ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιτρίνα... η Ακρόπολη...

Την Ακρόπολη επισκέφθηκε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των μεγάλων αναστηλωτικών έργων που από τη δεκαετία του '70 εκτελούνται στο βράχο, με πρώτο την αναστήλωση του Ερεχθείου (το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετία του '80) και έπειτα του Παρθενώνα, τα Προπύλαια και στα άλλα μνημεία του βράχου, έργα τα οποία συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε το αυτονόητο, ότι «κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το μέγεθος αυτού του έργου, αν δεν ανέβει σήμερα στην Ακρόπολη» και συνέδεσε τα πράγματι σοβαρά αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη με τα υπόλοιπα, διακοσμητικού τύπου, έργα διαμορφώσεων της περιοχής, χάρη στα οποία, όπως είπε, «η Αθήνα θα γίνει καλύτερη, η Ελλάδα θα αλλάξει»!!!

Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για την εργασιακή ομηρία που η κυβέρνησή του έχει επιβάλει στους έκτακτους εργαζόμενους, στους αρχαιολόγους, τεχνικούς επιστήμονες, στους άριστους μαρμαροτεχνίτες και άλλους συντηρητές που έχουν αφιερώσει κυριολεκτικά τα πιο δημιουργικά τους χρόνια σε αυτό το κολοσσιαίο αναστηλωτικό έργο στο ιερό βράχο. Ο πρωθυπουργός επαίρεται για τα έργα, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων σ' αυτά «ανταμείβεται» με την ανασφάλεια για το μέλλον και το άγχος για το αν θα έχει αύριο το μεροκάματο μετά τη λήξη των -μεγάλης «γκάμας» - συμβάσεών τους. Αλλά, βέβαια, αυτά είναι «λεπτομέρειες» μπροστά στη νέα «μεγάλη ιδέα» του 2004...

Μελωδικές προσκλήσεις

Νότης Μαυρουδής
Νότης Μαυρουδής
Ενας από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες και τραγουδοποιούς, ο Ρενέ Ομπρί, εμφανίζεται σήμερα (9 μ.μ.), στο «Cine Κεραμεικός» (Κεραμεικού 58). Αλχημιστής του ήχου, ενώνει διαφορετικά μουσικά είδη, συνθέτοντας την κλασική παράδοση, το ροκ δυναμική και λαϊκές παραδόσεις.

  • Στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή), στις 10 μ.μ. το «Αβατον» παρουσιάζει τον τελευταίο δίσκο του «Κόσμον» και αποσπάσματα προηγούμενων δίσκων του.
  • Συναυλία αναγεννησιακής μουσικής διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (8 μ.μ.), στο Μέγαρο Μελά (πλατεία Κοτζιά), με το σύνολο «Αυλός».
  • «Αργά που φεύγει ο καιρός όταν περνάει με λύπες» τιτλοφορείται ο δίσκος του Βαγγέλη Βέττα, που παρουσιάζεται αύριο (10.30 μ.μ.), στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα Κοζανιτών ποιητών, που ερμηνεύει ο ίδιος και η Καλλιόπη Βέττα.
  • Ο Νότης Μαυρουδής προσκαλεί σε ένα μελωδικό τριήμερο, από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 14, Γκάζι, τηλ. 010- 3479.426). Παρουσιάζει «Το μινόρε της φωνής», με τραγούδια του παλιά και καινούρια. Τον συνοδεύουν ο Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρα) και οι ερμηνευτές Νίκος Κουρουπάκης και Μήδεια. Συμμετέχουν χορευτές των «Ροών», σε σκηνοθετική - χορογραφική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου.
Νέες αυλαίες
«Οι σιδεράδες»
«Οι σιδεράδες»
  • Πρεμιέρα, την Παρασκευή, στο «Από μηχανής θέατρο» με τους «Σιδεράδες» του Μίλος Νίκολιτς, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σκηνικά - κοστούμια Τάσου Ζωγράφου, μουσική Νίκου Τουλιάτου. Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Νένα Μεντή, Δημήτρης Πιατάς, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης. Τρεις σιδεράδες και η γυναίκα του ενός προσπαθούν να καταλάβουν τίνος είναι ένα παιδί, δημιουργώντας αυτοπολλαπλασιαζόμενες κωμικές καταστάσεις. Θυμίζει ανέκδοτο αλλά είναι μια ιδέα από ένα έργο ύμνο στον άνθρωπο, ενάντια στον εθνικισμό και την καθημερινότητα. Μια αντιπολεμική κωμωδία που ο συγγραφέας τη χαρακτηρίζει «σαν συναυλία σε μια χορδή». Πρόκειται για συμπαραγωγή της «Κομμέντια», του «Από μηχανής θεάτρου» και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
  • Για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Γρηγόρη Ξενόπουλου και οι Δήμοι Αργοστολίου - Ζακυνθίων - Λευκαδίων σε συνεργασία με το «Θέατρο τση Ζάκυθος» τιμούν το μεγάλο συγγραφέα παρουσιάζοντας «Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας». Η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή στον «Ακάδημο». Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Βαρδάκου, τα σκηνικά-κοστούμια της Νίκης Πέρδικα, η μουσική του Κυριάκου Σφέτσα. Η Τζένη Ρουσσέα υποδύεται την Κοντέσα Βαλέραινα. Παίζουν επίσης: Γκ. Βοσκόπουλου, Γ. Βούτος, Ολ. Παγουλάτου, Δ. Ποταμίτης, Η. Χριστόπουλος.
Ο χορός του ΣΕΗ

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του - κορυφαίο γεγονός του καλλιτεχνικού χώρου - την 1η του Απρίλη, στον «Εβδομο Ουρανό». Με την ευκαιρία του χορού συναντιούνται παλιοί και νέοι ηθοποιοί, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές τους, ανταλλάσσουν σκέψεις και όνειρα και κυρίως γλεντούν. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 010-3817.369 και 010-3833.742, στην Ντίνα Δημητροπούλου.

Την επιτροπή χορού αποτελούν οι: Αννα Φόνσου, Γρηγόρης Βαλτινός, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Ματαράγκας, Ελένη Φιλίνη.

Γοητευτικές συμπράξεις

Ενα ακόμη ενδιαφέρον αφιέρωμα ξεκινά αύριο (10.30μμ.) στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος). Ελληνες και ξένοι «Σολίστες - Δεξιοτέχνες», σε «Solo-Duo Συναντήσεις», μέχρι 12/4, θα προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία οργάνων, συνδυασμών και ηχοχρωμάτων απ' όλο το φάσμα της μουσικής, παραδοσιακής και έντεχνης. Το αφιέρωμα θα φιλοξενήσει σόλο παρουσίες, εξαιρετικές και αναπάντεχες συμπράξεις μουσικών, που θα συνυπάρξουν σε σόλο, ντουέτα, τρίο και κουαρτέτο για πρώτη φορά και μεταξύ τους και μπροστά στο κοινό, όπως οι γνωστοί δεξιοτέχνες Haig Yadjian (ούτι), Κώστας Θεόδωρου (μπάσο), Theodosi Spasov (καβάλ) και Ηλίας Παπαδόπουλος (ποντιακή λύρα), που εμφανίζονται από αύριο μέχρι το Σάββατο. Μεταξύ άλλων θα παίξουν ο γνωστός κιθαρίστας Τάκης Μπαρμπέρης (31/3), η Ινδή δεξιοτέχνης Ρέσμα Σριβαστάβα σε ένα σπάνιο ρεσιτάλ για σόλο σιτάρ (2/4), οι Σωκράτης Σινόπουλος - λύρες και Πάνος Δημητρακόπουλος - κανονάκι (3/4) κ.ά.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Ο «Εξάντας» σήμερα (7.30μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα παρουσιάσει το βιβλίο του Ντομινίκ Φερναντέζ «Δικαστήριο τιμής. Η ζωή και ο θάνατος του Τσαϊκόφσκι». Θα παραβρεθεί και ο συγγραφέας.
  • Οι εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» και η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Τριπόδων 28, Πλάκα), σήμερα (6μμ) στα γραφεία της εταιρείας θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Περιβαλλοντική Αγωγή για μικρά παιδιά» και το εκπαιδευτικό πακέτο «Τα ταξίδια του κότσυφα».
  • Οι εκδόσεις «Στιγμή» αύριο (8.30μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μάρκου Αυριλίου 5, πλ. Αέρηδων, Πλάκα) θα παρουσιάσουν το βιβλίο του αξέχαστου γλωσσολόγου, διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Φώτη Αποστολόπουλου, «Επισκόπηση της ιστορίας της γλωσσικής σκέψης». Θα μιλήσουν οι καθηγητές Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Αριστείδης Μπαλτάς.
  • Στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων «Καστανιώτη»(Θεμιστοκλέους 104) αύριο (8μμ) θα παρουσιαστεί η μελέτη του Ευριπίδη Γαραντούδη «Οι Επτανήσιοι και ο Σολωμός. Οψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950)», με ομιλητές τους Νάσο Βαγενά και Χριστίνα Ντούνια.
  • Οι «Σύγχρονοι Ορίζοντες» αύριο (7μμ) στην ΕΣΗΕΑ θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «Οι μολυβένιοι στρατιώτες (Μαρτυρίες Σοβιετικών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν)».

ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Κάραβελ», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, στις 3 του Απρίλη (12.30μμ), θα γίνει η τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων του Ιδρύματος Βασ. Μπότση για την προαγωγή της δημοσιογραφίας. Τα βραβεία απονέμονται σε δημοσιογράφους που διακρίθηκαν με το έργο τους.

ΜΙΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου (Κηφισίας 211). Οργανώνει Γιορτή Παιδικού Βιβλίου στο σχολείο, στις 30/3, με στόχο την παρακίνηση των παιδιών να γνωρίσουν και αγαπήσουν το βιβλίο. Κατά τη διάρκεια της γιορτής (10πμ-1μμ) τα παιδιά θα συζητήσουν με συγγραφείς και θα ζωγραφίσουν διάφορες ιστορίες μαζί με την εικονογράφο παιδικών βιβλίων Λήδα Βαρβαρούση. Επίσης θα εγκαινιαστεί η νεοσύστατη βιβλιοθήκη του σχολείου.

ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ Ανταποκριτών Ξένου Τύπου αύριο και μεθαύριο (7μμ) θα πραγματοποιηθεί από τη «Βιβλιοφιλία» δημοπρασία σπάνιων εκδόσεων (λεξικών, εγκυκλοπαιδικών, γραμματικές κ.ά.)

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2/4) το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου την 1/4 (8μμ) στην «Αρένα» (Αθαν. Διάκου 4, στάση μετρό «Ακρόπολη») οργανώνει συζήτηση με θέμα «Το ελληνικό παιδικό βιβλίο». Μιλούν: Αλεξάνδρα Ζερβού (καθηγήτρια παιδικής λογοτεχνίας), Παντελής Ζούρας (εκδόσεις «Ακρίτας») και Χρήστος Μπουλώνης (συγγραφέας παιδικών βιβλίων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ