ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς σύγκρουση συνδικάτα - κυβέρνηση
  • Το Σάββατο «κοκκίνισε» η Ρώμη, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων
  • Στις 16 Απρίλη η Γενική Απεργία
  • Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, μετά τις κατηγορίες Μπερλουσκόνι για «διασύνδεση των συνδικάτων με τους τρομοκράτες» και την εμμονή στις θέσεις της

Eurokinissi

ΡΩΜΗ.-

Η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Ιταλίας έγινε το Σάββατο στη Ρώμη. Αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για τις θέσεις της που εκφράστηκαν μέσα από τη «Λευκή Βίβλο» για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αλλά και τους ιταλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, πάνω από δύο εκατομμύρια Ιταλοί -αριθμός μεγαλύτερος και από αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε το 1994 με στόχο την απομάκρυνση του Μπερλουσκόνι από την εξουσία - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων, του μεγαλύτερου του CGIL, αλλά και του CISL και του UIL. Την Κυριακή τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων ήταν ενδεικτικά: Ολα έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έλαβε ποτέ χώρα στην ιταλική επικράτεια. Η αστυνομία έκανε λόγο για μικρότερο αριθμό, που τον προσδιορίζει από 700.000 έως και 1 εκατομμύριο. Ο ακριβής αριθμός θα παραμείνει προς το παρόν ένα ερωτηματικό που δεν έχει καμία σημασία όμως...

«Κοκκίνισε» η Ρώμη

Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί πριν εβδομάδες με κύριο αίτημα τη διαμαρτυρία για τα εργασιακά μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, πάση θυσία. Αυτά τα μέτρα που προσπάθησε μαζί με τη Βρετανία και την Ισπανία να τα προωθήσει και στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ είναι που συναντούν την καθολική αντίσταση και αντίδραση των Ιταλών, που συνέρρευσαν στη Ρώμη από κάθε γωνιά της Ιταλίας. 9.000 λεωφορεία, 60 αμαξοστοιχίες, 3 επιβατηγά πλοία και δύο αεροπλάνα, εκτός από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, ήταν αυτά που μετέφεραν τους Ιταλούς στην ιταλική πρωτεύουσα και μετέτρεψαν το Circus Maximus, μία συμβολική περιοχή καθώς είναι η τοποθεσία γύρω από το Κολοσσαίο όπου ελάμβαναν χώρα κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή οι μονομαχίες, αλλά και όλη την πόλη σε μία απέραντη θάλασσα από κόκκινες σημαίες και πανό, όπου απαιτούσαν ξεκάθαρα την απόσυρση του νόμου με τον οποίο η εργοδοσία διευκολύνεται στις απολύσεις. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν και την τρομοκρατία, ένα αίτημα που «τελευταία» στιγμή εισήλθε στη λίστα των διαδηλωτών, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Μπερλουσκόνι, αλλά και άλλων μελών της κυβέρνησής του, για την πολιτική ένταση που δημιουργείται και που σημαίνει την επιστροφή στο σκηνικό της δεκαετίας του '70 μετά τη δολοφονία του Μάρκο Μπιάτζι από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες»...

Νέο «αδιέξοδο»


Eurokinissi

Στο μεταξύ, κατέρρευσαν οι προγραμματισμένες για χτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Συνδικάτων. Η ιταλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αρχίσει και νέες διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα, αλλά εξακολουθεί να εμμένει στην απόφασή της για μεταρρυθμίσεις στην ιταλική αγορά εργασίας, δήλωσε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ανακοίνωσε τη διακοπή των συνομιλιών με τα εργατικά συνδικάτα.

Μερικές ώρες νωρίτερα, τα Συνδικάτα, που εκπροσωπούν 8 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε γενική απεργία στις 16 Απρίλη, ζητώντας την οριστική απόσυρση της «Λευκής Βίβλου».

Η απόφαση πάρθηκε μετά από κοινή σύσκεψη, όπου απορρίφθηκε ως ανεπαρκής και καθυστερημένη η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος προσπάθησε να διαχωρίσει τη στάση του από αυτή υπουργών του που επιχείρησαν να εμπλέξουν τα συνδικάτα στη δολοφονία του κυβερνητικού συμβούλου. Επίσης τα Συνδικάτα τόνισαν τη μεταρρύθμιση του άρθρου 18, που η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το άρθρο 18 του Συντάγματος, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν τους εργαζόμενους.

Εμπρηστικές δηλώσεις

Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που το συνδικάτο της αριστεράς CGIL πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, έγιναν ορισμένες δηλώσεις από υπουργούς της κυβέρνησης που κατηγορούσαν ότι το συνδικάτο είναι πολύ κοντά στην τρομοκρατία.

Πρώτος ο υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο δήλωσε ότι «η συγκέντρωση είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τους καλύτερους θεσμούς της Δημοκρατίας μας». Στο χορό και ο υφυπουργός Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, ο οποίος ζήτησε από το συνδικάτο CGIL «να ξεκαθαρίσει τη θέση του αν είναι με τη δημοκρατία ή τους τρομοκράτες». Αποκορύφωμα ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, που δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες είναι παιδιά μιας έντονης διαμαρτυρίας των συνδικάτων και η τρομοκρατία είναι της αριστεράς».

Οι δηλώσεις αυτές πυρπόλησαν κυριολεκτικά το πολιτικό κλίμα της χώρας, το οποίο μετά τη δολοφονία του καθηγητή Μάριο Μπιάτζι από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» φαίνεται να διέρχεται μια έντονη νευρική κρίση. Παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε με μια ανακοίνωση να τονίσει ότι «είναι πεπεισμένη πως τα συνδικάτα δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία», οι τελευταίες δηλώσεις του Μπόσι ήταν σαν λάδι στη φωτιά. Τα τρία ιταλικά συνδικάτα δεν έκριναν ικανοποιητική την απάντηση της κυβέρνησης και γι' αυτό δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσει ο διάλογος. Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει επ' αόριστο τη συνάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ