ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Απόφαση νομιμοποίησης των τηλε-σκουπιδιών

Με μόνη αρνητική ψήφο του Παύλου Αλέπη αποφασίστηκε η συνέχιση των εκπομπών «Bar» και «Big Brother» με τη... σύσταση να αλλάξουν ώρα και σήμανση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφού μέλη του ΕΣΡ προχτές το βράδυ και χτες το πρωί λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου, έκαναν παρέλαση σε όλα σχεδόν τα κανάλια, καταγγέλλοντας ως «ακραία» και «λογοκριτική» την ενέργεια του προέδρου του ΕΣΡ Βασίλη Λαμπρίδη να διατάξει τη διακοπή των δύο τηλε-σκουπιδιών, χτες εμφανίστηκαν ως δημιουργοί ενός... συναινετικού κλίματος. Ενα συναινετικό κλίμα, αφού ο κατευθυντήριος από τους μεγαλοϊδιοκτήτες στόχος είχε επιτευχθεί νομιμοποιώντας ουσιαστικά τα δυο τηλεσκουπίδια, αφού η πλειοψηφία του ΕΣΡ αποφάσισε την αλλαγή της ώρας.

Από την πρώτη στιγμή διαφαινόταν πως ο κύριος στόχος για την «τιμωρία» των δύο τηλεοπτικών σταθμών θα ήταν η αλλαγή της ώρας μετάδοσης του «Bar» και του «Big Brother». Ετσι τα μέλη που πρωτοστάτησαν στις βολές κατά του προέδρου και της απόφασής του, προφανώς ύστερα από συνεννόηση, απέρριψαν το αίτημα του προέδρου Βασίλη Λαμπρίδη και των τακτικών μελών Παύλου Αλέπη και Κώστα Ζώρα να τεθεί σε ψηφοφορία η επικύρωση της απόφασης του προέδρου.

Ομως την προηγούμενη μέρα, πριν τη συνεδρίαση του ΕΣΡ, περιοδεύοντας από παράθυρο σε παράθυρο, από τραπέζι σε τραπέζι μέρα και νύχτα, ιδιαίτερα τα μέλη του ΕΣΡ Δ. Δασκαλάκης και Βάσω Αρτινοπούλου, μέλη που έχουν υποδειχτεί από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Νίκος Καϊμάκης, τακτικό μέλος του ΕΣΡ που έχει υποδειχτεί από το ΣΥΝ, έβαλλαν κατά του προέδρου μιλώντας για επιχείρηση επιβολής λογοκρισίας. Ορισμένοι μάλιστα έδειχναν και έκπληκτοι από την ενέργεια του προέδρου, όταν ήταν γνωστό και ήδη είχε δημοσιευτεί στον Τύπο πως το ΕΣΡ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε δώσει το «πράσινο φως» στον πρόεδρο Βασίλη Λαμπρίδη ν' ασκήσει την αρμοδιότητα που δίνει ο νόμος. Προσποιούμενοι τους ανήξερους, ουσιαστικά κατήγγειλαν την ενέργεια του προέδρου προεξοφλώντας μάλιστα και το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης. Μάλιστα, ο Νίκος Καϊμάκης χτες το πρωί σε παράθυρο της ΝΕΤ, μίλησε για «ηρωική έξοδο» του προέδρου Βασίλη Λαμπρίδη και προεξόφλησε το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης, λέγοντας πως έχει κριθεί.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, τέθηκε σε ψηφοφορία το εάν ή όχι θα διακοπούν τα δύο τηλε-σκουπίδια. Ο μόνος που ψήφισε υπέρ ήταν το τακτικό μέλος του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ και με συμβουλευτική ψήφο το αναπληρωματικό μέλος Γιάννης Ζαγγανάς. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ αποφάσισε πως θα πρέπει να σταλεί προς τους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ επιστολή - σύσταση για ν' αλλάξει ο χαρακτήρας του προγράμματος και η σήμανση προκειμένου να μεταδίδονται σε ώρες που τα παιδιά δε βλέπουν τηλεόραση. Το «μέτρο» αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, από τρία μέλη και συγκεκριμένα από τον ίδιο, τον Παύλο Αλέπη και τον Ι. Μοσχοβίτη κρίθηκε «αναποτελεσματικό» και γι' αυτό το καταψήφισαν. Ο ίδιος ο Π. Αλέπης υποστήριξε πως αρνείται να μπει στη λογική αυτή που ουσιαστικά ανοίγει τις πόρτες για τη νομιμοποίηση και την επιβολή μέσω του ανταγωνισμού αυτού του είδους των εκπομπών. Με την ίδια απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ η επιστολή - σύσταση θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ αν και δε συμφωνεί με αυτή την απόφαση, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί, όπως είπε, την πλειοψηφία και να την υπογράψει.

Πριν τη χτεσινή συνεδρίαση είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ. Το ΕΣΡ ήδη έχει αποφασίσει ως γνωστόν και την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας κατά των δύο τηλεοπτικών σταθμών και για τα λεγόμενα «παιχνίδια» «Big Brother» και «Bar». Θ' ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Εκπρόσωποι των δύο τηλεοπτικών σταθμών, στο πλαίσιο αυτό έχουν κληθεί σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι εκπομπές «Bar» και «Big Brother», μετά την απόφαση του προέδρου δε μεταδόθηκαν προχτές Τετάρτη βράδυ, ενώ πάλι από χτες είναι στις «θέσεις» τους. Προχτές το βράδυ, την ώρα που θα μεταδιδόταν το «Big Brother», σε έκτακτη εκπομπή με συντονιστή τον Γ. Παπαδάκη, φιλοξενούμενοι τηλε-αστέρες, θέλοντας προφανώς να δείξουν την «ευαισθησία» τους για τα ριάλιτι σόου των δελτίων ειδήσεων, έκαναν την... αυτοκριτική τους! Ακούστηκαν και από «έγκριτους» δημοσιογράφους απόψεις πως τα τηλε-σκουπίδια είναι «χαβαλές» ή «μόδα είναι θα περάσει», ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου, αναφέρθηκε ακόμα και στον «Μουλά Ομάρ»... Συγχρόνως, ο ΑΝΤΕΝΝΑ στην ίδια εκπομπή με τηλέφωνο «090» έκανε γκάλοπ για το ποιοι τηλεθεατές συμφωνούν με την απαγόρευση και ποιοι όχι. Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του ΑΝΤΕΝΝΑ, σε αντίθεση με το γκάλοπ του STAR, που έβγαλε αντίθετο αποτέλεσμα. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε χτες σε ασφαλιστικά μέτρα κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να μη γίνεται αναμετάδοση αποσπασμάτων από το «Big Brother».

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας, από την απόφαση του ΕΣΡ, θεωρώντας πως η απόφαση που ελήφθη «έρχεται να δώσει διέξοδο στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες». Μίλησε πάλι για αυτορρύθμιση των τηλεοπτικών σταθμών, πιστεύοντας πως πριν από την ολοκλήρωση της κυρωτικής διαδικασίας, θα μεταβάλλουν τη σήμανση και την ώρα μετάδοσης των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Να σταματήσουν τα τηλεσκουπίδια

Τη διακοπή της προβολής των τηλεσκουπιδιών «Μεγάλος Αδελφός» και «Μπαρ» ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η Συντονιστική Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου κατά της λειτουργίας του «MEGA BAR», μέλη της οποίας συναντήθηκαν χτες με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Βασίλη Λαμπρίδη. Να σημειωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου αποφάσισε τη διοργάνωση συναυλίας διαμαρτυρίας ενάντια σε όλα τα τηλεσκουπίδια στην πλατεία Συντάγματος, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και την ΟΛΜΕ. Οσον αφορά τη λειτουργία του αναψυκτηρίου «Υδρόγειος» στο Γαλάτσι, απ' όπου προβάλλεται και το τηλεσκουπίδι «Μπαρ», το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε δεκτό κατά πλειοψηφία το αίτημα του ιδιοκτήτη της «Υδρογείου». Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος με τον όρο να τηρηθεί η αρχική άδεια χρήσης που έκανε λόγο για «εστιατόριο - αναψυκτήριο». Ωστόσο, οι κάτοικοι και ο Δήμος Γαλατσίου δε μένουν με τα «χέρια σταυρωμένα». Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο Δήμος Γαλατσίου ενημερώνει τόσο τον ιδιοκτήτη της «Υδρογείου» Λάμπρο Κοσσυβάκη, όσο και την κοινοπραξία «Ανωση - Freemantle THE BAR», ότι το κατάστημα «Υδρόγειος» που «φιλοξενείται» το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι «Μπαρ» είναι παράνομο, καθώς δεν έχει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Οπως αναφέρεται στην επιστολή του δήμου, από την 31/1/2002 μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Υδρόγειος» αναθέτει τη διαχείρισή του στην κοινοπραξία «Ανωση - Freemantle». Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΥΑ με αριθμό ΑΙΒ/ 8577 (ΦΕΚ Β 526/83) η μεταβίβαση της άδειας ενός καταστήματος σημαίνει την ίδρυση νέου καταστήματος. Κατ' επέκταση ο δήμος πρέπει να δώσει καινούρια άδεια λειτουργίας, πράγμα που δεν έχει γίνει στην περίπτωση του «Μπαρ». Ως εκ τούτου, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στο σφράγισμα του καταστήματος, καθώς με το νέο αυτό έγγραφο αποδεικνύεται ότι το κατάστημα από το οποίο προβάλλεται το τηλεσκουπίδι «Μπαρ» λειτουργεί παράνομα και χωρίς καμία άδεια.

Μια προαναγγελθείσα απόφαση

`Η πώς τα άρθρα-παρέμβαση των εφημερίδων είχαν προεξοφλήσει τη χτεσινή απόφαση του ΕΣΡ

Κι όμως, είχε προαναγγελθεί η χτεσινή απόφαση του ΕΣΡ. Μια απλή ματιά στα άρθρα-παρέμβαση, όπως οι ίδιες τα αποκαλούν, των χτεσινών εφημερίδων προδίκαζε την έκβαση της χτεσινής ψηφοφορίας. Ηταν τέτοια η «πειθώ» που ακόμα και ο πρόεδρος του ΕΣΡ «έχασε» την ψήφο του!

Η αρχή από τον Στ. Ψυχάρη, ο οποίος σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στο ΒΗΜΑ σημειώνει: «Ο κ. πρόεδρος του ΕΣΡ, συνταξιούχος δικαστής, δεν μπορεί να φρονεί ότι λ.χ. επιτρέπεται να ανασταλεί, έστω εν μέρει, η λειτουργία ενός μέσου ενημερώσεως. Και μάλιστα να ανασταλεί επί όσες ημέρες χρειάζονται για να κριθεί από ένα συμβούλιο διορισμένων (από τον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα με βάση την πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) η εικαζόμενη πρόθεση του μέσου ενημερώσεως να προσβάλλει τα χρηστά ήθη. Τα χειρότερα δημοσιογραφικά και τηλεοπτικά σκουπίδια δεν μπορεί ποτέ να οδηγούν σε προληπτική λογοκρισία και σε "κυρώσεις προθέσεων"».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπέρτιτλό της εμφανίζει ως δεδομένη την αντίθεση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ με την απόφαση του προέδρου, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι δεν επρόκειτο να περάσει.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε άρθρο-παρέμβαση με τίτλο «Λογοκρισία», αποφαίνεται ότι «βάλλεται η ελευθερία έκφρασης και από τον πρόεδρο του ΕΣΡ» με την απόφασή του «να διακόψει κατεπειγόντως την εκπομπή του "Μεγάλου Αδελφού" και την αντίστοιχη ("Μπαρ") του MEGA. Βάλλεται η ελευθερία έκφρασης, όταν το ΕΣΡ αναγορεύεται σε κήνσορα αισθητικής και ηθικής...». Και το άρθρο καταλήγει: «Βάλλεται η ελευθερία της έκφρασης από όλους αυτούς που, επί μέρες, σε τηλεοπτικές εκπομπές, παρακολουθούσαν αποσπάσματα από τα "σκουπίδια" για να τα επικρίνουν και ζητούσαν από το ΕΣΡ να επέμβει και να ασκήσει τον "θεσμικό του ρόλο". Υπό την πίεση επενέβη ο πρόεδρος του ΕΣΡ, υπερβαίνοντας τον θεσμικό του ρόλο. Εκανε λάθος. Το ΕΣΡ θα το διορθώσει σήμερα(!). Αλλά το κλίμα της λογοκρισίας θα μείνει. Και πρέπει να καταπολεμηθεί».

Το ΕΘΝΟΣ στο κύριο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Υπονομεύθηκαν αξιοπιστία και κύρος του ΕΣΡ» δείχνει χωρίς περιστροφές την «πόρτα εξόδου» στον πρόεδρο του ΕΣΡ: «Με τη συγκεκριμένη τακτική που επέλεξε και ακολούθησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αυτοκαταργήθηκε. Και όσο συντομότερα επιβεβαιωθεί και τυπικά το γεγονός αυτό, τόσο το καλύτερο για το θεσμό και τη λειτουργία του».

Τα ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους, με τίτλο «Λογοκρισία», σημειώνουν: «Εναν επικίνδυνο δρόμο εγκαινίασε ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου με την απαγόρευση των δύο επίμαχων εκπομπών. Μια απόφαση που χωρίς καμιά αμφιβολία αποτελεί προληπτική λογοκρισία. Και είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχίες για τις γενικότερες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα τηλεοπτικά μας πράγματα».

Η «Καθημερινή», τέλος, στο δικό της άρθρο επισημαίνει: «Πράγματι, αν περί τη χαμηλή υποστάθμη των δύο εκπομπών δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει αμφισβήτηση, εξίσου δύσκολα θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι οι εκπομπές αυτές παραβιάζουν τον νόμο ή ότι συντρέχει στην περίπτωσή τους ειδική δεοντολογική ανάγκη απαγόρευσης, όταν τα προγράμματα των δικτύων γέμουν υποπροϊόντων. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση του κ. Λαμπρίδη παρουσιάζεται τουλάχιστον βεβιασμένη...».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Λιβέρη με τον παλαιό πρωταθλητή και σημερινό προπονητή Αρη Καραγιώργο, την πρωταθλήτρια Αθηνά Παπαγιάννη και το Θέμι Παναγιωτόπουλο για το αγώνισμα του ελληνικού βάδην, την εμπειρία τους και τις προετοιμασίες μας.
Η δήλωση του Παύλου Αλέπη

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, Παύλος Αλέπης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μοναδική πραγματικότητα - αποτέλεσμα τη συναίνεση κερδίζει τελικά η ιδιοκτησία των καναλιών και οι εμπνευστές παραγωγοί των λεγόμενων τηλεπαιχνιδιών που μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν την κοινωνική συνείδηση, διαμορφώνοντας κάθε λεπτό που είναι στον αέρα όλο και χειρότερη πραγματικότητα στο τηλεοπτικό τοπίο.

Ούτε καν όλα αυτά περί "λογοκρισίας", "αυθαιρεσίας", "αυταρχισμού" κλπ., που ακούστηκαν δημόσια δε θέλησε η πλειοψηφία του ΕΣΡ να υποστηρίξει με απόφαση δέσμευση του οργάνου μην τυχόν χαλάσει η "σούπα" της ομοφωνίας, ή της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Η επιχείρηση αλλαγή της ώρας και της σηματοδότησης, που αποδείχτηκε άλλωστε και νομικά έωλη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού οδηγεί στο δρόμο της νομιμοποίησης αυτού του τύπου των θεαμάτων και ανοίγει την πόρτα μέσω του δεδομένου ανταγωνισμού για απεριόριστη παραβίαση των αρχών σεβασμού της προσωπικότητας του ανθρώπου, χώρια ότι πολλαπλασιάζει τη δυνατότητα διάδοσης της λογικής αυτών των "τηλεπαιχνιδιών"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ