ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Προς κατάργηση οι εκπτώσεις των μισθωτών

Η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση των εκπτώσεων για αγορές αγαθών, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηριακών μαθημάτων κλπ.

Την κατάργηση της μεγάλης πλειοψηφίας των δαπανών που αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Και πρόκειται για ένα μόνο από τα προωθούμενα μέτρα, στο πλαίσιο της «φορολογικής μεταρρύθμισης» που θα επιφέρει το ποθητό αποτέλεσμα της αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους με την εύκολη λύση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Πρόκειται για το αναγκαίο, κατά την κυβέρνηση, βήμα, προκειμένου στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης λογικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου, να αντισταθμιστούν οι απώλειες φόρου από τη νέα μείωση των συντελεστών φόρου των υψηλών εισοδημάτων και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η διορισμένη από την κυβέρνηση - και κατά συνέπεια πλήρως ελεγχόμενη - επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, έχει καταλήξει στην απόφαση να καταργηθούν όλες σχεδόν οι εκπιπτώμενες δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα. Πρόκειται για τις δαπάνες με αποδείξεις αγοράς αγαθών, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ποσοστό της δαπάνης που κατέβαλλε ο φορολογούμενος για ενοίκιο, καθώς και οι δαπάνες για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, οι δαπάνες για φροντιστηριακά μαθήματα και τέλος οι χορηγούμενες δωρεές προς φορείς του Δημοσίου.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες εκπιπτώμενων δαπανών, η Κυβερνητική Επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη την κατάργησή τους. Διασώζονται μόνο οι δαπάνες για ιατρικά έξοδα και οι δαπάνες για την πληρωμή συμβολαίων σε ασφαλιστικές εταιρίες. Φυσικά έχουμε να κάνουμε με «σικέ» παιγνίδι. Απλώς η επιτροπή έρχεται να νομιμοποιήσει με δημοκρατικοφανή επιχειρήματα... διαλόγου και κατά συνέπεια να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, για προειλημμένες ήδη κυβερνητικές αποφάσεις. Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλάκης είχε αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν στις κυβερνητικές θέσεις για επανεξέταση όλων των εκπιπτώμενων δαπανών.

Φυσικά έχουμε να κάνουμε με σκανδαλώδεις αποφάσεις καθ' υπαγόρευση. Η... ανεξάρτητη υποτίθεται επιτροπή εισηγείται την κατάργηση της έκπτωσης των δαπανών για τα ενοίκια και τους τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά την ίδια στιγμή προτείνει τη διατήρηση της έκπτωσης των δαπανών για τα συμβόλαια που συνάπτουν οι φορολογούμενοι με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Από όποια άποψη και αν δει κανείς αυτή την αντίθεση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι σκανδαλώδης. Εισηγούνται την κατάργηση της έκπτωσης της δαπάνης του ενοικίου που πληρώνει κάποιος μισθοσυντήρητος και τάσσονται υπέρ της διατήρησης μιας ρύθμισης που σαφώς ευνοεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Το όλο θέμα βέβαια δεν είναι άσχετο με τις κυβερνητικές προθέσεις για τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και την παράδοση του στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, κάτι που πολύ εύγλωττα παρουσίασε ο Ν. Χριστοδουλάκης στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στις 26 Φλεβάρη.

Η υλοποίηση των κυβερνητικών αυτών μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους, βιοτέχνες κλπ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η υλοποίηση των παραπάνω φορολογικών ρυθμίσεων θα προκαλέσει επιβάρυνση για τα συνήθη υποζύγια του προϋπολογισμού γύρω στα 100-120 δισ. δραχμές, που θα αποτελέσει αντίστοιχα όφελος για την κυβέρνηση και τα ταμεία του κράτους. Οι εκπλήξεις όμως του υπουργού και της διορισμένης επιτροπής του συνεχίζονται και σε άλλα επίπεδα φορολογίας, εκπλήξεις βέβαια δυσμενείς για τα λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει να μείνει καμιά αμφιβολία ότι κυβερνητικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός περισσότερο φιλομονοπωλιακού φορολογικού συστήματος και κατά συνέπεια ενός συστήματος εχθρικότερου για τα λαϊκά στρώματα.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Οι πανηγυρισμοί των συμβιβασμένων

Πανηγυρίζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΕΒΕ για το αποτέλεσμα της άθλιας συναλλαγής τους με την κυβέρνηση για το θέμα των νέων φορολογικών ρυθμίσεων (συνάφεια ΦΠΑ).

Το ίδιο πανηγυρίζει και η ηγεσία της ΕΣΕΕ τη στιγμή που σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ δεσμεύτηκε να μην κάνει κανένα συμβιβασμό, καμιά παραχώρηση. Ετσι, λοιπόν, δίχως να κερδίσουμε τίποτα, δίχως η κυβέρνηση να κάνει βήμα πίσω, θεωρούν «θετικό» το αποτέλεσμα του διαλόγου και πανηγυρίζουν. Θετικό, γιατί με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση θα εισπράξει 1,5 δισ. δρχ. περίπου από τους 750.000 ΕΒΕ, ενώ παράλληλα οι ΕΒΕ θα θεωρούνται φοροφυγάδες, αφού καλούνται να επαναφορολογηθούν με «αντικειμενικά κριτήρια».

Φοροφυγάδες, βέβαια, δεν είναι οι χιλιάδες ΕΒΕ, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο και όσοι από αυτούς συμμετείχαν σ' αυτή τη συναλλαγή με την κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά η συμβιβασμένη ηγεσία της ΕΣΕΕ ανέστειλε την προγραμματισμένη απεργιακή κινητοποίηση στις 13 του Μάρτη, ενώ προχώρησε στην κατάπτυστη συμφωνία, ξεπουλώντας έτσι τα συμφέροντα και τους αγώνες των χιλιάδων μικρών εμπόρων.

Ανέστειλε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχε αποφασίσει ύστερα από έντονη πίεση μεγάλου αριθμού Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών με την επιμονή των συμβούλων της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι πριν από κάθε μέτρο της κυβέρνησης σε βάρος μας, ενημερώνεται πρώτα η ηγεσία μας, για να παίξει το ρόλο του κυματοθραύστη και να προλάβει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ετσι, λοιπόν, συμφώνησαν σ' αυτή τη ρύθμιση, χωρίς καμιά απόφαση Γενικής Συνέλευσης ή έστω του ΔΣ.

Μπορεί η συμβιβασμένη ηγεσία της ΕΣΕΕ να κατάφερε προσωρινά να πείσει για το «θετικό» της υπόθεσης κάποιες παρατρεχάμενες πλειοψηφίες εμπορικών συλλόγων και ομοσπονδιών, όταν όμως καταφθάνουν τα «μπιλιετάκια» πληρωμής από την εφορία, τότε θα ξεσκεπαστεί σε όλο της το μέγεθος η απάτη τους.

Το θράσος τους, όμως, δεν έχει όρια. Στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση για ενημέρωση για την «επιτυχία», διευρυμένη με τους προέδρους Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της χώρας, στο σφυροκόπημα για το ξεπούλημα από τους συμβούλους της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, ο πρόεδρος χάνοντας την ψυχραιμία του και μην μπορώντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άθλιας συναλλαγής τους, αναλώθηκε σε χυδαιολογίες.

Η ηγετική ομάδα και μεγάλο μέρος της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΕΕ είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντά μας. Αυτό πρέπει να το πάρει σοβαρά υπόψη η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων που αποτελείται από μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Είναι καιρός να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί μας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος.

Το ασφαλιστικό θα είναι ο επόμενος στόχος τους, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο αφανισμός των μικρών, οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση και ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων, είναι προ των πυλών. Προ των πυλών όμως βρίσκονται και οι εκλογές σωματείων των ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων. Ας κάνουμε την αρχή. Μοναδική λύση η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σ' αυτούς τους χώρους.

Οι συνάδελφοι μπορούν και πρέπει όχι μόνο να ενισχύσουν σημαντικά, αλλά να δώσουν την πλειοψηφία στις συνεπείς, ριζοσπαστικές, αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και να σταθούν δίπλα τους στον αγώνα ρήξης με τις δυνάμεις της πισωδρόμησης και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που προστάζει η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το μέλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να καθορίζεται μόνο από εμάς. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να το καθορίζει μια χούφτα μεγαλεμπόρων και επιχειρηματιών που παίζουν το ρόλο του «συνδικαλιστή -σωτήρα». Αυτοί καλά κάνουν και συμπεριφέρονται έτσι, υπηρετώντας τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Καιρός να φροντίσουμε κι εμείς να υπηρετήσουμε τα δικά μας συμφέροντα.


Γ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μέλος ΔΣ της ΕΣΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ