ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πολύμορφη παρέμβαση μέσα στις σχολές

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιεί η Πανσπουδαστική στα πανεπιστήμια της Αθήνας την ερχόμενη βδομάδα, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά, όχι μόνο στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά γενικά σ' όλες τις πτυχές της δράσης και της ζωής των φοιτητών.

Τριήμερες εκδηλώσεις της ΠΚΣ στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Αθήνας ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 9/4 και θα περιλαμβάνουν παραστάσεις Καραγκιόζη, συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα και προβολή ταινιών.

Την ίδια μέρα, ξεκινάει τριήμερο εκδηλώσεων και στο κτίριο της Νομικής Σχολής, το οποίο θα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο κι, ακόμα, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, συναυλίες και προβολή ταινίας.

Σε διήμερο εκδηλώσεων της ΠΚΣ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, που ξεκινάει την Τρίτη, θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ρόλο του δημοσιογράφου σήμερα.

Διήμερο εκδηλώσεων, πραγματοποιεί η ΠΚΣ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 - 11/4, στο οποίο την πρώτη μέρα θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την πρόταση του Κόμματος για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία. Τις ίδιες μέρες, πραγματοποιείται διήμερο εκδηλώσεων και στην Ιατρική Σχολή, στα πλαίσια του οποίου θα προβληθεί η ταινία «Πέτρινα χρόνια» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους πραγματικούς ήρωες, στη ζωή των οποίων βασίστηκε το σενάριο.

Ακόμα, την Τετάρτη 10/4, εκδηλώσεις πραγματοποιεί η ΠΚΣ:

- Στο Πολυτεχνείο, με θέμα «Ο ιμπεριαλισμός δολοφονεί, οι λαοί αντιστέκονται» και προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, που βρίσκεται στη χώρα μας.

- Στη Γεωπονική, για την αγροτική οικονομία, με ομιλητές τα στελέχη του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα και Γιάννη Σφυρή.

- Στο Πολιτικό και Διεθνολογικό Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου για τα Ελληνοτουρκικά.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 9 Απρίλη, εκδήλωση - αφιέρωμα στο προοδευτικό θέατρο οργανώνεται στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα Α 31 της Σχολής Θετικών Επιστημών. Θα μιλήσει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Την Τετάρτη 10 Απρίλη, αφιέρωμα με τραγούδια διαμαρτυρίας απ' όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 το βράδυ στο κεντρικό αμφιθέατρο της Α` Εστίας.

Στην Κομοτηνή

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην πάλη των λαών, διοργανώνει την Τρίτη 9 Απρίλη στην Κομοτηνή, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, σε συνεργασία με την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών και την Οργάνωση Παλαιστινιακής Νεολαίας Ελλάδας.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής κ. Σχινάς και ο πρόεδρος του ΔΟΣΑ κ. Χατζηκωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων, η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία, χορευτικό πρόγραμμα με συγκροτήματα από την Παλαιστίνη, έκθεση υλικού από Παλαιστίνη και Κύπρο.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Ανάγκη να προβάλλονται από τα ΜΜΕ

Την ανάγκη να έχουν θέση και να προβάλλονται οι νεανικές ανησυχίες, τα προβλήματα, οι προβληματισμοί κι οι αγώνες της νέας γενιάς μέσα από τα ΜΜΕ, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών, σε μια συνάντηση χτες το πρωί στο Ζάππειο, με αφορμή τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στις 17 του Απρίλη.

Οι εκπρόσωποι των ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Ν. ΣΥΝ, Ν. ΔΗΚΚΙ, ΝΕΑΝΠολιτική Ανοιξη») και «Ελεύθερων Νέων» (ΚΕΠ) επικεντρώθηκαν στη σημασία των φοιτητικών εκλογών, ενός σημαντικού πολιτικού γεγονότος που συστηματικά αποσιωπάται από τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ κάλεσαν τους εκπροσώπους του Τύπου να δώσουν χώρο και χρόνο στις φοιτητικές παρατάξεις για να προβάλουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, που παραβρέθηκε επίσης στη συνάντηση, δεσμεύτηκε να μεταφέρει αυτή την παράκληση προς τα ΜΜΕ, ενώ παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Σπ. Φλογαΐτης, η δημοσιογράφος Κ. Κωλέτση, εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ, κι εκπρόσωποι κομμάτων, τηλεοπτικών καναλιών, εφημερίδων και ραδιοσταθμών.

Εκ μέρους της ΚΝΕ παραβρέθηκε και μίλησε ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, που στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής, να καταγραφούν, και μέσα από τις φετινές φοιτητικές εκλογές, βήματα στην κατεύθυνση αλλαγής των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα, καθώς οι υπάρχοντες συσχετισμοί παίζουν ανασταλτικό ρόλο στη δράση του.

Σε αντιδιαστολή με ό,τι αποτελεί σήμερα είδηση για τα κανάλια, ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προβάλλονται, όχι μόνο ενόψει των εκλογών αλλά σταθερά, οι πραγματικές ανησυχίες, οι ανάγκες των νέων ανθρώπων. Εξέφρασε όμως την απαισιοδοξία του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κι αναφέρθηκε στον εναγκαλισμό των περισσότερων ΜΜΕ με την κυβερνητική πολιτική και το κεφάλαιο, πράγμα που φάνηκε και από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ για το τι αποτελεί είδηση, πού υπάρχουν και ποιες είναι οι ευθύνες για τη μη προβολή τόσο των παρατάξεων, όσο και των πολιτικών νεολαιών, των θέσεων και των πραγματικά πλούσιων δραστηριοτήτων τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ
Συνεχίζουν τις αντιδράσεις με απεργίες

Δύο 24ωρες απεργίες κήρυξε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), στις 22/4 και 17/5, οπότε και εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγές των εκπαιδευτικών κατά του νόμου 2916/01, της περίφημης «ανωτατοποίησης».

Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ σημειώνει ότι η «ανωτατοποίηση αποδείχτηκε ψευδεπίγραφη και περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στα ΤΕΙ, που στην πραγματικότητα παραμένουν δεύτερης κατηγορίας ιδρύματα μετά τα ΑΕΙ. Ετσι, καλεί τους συλλόγους των εκπαιδευτικών σε κάθε Ιδρυμα να απαιτήσουν χρηματοδότηση κι απελευθέρωση της έρευνας στα ιδρύματα, αποκατάσταση του εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, αντιστοίχιση του μισθολογίου τους μ' αυτό του διδακτικού κι ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ και ζητά από το υπουργείο να μην κωλυσιεργεί τη διαδικασία εκδίκασης των προσφυγών στο ΣτΕ. Παράλληλα, το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και θα επισκεφτεί τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πλούσιος προβληματισμός, αλλά και διασκέδαση

Συζητήσεις πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία και ιδιαίτερα οι μαθητές, συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, τουρνουά ποδοσφαίρου, εκθέσεις φωτογραφίας, γκράφιτι, καθώς επίσης και τουρνουά... τάβλι, είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στα Φεστιβάλ που διοργανώνουν οι μαθητές σε διάφορες πόλεις της χώρας.

«Ειρήνη, Ναρκωτικά και Παιδεία», είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το μαθητικό Φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο από τους μαθητές του 13ου ΕΛ Πειραιά (πρώην ΕΠΛ), σε συνεργασία με τους Συλλόγους Καθηγητών και Γονέων του σχολείου.

Στη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ που διοργανώνουν σήμερα οι μαθητές του 1ου ΕΛ Κορίνθου. Περιλαμβάνει, επίσης, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, τουρνουά ποδοσφαίρου και διαγωνισμό γκράφιτι.

Συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στο 54ο ΕΛ Αθηνών. Τη συναυλία διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του 4ου Διαμερίσματος και θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα.

ΜΕΝΙΔΙ
Σύσκεψη για την Παιδεία

Συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα «οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟΒ Παιδείας Μενιδίου του ΚΚΕ την Δευτέρα 8 του Απρίλη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42), στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ