ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ο αγώνας των Παλαιστινίων παράδειγμα για τους λαούς

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Τη νέα κτηνωδία των ιμπεριαλιστών ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, καταδίκασε χτες βράδυ ο λαός της Θεσσαλονίκης, και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση εναντίον της Ισραηλινής εισβολής και κατοχής και να πιέσει τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει να πάρουν αποφάσεις στήριξης του λαού της Παλαιστίνης. Σήμερα οι παλαιστινιακοί φορείς της Θεσσαλονίκης, οργανώνουν νέα κινητοποίηση στις 11 το πρωί στο χώρο της Καμάρας.

Με τη συμμετοχή του στη μεγάλη διαδήλωση που κάλεσαν μόλις λίγες ώρες πριν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο λαός της Θεσσαλονίκης, χτες βράδυ, προειδοποίησε πως είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει τον αγώνα του. Και δήλωσε: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης: «Αυτή την επίθεση την είχε προαναγγείλει ο Σαρόν», είπε και κατέληξε: «Δε μας γονατίζουν. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη».

«Θα νικήσουμε, επειδή η δύναμη της δικαιοσύνης είναι πιο ισχυρή από τη δικαιοσύνη της δύναμης, επειδή οι εφιάλτες διαρκούν για λίγο, ενώ τα όνειρα διαρκούν για πάντα», είπε ο πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών.

Ο Ν. Ζώκας Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ κάλεσε το λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον Παλαιστινιακό λαό που «αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου».

Αμέσως μετά ένας χείμαρρος αντίστασης στη Νέα Τάξη των Ευρωαμερικανών Ιμπεριαλιστών πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης. Με μια πορεία πρωτοφανή σε δυναμισμό, που ξεχείλιζε σαν απάντηση στην άδικη επίθεση, οι Παλαιστίνιοι, οι Ελληνες, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι νεολαίοι, πορεύτηκαν έως το Αμερικάνικο Προξενείο. Εκεί κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση του Ισραήλ, καλύπτεται από τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και διαδήλωσαν πως απέναντι στον ένα εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, θα συνεχίσουν να αντιδρούν με τον ένα και μοναδικό δρόμο της αντίστασης και της συντονισμένης πάλης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι: Παλαιστινιακή Παροικία, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ιρακινοί Θεσσαλονίκης. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συσπείρωση, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα», το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ και οι φοιτητικοί Σύλλογοι Ψυχολογικού και ΜΜΕ.

Αλλες πόλεις

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» οι φιλειρηνιστές και αντιιμπεριαλιστές πραγματοποίησαν χτες βράδυ στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης πορείες συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της κλιμάκωσης της πολιτικής γενοκτονίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Στην Καβάλα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης πραγματοποιήθηκε πικετοφορία, στην οποία συμμετείχαν μαζικά οι πολίτες και διαδήλωναν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Στην Κομοτηνή την ίδια ώρα με πρωτοβουλία της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας. Οι πολίτες που συμμετείχαν κατήγγειλαν τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών και διαμήνυσαν: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει».

Μηνύματα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό έστειλαν το Σωματείο Ιδιωτικών Σωματείων Ροδόπης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών, το Παράρτημα Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ και το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής «Κώστας Βάρναλης».

Πικετοφορία και μαζική εξόρμηση ενημέρωσης έγινε χτες βράδυ και στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Και στην Ξάνθη με πρωτοβουλία της ΝΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στην πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους, ενώ παρόμοια εξόρμηση θα γίνει και σήμερα. Αντίστοιχες εξορμήσεις θα γίνουν σήμερα και σε άλλες πόλεις. Στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και στην Κατερίνη.

Στο μεταξύ, το Συντονιστικό Μαθητών Κατερίνης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων, φαρμάκων, γραφικής ύλης και παιχνιδιών για τα παιδιά της Παλαιστίνης.

Διάβημα διαμαρτυρίας από τους μαζικούς φορείς

Διάβημα διαμαρτυρίας, έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία, έκαναν χτες το μεσημέρι, φορείς για την ειρήνη(Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη), συνδικάτα της Αθήνας, Δήμαρχοι και Δημοτικές κινήσεις. Καταδίκασαν τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού Λαού, ενώ θυροκόλλησαν στην είσοδο της Πρεσβείας (αφού δεν τους άνοιξε κανείς), το παρακάτω ψήφισμα:

«Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, ο κάθε Ελληνας εργάτης, η νεολαία της πατρίδας μας δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής στο εντεινόμενο δράμα του παλαιστινιακού λαού. Γνωρίζουμε και έχουμε πίστη στη δύναμη της αλληλεγγύης, όταν γίνεται δύναμη λαών και εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του Ισραήλ που με την ανοιχτή στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ κλιμακώνει τις εγκληματικές επιθέσεις κατά του λαού της Παλαιστίνης, δολοφονεί αμάχους, μικρά παιδιά, θέλει να εξοντώσει την υπερηφάνεια ενός λαού που για ολόκληρες δεκαετίες αγωνίζεται για το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης πατρίδας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να πείσουν ότι δεν έχουν στο στόχαστρο τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, αλλά την τρομοκρατία. Ο αγώνας για πατρίδα δεν είναι ούτε πότε θα περάσει στη συνείδηση των λαών σαν τρομοκρατία. Ο Λαός της Παλαιστίνης έχει την υποχρέωση να παλέψει και να νικήσει. Εμείς οι Ελληνες εργαζόμενοι, η ελληνική νεολαία έχουμε υποχρέωση να υπερασπίσουμε το δικαίωμά του για ελεύθερη Παλαιστίνη.

Κάτω τα χέρια από το λαό της Παλαιστίνης».

ΝΔ: «Ισες αποστάσεις»

«Ισες αποστάσεις» από θύτη και θύμα παίρνει η ηγεσία της ΝΔ τοποθετούμενη απέναντι στη συστηματική γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Σε χτεσινή ανακοίνωση περιορίζεται να εκφράσει «την έντονη ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και για την πλήρη απώλεια ελέγχου και ψυχραιμίας», καθώς και να καταδικάσει «κάθε πράξη βίας, απ' όπου κι αν προέρχεται»(!). Στη βάση αυτή «καλεί τα μέρη να προχωρήσουν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών, ως τη μόνη βάση για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών». Καλεί επίσης την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικά και ρητά «ώστε να εξασφαλιστεί η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού Κράτους με την ταυτόχρονη πλήρη εγγύηση της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ», ευθυγραμμιζόμενη με την αμερικανική θέση.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ομόφωνη υιοθέτηση ενιαίας θέσης

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Την ίδρυση ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνοδευτεί από την ολοκληρωτική ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», δηλαδή την «εμπλουτισμένη» εκδοχή του σαουδαραβικού σχεδίου ειρήνευσης, υιοθέτησαν ομοφώνως οι συμμετέχοντες στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής στη Βηρυτό. Ο αραβικός κόσμος αποδέχτηκε ως αντάλλαγμα να προχωρήσει σε αποκατάσταση των διπλωματικών του σχέσεων με το Ισραήλ, θεωρώντας λήξασα την ισραηλινο-αραβική διένεξη.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ αναλυτές υποστήριζαν ότι, ασχέτως των εξελίξεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι αραβικές χώρες έχουν μια συγκεκριμένη και σαφώς διατυπωμένη, ενιαία πρόταση - θέση απέναντι στο Ισραήλ.

Από την άλλη, η ισραηλινή ηγεσία αντέδρασε, γενικώς, «θετικά», αλλά ο διπλωμάτης της Εμάνουελ Χάνσον δήλωνε ότι «η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί η ταυτόχρονη ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και η επιστροφή των προσφύγων οδηγούν αυτόματα στην καταστροφή του Ισραήλ».

Στο περιθώριο του Μεσανατολικού, ομοφώνως, επίσης, οι αραβικές χώρες τάχθηκαν κατά της όποιας επίθεσης κατά του Ιράκ, ενώ εξήραν τη συμφωνία Ιράκ - Κουβέιτ για «μη επίθεση» και αμοιβαία αναγνώριση δύο κυρίαρχων κρατών.

Κατηγορηματικά καταδικάζει την εγκληματική τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη η «Κομμουνιστική Ανανέωση», τονίζοντας, σε ανακοίνωσή της, πως η επίθεση αυτή, πέρα από το σοβινιστικό - τρομοκρατικό της χαρακτήρα, στόχο έχει την περαιτέρω περιθωριοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ, πέρα από τις εκατόμβες θυμάτων, δημιουργεί κλίμα γενικής αποσταθεροποίησης και κρίσης. Η «Κομμουνιστική Ανανέωση» καλεί την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΟΗΕ να παρέμβουν άμεσα για τον τερματισμό της βάρβαρης επίθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ