ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΤΑ
Η δίωξη του Ν. Γλυνάτση δε θα περάσει

Να ανακαλέσει την απόφασή του το ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, να παραπεμφθεί ο Νικήτας Γλυνάτσης στην Επιτροπή του Αρθρου 15, απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα της Αρτας και των Ιωαννίνων, ύστερα από συνεδρίαση των διοικητικών τους συμβουλίων. Και στα δύο διοικητικά συμβούλια των Εργατικών Κέντρων, Αρτας και Ιωαννίνων, συζητήθηκε η αντεργατική και αντιδημοκρατική απόφαση του συνεταιρισμού να παραπέμψει τον συνδικαλιστή στη συγκεκριμένη επιτροπή, με αίτημα την άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας, με σκοπό την απόλυσή του. Οι ενέργειες αυτές κρίθηκαν ως απαράδεκτες και πως έχουν στόχο το χτύπημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι σαφές και για τους αγρότες των Ιωαννίνων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αγωνιστική Συσπείρωση Ν.Ιωαννίνων, ότι η παραπομπή γίνεται όχι για τρομοκράτηση του ίδιου, αλλά για τρομοκράτηση του συνόλου των εργαζομένων. Οι αγρότες του νομού, όπως δηλώνουν, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη στάση του συνδικαλιστή, τους αγώνες συμπαράστασης και τη μαχητικότητα, με την οποία υπερασπίζεται τα ταξικά συμφέροντα της αγροτιάς και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Συμπαραστέκονται στον Νικήτα και καταγγέλλουν τη δίωξή του.

Υποκριτές και λογοκριτές

Μέσα στον κουρνιαχτό που σηκώθηκε εξαιτίας της απόφασης του προέδρου του ΕΣΡ κατά των εκπομπών BIG BROTHER 2 & BAR (ΒΒΒ από τούδε και στο εξής, σ' αυτό το κείμενο) πολλοί ξεσπάθωσαν με πάθος κατά της «λογοκρισίας» που επιχειρήθηκε σε βάρος των συγκεκριμένων «εκπομπών». Με θριαμβευτικούς τόνους την επομένη της συνεδρίασης του ΕΣΡ και της γνωστής απόφασης-«πράσινο φως» για τα τηλε-σκουπίδια, ανήγγειλαν: «8-1 κατά της λογοκρισίας»! Το ΚΚΕ μετά λόγου γνώσεως με το ήθος και τη συνέπεια που ταιριάζει στις αρχές, ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση του:

- Αντίθεση στη συνολική λογική των «τηλεπαιχνιδιών» «Μπιγκ Μπράδερ» και «Μπαρ»

- Κατάργηση των συγκεκριμένων εκπομπών

Την ίδια μέρα που ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δημοσίευσε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, στο πρωτοσέλιδό του διακήρυξε: «Να καταργηθούν οι εκπομπές της τηλε-μαστροπείας». Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΣΡ, που οι 8 το γύρισαν στο τσάμικο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είχε το σθένος της μιας τιμητικής ψήφου εναντίωσης στο δικαίωμα των καναλιών να δηλητηριάζουν την κοινωνική συνείδηση, να προσβάλλουν την ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια.

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα «λογοκρισία» και στους σχετικούς υπαινιγμούς ή και χαρακτηρισμούς. Είναι γνωστό και στις πέτρες πως το ΚΚΕ, από τα γεννοφάσκια του, παλεύει για το δικαίωμα των εργαζομένων στην ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση. Οι κάθε λογής λογοκρισίες είναι σάρκα από τη σάρκα της κυρίαρχης τάξης. Το ΚΚΕ γνώρισε σε όλη τη διαδρομή του τις συνέπειες της λογοκρισίας, θεσμοθετημένης και μη. Κατά συνέπεια, ακόμα και υπαινιγμός σε βάρος του ΚΚΕ επιστρέφεται σε όσους τον εκτοξεύουν σαν απαράδεχτος. Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ - στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη - είναι επίσης απάντηση σε όσους καθαρά ή συγκαλυμμένα απέδωσαν το χαρακτηρισμό του λογοκριτή στο ΚΚΕ: «Σήμερα, που κατά των λαών έχει εξαπολυθεί ένα βίαιο κύμα κατατρομοκράτησης, ένα βίαιο κύμα ηθικής εξαχρείωσης, και από "σοβαρά" έντυπα και από "σοβαρά" κανάλια, σήμερα, που τα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, καρατομούνται, με όπλα την ιδεολογική τρομοκρατία. τους "κοινωνικούς διαλόγους", τον εκβιασμό, την παραπληροφόρηση, σήμερα, λοιπόν, πιστεύουμε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων μπορούν να πρωτοστατήσουν σ' ένα κίνημα αντίστασης και (όσο γίνεται) αντικειμενικής ενημέρωσης της εργατικής τάξης, του λαού. Μαζί με τις μαχόμενες λαϊκές δυνάμεις».

Μπορούν άραγε τα κρατικά κανάλια, οι κάτοχοι-ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής «ενημέρωσης» και όσοι κινούνται στο «ντοβλέτι» τους, να σηκώνουν «παντιέρα» κατά της λογοκρισίας; Η απάντηση καθαρά, όχι! Είναι καθαρή υποκρισία η στάση τους στο θέμα της «λογοκρισίας» κατά των εκπομπών ΒΒΒ. Η λογοκρισία δεν είναι μόνο θέμα νόμου, αλλά πράξης. Εξηγούμε, τεκμηριώνουμε αυτή τη θέση-εκτίμηση:

1. Κανάλια ραδιοτηλεοπτικά, εφημερίδες, ασκούν μια ιδιότυπη ντε φάκτο λογοκρισία σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

2. Λογοκρίνουν στην πράξη κάθε φωνή - ατόμων, συνδικάτων, άλλων κοινωνικών οργανώσεων, πολιτικών κινήσεων και πολιτικών κομμάτων - που δεν τους είναι αρεστή, που βγαίνει ή και αμφισβητεί τη δική τους κατάσταση πραγμάτων.

3. Αποσιωπούν ή «περνάνε στα ψιλά» γεγονότα που χαλάνε την εικόνα της συναίνεσης, την εικόνα της Ελλάδας των «μεγάλων σαλονιών», Ευρωπαϊκή Ενωση, NATO κλπ.

θα παραθέσουμε στο σημείο αυτό ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1) Οι θέσεις του ΚΚΕ διαστρεβλώνονται όταν δεν αποσιωπώνται εντελώς. Δημοσιογράφοι, άλλοι παράγοντες, «κόβουν και ράβουν» σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΚΚΕ!

2) Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, είναι σαν να μην υπάρχουν για τους βιγλάτορες της αντικειμενικής ενημέρωσης και πολέμιους της «λογοκρισίας». Εφτασαν στο σημείο να «θάψουν» τα συλλαλητήρια της 14ης του Μάρτη για το Ασφαλιστικό, που έγιναν σε 50 πόλεις της Ελλάδας!

3) Στη σειρά της ειδησεογραφίας προηγούνται ξυλοδαρμοί, βιασμοί, έρωτες διασήμων κλπ. Στο τέλος αν κάποιος αντέξει το δελτίο τους, μπορεί να ακούσει ότι οι Αμερικανοί τα κάνουν «γης Μαδιάμ» στο Αφγανιστάν.

4) Οι κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων, των μαθητών, των αγροτών κλπ., δεν έχουν κατά κανόνα στόχους, αιτήματα κλπ., ακούγονται σαν συνώνυμο «της ταλαιπωρίας που περιμένει τους Αθηναίους».

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με επιστολή του στην ΕΡΤ διαμαρτυρήθηκε έντονα «για την προκλητική και μεροληπτική στάση της ΕΡΤ και των άλλων κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που: Ενώ αποσιωπούν συστηματικά τη δραστηριότητα του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, έχουν αναλάβει εργολαβικά την προβολή των θέσεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς, η οικονομία του χώρου δεν επιτρέπει να επεκταθούμε περισσότερο.

Τυχόν εξαιρέσεις δεν οφείλονται στους ίδιους και στη βασική τους επιλογή να «κόβουν» ό,τι δεν τους αρέσει, αλλά στην ίδια την πίεση των πραγμάτων. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να θάψεις μια κινητοποίηση εργατών ή αγροτών όταν κλείνουν δρόμο ή δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Συνακόλουθα αναφέρουμε τις εξαιρέσεις που οφείλονται σε έντιμους δημοσιογράφους - φωνές, φακούς και πένες - που μέσα στο ασφυκτικό κλίμα των ΜΜΕ ανοίγουν χαραμάδες, από τις οποίες περνάει η καυτή πραγματικότητα της ζωής.

Η ζωή προχωράει παρά και ενάντια στις δυσκολίες και στα εμπόδια που βάζει η κυρίαρχη τάξη. Ομως, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως μένουμε άπρακτοι μπροστά στο σημερινό απαράδεκτο ραδιοτηλεοπτικό και γενικότερο τοπίο των ΜΜΕ. Οι συχνότητες δεν είναι περιουσία των καναλαρχών, είναι περιουσία-κτήμα του ελληνικού λαού. Η δράση της εργατικής τάξης για την ενημέρωση, πληροφόρηση, ψυχαγωγία πρέπει να δυναμώσει και θα δυναμώσει ως συστατικό κομμάτι της πάλης για τη βελτίωση της ζωής, για να παίρνει όσα της αξίζουν σε όλους τους τομείς. Επίμονα, αποφασιστικά, δυναμικά - όπως η ίδια η εργατική τάξη γνωρίζει - θα ορθώσουμε μέτωπο και στο πεδίο της ενημέρωσης, της δημοκρατικής πληροφόρησης. Τα σκουπίδια τύπου ΒΒΒ θα τα πετάξουμε εκεί που τους αξίζει, στο καλάθι των απορριμμάτων.


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΑΜΦΙΣΣΑ
Εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης

Τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στις ερχόμενες εκλογές, θα ανακοινώσει την Κυριακή, 14 Απρίλη, η Δημοτική Κίνηση Αμφισσας. Η εκδήλωση ανακήρυξης θα γίνει στις 11 το πρωί, στην ταβέρνα ΕΣΠΕΡΙΑ του Χ. Ζωγράφου. Επίσης, η Δημοτική Κίνηση Αμφισσας θα προχωρήσει σε απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της, θα παρουσιάσει τη διακήρυξη των θέσεών της και θα εκλέξει νέα Γραμματεία.

ΝΙΚΑΙΑ
Ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου

Η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας» διοργανώνει συγκέντρωση τη Δευτέρα, 8 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Σμυρναίων, με θέμα την ανακήρυξη του Στέλιου Μπενετάτου, ως υποψήφιου δημάρχου Νίκαιας.

Εκδηλώσεις των ΚΟ για τις δημοτικές εκλογές

- Η ΚΟΒ Παραλίας Αυλίδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση, σήμερα Σάββατο, 6 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Παραλίας. Ομιλητής θα είναι ο Θανάσης Παππάς, Γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του Κόμματος.

- Η ΚΟΒ Αλίμου του ΚΚΕ καλεί σε συζήτηση, αύριο Κυριακή, 7 του Απρίλη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, στη Λεωφόρο Ιωνίας 96.

- Η ΚΟΒ Παλλήνης του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση, αύριο, Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο δημαρχείο της πόλης.

- Η ΚΟΒ Λουτρών Αιδηψού του ΚΚΕ καλεί σε συζήτηση αύριο, Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο καφενείο «Νούφαρα», στην παραλία. Θα μιλήσει ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη, 10 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο της πόλης. Θα παραβρεθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολογισμός της κοινοβουλευτικής δουλιάς

Εκδήλωση για το δημόσιο απολογισμό της δράσης του, με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις εκλογές, οργανώνει το Κοινοβουλευτικό Τμήμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Πέμπτη 11 Απρίλη.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον απολογισμό θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης και ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ