ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
Βολική διάχυση ευθυνών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εξαιρετικά βολικό αυτό το, κατόπιν εορτής, «παιχνίδι των ευθυνών» που ανάβει μετά από κάθε σημαντικό γεγονός (ή συμφορά, διαλέγετε και παίρνετε). Εχει πάντα έναν κοινό παρονομαστή: Ολοι φταίνε, (άρα) κανείς δε φταίει! Η συνταγή αυτή εφαρμόζεται και για τις βαρβαρότητες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας: Φταίνε οι παράγοντες, η διαιτησία, η αστυνομία, οι χούλιγκανς. Ποιος όμως ωφελείται κυρίως από αυτή τη «θεώρηση των πραγμάτων»; Ποιος άλλος από την εφαρμοζόμενη πολιτική, που μένει στο απυρόβλητο, παρόλο που αυτή έχει παραδώσει ένα λαϊκό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, στις διόλου - «ανώνυμες εταιρίες», στην ακόρεστη δίψα τους για κέρδη, και πολλαπλή χρησιμοποίησή του αθλήματος για την επίτευξη γενικότερων οικονομικοπολιτικών στόχων τους. Είναι θλιβερή, λοιπόν, η δικαιολογία των κυβερνητικών (Βενιζέλος, Κουράκης, Πρωτόπαπας) που εγκαλούν «τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου να εφαρμόσουν τη νομοθεσία προς κάθε κατεύθυνση»! Με άλλα λόγια, ενώ τα εκχωρούν όλα στις «δυνάμεις της αγοράς», ταυτόχρονα δηλώνουν αδυναμία να τις ελέγξουν και αφήνουν τα πάντα «στην τύχη». Διάχυση λοιπόν ευθυνών παντού και πουθενά. Δεν υπάρχει πιο σίγουρος δρόμος που να εγγυάται την επανάληψη των εκτρόπων.

Σκιρτήματα αναγέννησης

Χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα η είδηση από την Ιταλία, σκίζει τα σκοτάδια των δύσκολων καιρών της κυριαρχίας του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη ενάντια στον «μπερλουσκονισμό» και το νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στα προετοιμαζόμενα από την ιταλική κυβέρνηση αντεργατικά νομοσχέδια και μέτρα. Η μεγαλύτερη λαοθάλασσα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση του Μπερλουσκόνι. Οι εργαζόμενοι στην Ιταλία πήραν επάξια τη σκυτάλη από τη Βαρκελώνη, μια βδομάδα νωρίτερα. Οι εργαζόμενοι έδειξαν τη δύναμή τους, έβαλαν βαθιά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να τους αγνοήσει, έστω και αν κατέχει ...το σύνολο των ΜΜΕ (όπως ο Μπερλουσκόνι), έστω και αν έχει «σύμμαχο» τη «σκοτεινή» τρομοκρατία.

Χωρίς κανείς να βιάζεται, ωστόσο δεν μπορεί να μη σημειώσει ότι πρόκειται για σκιρτήματα μιας αναγέννησης του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη - και όχι μόνον - που θα βάλει, αργά ή γρήγορα, επί τάπητος και το θέμα της εξουσίας. Ο νέος αιώνας θα είναι αιώνας των επαναστάσεων.

Μεταστρέφεται η βρετανική κοινή γνώμη

Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τ. Μπλερ, και η κυβέρνησή του, να στέλνουν κι άλλους Βρετανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και να παρέχουν την ολόπλευρη στήριξή τους στα πολεμικά σχέδια του Τζ. Μπους ενάντια στο Ιράκ, αλλά η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία όλο και λιγότερο υποστηρίζει αυτή την πολιτική. Αυτό γίνεται φανερό από δημοσκόπηση, που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς δεν εγκρίνουν τη συμβολή της κυβέρνησής τους σε μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος 1.001 άτομα, άνω των 18 ετών, απ' όλη τη χώρα και σχεδόν το 51% δηλώνουν αντίθετοι με όποια υποστήριξη σε τέτοια επιχείρηση, ενώ, τόσο πέρυσι, όσο και πριν τρία χρόνια, σε ανάλογες έρευνες της κοινής γνώμης, έδειχναν πως η πλειονότητα των Βρετανών επικροτούσε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Τι θα γίνει;

Το επόμενο και όχι το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) θα προχωρήσει στη διαδικασία παροχής αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανακοίνωσε προχτές ο Χρ. Πρωτόπαππας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας. Ο λόγος; Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, ο λόγος είναι η αντικειμενική αδυναμία του ΕΣΡ να προχωρήσει στον ουσιαστικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των μετόχων. Για παράδειγμα, αρκετοί μέτοχοι κρύβονται πίσω από «οφ σορ» εταιρίες, όπου είναι νομικά αδύνατο - με τα σημερινά ισχύοντα - να υπάρξει ο οποιοσδήποτε έλεγχος.

Γεννάται, επομένως, ένα κρίσιμο ερώτημα: Το επόμενο ΕΣΡ πώς θα ελέγξει τα όσα δεν μπορεί για αντικειμενικούς λόγους να ελέγξει το σημερινό; Θα αλλάξουν μήπως τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τις «οφ σορ» εταιρίες; Προφανώς και όχι. Θα αλλάξει η διαδικασία αδειοδότησης; `Η, μήπως, αναμένεται να ξεπεραστούν όλα, αφού η σύνθεση του επόμενου ΕΣΡ θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή; Αναμένομεν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνιστικό Κιλελέρ

Αγωνιστικός φόρος τιμής κι όχι υποκριτικές αγωνιστικές φιέστες οφείλεται στους κολίγους της Θεσσαλίας, που πριν 92 χρόνια έδωσαν την ψυχή τους και τη ζωή τους, για να ανατρέψουν το καθεστώς των τσιφλικάδων. Το Κιλελέρ και το μήνυμά του παραμένει πάντα επίκαιρο για την αγροτιά. Δείχνει το δρόμο για τη συνέχιση και ένταση του αγώνα ενάντια σε μια αντιαγροτική πολιτική, που θέλει τους μικρομεσαίους αγρότες σύγχρονους κολίγους, «υπηρέτες» των συμφερόντων των επιχειρηματιών γης, των βιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Στη Λάρισα στις 31 του Μάρτη, οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις «τιμούν» την 92η επέτειο του ξεσηκωμού των Θεσσαλών κολίγων, με παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Πρόκειται για ένα συλλαλητήριο, που αποτελεί συνέχεια των αγώνων της αγροτιάς ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν αυτή την ολέθρια πολιτική. Η μικρομεσαία αγροτιά, για άλλη μια χρονιά, βρίσκεται σε αναβρασμό, βλέποντας να της κλέβουν τους κόπους της και τη σοδειά της, να την οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να την ξεκληρίζουν και να τη ρίχνουν στην ανεργία. Κι αν θέλουν, οι μικρομεσαίοι αγρότες να μείνουν και να ζήσουν στα χωριά τους, πρέπει να αγωνιστούν, για να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και να παραμεριστούν οι εκφραστές της.

Το Κιλελέρ δεν μπορεί να τιμηθεί με κακοστημένες φιέστες, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 του Μάρτη, από κυβέρνηση και ΝΔ. Από τέτοιες φιέστες, όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα «σπρώχνονται» στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, με μόνο σκοπό ποιος θα εξαπατήσει επιτυχώς τη μικρομεσαία αγροτιά, δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτα το ουσιαστικό, τίποτα το αποτελεσματικό. Οι αγρότες δεν πρέπει να ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί, είτε ανήκουν στην κυβέρνηση και το μηχανισμό της, είτε ανήκουν στη ΝΔ και το μηχανισμό της που βάζουν πλάτες, για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, υπονομεύοντας το μέχρι τώρα αγώνα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ, δεν μπορεί για κανένα λόγο, να είναι αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς. Δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τα συνολικά προβλήματα του λαού. Η αναγκαιότητα του δυναμώματος του παλλαϊκού αγώνα προβάλλει επιτακτικά. Αγρότες, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι και νεολαία, πρέπει να παλέψουν ενωμένοι για την ανατροπή την αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει εξίσου βάρβαρα όλους τους. Κι όσον αφορά τους αγρότες η ανατροπή αυτής της πολιτικής επιβάλλει τη συνέχιση των αγώνων σε αυτή την κατεύθυνση, για να μη γίνουν οι κολίγοι των σύγχρονων τσιφλικάδων του 21ου αιώνα.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ