήχανοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ απαίτησαν με προκλητικό τρόπο την αύξηση της «ευελιξίας της αγοράς εργασίας» κατά δυο ώρες τη βδομάδα, δηλαδή ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολήσιμοι και ασφαλίσιμοι, με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος που στην πράξη σημαίνει ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ταυτόχρονα, απαίτησαν την κατάργηση του άρθρου 4 του Νόμου 2874/2000 που ορίζει το ποσό αμοιβής των υπερωριών ώστε οι υπερωρίες να αμείβονται με ημερομίσθιο. Στο οικονομικό σκέλος ζητούν υπογραφή διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας με αύξηση 4,1% για το 2002 σε δυο δόσεις (περίπου 290 δραχμές αύξηση στο κατώτερο μεροκάματο). Και για το 2003 προτείνουν 3,4% σε μια δόση. Η αντιπρόταση της ΓΣΕΕ αφορούσε διαφορά μόνο 0,1%. Αλλά κάτω από την κατακραυγή για τη συμφωνία της στο ασφαλιστικό, τα προσχήματα αυτή τη φορά κρατήθηκαν...

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε: «Καλούμε την εργατική τάξη να καταδικάσει αποφασιστικά τη στάση των βιομηχάνων. Τα κέρδη τους είναι πολύ μεγάλα, οι ανάγκες των εργατικών οικογενειών επίσης πολύ μεγάλες. Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται ακόμη να αντιληφθούν ότι για την κατάσταση αυτή πρώτες ευθύνες έχει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Το ΠΑΜΕ θα εντείνει την πάλη του για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, έτσι που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η απεργία στις 3 Απρίλη θα αποτελέσει μια πρώτη αγωνιστική απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε σωστή κατεύθυνση!

Κατάπτυστες δηλώσεις υποστήριξης των κυβερνητικών μέτρων

Προκλητικότατος χτες το βράδυ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε:

«Με τη σημερινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επιβεβαιώθηκε η πρόταση για αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα. Κινούνται σε σωστή κατεύθυνση».

Για το φιάσκο της χρηματοδότησης ισχυρίστηκε ότι «η χρηματοδότηση άνοιξε σήμερα, δεν έκλεισε» κι αμέσως μετά εκτίμησε ότι τα 430 δισ. που αναγκαστικά πρέπει να δώσει η κυβέρνηση το 2003 είναι «υποστήριξη σε κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΙΚΑ». Οταν ακόμα κι αυτά τα φιλοκυβερνητικά κείμενα της ΓΣΕΕ μιλούν για ανάγκη -κατ' ελάχιστο- χρηματοδότησης 800 δισ. Ως προς το πώς θα αντιμετωπίσει τα κυβερνητικά μέτρα παρέπεμψε στη μέρα που θα γίνει γνωστό και το νομοσχέδιο. Δηλαδή, όταν η σφαγή θα έχει ήδη γίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ