ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Τώρα είναι η ώρα των ίδιων των εργαζομένων

Τρεις συνδυασμοί στη ΓΣΕΕ καλούν όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα να αποφασίσουν απεργία στις 18 Απρίλη. Η ΠΑΣΚΕ συμφώνησε με την κυβέρνηση

Τώρα είναι η ώρα των Συνδικάτων, των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, των ίδιων των εργαζομένων. Την ανάγκη μιας πλατιάς συσπείρωσης και κινητοποίησης κόντρα στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης σηματοδοτούν οι χτεσινές εξελίξεις στην ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, καθώς οι παρατάξεις ΔΑΣ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» με κοινό πλαίσιο καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 18 Απρίλη, ενώ η παράταξη της ΠΑΣΚΕ απέρριψε απερίφραστα την απεργία, βάζοντας πλάτη να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Με το πλαίσιο που κατέθεσαν στην ολομέλεια της διοίκησης, οι τρεις παρατάξεις απορρίπτουν τα μέτρα της κυβέρνησης, δηλώνουν την αντίθεσή τους στη μείωση των συντάξεων, διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και καλούν την ΑΔΕΔΥ, σε συντονισμό για κοινή απεργιακή κινητοποίηση.

Απέναντι στις θέσεις αυτές τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, υπερασπίστηκαν με πάθος τα μέτρα της κυβέρνησης, δήλωσαν έτοιμα να συνεχίσουν το διάλογο - απάτη και επιχείρησαν να «κερδίσουν χρόνο», παραπέμποντας το ζήτημα της απεργίας στο Γενικό Συμβούλιο, ώστε να μην παρθεί απόφαση για απεργία. Στην τακτική αυτή είχαν ουσιαστικά και τη στήριξη της παράταξης της ΑΣΚΕ, ο εκπρόσωπος της οποίας Σ.Χαρίτος αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση. Καθώς η ΠΑΣΚΕ διαθέτει 22 έδρες στις 45 και οι άλλες τρεις παρατάξεις τις υπόλοιπες 22, η ολομέλεια δεν κατέληξε σε καμιά απόφαση.

Ετσι από σήμερα η υπόθεση της απεργιακής κινητοποίησης, η οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την απόρριψη των μέτρων και τη διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης πέφτει στις πλάτες των δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων και των εργατικών κέντρων.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης (ΔΑΚΕ) στην ομιλία του, επισήμανε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις που είχε βάλει η ΓΣΕΕ, αναφερόμενος κυρίως στα ζητήματα του ύψους των συντάξεων και της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει έτσι διάλογος και πρότεινε, η ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων, διακοπή του διαλόγου, επιμονή στο πλαίσιο που έχει θέσει η ΓΣΕΕ και απεργία στις 18 του Απρίλη, πρότεινε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλ. Καλύβης (ΑΠ), από την αρχή της ομιλίας του. Για τις προτάσεις της κυβέρνησης επισήμανε ότι «το νέο ασφαλιστικό οικοδομείται στη λογική του Σιούφα», ενώ χαρακτήρισε το διάλογο προσχηματικό.

Απόλυτη στήριξη στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην κυβέρνηση έδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), ο οποίος υποστήριξε ότι υιοθετήθηκαν σημαντικές προτάσεις της ΓΣΕΕ, ότι το αντιασφαλιστικό πακέτο στο «σύνολό του είναι σε θετική κατεύθυνση». Για την πρόταση της απεργίας, κινδυνολόγησε λέγοντας ότι «μια απεργία όπως όπως δεν καταγράφεται στις θετικές στιγμές του σ.κ.».

Την ανάγκη προκήρυξης απεργιακής κινητοποίησης υπογράμμισε ο Α.Τσώλης (ΔΑΣ), σημειώνοντας ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης επιχειρείται η αποδέσμευση του κράτους και σταδιακά και των εργοδοτών από την ευθύνη τους. Η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση χτυπάει και τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρωτοασφαλίστηκαν την περίοδο '81 - '90 και τις ΔΕΚΟ, τις γυναίκες, όπως ανατρέπει τα βαρέα και ανθυγιεινά. Η χρηματοδότηση είναι «πέτσινη». Δίνουνε λιγότερα από όσα χρωστάνε, δίνουνε λιγότερα ακόμα και από την τριμερή χρηματοδότηση. Προοιωνίζονται νέα ασφαλιστική επιδρομή με την ίδια ή και με άλλη κυβέρνηση. Γι' αυτό, κατέληξε ο συνδικαλιστής, η απεργία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, με την επιτυχία της έδειξε ένα δρόμο. Εκτιμώ ότι αυτός ο δρόμος ήταν σημαντικός όπως σημαντική ήταν και πέρσι, στις περσινές κινητοποιήσεις, η πρωτοπορία που η γραμμή του ταξικού συνδικαλισμού έδειξε.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες οι κυβερνητικές προτάσεις

Ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εργατική τάξη, χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκος και κάλεσε τη διοίκηση να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση. Με την απεργία στις 18 Απρίλη, σημείωσε ο συνδικαλιστής, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απορρίπτουν τα μέτρα της κυβέρνησης, διεκδικούν τα αιτήματά τους και κλιμακώνουν τον αγώνα. Αναφερόμενος στη στάση των στελεχών που είναι αντίθετα στην απεργία και υποστηρίζουν τα μέτρα, σημείωσε ότι αυτή εξυπηρετεί τη ΝΔ. Η ΝΔ θέλει μια ρύθμιση για το Ασφαλιστικό, προκειμένου αν έρθει στην κυβέρνηση να έχει έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο. Γι' αυτό είναι υποχρέωση του συνδικαλιστικού κινήματος να αποκαλύψει ότι η ΝΔ είναι συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση και ότι λύση για την εργατική τάξη δεν είναι να επιλέγει ή τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη.

Για το χρηματοδοτικό ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι με αυτό διαγράφονται τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ, αλλά και οι οφειλές του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση, όπως θεσπίστηκε με το νόμο Σιούφα. Η σύνδεση με το ΑΕΠ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, γιατί συνδέεται με αστάθμητους παράγοντες, ενώ παραγράφονται και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής. Σημειώνοντας τη συμβολή του ΠΑΜΕ στην πάλη των εργαζομένων για να μην περάσουν τα μέτρα, υπογράμμισε τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απεργίας της 3ης Απρίλη, το γεγονός ότι 17 δευτεροβάθμιες οργανώσεις και πάνω από 350 πρωτοβάθμια σωματεία έδωσαν αυτή τη μάχη με τη συμμετοχή τους, τη μαζικότητα που είχε η κινητοποίηση και τα οποία καταγράφονται στα θετικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τέλος εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα που επαναφέρουν το θέμα των εργασιακών σχέσεων. «Αντιλαμβάνεστε όλοι τι σημαίνει και νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να κινηθούμε» είπε.

Προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Το κοινό κάλεσμα για την απεργία στις 18 Απρίλη

«Το "πλαίσιο" διεκδικήσεων που ακολουθεί συμφωνήθηκε σαν η ελάχιστη βάση από τρεις συνδυασμούς που συμμετέχουν στη ΓΣΕΕ, προκειμένου να προχωρήσουμε σε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 18 Απρίλη. Το πλαίσιο αυτό δεν αναιρεί τις διαφορετικές θέσεις των Συνδυασμών αυτών. Μετά την αδυναμία να ληφθεί απόφαση από τη σημερινή συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, καλούνται όλες οι Δευτεροβάθμιες και Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις για Απεργία στις 18 Απρίλη.

«ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»

1. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει τα μέτρα της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση.

2. Διακόπτει τη συμμετοχή της και αποχωρεί από τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου για την Κοινωνική Ασφάλιση.

3. Είναι αντίθετη στη μείωση των συντάξεων και σε οποιαδήποτε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε μια περίοδο που οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν άλλες λύσεις. Διαφωνούμε ριζικά στη στρατηγική της υποβάθμισης της κύριας και επικουρικής σύνταξης, όσο και στη διατήρηση των κατώτερων συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα.

4. Η χρηματοδότηση του ΣΚΑ που εξήγγειλε η κυβέρνηση ούτε τα οφειλόμενα καλύπτει, ούτε την τριμερή χρηματοδότηση υλοποιεί, ενώ η άρνηση να αποσαφηνιστούν οι πηγές άντλησης των πόρων προοιωνίζονται νέα επιβάρυνση των εργαζομένων.

5. Οι ενοποιήσεις Ταμείων γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με τη λογική της προς τα κάτω ισοπέδωσης.

6. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΓΣΕΕ κηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τις 18 Απρίλη και απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΓΣΕΕ και καλεί όλα τα συνδικάτα να αγωνιστούν για την επιτυχία της, να προβάλουν τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τα δικά τους αιτήματα.

7. Απορρίπτουμε τις εργοδοτικές προτάσεις και διεκδικούμε, ταυτόχρονα, την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

8. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ σε συντονισμό και κοινή απεργιακή κινητοποίηση.

9. Συγκαλείται το ΓΣ της ΓΣΕΕ στις 24/3 για εκτίμηση του αγώνα και τις μορφές συνέχισής του.

Αθήνα 4/4/2002 ΔΑΣ, ΔΑΚΕ, Α.Π.».


Τρομοκρατικές πιέσεις

«Ζητάει και τα ρέστα» το Επιμελητήριο Λάρισας από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και τον πρόεδρό της, γιατί, πράττοντας αυτό που όφειλαν, κατήγγειλαν την εργοδοτική τρομοκρατία, περιφρούρησαν την 24ωρη απεργία της περασμένης Τετάρτης και αγωνίζονται, γενικότερα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης! Με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Λάρισας προχωράει σε επίθεση κατά της διοίκησης του ΕΚΛ και του προέδρου της επειδή κατήγγειλε την ενέργεια του επιχειρηματία Στέλιου Χαντζηλιάδη να καλέσει την αστυνομία για να συλλάβει το γραμματέα του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Β. Μπιμπίλη, επειδή συμμετείχε στην ομάδα περιφρούρησης της απεργίας

Το Εργατικό Κέντρο απαντώντας σημειώνει: «Φαίνεται, ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γκουντόπουλος ενοχλημένος από την τεράστια επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης και στην προσπάθεια να "καλύψει" τις παρανομίες αρκετών μελών του, όσον αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, επιτίθεται με αήθη τρόπο στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, συνάδελφο Τ. Τσιόγκα, αλλά και στη διοίκηση, καθώς και στα σωματεία». Και περιγράφοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, τις μεγάλες διαστάσεις που παίρνουν η «μαύρη εργασία» και η ανεργία - ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις πάνω από 2.000 απολύσεις που έκαναν το τελευταίο τρίμηνο οι εργοδότες στο νομό, για να μπουν στο πρόγραμμα για τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας με στόχο να καρπωθούν τα δισεκατομμύρια και όχι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας - επισημαίνει: «Το Επιμελητήριο ασχολείται και βραβεύει τους επιχειρηματίες που κλείνουν εδώ τις επιχειρήσεις και τις μεταφέρουν σε τρίτες χώρες όπου βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό και κερδοσκοπούν ασύστολα». Τέλος, υπογραμμίζει ότι «το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συνεχίσει την ταξική, αγωνιστική πολιτική και ας μην είναι αρεστή στους εκπροσώπους των βιομηχάνων και της κυβέρνησης».

Στο Ρίο

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε την προχτεσινή απεργία των ναυτεργατών στην πορθμιακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου το δικαστήριο της Πάτρας, μετά από προσφυγή της κοινοπραξίας, που επικαλέστηκε το νόμο 330 του Λάσκαρη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κρατά σε ισχύ τον άθλιο και αντεργατικό αυτό νόμο, επιδιώκοντας την τρομοκράτηση και την εξόντωση των εργαζομένων, όταν αυτοί αποφασίσουν άμεσα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σήμερα το πρωί, δεκάδες συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην προχθεσινή απεργία, σπεύδουν στο πλευρό των ναυτεργατών με πρώτο βήμα τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της κοινοπραξίας. Και αναλόγως στη συνέχεια θα πράξουν...

Εβαλαν την υπογραφή τους στην κατεδάφιση

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των μελών της ΠΑΣΚΕ. Ο Γ. Ορφανός θεώρησε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις «βελτιωτικές κινήσεις που θα πρέπει γίνουν δεκτές». Ο Χ. Κωλέτσης συμφώνησε «με την εισήγηση του συναδέλφου προέδρου». Ο Χ. Λιακόπουλος εισηγήθηκε να γίνει πρόταση στο Γενικό Συμβούλιο, όπου βέβαια η ΠΑΣΚΕ έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία... Η Μ. Φραγκιαδάκη είπε: «Δεν μπορούμε να πάμε σε μία απεργία με την ΠΑΣΚΕ έξω». Ο Σ. Στάμου ισχυρίστηκε ότι το σύστημα γίνεται δικαιότερο με τις προτάσεις της κυβέρνησης και απέρριψε την πρόταση της απεργίας. Ο Δ. Κουσελάς τόνισε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάρουμε απόφαση για απεργία και να διακόψουμε το διάλογο».

Απαιτούν απόφαση για νέα απεργία

Την απαίτησή τους να συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα της ΓΣΕΕ και της ΠΝΟ για να αποφασίσουν νέα απεργιακή κινητοποίηση, τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Δε θα υπάρχουν οάσεις. Οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι αξιώνουν κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η κυβέρνηση υλοποιεί» επισημαίνουν και απευθύνουν αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους μηχανικούς και τους θερμαστολαδάδες που με αποφασιστικότητα πήραν μέρος στην απεργία στις 3 του Απρίλη, τους ναυτεργάτες των υπόλοιπων ειδικοτήτων που συμπαρατάχτηκαν με τόλμη δίπλα στους απεργούς συναδέλφους τους.

  • Ομόφωνη απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου της Πρέβεζας για απεργία ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ. Η ΔΑΣ πρότεινε μεταξύ άλλων να προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο απεργία στο νομό αν δεν πάρει απόφαση η ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ τόνισαν ότι ο αγώνας για το Ασφαλιστικό είναι κοινός και πως εργατοϋπάλληλοι και δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να συντάξουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα αυτό.
  • Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί όλους τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA», την Κυριακή στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β στην πλατεία Μητροπόλεως). Θέμα: Απόφαση κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό, τις συμβάσεις και ειδικά εργασιακά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ