ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερές» ανατιμήσεις μέχρι και 50%

Αυξήσεις μέχρι και 50% σε δεκάδες φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης ικανοποιώντας τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, που δε δίστασαν να εκβιάσουν ακόμα και με ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό προκύπτει από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στο οποίο περιλαμβάνονται τιμές σε 462 φάρμακα. Από το νέο δελτίο προκύπτουν αυξήσεις τιμών σε 44 φάρμακα από 0,4% μέχρι 50%, επειδή, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία του υπουργείου, χαρακτηρίζονται ως απολύτως απαραίτητα ή υπήρχε κίνδυνος ελλείψεων και δημιουργίας προβλήματος στη δημόσια Υγεία. Τέτοια είναι: Αντιβιοτικά, φάρμακα για το άσθμα, για την οστεοπόρωση, για τη φυματίωση, καρδιολογικά, αντίδοτα για δηλητηρίαση, αντιαλλεργικά, φάρμακα για θρομβώσεις, για το θυρεοειδή, για τους ιλίγγους και αναισθητικά.

Από τα φάρμακα του νέου δελτίου τιμών, τα 335 είναι φάρμακα που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Από αυτά τα 117 είναι εισαγόμενα και 218 εγχωρίως παραγόμενα, μεταξύ των οποίων και 179 αντίγραφα κυκλοφορούντων σκευασμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά η μέθοδος των αντιγράφων φαρμάκων χρησιμοποιείται από τις εταιρίες προκειμένου να αποσυρθεί από την αγορά ένα φτηνότερο φάρμακο που κυκλοφορεί καιρό αντικαθιστώντας το με ένα ουσιαστικά ίδιο σκεύασμα με υψηλότερη τιμή.

Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται μειώσεις σε 76 φάρμακα από 1% μέχρι 29%, τα οποία είχαν τιμολογηθεί για πρώτη φορά το 1999 και το 2000 αλλά κατά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε το 2001 προέκυψε ότι έπρεπε να μειωθούν οι τιμές που είχαν πάρει αρχικά. Τέλος, μειώνονται οι τιμές επτά φαρμάκων από 16% μέχρι 25% προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα φαρμάκων των Ταμείων.

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Μνημόνια... ενεργειακής κατανόησης

Την υπογραφή δύο μνημονίων κατανόησης που αφορούν τον ενεργειακό τομέα πέτυχε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ζ. Σακάν. Το πρώτο Μνημόνιο Κατανόησης υπεγράφη μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΠΑ και της αντίστοιχης Τουρκικής Εταιρίας BOTAS και αφορά την περαιτέρω προώθηση της διασύνδεσης διαφόρων πηγών φυσικού αερίου της περιοχής της Κασπίας και άλλων διεθνών πηγών με την περιοχή της Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Το δεύτερο Μνημόνιο Κατανόησης, που αφορά τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, υπεγράφη μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΗ και της αντίστοιχης Τουρκικής Εταιρίας TEIAS και σύμφωνα με δηλώσεις των δύο υπουργών καθορίστηκε το σημείο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με γραμμή μεταφοράς ρεύματος 400 KW Φίλιπποι - Bamaeski.

Ενα ενδεικτικό θέμα και το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι στις δηλώσεις των δύο υπουργών, δε γίνεται πουθενά αναφορά για τη διέλευση ιρανικού φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα με κατεύθυνση τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Πριν μεταβεί στην Τουρκία ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε ότι οι επικείμενες συνεργασίες θα αφορούν την επέκταση του αγωγού στην Ελλάδα, στη βάση του μνημονίου συνεργασίας που πριν λίγες μέρες υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και του Ιράν.

Η απουσία αναφοράς περί ιρανικού φυσικού αερίου και η γενικόλογη διατύπωση περί «διαφόρων πηγών φυσικού αερίου της περιοχής της Κασπίας και άλλων διεθνών πηγών», προκαλεί απορίες ενισχύοντας τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για οξεία αμερικανική αντίδραση, αφού οι ΗΠΑ έχουν εντάξει το Ιράν στον «άξονα του κακού». Το πιθανότερο σενάριο είναι η χώρα μας, να δεσμευθεί να αγοράζει από την Τουρκία, ρωσικής προελεύσεως, της οποίας της περισσεύει, ενώ αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την κατασκευή γραμμής 400 κιλοβόλτ, είναι φανερό ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών που ενδιαφέρονται να κάνουν εξαγωγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Τουρκία η οποία από το σύνολο της χώρας, παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-- Σε ποια περίπτωση γίνεται φορολόγηση με τα τεκμήρια;

Φορολόγηση με τα τεκμήρια γίνεται όταν το καθαρό εισόδημα που δηλώνουμε στην εφορία, είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα τεκμήρια

-- Ποιες είναι οι κατηγορίες τεκμηρίων που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών;

Τα τεκμήρια για τη φορολόγηση του εισοδήματος χωρίζονται σε τεκμήρια διαβίωσης και σε τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

-- Ποια είναι τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης;

Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αποτελούν η κατοχή από το φορολογούμενο ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) αυτοκίνητου ή μοτοσικλέτας πάνω από 500 κ.ε., τα μη επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, η δευτερεύουσα κατοικία πάνω από 100 τ.μ, οι πισίνες κολύμβησης κ.ά.

-- Ποια περιουσιακά στοιχεία αποτελούν τεκμήριο εισοδήματος;

Τεκμήριο εισοδήματος αποτελούν: Η αγορά ακινήτων (εκτός της πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.), η ανέγερση οικοδομών (εκτός της πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ), η χορήγηση δανείων σε οποιονδήποτε, οι δωρεές και γονικές παροχές ή χορηγίες πάνω από 100.000 δρχ, η εξόφληση δανείων, η κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης, η αγορά αυτοκίνητων και μοτοσικλετών ανεξάρτητα από τον κυβισμό τους, η αγορά κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 1 εκατ. δρχ., η αγορά αεροπλάνων, η αγορά επιχειρήσεων, η αγορά χρεογράφων (εκτός από μετοχές του Χρηματιστηρίου, ομολόγων του Δημοσίου και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων).

-- Σε ποιον πίνακα του βασικού φορολογικού εντύπου Ε1 καταχωρούνται τα τεκμήρια;

Τα τεκμήρια συμπληρώνονται στον πίνακα 6 (Προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης). Στο πίνακα 7 αναγράφονται τα ποσά που μειώνουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη. Για να γίνουν δεκτά τα ποσά που εκπίπτουν πρέπει να συνυποβληθούν τα σχετικά δικαιολογητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ