ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
Είναι ΣΥΝυπεύθυνοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές η «Αυγή» ισχυρίστηκε με τον κεντρικό τίτλο της ότι η κυβέρνηση συνεδρίαζε υπό την πίεση που ασκούσε πάνω της η απειλή της ΑΔΕΔΥ για απεργία. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ...έντρομη από την «πίεση», η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τελικό κείμενο των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων σημειώνοντας φαρδιά πλατιά ότι όλα αυτά έχουν συνομολογηθεί με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Χτες η καλή μας εφημερίδα βγήκε με τίτλο: «Πάγωσαν» οι συνδικαλιστές από τις ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση και με προβλέψεις για απεργιακή θύελλα. Κακούργα πραγματικότητα...

Κάτι μας λέει ότι ακολουθεί το γνωστό και από το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις θέατρο. Και τότε, οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, αφού πήραν καλά - καλά μέρος στην απάτη τού διαλόγου και έδωσαν στην κυβέρνηση το άλλοθι που ζητούσε, την τελευταία μέρα αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. Τη ζημιά, βέβαια, την είχαν κάνει. Και την πληρώνουν ακριβά καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Τα ανάλογα έχουν συμβεί και με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και με τη «Λευκή Βίβλο».

Αυταπάτες δεν τρέφουμε για το ρόλο τους. Καταγράφουμε απλά γεγονότα. Οπως και το γεγονός, πως μέχρι τώρα έχουν καταψηφίσει όλες τις προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το αν τελικά θα συνυπογράψουν ή όχι και την εκτίμηση του Πολυζωγόπουλου ότι τα μέτρα κινούνται στη «σωστή κατεύθυνση» είναι μάλλον αδιάφορο. Οση ζημιά μπορούσαν να κάνουν, την έκαναν.

Περί ευρωστρατού...

Μπόλικη ήταν η σχετική με το λεγόμενο ευρωστρατό φιλολογία τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη Σύνοδο της Βαρκελώνης και τη συζήτηση στη Βουλή, για τη Συνθήκη της Νίκαιας. Απ' όλα όσα γράφονται μένει στον απλό αναγνώστη η εντύπωση ότι ο λεγόμενος ευρωστρατός θα είναι ο «αμυντικός βραχίονας» της ΕΕ, που θα υπερασπίζεται τα σύνορά της από εξωτερικές απειλές, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί το κρίσιμο βήμα της στρατιωτικής χειραφέτησής της από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι αυτή. Η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, όπως είναι η επίσημη ονομασία του ευρωστρατού, δεν έχει αντικείμενό της την υπεράσπιση των συνόρων της ΕΕ από εξωτερικές απειλές, αλλά την προστασία των θεμελιωδών αρχών της -με άλλα λόγια, την προστασία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και του συστήματός τους- τόσο μέσα στα όρια της κοινότητας, όσο και έξω απ' αυτά. Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιουργείται ένα δεύτερο ΝΑΤΟ, το οποίο έχει εξίσου αντιλαϊκά χαρακτηριστικά και επιθετικό προσανατολισμό με το πρώτο. Η συγκρότησή του εκφράζει και αντανακλά, τόσο τη διάθεση του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στο σύγχρονο μοίρασμα του κόσμου και των ζωνών επιρροής, όσο και τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Γι' αυτό και η πολλή κουβέντα περί χειραφέτησης...

... και εθνικής ανεξαρτησίας

Τώρα, πόσο μπορεί ένας τέτοιος μηχανισμός - εάν και όταν δημιουργηθεί - να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας - μέλους της ΕΕ, μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Αλλωστε, το πόσο πιστεύει στις αρχές αυτές η ΕΕ και οι δυνάμεις που κυριαρχούν σ' αυτή, το έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές μέχρι σήμερα, τις τελευταίες δεκαετίες.

Να θυμίσουμε την Κύπρο, της οποίας το μισό περίπου μέρος της παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή 28 χρόνια τώρα; Το Παλαιστινιακό, τη διάλυση της πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς της γειτονικής χώρας και τη μετατροπή μιας σειράς περιοχών σε προτεκτοράτα (Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κλπ.); `Η ξεχνούν μερικοί μερικοί ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία κλπ.) είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν βάλει την υπογραφή και τη σφραγίδα τους, τόσο σε όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει μέχρι σήμερα αυτή η λυκοσυμμαχία, όσο και στην επεξεργασία και οριστικοποίηση του σύγχρονου δόγματός του, το οποίο αναγορεύει τον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό σε χωροφύλακα του πλανήτη;


Κατεργαριές

Ναι, σιγά

μη δώσει μία,

όπως λέει,

στα ταμεία,

αν το νόμο του

περάσει

όσα λέει

θα τα ξεχάσει,

κι όχι μόνο

δε θα δώσει,

αλλά μάλλον

θα σουφρώσει

ό,τι θα 'χει απομείνει

στα ταμεία

τελατίνι.

* * *

Ναι, σιγά,

μη δώσει κάτι,

όλα ψέμα

και απάτη,

σαν τον κόσμο

τον τουμπάρει

όλα πίσω

θα τα πάρει

κι ενώ τώρα

δίνει δισ.

ούτε φράγκο

δε θα δεις

κι άντε σύνταξη

να πάρεις,

θα στη «φάει»

ο κατεργάρης!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στα «νύχια» της Σένγκεν

Ο αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας επρόκειτο να παραβρεθεί σήμερα στη συνάντηση των βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου και με θέμα την ανάπτυξη κοινών αντιπολεμικών- αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών και το συντονισμό της δράσης τους, τρία ακριβώς χρόνια από την έναρξη της γκανγκστερικής επιδρομής του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, στις 24 του Μάρτη του 1999.

Λέμε «επρόκειτο»... Και τούτο διότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Βλέπετε, ο αντιπρόεδρος του ΚΚΒ δεν είναι Αμερικανός πεζοναύτης για να έχει «ελευθέρας» στην Ελλάδα! Δεν είναι κάποιος από τους 60.000 μισθοφόρους του ΝΑΤΟ που τις μέρες της ιμπεριαλιστικής επιδρομής αλώνιζαν (και συνεχίζουν να αλωνίζουν) την ελληνική επικράτεια. Με δυο λόγια, δεν είναι «σύμμαχος» με κείνους που υπέγραψαν το σφαγιασμό της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει της δέουσας τιμής από τους υπόλοιπους συνενόχους του εγκλήματος, όπως η ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, ο Βούλγαρος κομμουνιστής βρήκε κλειστές τις πόρτες της «δημοκρατικής» Ελλάδας!

Οι «φύλακες», το κράτος δηλαδή, εφαρμόζοντας το πνεύμα και το γράμμα της περίφημης Συνθήκης Σένγκεν, απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα του ηγετικού στελέχους του ΚΚΒ! Αιτία; Οτι ...στη Γαλλία ο συγκεκριμένος σύντροφος θεωρείται «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Αρα, με βάση τη Σένγκεν, είναι «ανεπιθύμητος» και στην Ελλάδα!

Αντί άλλης αναφοράς σχετικά με τη θέση και τη στάση της κυβέρνησης, τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτικά: «Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη αυτή, όπως και οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν -δήλωσε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας - ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχει χαρακτηριστεί από τη γαλλική κυβέρνηση ως persona non gratα. Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τη Συνθήκη, και για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ... Εμείς εφαρμόσαμε, ως οφείλαμε, τη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτό γίνεται και θα γίνεται», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

«

Αυτό γίνεται και θα γίνεται», λοιπόν... Δηλαδή τι; Απλό: Οταν το ιμπεριαλιστικό κέντρο των Βρυξελλών θα βαφτίζει «ανεπιθύμητο» τον Κούρδο αγωνιστή, το ίδιο θα πράττει και η Ελλάδα! Οταν ο Μπλερ, που βομβαρδίζει μαζί με τον Μπους τη Βαγδάτη, θα αποκαλεί «τρομοκράτη» τον οποιονδήποτε αγωνιστή της ειρήνης, «τρομοκράτη» θα τον αποκαλεί και η Ελλάδα! Και σαν «τρομοκράτη» θα του φέρεται! Οταν ο Μπερλουσκόνι θα κυνηγά ως «ανεπιθύμητο» και «ρυπαρό» στοιχείο τον τάδε οικονομικό μετανάστη, ως τέτοιο «ανεπιθύμητο» και «ρυπαρό» θα τον αντιμετωπίζει και η Ελλάδα! Ετσι λέει η Συνθήκη Σένγκεν, έτσι λέει η «ευρωενωσιακή δημοκρατία», έτσι «γίνεται και θα γίνεται», λέει η κυβέρνηση... Επομένως, ο ελληνικός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του και ας θυμηθεί: Αυτή η Συνθήκη, που μετατρέπει (και με τη βούλα) το έδαφος της χώρας μας σε έναν τόπο που στέλνει τους «Οτσαλάν» στα χέρια των διωκτών τους, αυτή η Συνθήκη, που διασυνδέεται ευθέως με τη λογική των «τρομονόμων», είναι μια συνθήκη που κυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οσο για το ΣΥΝ, εξάντλησε την «ευαισθησία» του ψηφίζοντας «λευκό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ