ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Μεγάλη διαδήλωση για την απελευθέρωση του Σλ. Μιλόσεβιτς

Διήμερο αγωνιστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την προάσπιση της Γιουγκοσλαβίας έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι, προς τιμήν των θυμάτων της ΝΑΤΟικής επίθεσης, τρία χρόνια ακριβώς από την έναρξη των βομβαρδισμών. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, διεθνής συνάντηση για την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς. Συμμετείχαν εκπρόσωποι επιτροπών από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία.

Από την Ελλάδα, στη συνάντηση συμμετείχε το ΚΚΕ με το μέλος του Κοινοβουλευτικού Τμήματος της ΚΕ Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στη συνάντηση συμμετείχε πλήθος πανεπιστημιακών, διπλωματικών και βουλευτών από τη Σερβία, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα, ο ακαδημαϊκός Μιχαήλ Μάρκοβιτς, εκπρόσωποι της Ενωσης Γυναικών της Σερβίας και της Πατριωτικής Συμμαχίας Γιουγκοσλαβίας.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι η ανθρωπότητα διανύει μία περίοδο, που η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού εντείνεται και που στόχος των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους είναι να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση μέσα από τον πόλεμο, μέσα από την ένταση της καταλήστευσης των λαών και χωρών, ενώ, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αναδιανέμουν τις ζώνες επιρροής, προσπαθούν να ελέγξουν τα αποθέματα της Κασπίας σε πετρέλαιο και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων στη συνάντηση υπήρξε ότι πρέπει να ενταθεί η συνεργασία όλων εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία απέναντι στις επιθετικές και νεοαποικιοκρατικές ορέξεις του ιμπεριαλισμού.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου έλαβαν μέρος περί τις είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν Ρώσος βουλευτής του Αγροτικού Κόμματος, Ολλανδός δημοσιογράφος από την αντίστοιχη εθνική επιτροπή υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τα συνθήματα που επικράτησαν στη συγκέντρωση αφορούσαν στην υπεράσπιση της Γιουγκοσλαβίας, στην απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην κατάργηση του ΝΑΤΟικού «δικαστηρίου» της Χάγης, ενώ επανειλημμένα οι διαδηλωτές, απευθυνόμενοι προς το κτίριο όπου στεγάζεται η έδρα της κυβέρνησης, φώναζαν «προδότες». Πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα ενθουσιώδης υπήρξε η αντίδραση των συγκεντρωμένων στο χαιρετιστήριο του ΚΚΕ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ έτοιμες να αποσύρουν ακόμη και την υπογραφή τους...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Πιερ Προσπέρ, επαναβεβαίωσε χτες πως η Ουάσιγκτον, όχι μόνο δε θα γίνει μέλος του πρώτου παγκόσμιου μόνιμου ποινικού δικαστηρίου, αλλά και πως η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους δύναται ακόμη και να αποσύρει ...την υπογραφή που είχε βάλει ο προκάτοχός του, Μπιλ Κλίντον, στη Συμφωνία της Ρώμης για την ίδρυση του δικαστηρίου...

«Οι ΗΠΑ δεν είναι και δε θα γίνουν μέρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», ξεκαθάρισε ο Προσπέρ, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, πως θέση της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους είναι πως «ποτέ δε θα φθάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο σχέδιο για ένταξη των ΗΠΑ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»! Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν πως η δεδομένη άρνηση των ΗΠΑ πηγάζει απ' το φόβο της Ουάσιγκτον πως το συγκεκριμένο δικαστήριο θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να λειτουργήσει με πολιτικά κριτήρια και να οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου Αμερικανούς πολιτικούς ηγέτες ακόμη ...και τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ... Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία απολύτως επιφύλαξη για τη δίκη του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη...

Πάντως, το ίδιο 24ωρο που ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ προέβαινε στις παραπάνω δηλώσεις, ο Παλίθα Κοχόνα, επικεφαλής της της ομάδας αξιωματούχων του ΟΗΕ που ασχολείται με τη διεθνή κύρωση της συμφωνίας ίδρυσης του δικαστηρίου, εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις Προσπέρ, τονίζοντας πως η «απόσυρση της υπογραφής μίας χώρας από διεθνή συμφωνία δεν έχει διεθνές προηγούμενο!»...

Εως τώρα, 139 χώρες, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, έχουν υπογράψει την ιδρυτική συμφωνία για τη συγκρότηση του ΔΠΔ. Τη συμφωνία ίδρυσης του ΔΠΔ έχουν επικυρώσει μέχρις στιγμής μόνον 56 απ' τις 139 χώρες. Μόλις η συμφωνία επικυρωθεί από εξήντα χώρες (όπερ ο ΟΗΕ ελπίζει πως θα γίνει μέχρι τις 11 Απρίλη), τότε θεωρητικά η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ και θα συγκροτηθεί στη Χάγη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο...

Ο Τζίντζιτς αναγγέλλει νέες συλλήψεις και απελάσεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μπαράζ συλλήψεων Σέρβων, κατηγορούμενων απ' το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, διαβεβαίωσε χτες πως θα πραγματοποιηθεί «εντός των προσεχών ημερών» ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Η παραπάνω δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού γίνεται ενώ λήγει αύριο (Κυριακή) το αμερικανικό τελεσίγραφο για αναστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων εφόσον το Βελιγράδι «δε συνεργαστεί ενεργά» και δεν παραδώσει σύντομα στη Χάγη κατηγορούμενους, όπως οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς...

Ωστόσο, η διαβεβαίωση του Ζόραν Τζίντζιτς για σύλληψη και παράδοση αρκετών κατηγορουμένων στο δικαστήριο της Χάγης εξακολουθεί να παραβαίνει το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, μολονότι προχτές η Σερβική Βουλή (όπου διαθέτει την πλειοψηφία ο κυβερνητικός συνασπισμός DOS) ψήφισε νέο νομοσχέδιο εντατικοποίησης της συνεργασίας ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης...

Επιπλέον, το όλο ζήτημα εξακολουθεί να ρίχνει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Σερβίας και τον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Ετσι παραμένει σε εξέλιξη «πόλεμος» ανακοινώσεων και δηλώσεων μεταξύ των δύο ανδρών, με τον μεν Πρόεδρο Κοστούνιτσα να επιμένει στη διακηρυγμένη (τουλάχιστον λεκτικώς...) αντίθεσή του για περαιτέρω ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον και του Δικαστηρίου της Χάγης για «συνεργασία» και το δε Ζόραν Τζίντζιτς να προσπαθεί να διεκπεραιώσει, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις και την αντίθεση της αντιπολίτευσης, κάθε απαίτηση των ΗΠΑ και των εισαγγελέων της Χάγης...

Το (ΝΑΤΟικό) απεμπλουτισμένο ουράνιο...

Το έδαφος, το υπέδαφος, ο αέρας και η χλωρίδα αρκετών (τουλάχιστον έξι) περιοχών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου παραμένουν μολυσμένα από την προ τριών ετών χρήση ΝΑΤΟικών όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, επισημαίνει νέα έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Σύμφωνα με την 199σέλιδη έκθεση της επιστημονικής επιτροπής, οι μολύνσεις του εδάφους, του υπεδάφους και του αέρα ορισμένων περιοχών απ' τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου «παραμένουν σημαντικές, αλλά δε φάνηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας τα οποία να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Εντούτοις, την ίδια ώρα η ομάδα των επιστημόνων συνέστησε στις γιουγκοσλαβικές αρχές τη διενέργεια «απαραίτητων ετήσιων τακτικών ελέγχων» του πόσιμου ύδατος και του εδάφους, αλλά και τη λήψη μιας σειράς «προληπτικών μέτρων»...

«Με βάση τα ευρήματα των ερευνών μας, οι αρχές θα πρέπει να σχεδιάσουν προσεχτικά πώς θα χρησιμοποιηθούν περιοχές μολυσμένες με απεμπλουτισμένο ουράνιο... Οποιαδήποτε παρέμβαση στο έδαφος αυτών των περιοχών διακυβεύει την απελευθέρωση ακόμη περισσότερων σωματιδίων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον αέρα», καταλήγει η έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ.

Κούβα και ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κούβα και ανθρώπινα δικαιώματα», τη Δευτέρα, 1η Απρίλη, στις 19.30, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος.

Θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Ανχελ Νταλμάου Φερνάντες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πέθανε η κομμουνίστρια Λότε Ούλμπριχτ

Πέθανε στο Βερολίνο τη νύχτα προς την Τετάρτη (27 Μάρτη) σε ηλικία 98 ετών, η κομμουνίστρια Λότε Ούλμπριχτ, χήρα του πολιτικού ηγέτη Βάλτερ Ούλμπριχτ, που διατέλεσε επί σειρά ετών Α` Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας και πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Η Λότε Ούλμπριχτ, διακεκριμένη αγωνίστρια του γερμανικού κομμουνιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, υπήρξε στέλεχος του γυναικείου κινήματος, και στο πλευρό του συζύγου της πρόσφερε τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση του πρώτου αντιφασιστικού και σοσιαλιστικού καθεστώτος πάνω στο γερμανικό έδαφος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι, δήλωσε στη Νόιες Ντόιτσλαντ: «Παρά τις εντατικές παρακλήσεις των δημοσιογράφων, δεν προθυμοποιήθηκε να μιλήσει στα μίντια για τον εαυτό της και τον Βάλτερ. Μου είχε πει "σε εσένα σαν πρόεδρο τα λέω όλα, στα αστικά μίντια όμως τίποτα"».

Η Λότε Ούλμπριχτ, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος στη ΓΛΔ, προσχώρησε στο ΚΟΔΗΣΟ, του οποίου υπήρξε μέλος ως το τέλος της ζωής της.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ