ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
50ή ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
«Η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική του θανάτου»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Μια ακόμη νεαρή γυναίκα, η 26χρονη Μιριάμ Αλτούν, η οποία μετείχε στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων και των συγγενών τους που διαμαρτύρονται για το νέο σύστημα των φυλακών στην Τουρκία, έχασε τη ζωή της, μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (ΙΗD). Πρόκειται για την 50ή κατά σειρά απώλεια από το 2001.

Η 26χρονη κρατούνταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Καρτάλ, μετά την καταδίκη της για συμμετοχή στο - κηρυχθέν παράνομο από το τουρκικό κράτος - Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κόμμα (DHKP-C). Είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης για να λάβει θεραπεία, όμως δεν είχε σταματήσει την απεργία πείνας. Οι απεργοί ζουν μόνο με ζάχαρη, νερό και βιταμίνες.

Σε μια εξαίρεση για το δυτικό Τύπο, με το θέμα των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία ασχολήθηκε ο βρετανικός «Ομπζέρβερ», που φιλοξένησε στην έκδοσή του της Κυριακής ρεπορτάζ του Τζόνι Ντάιμοντ, από το Γκάζι, στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί που -γράφει ο Ντάιμοντ - άνδρες και γυναίκες πεθαίνουν στην πιο μακρόχρονη και πικρή απεργία πείνας που έγινε ποτέ στον κόσμο. Ηταν όλοι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, τρομοκράτες. Ενας 23χρονος απεργός πείνας, που μιλά στο δημοσιογράφο ο οποίος παρατηρεί ότι «δεν έχει καθόλου από τη ζωντάνια ενός νεαρού της ηλικίας του», λέει ξερά ότι «παρά τη στάση μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας πιέζει, επιμένει στο θάνατό μας». Ενας δεύτερος απεργός πείνας μιλά για το μαρτύριό του. Εχει διαρκείς πόνους. Δεν μπορεί να κοιμηθεί πάνω από δύο ώρες. Κάνει παγωμένα ντους για να ανακουφιστεί από τους πόνους. «Ναι, νιώθεις μεγάλο πόνο», θα πει. «Αλλά έχεις μια αποστολή, μια ευθύνη που ξεπερνά τον πόνο σου». Ο Ντάιμοντ γράφει ότι, μετά από 18 μήνες απεργίας πείνας, έχει κανείς «την τρομερή αίσθηση ότι αυτό το πράγμα δε θα τελειώσει ποτέ». Η τουρκική κυβέρνηση δε θα ενδώσει. Ενας αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ», ο Οράλ Τζαλισλάρ, γράφει προσεκτικά για το τι συμβαίνει - ξέρει εξάλλου πολύ καλά για τι μιλάει, αφού έχει ξοδέψει επτά χρόνια της δικής του ζωής στις φυλακές.

«Νεαροί άνθρωποι που μετέχουν σε μια διαδήλωση στο δρόμο - συλλαμβάνονται κι αποκαλούνται τρομοκράτες. Η Ευρώπη δεν ξέρει πώς είναι τα πράγματα εδώ. Καταλαβαίνω την αντίθεση των κρατουμένων στις φυλακές τύπου F. Ανησυχούν για 15 χρόνια απομόνωσης που τους περιμένουν», γράφει ο Οράλ.

ΤΑΪΒΑΝ
Φονικός σεισμός

Σκηνικό καταστροφής: Η πτώση ενός γερανού από το σεισμό στην Ταϊπέι κόστισε τις ζωές 5 εργατών

Associated Press

Σκηνικό καταστροφής: Η πτώση ενός γερανού από το σεισμό στην Ταϊπέι κόστισε τις ζωές 5 εργατών
ΤΑΪΠΕΪ.-

Οι σεισμολόγοι στην Ταϊβάν προειδοποιούσαν χτες τους κατοίκους της νήσου ότι επίκεινται ισχυροί μετασεισμοί, μετά από μια ισχυρότατη δόνηση την Κυριακή που κόστισε τις ζωές πέντε εργατών και τους τραυματισμούς τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, έχουν καταγραφεί περίπου 350 μετασεισμοί στην ακολουθία μετά τη δόνηση των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 4,8 βαθμών. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στους μετασεισμούς, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Οι 5 εργάτες - δύο χειριστές ενός γερανού και τρεις εργαζόμενοι σε οικοδομή - σκοτώθηκαν όταν το μηχάνημα έπεσε από μεγάλο ύψος (τον 60ό όροφο), αφού την ώρα του σεισμού οι εκλιπόντες είχαν την ατυχία να εργάζονται σε οικοδομή. Περίπου άλλοι 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό στο υπό κατασκευή κτίριο, που, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το υψηλότερο στη χώρα, με πάνω από 100 ορόφους, και θα στεγάσει το Οικονομικό Κέντρο της Ταϊπέι. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκινούν έρευνα για το περιστατικό.

Στην Ταϊπέι υπήρξαν επίσης μεγάλες ζημιές σε κτίρια που υπέστησαν ρωγμές, ενώ διαρροές υγραερίου προκάλεσαν μικρές φωτιές, χωρίς πάντως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Και αυτό παρά το ότι τα περισσότερα κτίσματα στη νήσο είναι κατασκευασμένα με αντισεισμικές προδιαγραφές, αφού οι κάτοικοι της χώρας έχουν συνηθίσει να ζουν με τους σεισμούς - περίπου 7.500 καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή.

Το χειρότερο επεισόδιο ήταν η κατάρρευση ενός πενταώροφου κτίσματος στην κεντρική Ταϊπέι, με πέντε ανθρώπους να παγιδεύονται στα συντρίμμια, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τρία κτίρια κατέρρευσαν.

Ο χειρότερος σεισμός της πρόσφατης ιστορίας της Ταϊβάν έχει καταγραφεί στις 21 Σεπτέμβρη του 1999, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 2.400 άνθρωποι και 100.000 έμειναν άστεγοι.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς

ΣΕΟΥΛ.-

Παρά τις κυβερνητικές απειλές για αύξηση των αντεργατικών μέτρων, μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ν. Κορέας ανακοίνωσαν χτες πως εντός της βδομάδας θα πραγματοποιήσουν τρεις έως τέσσερις πολύωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στα μεταλλουργεία, σε τομείς του δημόσιου τομέα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο γενναίο, μαραθώνιο, απεργιακό αγώνα, που συνεχίζουν απ' τις 25 του Φλεβάρη (!) χιλιάδες εργαζόμενοι στην κρατική εταιρία ηλεκτρισμού, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και τις επακόλουθες χιλιάδες απολύσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων, οι κοινές απεργίες σε ένδειξη συμπαράστασης θα αρχίσουν σήμερα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 120.000 εργαζομένων σε αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταλλουργίες και νοσηλευτικά ιδρύματα. Ενα δεύτερο κύμα απεργιών σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στους τομείς των κρατικών εταιριών φυσικού αερίου, σιδηροδρόμων, καθώς και από τους πιλότους και ιπτάμενους φροντιστές των νοτιοκορεατικών αεροπορικών εταιριών «Κορεατικές Αερογραμμές» και «Ασιάνα».

«Η κυβέρνηση θα απαντήσει με τις αυστηρές αρχές του νόμου και της τάξης», δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας της Ν. Κορέας, Μπανγκ Γιουνγκ-Σουκ, εννοώντας προφανώς νέες απολύσεις απεργών... Αλλωστε, αυτός ήταν που έδωσε προ ημερών το πρώτο κέλευσμα για τις απολύσεις 342 απεργών στην κρατική εταιρία ηλεκτρισμού (επειδή συμμετείχαν στη διοργάνωση του απεργιακού αγώνα!), ενώ απειλεί πως θα έχουν την ίδια μοίρα άλλοι 3.900 απεργοί!

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Ναι» στην ευθανασία

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Ευθανασία και με το... γράμμα του νόμου μπορούν να κάνουν από χτες, και υπό προϋποθέσεις, ολλανδοί γιατροί σε όσους ασθενείς πάσχουν από οδυνηρές χρόνιες ασθένειες και επιθυμούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Το «πράσινο φως» δόθηκε χτες και τυπικά με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, που γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της υφηλίου που νομιμοποιεί την αμφιλεγόμενη ιατρική πρακτική

Το νομοσχέδιο περί ευθανασίας απαγορεύει ωστόσο σε αλλοδαπούς γιατρούς να πραγματοποιούν την πρακτική της ευθανασίας σε ασθενείς που νοσηλεύονται στην Ολλανδία. Οι δε Ολλανδοί γιατροί, οφείλουν να υπακούουν σε κάποιους αυστηρούς κανονισμούς και θα υπόκεινται σε δικαστική δίωξη στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση ευθανασίας. Οι ασθενείς στους οποίους θα γίνεται ευθανασία θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, «να αντιμετωπίζουν ένα αφόρητο μέλλον --δεν αρκεί απλώς να έχει εξαντληθεί η αντοχή τους να ζήσουν-- και θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι εκουσίως και κατόπιν πολλής σκέψης το αίτημα να πεθάνουν»...

Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενείς θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και θα πρέπει να έχουν συμβουλευτεί κι άλλο γιατρό. Επίσης η ζωή των ασθενών θα πρέπει να αφαιρεθεί με «ιατρικά κατάλληλο τρόπο». Επιτροπή ειδικών «θα εξετάζει την κάθε περίπτωση μετά το θάνατο του ασθενούς» (!) και στην περίπτωση που θα εκδηλωθούν αμφιβολίες για το αν ο γιατρός ενήργησε κατάλληλα θα υποβάλει ανάλογη έκθεσή της στον εισαγγελέα...

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Συλλήψεις και διαμαρτυρίες για τους βομβαρδισμούς

ΒΙΕΚΕΣ - ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ.-

Αμερικανικά βομβαρδιστικά του πολεμικού ναυτικού επανέλαβαν χτες το πρωί (τοπική ώρα) - και πρώτη φορά απ' τον περασμένο Οκτώβρη - δοκιμαστικές ρίψεις βομβών στο Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο, παρά τις νέες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, που πραγματοποιούν απ' το Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεις και μπλόκα διαμαρτυρίας.

Οι ασκήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ξεκίνησαν στις οκτώ το πρωί τοπική ώρα με τη συμμετοχή 35 μαχητικών αεροπλάνων, βομβαρδιστικών, ενός επιθετικού υποβρυχίου και πλοία, μεταξύ αυτών και το σκάφος του πολεμικού ναυτικού «USS George Washington».

Νωρίτερα (αργά βράδυ της Κυριακής), πλήθος ακτιβιστών είχε πραγματοποιήσει μπλόκα και ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω απ' το στρατόπεδο Γιουδαλούπε (κοντά στο στρατόπεδο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «Γκαρσία»). Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άνδρες της φρουράς του στρατοπέδου επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών εκτοξεύοντας κατά του πλήθους σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. Στη διάρκεια αυτής της επίθεσης, τραυματίστηκε μία γυναίκα διαδηλώτρια και συνελήφθησαν άλλες πέντε.

Τον πρώην ταγματάρχη των Σερβοβόσνιων, Μομίρ Νίκολιτς, συνέλαβαν χτες στο σπίτι του στο Μπράτουνατς 18 μασκοφόροι αστυνομικοί αξιωματούχοι της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας με... πολιτική αμφίεση!

Αξιωματούχοι της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης στη Βοσνία, SFOR, επιβεβαίωσαν χτες το απόγευμα τη σύλληψη του Νίκολιτς λέγοντας πως έχουν «ήδη κινηθεί άμεσα οι διαδικασίες για την άμεση μετάβασή του στο δικαστήριο της Χάγης».

Ο Νίκολιτς κατηγορείται από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου κατά Βόσνιων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ