ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανατροπή καθεστώτων και επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα εγκληματικά σχέδια εξαπόλυσης είτε ενός νέου πολέμου έναντι του Ιράκ ή μίας «εκ των έσω» ανατροπής του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν συζήτησαν το Σαββατοκύριακο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο ράντσο του τελευταίου στο Κρόφορντ του Τέξας.

Σε δηλώσεις που έκαναν μετά το πέρας της συνάντησής τους οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν ούτε τις διαθέσεις, ούτε τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών και άλλων πολυεθνικών. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους, ο Μπλερ είπε πως θα υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση κατά του «απεχθούς ιρακινού καθεστώτος», καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να «αντιμετωπίσουν τρομοκρατικά καθεστώτα με χρήση στρατιωτικής βίας». Ο δε Μπλερ είπε επί λέξει:«Εάν είναι απαραίτητο, η δράση αυτή θα πρέπει να είναι στρατιωτική. Εάν πάλι είναι απαραίτητο και αναγκαίο, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνει και ανατροπή καθεστώτος», είπε ο Μπλερ αναφερόμενος όχι μόνον στο Ιράκ, αλλά και σε όλα τα άλλα... (θεωρούμενα από ΗΠΑ - Βρετανία) «τρομοκρατικά κράτη»! Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με πρώτον τον Κινέζο πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν που κάλεσε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ και άλλων χωρών σημειώνοντας πως «οι διεθνείς διενέξεις δεν μπορεί να λυθούν με τη βία».

Πηγές προσκείμενες στους δύο ηγέτες, τις οποίες επικαλέστηκε χτεσινό ρεπορτάζ των Τάιμς του Λονδίνου, αναφέρουν ότι η επίθεση κατά του Ιράκ είναι βέβαιη «αλλά όχι πριν κλείσει ο χρόνος». Οι Μπλερ και Μπους μελέτησαν ένα σχέδιο τριών φάσεων με στόχο την ανατροπή του ιρακινού ηγέτη. Πρώτον, θα χρειαστεί να «αναδημιουργηθεί» μία συμμαχία που θα συμπεριλαμβάνει τις γειτονικές με το Ιράκ αραβικές χώρες και οι οποίες «θα πρέπει να πειστούν» ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να ανατραπεί... Ακολούθως θα αναληφθεί στρατιωτική δράση σε βάρος της Βαγδάτης και τέλος θα επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν (εάν πετύχουν την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν) ένα φιλο-αμερικανοβρετανικό καθεστώς που θα μπορεί να διοικήσει το Ιράκ κατά τα συμφέροντα Λονδίνου - Ουάσιγκτον...

Μέχρις ότου τα σχέδια μπουν σε πρακτική εφαρμογή, το Λονδίνο φαίνεται αποφασισμένο να κλιμακώσει τις πιέσεις του έναντι της Βαγδάτης. Χτες, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε το Ιράκ ότι «μπερδεύει την πολιτική με τα βάσανα του λαού» με αφορμή την απόφαση του Σαντάμ Χουσεΐν να σταματήσει για 30 μέρες τις εξαγωγές πετρελαίου, που εντάσσονται στο σχέδιο «Πετρέλαιο για Βοήθεια» του ΟΗΕ, ως μέτρο πίεσης έναντι του πολέμου που εξαπολύει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Ισχυρίζονται πως κυοφορείται ανθρώπινος κλώνος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.- Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η νέα δήλωση - πυροτέχνημα(;) του Ιταλού γυναικολόγου Σεβερίνο Αντινόρι, την περασμένη Παρασκευή, σε ιατρικό συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πως ήδη μία γυναίκα εθελόντρια κυοφορεί ένα κλωνοποιημένο έμβρυο οκτώ βδομάδων. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Σαϊντεφίκ Αμέρικαν» (τεύχος Απρίλη), ο δρ. Αντινόρι (που δρα σε συνεργασία με τον Ελληνοκύπριο Δρ. Παναγιώτη Ζαβό) δήλωσε πως σε μία σειρά πειραμάτων που έκανε σε χώρα της Ασίας δημιούργησε διά της τεχνολογίας της κλωνοποίησης ένα ανθρώπινο έμβρυο μέχρι το στάδιο των 20 κυττάρων...

Τόσο το γραφείο του Δρ. Αντινόρι στη Ρώμη, όσο και του Δρ. Ζαβού στο Κεντάκι εξακολουθούν να ανθίστανται στις πιέσεις των δημοσιογράφων για διάψευση ή επιβεβαίωση της είδησης. Ωστόσο, ένας Ιταλός δημοσιογράφος υποστήριξε πως ο Αντινόρι του εκμυστηρεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη πως όντως υπάρχει γυναίκα που κυοφορεί σε μουσουλμανική χώρα κλωνοποιημένο έμβρυο «σημαντικού και πολύ πλούσιου ανθρώπου» και πως εάν όλα πάνε καλά, αυτό θα γεννηθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Πέρα απ' τα, ούτως ή άλλως, τεράστια ηθικά προβλήματα, ο ισχυρισμός του Δρ. Αντινόρι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις από επιστήμονες διεθνούς κύρους, μεταξύ των οποίων και ο Δρ. Ιαν Γουίλμουτ, «πατέρας» του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού (προβατίνα «Ντόλι»). Ο Δρ. Γουίλμουτ δήλωσε: «Στο παρελθόν ισχυρίστηκε (ο Αντινόρι) πως κλωνοποίησε πιθήκους και ποτέ δεν απέδειξε ότι ο ισχυρισμός του είναι αληθής»...

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Στήθος με στήθος ο δεύτερος εκλογικός γύρος στις 21 Απρίλη...

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» αναδείχτηκε οριακά νικητής του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 42%, αφήνοντας πίσω με μία ποσοστιαία μονάδα την κυβερνώσα, έως τώρα, παράταξη «Ενωση Νεαρών Δημοκρατών» του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.Την τρίτη θέση κατέκτησε η «Ενωση Ελεύθερων Δημοκρατών», με ποσοστό 5,5%.Το «Κόμμα Εργασίας» κατέλαβε ποσοστό της τάξης του 2,5%. Οι Ούγγροι ψηφοφόροι θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες στις 21 Απρίλη, οπότε διεξάγεται ο δεύτερος εκλογικός γύρος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε προειδοποιητική απεργία κατέβηκαν χτες χιλιάδες Γερμανοί βιομηχανικοί εργάτες, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις ύψους 6.5%. Νευραλγικό ρόλο στη διοργάνωση και στην επιτυχία της απεργίας έπαιξε η ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση των μεταλλεργατών «ΙG METALL», εκπρόσωποι της οποίας ανακοίνωσαν πως εντός της βδομάδας θα επαναληφθούν και άλλες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας σε βιομηχανικές μονάδες (μεταξύ αυτών και της αυτοκινητοβιομηχανίας «Νταίμλερ» - «Κράισλερ») διαφόρων περιοχών της χώρας.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπ' αριθμόν δύο γερμανικός όμιλος Μέσων Ενημέρωσης,«Κιρχ», ζήτησε την προστασία δικαστηρίου από τους πιστωτές, μετά την οριστική αποτυχία πολυήμερων συνομιλιών με τραπεζικά ιδρύματα και επενδυτές για τη σωτηρία του ειδησεογραφικού ομίλου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απόπειρα σε βάρος του υπουργού Αμυνας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Απόπειρα δολοφονίας κατά του υπουργού Αμυνας της μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης, Μοχάμαντ Φαχίμ σημειώθηκε χτες στο Τζαλαλαμπάντ, όταν εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κατά την επίσκεψη του υπουργού στην ανατολική αφγανική πόλη... Ο Φαχίμ γλίτωσε με μικροεκδορές, αλλά σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 50!

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επεισόδια με τραυματίες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στην άτυπα διαιρεμένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, με αφορμή τη σύλληψη του Σέρβου Σλαβολιούμπ Γιόβιτς - Πάγκι, ένας απ' τους δεκάδες φρουρούς της γέφυρας -όριο ανάμεσα στον αλβανικό και σερβικό τομέα της πόλης. Η σύλληψη του νεαρού Σέρβου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής έναντι αστυνομικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 αστυνομικοί του ΟΗΕ και δύο Σέρβοι διαδηλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ