ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Μπλόκα στην Εθνική Οδό!

Ξεσηκώνεται ολόκληρη η Θεσσαλία. Στον αγώνα από χτες οι αγρότες της Λάρισας και της Μαγνησίας. Σήμερα βγαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας κι ακολουθούν των Τρικάλων

Στήνοντας νέα μπλόκα στις Εθνικές Οδούς και σε άλλα οδικά κομβικά σημεία των νομών, οι βαμβακοπαραγωγοί όλης της χώρας εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός επιδότησης κοντά στις 200.000 τόνους από τη φετινή παραγωγή βαμβακιού.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές ζητούν να πληρωθούν στην ίδια τιμή για όλη την ποσότητα βαμβακιού που παρέδωσαν, η οποία θα είναι πάνω από 300 δραχμές το κιλό, όπως επισήμως είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η κυβέρνηση και, ταυτόχρονα, απαιτούν την αλλαγή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες να μείνουν στη βαμβακοκαλλιέργεια και να μην ξεκληριστούν.

Ξεσηκωμός στη Θεσσαλία

Σε νέο αγωνιστικό ξεσηκωμό βρίσκεται η Θεσσαλία, καθώς χιλιάδες αγρότες από τη Λάρισα και τη Μαγνησία, με εκατοντάδες τρακτέρ, έχουν από χτες στήσει μπλόκα σε πολλά σημεία επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα στους δρόμους βγαίνουν και οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι, με τα τρακτέρ τους, θα στήσουν μπλόκα επί της παλιάς Εθνικής Οδού Καρδίτσας - Λαμίας και σε άλλους οδικούς κόμβους του νομού. Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι βαμβακοπαραγωγοί των Τρικάλων και για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Χτες αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων συγκεντρώθηκαν, με εκατοντάδες τρακτέρ, στο στάδιο της πόλης κι από εκεί πήγαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και μαζί με συναδέλφους τους από τη Μαγνησία, έστησαν μπλόκο στο ύψος της Κεφάλωσης Αλμυρού, ενώ μπλόκο στήθηκε και στο ύψος του Αερινού. Αλλα μπλόκα, επί της Εθνικής Οδού, με λιγότερα τρακτέρ, στήθηκαν στο ύψος του Μεγάλου Μοναστηρίου, του Κιλελέρ και του Πλατύκαμπου.

Στην Καρδίτσα νέα μπλόκα θα στηθούν σήμερα στο Δέλτα Καρδίτσας και στον Πάμισο, ενώ το μπλόκο το οποίο έχει στηθεί από αγρότες των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας στο Νέο Μοναστήρι ενισχύεται και με άλλα τρακτέρ. Η απόφαση για την κινητοποίηση, που «κινείται» στα πλαίσια του ψηφίσματος του Παλαμά, πάρθηκε σε αγροτική σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.

Συλλαλητήριο στον Τύρναβο

Συλλαλητήριο, με τρακτέρ, πραγματοποιούν, σήμερα στις 10.30 π.μ., οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου Γενάρη. Το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Παγετόπληκτων της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την αφερεγγυότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, καθώς οι υποσχέσεις της περί «δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων» αποδείχτηκαν ψεύτικες, πριν καλά καλά δοθούν. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των πληγέντων αγροτών ξεκαθάρισε ότι δε θ' αποζημιωθούν για το 100%, ούτε στην παραγωγή, ούτε στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, δε θα παγώσουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ και δε θα δανειοδοτηθούν ατόκως για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων καλλιεργειών τους.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ολοι στον αγώνα!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Ομοσπονδίας προς τους μικρομεσαίους αγρότες

Να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που βάζουν η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που δε διαφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την ΕΕ, αλλά θέλουν να εκμεταλλευτούν την αγανάκτησή τους και να συμμετέχουν μαζικά και δραστήρια στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καλεί, με ανακοίνωσή της, τους μικρομεσαίους αγρότες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Η ΕΟΑΣΛ επισημαίνει ότι μέσα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις «αποκαλύφθηκε η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης που εκφράστηκε με την άρνησή της να δώσει ικανοποιητική λύση, έστω και σε επιμέρους αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και με προσπάθειες υπονόμευσης και διάσπασης του αγώνα της και συκοφάντησης των πρωτοπόρων αγροτών».

Και συνεχίζει: «Αποκαλύφθηκε, όμως, και ο υπονομευτικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάλυση των μπλόκων, δίνοντας ουσιαστική βοήθεια στην κυβέρνηση, στην κρίσιμη στιγμή του αγώνα μας. Ξεσκεπάστηκαν, για άλλη μια φορά, οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ που λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα στο αγροτικό κίνημα. Ειδικότερα η προσπάθεια της ηγεσίας της ΣΥΔΑΣΕ να καπηλευτεί τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς με τη βοήθεια ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αλλά πατούσαν σε δυο βάρκες, αμφισβητώντας βασικά αιτήματα και ορισμένες μορφές του αγώνα».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει: «Είναι φανερό πλέον σ' όλους ότι η αντιαγροτική πολιτική δεν παίρνει φτιασίδια, αλλά πρέπει να ανατραπεί από τη μαζική πάλη του αγροτικού κινήματος, ενωτική στη βάση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, μικρών και μεσαίων παραγωγών».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Και συνεχίζοντας την ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΛ, ιεραρχεί τις ουσιαστικές διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου, αναφέροντας:

«Απαιτούμε με τους αγώνες μας:

* Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια, όπως ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κ.ά. για να αναπτυχθεί η γεωργία, σύμφωνα με τις παραγωγικές της δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, να μειωθούν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών.

* Να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός για το βαμβάκι, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα παραγωγικά δεδομένα της χώρας μας. Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και όλοι οι μηχανισμοί που κλέβουν τους βαμβακοπαραγωγούς, όπως ο μετακαθορισμός, η αναπροσαρμογή του βάρους, η προμήθεια των εκκοκκιστών για την καταβολή των επιδοτήσεων κ.ά. Για τη φετινή σοδειά να επιδοτηθεί όλη η πραγματική παραγωγή και να μην υπάρχει πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς με 100 στρέμματα ιδιοκτησία ή 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα.

* Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της γεωργίας για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να βελτιωθεί το εισόδημά μας και να αυξηθεί συνολικότερα η παραγωγικότητα της γεωργίας. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα αγροτικά καύσιμα, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να ελεγχθούν οι τιμές των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.

* Να εξυγιανθούν και να χρηματοδοτηθούν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να συμβάλλουν στη βελτίωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.

* Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, να παραμείνει κρατική Τράπεζα και να λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, στηρίζοντας τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες. Να καταργηθούν όλα τα πανωτόκια, να ρυθμιστούν ευνοϊκά τα αγροτικά χρέη και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών.

* Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αγροτικές συντάξεις, να εξισωθούν με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών και αγροτισσών και να αναβαθμιστεί η δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ύπαιθρο.

* Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή. Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές στο αγροτικό κεφάλαιο. Να ρυθμιστούν ευνοϊκά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων και να χρηματοδοτηθούν προνομιακά από την ΑΤΕ με την εγγύηση του κράτους, για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα».

«Καλώς τους»...

ΥΠΕΡ του αποκλεισμού των Εθνικών Οδών τάσσονται, τώρα, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - Κοκκινούλης, Νασίκας, Μποτός, Τσακίρης και ΣΙΑ - εμφανιζόμενοι σαν «δεξιοί υπερεπαναστάτες». Ακούγοντάς τους κανείς να δηλώνουν «άνδρες, αποφασισμένοι για όλα», αναρωτιέται:

ΑΥΤΟΙ δεν είναι που, πριν και κατά τη διάρκεια της τελευταίας πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, δήλωναν ότι αυτή η μορφή πάλης δεν είναι αποτελεσματική, εκτός των άλλων κι επειδή φέρνει τους αγρότες σε αντίθεση με τα άλλα κοινωνικά στρώματα;

ΑΥΤΟΙ δεν είναι που επιχειρούσαν να «σπείρουν» το φόβο και τον πανικό στους αγωνιζόμενους αγρότες, λέγοντας ότι, αν κλείσουν την Εθνική Οδό, θα βρεθούν ξανά μπροστά σε επιχειρήσεις τύπου «βουλκανιζατέρ» και θα συρθούν πάλι στα «αγροτοδικεία»;

ΑΥΤΟΙ δεν είναι που πρώτα καλλιέργησαν τη μοιρολατρία κι έπειτα έδωσαν το σύνθημα «τους ζυγούς λύσατε» και διαλύθηκε το μεγάλο μπλόκο στα Τέμπη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε ικανοποιήσει κανένα από τα επείγοντα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου;

ΚΑΛΩΣ έκαναν κι άλλαξαν γνώμη και φαίνονται να συντάσσονται, τώρα, με την εκπεφρασμένη θέση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, ότι καμιά μορφή πάλης δεν αποκλείεται, αρκεί να αποφασίζεται από τους αγωνιζόμενους αγρότες και να είναι αποτελεσματική.

ΑΛΛΑ δε νομίζουν ότι χρωστούν να δώσουν, έστω και τώρα, μια «αντρίκεια εξήγηση», γιατί συνέβαλαν, τότε, στη διάλυση των μπλόκων, υλοποιώντας την πολιτική της ΝΔ, η ηγεσία της οποίας είχε σαφώς ταχθεί κατά του κλεισίματος των εθνικών δρόμων;

ΥΠΕΡ του κλεισίματος των δρόμων τάσσονται, τώρα, και κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ - π.χ. Νικόπουλος κ.ά. - οι οποίοι απουσίαζαν επιδεικτικά τα τελευταία χρόνια από τους αγώνες της αγροτιάς. Τι να σκεφτούμε γι' αυτούς τους «λεβέντες»;

ΑΝ το μετάνιωσαν, «καλώς τους». Αν, όμως, «μπαίνουν» στον αγώνα για να υπονομεύσουν το διεκδικητικό πλαίσιο υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως συντάχθηκε στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη του Παλαμά, γρήγορα θ' αποκαλυφθούν και το «κίνημα» θα τους «ξεράσει»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ