ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται φάρμακα

Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού, που θα αποσταλεί στην Παλαιστίνη, αναλαμβάνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Πρωτοβουλία για να συγκεντρωθεί ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες και πιεστικές ανάγκες περίθαλψης των Παλαιστινίων, πήρε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Με αυτή την πρωτοβουλία, όπως σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ, συμπαραστέκεται στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού, για την απόκτηση δικής του πατρίδας. Καταγγέλλει τη γενοκτονία και τις θηριωδίες της ισραηλινής κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο ο Χίτλερ θα ζήλευε, αν ζούσε σήμερα». Καλεί, επίσης, τα σωματεία-μέλη της να πάρουν πρωτοβουλίες και, με όποιον τρόπο μπορούν, να συμβάλουν για τη συγκέντρωση του υλικού.

Λόγω της πολιορκίας ολόκληρων περιοχών από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ, τα νοσοκομεία στα παλαιστινιακά εδάφη δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε τις άμεσες ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες και βοήθεια. Αλλωστε, όπως τόνισε, προχτές στο «Ρ», ο Μουσταφά Μπαρκούτι, γιατρός στο νοσοκομείο της Ραμάλα και υπεύθυνος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Επιτροπή Ιατρικής Ανακούφισης», τα φάρμακα και οι βιταμίνες είναι από τα είδη πρώτης ανάγκης. Δεκάδες τραυματίες μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο δεν επιτρέπει την πρόσβαση για βοήθεια εμποδίζοντας ανθρώπους και ασθενοφόρα, αλλά τους επιτίθεται κιόλας, με πυρά. Η έκκληση, λοιπόν, για βοήθεια αποκτά πρωταρχική σημασία.

Ετσι, η ΟΕΦΣΕΕ, πέρα από την πρωτοβουλία και συμμετοχή μαζί με άλλες οργανώσεις και φορείς για τον 6ήμερο αποκλεισμό της ισραηλινής πρεσβείας από χτες και τη μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, συγκεντρώνει ιατροφαρμακευτικό υλικό στα γραφεία της -- Χαλκοκονδύλη 37, στον 5ο όροφο. Επειδή η πρόσβαση στα παλαιστινιακά εδάφη είναι δύσκολη, θα χρειαστούν κυρίως υλικά με μεγάλο χρόνο ζωής και με αντοχή σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ώστε ν' αντέξουν και να μην καταστραφούν. Κυρίως επιδεσμικό υλικό, σύριγγες μιας χρήσης, παυσίπονα, αντιβιοτικά (ενέσιμα, πόσιμα) και ό,τι «αντέχει».

Για να μαζευτεί το υλικό, η Ομοσπονδία θα στείλει εκκλήσεις σε φαρμακευτικές εταιρίες, παραγωγικές και εισαγωγικές, εξηγώντας τους λόγους και την ανάγκη να μαζευτεί το υλικό. Αν χρειαστεί, θα γίνουν και συναντήσεις με υπεύθυνους των εταιριών. Επίσης, θα απευθυνθούν σε φαρμακοποιούς και σε φαρμακαποθήκες. Οπως, τέλος, μας τόνισε η Ζ. Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «δίνουμε τη μεγάλη μάχη και προσπαθούμε να πείσουμε τους εργαζόμενους - μέχρι τώρα ανταποκρίνονται θετικά - ότι πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό ακόμα περισσότερο. Στα πλαίσια αυτά πήραμε την απόφαση να συγκεντρώσουμε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, παρά την επέμβαση των Ισραηλινών, την πολιορκία και την κατοχή που έχουν επιβάλει στα παλαιστινιακά εδάφη κάτω από τη γενική κατακραυγή. Πιστεύουμε, να μπορέσει η βοήθεια να φτάσει στα νοσοκομεία και στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».

Ημερήσιος Κήρυκας

Προετοιμάζεται η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες για τη συναυλία αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, η οποία θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Απρίλη, στο χώρο της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της συναυλίας είχαν η Παλαιστινιακή Παροικία, η Πολιτιστική Παρέμβαση, καθώς και πολλοί ακόμη φορείς όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ, το ελληνικό παράρτημα των Γιατρών χωρίς Σύνορα, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών 1ης Μάρτη, οι πολιτικές νεολαίες ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Νεολαία ΣΥΝ, Νεολαία ΔΗΚΙ και δήμοι του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Σήμερα, Παρασκευή, προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της συναυλίας.

Σύμφωνα με τις ως χθες πληροφορίες στη συναυλία προτίθενται να συμμετάσχουν καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Διονύσης Τσακνής κ.ά.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης για το Παλαιστινιακό

Στην Κύπρο βρίσκεται ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, για να αντιπροσωπεύσει το Κόμμα στη διεθνή συνάντηση που διοργανώνεται από το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία στις 5 και 6 του Απρίλη, με θέμα: «Αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κινητοποίηση τώρα να σταματήσει η γενοκτονία

Το Γραφείο Τύπου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει: «Η ισραηλινή κυβέρνηση, παρά τη διεθνή κατακραυγή και αγανάκτηση των λαών, συνεχίζει τη σφαγή των Παλαιστινίων και προσπαθεί κυριολεκτικά να αφανίσει τον παλαιστινιακό λαό. Παρά τη φραστική καταδίκη του εγκλήματος Σαρόν από πολλές κυβερνήσεις και παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, κανένα πρακτικό μέτρο δεν έχει παρθεί για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ.

Περισσότερο από ποτέ η κινητοποίηση των λαών είναι κρίσιμη και απαραίτητη για να ματαιωθεί η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Καλούμε τα κινήματα ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν και να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις για να παρθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η δολοφονία των Παλαιστινίων, να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ