ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Μακεδονία η Αλέκα Παπαρήγα

Διήμερη περιοδεία θα πραγματοποιήσει στη Μακεδονία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μάρτη 2002. Συγκεκριμένα:

- Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο στις 11.00 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα απευθύνει χαιρετισμό στη Συνάντηση που διοργανώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θέμα της συνάντησης: «Τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ο πόλεμος συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

- Στην Πιερία το Σάββατο στις 7.00 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Αικατερίνης (Πάρκο).

- Την Κυριακή η Αλέκα Παπαρήγα θα βρεθεί στο νομό Ημαθίας και στις 11.00 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Σταρ» στη Βέροια.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Θα ληφθεί υπόψη» η έκθεση του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα

«Πονοκεφάλους» προκάλεσε σε κυβερνητικούς παράγοντες το χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ»

Είναι γνωστό τι σημαίνει στην... καθομιλουμένη η φράση «θα ληφθεί υπόψη». Με αυτή ακριβώς την έννοια, οι «προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις», που, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, διατύπωσε στην ετήσια έκθεσή του ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, «θα ληφθούν υπόψη», καθώς η ελληνική διπλωματία «προκειμένου να είναι ασφαλής στις πολιτικές της αναλύσεις, στις πολιτικές της αξιολογήσεις και, βεβαίως, στον πολιτικό της σχεδιασμό» μπορεί να «ακούσει» τη διατύπωση «ακόμα και των πιο ακραίων υποθέσεων εργασίας».

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την ετήσια έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ρ».

«Εχω διαβάσει με προσοχή την υπηρεσιακή έκθεση της Πρεσβείας μας στην Αγκυρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όπως διαβάζω πάντα με προσοχή όλες τις υπηρεσιακές εκθέσεις, τις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις απ' όλες τις πρεσβείες μας. Πρόκειται για μια υπηρεσιακή διαδικασία υποβολής κατ' έτος των εκθέσεων των πρεσβειών μας, σε όλες τις χώρες. Είναι ένα υπηρεσιακό κείμενο με εκτιμήσεις και αξιολογήσεις του Πρέσβη που λαμβάνονται υπόψη για τη συνολική πολιτική μας ανάλυση, τον πολιτικό μας σχεδιασμό και τη διαμόρφωση όλων των δυνατών εναλλακτικών σεναρίων» και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι η πολιτική μας γενικότερα είναι να επιζητούμε τη διαμόρφωση όλων των αναγκαίων σεναρίων, ακόμα και των πιο ακραίων, και των πιο ακραίων εκτιμήσεων και υποθέσεων εργασίας, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στις πολιτικές μας αναλύσεις, στις πολιτικές μας αξιολογήσεις και, βεβαίως, στον πολιτικό μας σχεδιασμό. Τίποτα περισσότερο, και τίποτα λιγότερο από αυτό. Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να επισημάνω ότι στα κείμενα αυτά, όπως και σε όλα τα υπηρεσιακά κείμενα, τα οποία έχουν τη σημασία τους και έχουν την αξία τους, δεν πρέπει να δίνουμε ερμηνείες και διαστάσεις άλλες απ' αυτές που πραγματικά έχουν».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε στις δηλώσεις του, απαντώντας στο δημοσίευμα του «Ρ», ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε από την πλευρά μας η καλλιέργεια αφελών προσδοκιών, όπως διάβασα σήμερα τόσο απαξιωτικά να γράφεται σε εφημερίδες, για τη γρήγορη αλλαγή στις σχέσεις μας με την Τουρκία ή για αλλαγές, όπως ζητά η ΕΕ, στην Τουρκία. Αυτός θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος και χρειάζεται εμμονή στους στόχους μας και συνεχής προσπάθεια. Νομίζω ότι η όποια κριτική πρέπει να τοποθετείται σ' ένα σοβαρό πλαίσιο και σ' ένα σοβαρό επίπεδο, τουλάχιστον να μας αναγνωρίζετε το δικαίωμα να μην είμαστε αφελείς».

Αλλες αντιδράσεις

Κάπως διαφορετικά προσέγγισε το θέμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Καψής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο Γ. Καψής συμφώνησε με την ουσία των επισημάνσεων της έκθεσης, λέγοντας ότι «οποιοσδήποτε ξέρει μέτρια τα εξωτερικά θέματα, είναι σίγουρος ότι αυτή είναι η προβλεπόμενη εξέλιξη» και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα σημείο που δε λαμβάνεται υπόψη, ότι όταν έρχεται ο πρέσβης στην Αγκυρα και κάνει αυτή την έκθεση, τότε σημαίνει ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει (...) όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα εξωτερικά θέματα ξέρουμε ότι τα νησιά και η Θράκη είναι στόχος της Τουρκίας».

Στον ίδιο σταθμό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας χαρακτήρισε το έγγραφο «πολύ σοβαρό χαρτί» και τον πρέσβη μας στην Αγκυρα «πολύ σοβαρό διπλωμάτη που έχει δώσει δείγματα ενός ανθρώπου που μπορεί να εκτιμήσει σωστά τις καταστάσεις». Ο Κ. Παπούλιας, πάντως, υπογράμμισε ότι δε θέλει να δεχτεί πως ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει βήμα πίσω από την πάγια θέση ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και έχει να κάνει με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με τις δηλώσεις του γύρω από το θέμα της έκθεσης, έβαλε τα πράγματα και την έκθεση στη... θέση τους:

«Γίνονται εκθέσεις, δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, από πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι εμπλέκονται περί τα ελληνο-τουρκικά. Οι εκθέσεις αυτές δεν είναι πάντοτε σύμφωνες μεταξύ τους. Αυτό το ρόλο έχουν και οι υπηρεσιακές εκθέσεις. Ενας υπηρεσιακός παράγοντας, ένας άνθρωπος μέσα στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει τις εκθέσεις του προς την πολιτική ηγεσία του. Ομως, την ευθύνη της τελικής διαμόρφωσης των αποφάσεων, των εκτιμήσεων και των κινήσεών μας έχει μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Και, βεβαίως, εκφράζεται η θέση αυτή διά των δηλώσεων πρωτίστως του κ. Παπανδρέου, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων

Στις 23 και 24 Μάρτη, με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου

Στη Θεσσαλονίκη θα χτυπήσει η καρδιά του αντιΝΑΤΟικού κινήματος των Βαλκανίων. Το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Μάρτη, πραγματοποιείται η συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων, με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου για Βαλκάνια της ειρήνης, των ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η διήμερη συνάντηση, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός της δράσης κομμάτων και κινημάτων της Βαλκανικής, ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην πολιτική περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που προωθείται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο συντονισμός της δράσης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Τη σύνοδο, παράλληλα, θα απασχολήσουν και οι προετοιμασίες για την εκδήλωση αγωνιστικής απάντησης στην περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003. Οπως έγινε γνωστό, ήδη έχει συγκροτηθεί η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που είναι ανοιχτή σε όλους τους φορείς της πόλης. Σε όλους όσοι θεωρούν πως το δικαίωμα στην αντίσταση δεν μπορεί να περιορίζεται. Πως πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της βαρβαρότητας που στήνουν μέρα με τη μέρα οι Ευρωαμερικανοί ιμπεριαλιστές.

Θεματικός τίτλος της φετινής συνάντησης που οργανώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο είναι: «Τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ο πόλεμος συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στην επίτευξη του στόχου, 25 οργανώσεις, κόμματα και κινήματα με αντιΝΑΤΟική δράση από Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Ρουμανία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Στις εργασίες του διημέρου θα χαιρετίσουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Ρόκκος μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, η Μαρία Ζευγώλη μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Επίσης, θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρεμβάσεις θα κάνουν:

- Ηλίας Θερμός, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα μιλήσει για τις «εξελίξεις στο Διεθνές περιβάλλον μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001».

- Ιωάννα Πατελάκη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Θέμα της εισήγησής της θα είναι: «Από το ΝΑΤΟικό σύμφωνο σταθερότητας στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Μύθος και πραγματικότητα».

- Κώστας Δρούτσας εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», θα μιλήσει για τη «Σύνοδο Κορυφής 2003, σε μια πόλη που ξέρει να αγωνίζεται».

- Μανώλης Βλαχογιάννης αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ