ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιστροφή στην εσωστρέφεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξανά παρόντα τα σύνδρομα εσωστρέφειας, από τα οποία φαίνεται να κατατρύχεται το κυβερνών κόμμα. Αφορμή για την επανάκαμψή τους η δημόσια κατάθεση ιδεολογικών αναζητήσεων και κεντροαριστερών οραμάτων από πρωτοκλασάτα στελέχη του, αλλά και το (ξανα)άνοιγμα της συζήτησης περί διαδοχής.

Τον τόνο έδωσε η συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο «BHMAgazino», ο οποίος μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης από δυνάμεις της αριστεράς (ευτυχώς άφησε σαφώς να εννοηθεί πως το ΚΚΕ εξαιρείται του στόχου) έως και της κεντροδεξιάς, εξέφρασε την άποψη πως μπορεί να αναζητηθούν και νέες οργανωτικές μορφές, για να αναρωτηθεί «γιατί όχι και ένα νέο κόμμα...», μάλιστα και πριν τις εκλογές. Ενα κόμμα, όπως είπε, πολυτασικό, ένα σχήμα πιο ευρύχωρο, με αυτονόητο υποψήφιο πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη και επίσης αυτονόητη την κατάληψη υπουργικών θώκων από εκπροσώπους όλων των τάσεων.

Με τη σειρά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», μίλησε για την «ανασύνθεση στην κεντροαριστερά για τον εκσυγχρονισμό», διευκρινίζοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο πως «ανασύνθεση δε σημαίνει συγχώνευση», αλλά είναι μια «βαθιά προγραμματική, πολιτική και οργανωτική διαδικασία». Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος είναι «στρατευμένος στην υπόθεση της κυβερνητικής αριστεράς» και πως ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει απόψεις που είναι ώριμες στην κοινή γνώμη.

Ο Γ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε επιπλέον ενδιαφέρουσα την ιδέα εκλογής του προέδρου του κόμματος με καθολική ψηφοφορία των μελών, εάν και εφόσον αποσαφηνιστεί η ιδιότητα του μέλους και η σχέση του ποσοστού των μελών στο σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος. Υποστήριξε, τέλος, πως δεν υπεραμύνεται της ταυτοπροσωπίας του πρωθυπουργού και του προέδρου και εναντιώνεται σε κάθε μορφή διαρχίας.

Οι δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν την αντίδραση άλλων, μάλλον όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σημίτης κατά τη συνάντησή του χτες με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στα Ιόνια νησιά δήλωσε πως οι δηλώσεις αυτές «δε βοηθούν, δημιουργούν πρόβλημα και βλάπτουν». Αλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης λέγοντας πως τέτοιες θέσεις δε βοηθάνε στην προώθηση των στόχων του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε κάποιες ανακοινώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ: Ο Α. Τσοχατζόπουλος πληροφορούμενος τις δηλώσεις από δημοσιογράφους είπε πως του φαίνεται απίθανο να ισχύουν. Ο Γ. Δασκαλάκης δήλωσε πως μερίδα στελεχών, που είναι και διαχειριστές της εξουσίας, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης, μόνο πρόβλημα έχουν πώς θα διαχειριστούν την ήττα που επέρχεται και συμβάλλουν για να επέλθει. Το ζήτημα δεν είναι το όνομα, ούτε οι συμβολισμοί, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ ο Φ. Ιωαννίδης δήλωσε πως δε φταίει το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Γείτονας έκανε λόγο (ΝΕΤ, «Πλάνετ») για «φαντασία» και εξέφρασε απορία για το πώς «εκφράζονται τέτοιες απόψεις και μάλιστα από κυβερνητικά στελέχη», τις χαρακτήρισε μάλιστα ηττοπαθείς και πως δεν έχουν καμία θέση στο ΠΑΣΟΚ.

Περί διαδοχής...

Το θέμα της διαδοχής άνοιξε και πάλι με διαρροές που θέλουν τον Κ. Σημίτη να σκέφτεται σοβαρά την πρόταση, έως και να έχει αποφασίσει την υιοθέτησή της, κύριος φορέας της οποίας είναι ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, για εκλογή του προέδρου με καθολική ψηφοφορία των μελών. Η πρόταση φαίνεται πως θα απασχολήσει πολύ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και της οργανωτικής συνδιάσκεψής του τον ερχόμενο Ιούνη και με δεδομένο το ότι δε βρίσκει σύμφωνα μια σειρά κορυφαίων στελεχών. Πάντως χτες ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε πρώιμη τη σχετική συζήτηση, λέγοντας πως δεν έχει νόημα και πως κάποτε, όταν θα φύγει, θα εξεταστεί το θέμα της διαδοχής.

Ωστόσο, ο Ευ. Βενιζέλος αλλά και ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσαν να εκφράσουν την αποδοχή αυτού του τρόπου εκλογής προέδρου του κόμματος. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το «Εθνος», χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, μιας και μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό κλίμα.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν εξαιρετικά φειδωλός, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το μόνο που δήλωσε είναι ότι ο πρωθυπουργός «ό,τι έχει να πει θα το πει ο ίδιος στα αρμόδια όργανα. Ο πρωθυπουργός, κατ' επανάληψη, έχει ταχθεί υπέρ της διαδικασίας, που βοηθά στην ανανέωση του Κινήματος, την καλύτερη ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο εσωτερικό του. Δεν έχει πάρει, όμως, καμία συγκεκριμένη απόφαση, ακόμη».

Συμπλήρωσε τέλος πως θα υπάρξουν σχετικές διεργασίες στο κόμμα για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη και θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, ενώ μέχρι τότε συνέστησε... υπομονή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Τακτική «δύο γύρων»...

Να διατηρήσει με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αποτελέσει το επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ επιδιώκει η Ντ. Μπακογιάννη. Για το σκοπό αυτό φροντίζει να κρατά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας με διάφορες πρωτοβουλίες και «ατέλειωτες» συνεντεύξεις. Κι όμως, η πρώτη κίνηση εντυπωσιασμού της αφορούσε σε πρόταση προς τους συνυποψηφίους της κατά της αφισοκόλλησης!

Παρ' όλα αυτά δηλώνει σκόπιμα ότι η εκλογική τακτική της συμπεριλαμβάνει «δύο γύρους»: «Εχουμε μια εκλογή δύο Κυριακών», είπε χτες (στον ΣΚΑΪ), επικαλούμενη ότι «έχουμε όλα τα κόμματα με εξαιρετικούς υποψηφίους». Την ίδια στιγμή, όμως, βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, δηλώνουν ότι χρειάζεται εκλογή της Ντ. Μπακογιάννη από τον πρώτο γύρο προκειμένου να «εκπέμψει μήνυμα νίκης» για τις βουλευτικές εκλογές.

Χτες η Ντ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, με στόχο, όπως είπε, «να κάνουμε μια πρώτη κουβέντα για τα προβλήματα της Αθήνας»!

Στο «πλαίσιο αρχών» που προτείνει στην επιστολή που έστειλε στους συνυποψήφιους της περιλαμβάνει θέματα όπως «το μέγιστο ύψος των δαπανών, η αποφυγή της αισθητικής και ηχητικής ρύπανσης, της παράνομης και αυθαίρετης αφισοκόλλησης, της αυθαίρετης κατάληψης χώρων και η παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της πόλης».

Ταυτόχρονα, θέλει να πείσει ότι μοναδική φιλοδοξία της είναι να κάνει «έργο στην Αθήνα», ότι κινείται και θα λειτουργήσει - και αυτή - υπερκομματικά.

Ωστόσο, η υποψηφιότητά της δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο, παρόλο που η ίδια δηλώνει ότι θα κρατήσει την κομματική ταυτότητά της και θα συνεχίσει να συμμετέχει τουλάχιστον στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Ομως, αίσθηση προκάλεσε σχόλιο του Γ. Κύρτσου στον «Ελεύθερο Τύπο» το περασμένο Σάββατο, στο οποίο επισημαίνεται ότι «με την ουσιαστική αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη από τη ΝΔ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται 100% καραμανλικό». Και προσθέτει: «Το πέρασμα της κ. Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καραμανλοποίηση της ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί χειρισμοί της ηγεσίας θα γίνουν πιο εύκολοι και πως θα ενισχυθεί ο ρόλος του κ. Σουφλιά...».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Απαραίτητη» η δημαγωγία

Την προσφιλή τακτική της δημαγωγίας πάνω σε υπαρκτά και καυτά προβλήματα συνεχίζει να εφαρμόζει ο Κ. Καραμανλής, πράγμα που είναι αναγκαίο προκειμένου να «εξανθρωπίσει» τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κόμματός του.

Στο πλαίσιο αυτό χτες πραγματοποίησε άλλη μια «αιφνιδιαστική» - συνοδεία καναλιών... - επίσκεψη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, για να διαπιστώσει, άλλη μια φορά, ότι η κατάσταση που είδε είναι «κατάσταση ντροπής», ότι «η εικόνα που παρουσιάζει το Ειρηνοδικείο είναι απαράδεκτη», «με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, οι δικαστές, οι δικηγόροι, να μην μπορούν να κάνουν καλά τη δουλιά τους». «Ισοδυναμεί με αρνησιδικία επί της ουσίας», είπε, «το ότι μια υπόθεση, για να προσδιοριστεί στην Εισαγγελία Αθηνών, φτάνει μέχρι το 2006, ή το ότι για να έχουμε αμετάκλητη απόφαση στα πολιτικά δικαστήρια, χρειάζονται καμιά φορά έξι μέχρι και δέκα χρόνια».

Ταυτόχρονα βέβαια εξαπέλυσε τις γνωστές «αντιπολιτευτικές» κορόνες, ότι δηλαδή «η κυβέρνηση, δυστυχώς, για όλα αυτά αδιαφορεί» και «το μόνο που κάνει είναι να επιδίδεται σε εκτόξευση λάσπης, ύβρεων και συκοφαντιών εναντίον των δικαστών και των εισαγγελέων που προσπαθούν να κάνουν τη δουλιά τους».

«Οι δηλώσεις Καραμανλή οφείλονται σε παντελή άγνοια ή είναι δηλώσεις που περισσεύει δυστυχώς η υποκρισία», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος δεν παρέλειψε να παραθέσει το «γιγάντιο έργο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην ελληνική Δικαιοσύνη»(!).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζυμώνουν εκλογικό σύστημα στα μέτρα τους

Τα σχέδια της κυβέρνησης για συνέχιση της κλοπής των ψήφων των μικρότερων κομμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, με συνέντευξη Τύπου στον κυριακάτικο «Ελεύθερο Τύπο».

«Οποιο και να είναι το εκλογικό σύστημα θα διασφαλίσει και βιώσιμη και αποτελεσματική διακυβέρνηση, θα διευκολύνει συμπράξεις και συνεργασίες όμορων χώρων και θα αντιστοιχεί αυθεντικότερα και αναλογικότερα τις κοινωνικές με τις πολιτικές δυνάμεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ενώ χαρακτηρίζει «αστειότητες» τους ισχυρισμούς για εφαρμογή του νέου νόμου με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η Βουλή που θα προκύψει το 2004, όποιο και να είναι το αποτέλεσμά της θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας», σημειώνει ο Κ. Σκανδαλίδης.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο να σύρει τα μικρότερα κόμματα σε συνεργασίες. «Δεν υπάρχουν ούτε χρυσωμένα χάπια, ούτε δολώματα, ούτε συγκυριακές πρωτοβουλίες που έχουν ως αφετηρία ύστερες σκέψεις», υπογραμμίζει.

Να σημειώσουμε πάντως ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κυριαρχούν το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες και η αύξηση των μονοεδρικών. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητική βούληση είναι η προώθηση ενός συστήματος που θα εγγυάται την «ισχυρή» διακυβέρνηση της χώρας, από μια πλειοψηφία που θα προκύπτει και μέσα από την κλοπή των ψήφων των μικρότερων κομμάτων.

ΝΔ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ
Να πώς είναι κοντά στον Πειραιά!!!

Στις 8/3/2003, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» η παρακάτω είδηση:

«Η Ν.Δ. ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ»

«Μεγάλη εκδήλωση για τα προβλήματα του Πειραιά προετοιμάζουν για τον ερχόμενο Μάιο, ο δήμος της πόλης και το "Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής". Τη σχετική πρόταση έκανε χθες ο δήμαρχος Πειραιά, Χρ. Αγραπίδης, στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες στη Ρηγίλλης. Ο δήμαρχος ζήτησε τη συμπαράσταση της ΝΔ στο θέμα της μετοχοποίησης του ΟΛΠ, από την οποία διεκδικεί μερίδιο ο δήμος, καθώς και στο αίτημά του για ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα του επιστραφούν όλα τα χρήματα από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει κατά καιρούς ο ΟΛΠ για παράνομη στάθμευση στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε στον κ. Αγραπίδη ότι η ΝΔ θα υποστηρίξει και τα δύο αιτήματα του Δήμου Πειραιά».

Το παραπάνω δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό για την ταξική πολιτική που εφαρμόζει ο δήμαρχος Πειραιά και η παράταξή του στο Δήμο Πειραιά.

Αίτημα πρώτο:

Ζητά τη συμπαράσταση της ΝΔ στο θέμα της μετοχοποίησης του ΟΛΠ και της συμμετοχής στο ξεπούλημα του Δήμου Πειραιά με μερίδιο επί της μετοχοποίησης!

Με αυτό προσφέρει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, η οποία για να προχωρήσει το εγχείρημα του ξεπουλήματος του ΟΛΠ ζητάει τη στήριξη από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και φορείς του Πειραιά.

Εχει δηλωθεί ότι τα έσοδα από το πρώτο πακέτο μετοχοποίησης, αν διατεθεί, θα πάνε στο περιβόητο «Σχέδιο Ανάπλασης Κεντρικού Λιμένα», ενόψει του 2004, που σημαίνει:

  • Αλλαγή χρήσης των χώρων Λιμενικής Ζώνης και παράδοσής τους στην ιδιωτική κερδοσκοπία, στο όνομα του 2004 και όχι μόνο.

Ζωτικοί χώροι για το Λιμάνι παραδίδονται για κατασκευή 2 ξενοδοχείων 5 αστέρων, ξενυχτάδικων, συνεδριακών κέντρων, κλπ.

Καταργούνται παραγωγικές δραστηριότητες και βασικές υποδομές, όπως συγκρότημα ΣΙΛΟ, μόνιμες δεξαμενές, αποθηκευτικοί χώροι, πράγμα που σημαίνει φούντωμα της ανεργίας, με κατάργηση παραγωγικών δραστηριοτήτων απαραίτητων για το μεταφορικό έργο, με αποτέλεσμα μαζική απώλεια μιας σειράς θέσεων σταθερής και πλήρους εργασίας για τους εργαζόμενους, αλλά και πλήγμα στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

  • Η ασφυξία που επικρατεί στο Λιμάνι θα επιδεινωθεί παραπέρα με καινούρια βάρη που θα προστεθούν.
  • Από όλη την κατάσταση θα έχουμε επιπλέον επιβάρυνση του Πειραιά, ενίσχυση του κυκλοφοριακού χάους κλπ.

Ο μόνος ωφελημένος από αυτό το σχέδιο, που στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις ο Δήμος Πειραιά, είναι οι κάθε λογής κερδοσκόποι.

Συνέπειες: η παραπέρα παραγωγική και πολιτιστική υποβάθμιση της πόλης του Πειραιά, η κατάργηση υποδομών απαραίτητων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τον πληθυσμό. Στη θέση των παραπάνω μπαίνει η κερδοσκοπία και η μαύρη εργασία. Το φούντωμα της ανεργίας.

Αίτημα δεύτερο:

Ζητάει τη στήριξη της ΝΔ για να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να πάρει ο δήμος τα πρόστιμα από παράνομη στάθμευση που μπαίνουν στο Λιμάνι!

Εδώ έχουμε υλοποίηση της πολιτικής, δήμος - φορομπήχτης. Αντί να ζητάει τον περιορισμό μέχρι και την κατάργηση των προστίμων, τα αναγάγει σε βασικό στοιχείο της πολιτικής του δήμου, αφήνοντας ανενόχλητη και κάνοντας «πλάτες» στην κυβέρνηση να παρακρατά τα τρισ. που χρωστάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό.

Θαυμάστε λοιπόν το μοντέλο του δήμου - επιχειρηματία, δήμου -φορομπήχτη, ενεργητικού υποστηρικτή και συμμετόχου στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Σωστού υπηρέτη των ταξικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των κερδοσκόπων. Πολύτιμου συμμάχου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον Πειραιά και γενικότερα.

Για αντιδραστική αναδιάρθρωση των δαπανών του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού με την απαλλαγή του από δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα για την Αυτοδιοίκηση και παραπέρα ενίσχυση του ταξικού φιλομονοπωλιακού του ρόλου και λειτουργίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει ολόπλευρα και τα δύο αιτήματα του Δήμου Πειραιά.

Βλέπετε ο εκλεκτός της ΝΔ, ο δήμαρχος και η παράταξή του, εφαρμόζει δημιουργικά στο χώρο του την ταξική πολιτική, υπηρετεί πιστά τα ταξικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τις ανάγκες του συστήματος που υπηρετεί η ΝΔ, πολιτική που ταυτίζεται με αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά και γενικότερα.

Οι εργαζόμενοι έχουν το λόγο στις επερχόμενες εκλογές, αν θα ενισχύσουν αυτή την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων και του συστήματός τους και τους φορείς της, όπως ο δήμαρχος Πειραιά ή θα εκλέξουν Δημοτική Αρχή στο πλευρό των εργαζομένων, συμπαραστάτη τους, για αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Για Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη των συμφερόντων και των αγώνων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, στην προοπτική της ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής, και όχι όπλο στα χέρια των μονοπωλίων, των εφοπλιστών και εργαλείο ικανοποίησης των αναγκών και διαχείρισης της κρίσης του εκμεταλλευτικού τους συστήματος.


Σταμάτης ΒΑΣΣΟΣ
Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Εκδηλώσεις των ΚΟ για τις δημοτικές εκλογές

- H ΚΟΒ Ιστιαίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη, 3 του Απρίλη, στις 7μ.μ., στο καφενείο «ΑΙΓΛΗ», στην Ιστιαία.

- Η ΚΟΒ Θεσπιών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή, 5 του Απρίλη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου.

- Η ΚΟΒ Παραλίας Αυλίδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση, το Σάββατο 6 του Απρίλη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Παραλίας.

Ετοιμος ο... μέτοχος

Ετοιμο είναι το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο υπουργός Τύπου υπέγραψε χτες το σχέδιο νόμου και στη συνέχεια, όπως είπε, θα το στείλει για να το υπογράψουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ο υπουργός Τύπου ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε μετά από «έναν ολοκληρωμένο και ενδελεχή διάλογο».

Από το διάλογο όπως είπε, δεν προέκυψε «αναγκαιότητα αλλαγής» του ποσοστού 5%. Επανέλαβε πως ως βασικός μέτοχος θεωρείται και αυτός ο οποίος έχει λιγότερο από 5% εφόσον αμέσως ή εμμέσως ασκεί «ουσιαστική διοικητική παρέμβαση στη λειτουργία της επιχείρησης». Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε επίσης ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα προωθεί και το ΠΔ για νέο Κώδικα Δεοντολογίας των ειδησεογραφικών πολιτικών και ενημερωτικών εκπομπών, ενώ θα ακολουθήσει η «μελέτη για τον τρόπο δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων».

ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Αύριο η ανακήρυξη υποψήφιου δημάρχου

Αύριο, Τετάρτη, 3 Απρίλη στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Τριανδρίας, θα γίνει η εκδήλωση της ανακήρυξης του υποψηφίου δημάρχου της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Τριανδρίας» Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ