ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΗΘΛΕΕΜ
Τόπος μαρτυρίου

«Σπάσαμε σήμερα το πρωί έως και τις 18.00 το απόγευμα την απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατάφερα να πάω μέχρι το νοσοκομείο της Βηθλεέμ... Μέχρι τώρα συνεχίζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας των ασθενοφόρων. Πήραν μερικά πτώματα και τα έθαψαν. Τα υπόλοιπα μένουν στους δρόμους. Αργά χτες βράδυ, έσπασαν με εκρηκτικά την πόρτα του Ναού της Γένεσης απ' τον ορθόδοξο τομέα. Εκεί κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει. Χτες βράδυ, ένας χριστιανός, ο 50χρονος Ιωάννης Σελμάν, ανέβηκε να χτυπήσει την καμπάνα της εκκλησίας, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, και τον σκότωσαν!

Στο νοσοκομείο η κατάσταση είναι εφιαλτική. Απαγορεύεται σε οποιοδήποτε ασθενοφόρο να βγει απ' το νοσοκομείο. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε γάλα. Μετά σήμερα ξαναεισέβαλαν στο Δημαρχείο, έκαναν ό,τι ζημιές μπόρεσαν και έφυγαν... Μπήκαν και σήμερα το πρωί σε πολλά κτίρια, ιατρεία, ιδιωτικά γραφεία κλπ., ανατινάζοντας μέρη αυτών, αλλά δε βρήκαν τίποτα. Δεν έκαναν συλλήψεις, δεν παραδόθηκε κανένας στους Ισραηλινούς. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πολυκλινική της Βηθλεέμ και πήραν έναν τραυματία, επειδή θεωρούν ότι είναι ύποπτος!».

Αυτή είναι η μαρτυρία του Παλαιστινίου γιατρού Ιλία Ισιντ, από τη Βηθλεέμ, με τον οποίο μίλησε χθες το απόγευμα ο «Ρ». Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και αυτή η πόλη έχει κηρυχτεί «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και έχουν απομακρυνθεί οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, αλλεπάλληλες εκρήξεις και πυρά ακούγονταν, χθες το πρωί, στην περιοχή γύρω από το Ναό της Γέννησης. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι στην περίμετρο της κεντρικής πλατείας Μάγκερ βρέθηκαν τα πτώματα 7 Παλαιστινίων υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ, οι οποίοι είχαν απαχθεί από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ασθενοφόρα και ανθρωπιστικές οργανώσεις απαγορεύεται να κινηθούν και έτσι πολλοί τραυματίες, αλλά και νεκροί παραμένουν στους δρόμους ή στα σπίτια, δημιουργώντας κίνδυνο επιδημίας. Από το Ναό της Γέννησης έγινε γνωστό ότι αποχώρησαν 4 ιερείς, χωρίς να γνωστοποιείται ποιων εκκλησιών, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού. Επίσης, έγινε γνωστό ότι μετά από ευρωπαϊκή διπλωματική παρέμβαση, κομβόι αυτοκινήτων θα παραλάβει τους δεκάδες ξένους φιλειρηνιστές που είχαν παρεισφρήσει στο γειτονικό προσφυγικό στρατόπεδο Ντεχάισε.

Μέσα στο ναό, εκτός από τους 200, περίπου, Παλαιστινίους, παραμένουν 40 Φραγκισκανοί ιερείς και 4 μοναχές. Ο ηγούμενος του Τάγματος των Φραγκισκανών, Τζιάκομο Μπίνι, από τη Ρώμη, δήλωνε ότι οι Φραγκισκανοί ιερείς αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ναό, προκειμένου να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποφευχθεί μια σφαγή. Ενας Ιταλός δημοσιογράφος, που εξήλθε του Ναού την Πέμπτη, υποστήριζε ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι ένοπλοι, αλλά υπάρχουν και γυναικόπαιδα, ενώ υπογράμμιζε ότι υπάρχουν ελλείψεις τροφής και σοβαρό πρόβλημα υγιεινής.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε, και χθες, τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν το Ναό, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «θα τύχουν σεβασμού». Οι ίδιοι αρνήθηκαν, ενώ ένας από αυτούς, μιλώντας στον ελληνικό ραδιοσταθμό «Planet 99,5», υποστήριζε ότι τίθεται πλέον θέμα επιβίωσής τους, λόγω έλλειψης τροφής και φαρμάκων, και ότι υπάρχουν και βαριά τραυματίες ανάμεσα στους εγκλωβισμένους.

Επιδρομή στο σπίτι του υπουργού Πληροφοριών

Συγκεχυμένη παρέμενε η κατάσταση, σχετικά με την τύχη του υπουργού Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. Ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν το σπίτι του στο Ελ Μπίρεχ της Ραμάλα, όπου και εισέβαλαν. Το Ασοσιέιτεντ Πρες, επικαλούμενο μαρτυρία της συζύγου του, μετέδιδε ότι συνελήφθη, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριζε ότι τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Εγκλημα χωρίς μάρτυρες θέλει ο στρατός
  • Καταγγελίες δημοσιογραφικών οργανισμών
  • Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, απωθήθηκαν 30 δημοσιογράφοι, που προσπάθησαν να καλύψουν τη συνάντηση Αραφάτ - Ζίνι

ΡΑΜΑΛΑ.-

Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, απώθησε χθες ο ισραηλινός στρατός τους περίπου 30 ξένους δημοσιογράφους, που προσπάθησαν να εισέλθουν στη Ραμάλα, η οποία έχει κηρυχτεί «στρατιωτικοποιημένη ζώνη», για να καλύψουν τη συνάντηση Αραφάτ - Ζίνι.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αντιδράσεις διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών γι' αυτό που αποκαλούν «λογοκρισία», και μάλιστα την ώρα που η πολιορκία του Αραφάτ συνεχίζεται και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού επίσης, φονικότερες παρά ποτέ. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδικάζουν την ισραηλινή προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας, την τακτική του ισραηλινού στρατού να ανοίγει πυρ κατά δημοσιογράφων, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιταλός φωτογράφος Ραφαέλε Τσιριέλο και ένας Παλαιστίνιος εικονολήπτης, τις συλλήψεις και τις απελάσεις δημοσιογράφων, την ανάκληση των διαπιστεύσεων ανταποκριτών, αλλά και τις απειλές μηνύσεων προς τηλεοπτικά δίκτυα, επειδή, «αγνοώντας» τη σχετική απαγόρευση, μεταδίδουν ρεπορτάζ από τη Ραμάλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ