ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Φύλαγε Θερμοπύλες κρατώντας ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ

Κοκκίνισε η πατρίδα του Ν. Μπελογιάννη στην εκδήλωση που έγινε για να τιμηθούν τα πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του

Σείστηκε η Αμαλιάδα, η γενέτειρα του Νίκου Μπελογιάννη από τον παλμό, τον ενθουσιασμό και το πλήθος που συνέρρευσε αθρόα για να τιμήσει μια από τις πιο ηρωικές μορφές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος του περασμένου αιώνα.

«Ζει, ζει, ο Μπελογιάννης ζει, με Πέτρουλα - Λαμπράκη, μας οδηγεί», «Οχτώ δεκαετίες με αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ήταν μόνο μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα τη στιγμή που εκπρόσωποι μαζικών φορέων, με πρώτο τον Ορέστη Κολοζώφ εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεταν στεφάνια πλεγμένα με το αγαπημένο λουλούδι του Μπελογιάννη, το γαρίφαλο, μπροστά από το μνημείο.

Στη συνέχεια το πλήθος κατευθύνθηκε με πορεία προς το δημαρχείο Αμαλιάδας όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση, την ευθύνη της οποίας είχε η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου.

Την παράσταση έκλεψε η επιβλητική και πληθωρική παρουσία του Κώστα Καζάκου, που μαζί με τους ηθοποιούς Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Γιώργο Ματαράγκα, Αντρέα Βαρούχα και Παναγιώτη Λακιώτη, παρουσίασαν αποσπάσματα από την απολογία του Μπελογιάννη, το χρονικό της εκτέλεσης και απήγγειλαν μερικά ποιήματα από όλο τον κόσμο, που γράφτηκαν εκείνες τις μέρες, διανθισμένα με επαναστατικά τραγούδια που τραγούδησε ο Γιάννης Θωμόπουλος συνοδευόμενος από το πιάνο του Γιάννη Καπελετιώτη.

Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει από το βήμα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε:

«Πιστεύουμε στο δίκιο του αγώνα μας. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η πορεία του ανθρώπου προς την απελευθέρωσή του είναι γεμάτη από παραλλαγές του Προμηθέα που περιφρονεί τον ισχυρό Δία, τον κάθε Δία και ξεσηκώνει τους ανθρώπους ενάντιά του, για το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε αυτή τη μάχη πρωτοστατεί το κόμμα μας πάνω από 80 χρόνια μέσα στο λαό, μαζί με το λαό, για να τραβήξει η ζωή την ανηφόρα. Και θα την τραβήξει. Αυτή τη μάχη έδωσε ο Μπελογιάννης. Γι' αυτό είναι κοντά μας, ζει μες στις καρδιές μας και στο μήνυμά του μένουμε σταθεροί και βαδίζουμε σαν κομμουνιστές».

Ο Κ. Καζάκος


Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Είμαι πολύ συγκινημένος που κλήθηκα από την Επιτροπή Περιοχής να συμμετάσχω στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 50 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Ο παλμός, η συγκίνηση και το αγωνιστικό πνεύμα που εξέπεμπε το κοινό σήμερα σημαίνει ότι η θυσία αυτών των μεγάλων ανθρώπων που έβγαλε το Κόμμα μας σε όλη τη διαδρομή του, όχι μόνο δεν πάει χαμένη, όχι μόνο δεν ξεχνιέται, αλλά έχει ριζώσει μέσα στην καρδιά του κόσμου κι ενεργοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις, το κουράγιο και την αγωνιστικότητα του λαού μας. Αφησε βαθύ χνάρι στο πέρασμά του. Είναι αυτή τη στιγμή στην ευθύνη της ΚΝΕ. Βαδίζοντας πάνω σε αυτά τα χνάρια μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κάποια ώρα θα 'ρθει ο καιρός που θα γυρίσει η ρόδα και ο λαός μας θα αφυπνιστεί και θα πάρει τις τύχες του τόπου μας στα χέρια του. Αυτό είναι η μεγάλη αισιοδοξία που μας δίνει κουράγιο να κρατιόμαστε ζωντανοί».


ΚΟΚΚΙΝΙΑ
«Είναι η φωνή από το μέλλον του Κόμματός μας»

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη
Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη
«Ο Μπελογιάννης είναι η φωνή από το μέλλον του Κόμματός μας», τόνισε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη. Η μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή, για να χωρέσει τους εκατοντάδες Κοκκινιώτες και Κορυδαλλιώτες κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κομματικής οργάνωσης.

Η εκδήλωση άρχισε με απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο». Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Θ. Τζιαντζής, ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κομμουνιστή ήρωα.

«Το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Εμεινε στην ιστορία της αστικής τάξης μελανό στίγμα της αντιδραστικής της πορείας, αφού προχώρησε σε αυτή την πολιτική δολοφονία για ένα και μόνο λόγο: Να επιβάλει την κυριαρχία της και το καθεστώς της άκρατης εκμετάλλευσης των μονοπωλίων στη χώρα μας, κάτω από την καθοδήγηση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ έπρεπε να βγει από τη μέση, όπως και οι ιδέες του. Μ' αυτές όμως οι ταξικοί μας αντίπαλοι δεν μπορούσαν καθαρά να αναμετρηθούν. Γι' αυτό χάλκευσαν κατηγορίες, για να στηρίξουν το άλλοθί τους ότι οι κομμουνιστές παλεύουν για ξένα αντεθνικά συμφέροντα, είναι κατάσκοποι σε βάρος της χώρας μας. Αυτό τους διευκόλυνε όχι μόνο ή τόσο για να δολοφονήσουν ένα στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά για να φυτέψουν στη συνείδηση του λαού την πεποίθηση ότι η κομμουνιστική ιδεολογία και η πολιτική δράση του Κόμματος υπονομεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της. Πίστευαν πως με αυτή την προπαγάνδα μπορούν να μας σβήσουν, γιατί γνώριζαν καλά ότι η ήττα στον Εμφύλιο δεν ήταν αρκετή και ικανή να το ξεριζώσει από την καρδιά του λαού. Με τα δολοφονικά πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος στο Γουδί όμως ο Νίκος Μπελογιάννης πέρασε από το θάνατο στην αθανασία, αναδείχνοντας την υπεροχή του Κόμματος και της ιδεολογίας μας», τόνισε ο ομιλητής.


Αναφερόμενος ακολούθως στην απολογία του Νίκου Μπελογιάννη στο δικαστήριο ο Θ. Τζιαντζής υπογράμμισε: «Δεκάδες φορές είπε στην απολογία του: "Μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου είτε να πεθάνω παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα τον δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω. Αντικρίζω την καταδικαστική σας απόφαση με περηφάνια και ηρεμία. Και με το κεφάλι ψηλά θα σταθώ μπροστά στο εκτελεστικό σας απόσπασμα"».

Και πρόσθεσε:

«Σήμερα μέσα στο ζοφερό τοπίο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ξαναπροβάλλει φωτεινό το χαμόγελο του Μπελογιάννη. Προβάλλει επίκαιρη όσο ποτέ η αναγκαιότητα για το νέο ηρωισμό της εποχής μας που έχει σχέση με τη συνέπεια στον αγώνα, τη σταθερότητα στις αρχές, την κοσμοθεωρία μας, την αισιοδοξία που μας δίδαξε σε δύσκολες ώρες ο Νίκος Μπελογιάννης και τόσοι άλλοι».

Ακολούθησε παρουσίαση της ζωής του Νίκου Μπελογιάννη σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Πριν την εκδήλωση είχαν κατατεθεί στεφάνια στον τάφο του στο Γ' Νεκροταφείο.


«Το γαρίφαλο της θυσίας του μένει πάντα ζωντανό»

Η αχαϊκή πρωτεύουσα τίμησε τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Europa Center» στην Πάτρα, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τίμησε το Νίκο Μπελογιάννη το Σάββατο 30 Μάρτη, ημέρα που πριν 50 χρόνια το ηρωικό στέλεχος του ΚΚΕ και οι σύντροφοί του οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Είχε προηγηθεί κατάθεση στεφανιών στο Γηροκομείο, τόπο εκτέλεσης 250 κομμουνιστών και μαχητών του ΔΣΕ, όπου χαιρέτισε ο Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Δημήτρης Σαρρής, γραμματέας Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου & Νησιών της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης, καλώντας αμέσως μετά στο βήμα τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, ας μου επιτρέψετε», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Αρβανιτάκης, «να τονίσω ότι η μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη επιβάλλουν να μη μείνει κανείς ασυγκίνητος, επιβάλλουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. ...Οι λαοί στην Παλαιστίνη, στην Κολομβία, στη Βαρκελώνη αντιστέκονται στην προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να επιβάλει την ιμπεριαλιστική κυριαρχία με τις θεωρίες της "παγκοσμιοποίησης", αντιστέκονται στις ΗΠΑ. Η τάση είναι η αμφισβήτηση του συστήματος. Αυτή ενισχύουμε εμείς στη χώρα μας και παγκόσμια». Και κατέληξε: «Ας κλείσουμε στο μυαλό και την καρδιά μας λοιπόν το Νίκο Μπελογιάννη, τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον κομμουνιστή. Τιμή και δόξα σ' αυτό το Κόμμα που ανέδειξε χιλιάδες Μπελογιάννηδες»!

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση από τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη, του χρονικού της ζωής και της δράσης του μέχρι και την ημέρα της εκτέλεσής του, με τη συνδρομή της φοιτήτριας Αρχοντούλας Χριστούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ