ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καθημερινή πολιορκία της ισραηλινής πρεσβείας

Καθημερινή πολιορκία της ισραηλινής πρεσβείας από σήμερα Πέμπτη 4 Απρίλη στις 7.00 μ.μ. μέχρι και την Τρίτη 9 Απρίλη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πλήθος μαζικών φορέων, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης τους στον παλαιστινιακό λαό, απαιτώντας, παράλληλα, τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επέμβασης.

Στη δυναμική αυτή καθημερινή κινητοποίηση του λαού της Αττικής, κατέληξαν να προχωρήσουν οι εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων, μετά από πλατιά σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Συγχρόνως, αποφάσισαν να συμμετέχουν στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, που θα γίνει την Τετάρτη 10 Απρίλη στο Σύνταγμα. Επίσης, κύρια επιδίωξη όλων, όπως κατέθεσαν και στις παρεμβάσεις τους στη χτεσινή σύσκεψη, είναι να ξεδιπλωθούν πολύμορφες δραστηριότητες στις γειτονιές της Αθήνας, στους χώρους δουλιάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Στόχος των εκπροσώπων των μαζικών φορέων, που χτες παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, είναι να κινητοποιηθούν οι 120 και ακόμα περισσότεροι μαζικοί φορείς, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από την ισραηλινή θηριωδία, που διαπράττεται στην Παλαιστίνη με τις ευλογίες των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και την ανοχή των κυβερνήσεων της ΕΕ και άλλων χωρών», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση των μαζικών φορέων. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και αγανάκτηση των λαών, επισημαίνεται αμέσως μετά, παρά ακόμη και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και το σταμάτημα της σφαγής, οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν κανένα πρακτικό μέτρο για να σταματήσουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Ασύλληπτη υποκρισία

Σφοδρή επίθεση, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων εκείνων των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ και άλλων χωρών, έκανε στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θ. Παφίλης, υπογραμμίζοντας: «Είναι ασύλληπτη η υποκρισία εκείνων, που όλο το προηγούμενο διάστημα κραύγαζαν περί "τρομοκρατίας" και τώρα "νίπτουν τας χείρας τους" για το σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού». Με «σημαία τη θεωρία περί ίσων αποστάσεων», τόνισε ο ίδιος, οι κυβερνήσεις «καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, χωρίς, ωστόσο, να προχωρούν σε ανοιχτή καταδίκη των δολοφονιών του ισραηλινού στρατού». Σ' άλλο σημείο, τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη δίνουν και μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, ότι «οι λαοί δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις για εφαρμογές συμφωνιών και συνθηκών ειρήνης, σε περιόδους έξαρσης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού». Κλείνοντας, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να σταθεί μπροστά στις ευθύνες της και να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό».

Λαϊκός ξεσηκωμός

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων καλούν μαζικά το λαό του Λεκανοπεδίου να ξεσηκωθεί και να ματαιώσει το σχεδιαζόμενο αφανισμό του παλαιστινιακού λαού, να απαιτήσει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Με κεντρικό σύνθημα, μόνον ο λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να ματαιώσει τους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων καλούν το λαό να συμμετέχει στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην πολιορκία τις ισραηλινής πρεσβείας. Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή Για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο θα ζητήσει άδεια από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου, διάφοροι καλλιτέχνες με τύμπανα να ανέβουν στην Ακρόπολη και από κει να στείλουν, μέσα από τους... ήχους, ένα πένθιμο μήνυμα, για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη στο λαό της πρωτεύουσας, αλλά και σε όλο τον κόσμο...

Στη χτεσινή σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από: ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΟΓΕ, ΠΑΜΕ, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών Και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων κ.ά.

Το πρόγραμμα της πολιορκίας

Την ισραηλινή πρεσβεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, θα πολιορκήσουν μέλη επιτροπών ειρήνης και μαζικών φορέων από τις παρακάτω περιοχές:

Σήμερα Πέμπτη 7.00 μ.μ.

Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Βύρωνας, Καισαριανή, Ζωγράφου.

Αύριο Παρασκευή 5 Απρίλη 7.00 μ.μ.

Α` Αθήνας

Σάββατο 6 Απρίλη 7.00 μ.μ.

Αιγάλεω, Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα, Πετρούπολη, Ιλιον, Ζεφύρι, Αγιοι Ανάργυροι, Καματερό.

Δευτέρα 8 Απρίλη 7.00 μ.μ.

Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Γαλάτσι, Καλογρέζα, Νέο Ηράκλειο.

Τρίτη 9 Απρίλη 7.00 μ.μ.

Καλλιθέα, Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Αλιμος, Ελληνικό, Παλαιό Φάληρο, Μοσχάτο, Επιτροπές Ειρήνης ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

ΠΑΜΕ
Κανείς δε δικαιούται να σιωπά

Ψήφισμα συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης θυροκόλλησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην πόρτα της ισραηλινής πρεσβείας, μετά το τέλος της πορείας. Εργάτες, συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για «ν' αποκτήσει κι αυτός ο λαός τη δική του Πατρίδα».

Καταδικάζουν τον επιθετικό πόλεμο της κυβέρνησης του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, «που αγωνίζεται για να χτίσει και να ζήσει στη δική του πατρίδα, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ». Επισημαίνοντας, το μεγάλο εύρος της στρατιωτικής επιχείρησης, της μεγαλύτερης των τελευταίων 20 χρόνων, το ψήφισμα τονίζει ότι «το 24ωρο που πέρασε η Ραμάλα έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης με τα ισραηλινά τεθωρακισμένα να γκρεμίζουν ολόκληρους συνοικισμούς και τους Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν ό,τι κινείται στην πόλη! Μπροστά σ' αυτή τη γενοκτονία που δολοφονεί γυναίκες, παιδιά και αμάχους, κανένας δεν μπορεί ούτε δικαιούται να σιωπά!».

Τέλος, απαιτούν, από την ελληνική κυβέρνηση ν' αφήσει τη στάση του Πόντιου Πιλάτου και να καταδικάσει τις επιδρομές, από τα πολιτικά κόμματα να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των Παλαιστινίων και καλούν όλα τα ελληνικά συνδικάτα να καταδικάσουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν κάνει τίποτα απολύτως για να σταματήσει η αιματοχυσία. Υπενθυμίζουν, παράλληλα, τη γνώση του ελληνικού λαού, σχετικά με την πολιτική των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, γιατί με «τη σημερινή τους στήριξη σκοτώνουν και λεηλατούν οι στρατοκράτες του Ισραήλ».

Να συμπαρασταθούμε στους Παλαιστίνιους

Συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό εργατικοί και μαζικοί φορείς

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) «καταδικάζει την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε βάρος των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών που προκαλεί δεκάδες θύματα... Η διεθνής κοινή γνώμη» -εκτιμά - «πρέπει να πιέσει για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης». Ακόμη η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως «τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες βάρβαρων επιθέσεων ενάντια σε δημοσιογράφους από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις... Ενώνουμε τη φωνή μας με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και καλούμε το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς τους οποίους έχει επιβάλει στους δημοσιογράφους». Τέλος, η ΕΣΗΕΑ καλεί «τα μέλη της να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που οργανώνουν συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις».

Ψηφίσματα και ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν επίσης η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας, οι Ανεξάρτητες Αγωνιστικές Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Κινήσεις -Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου ΚΑΤ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος (ΣΥΤΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ