ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Με τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους

Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στην Πέλλα

Eurokinissi

Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στην Πέλλα
Με μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, ενώ πραγματοποιούνται συσκέψεις για συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών.

Στην περιοχή των Γιαννιτσών οι αγρότες με 150 περίπου τρακτέρ απέκλεισαν και χτες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7μμ τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στη διασταύρωση της Γουμένισσας. Για επτά ώρες το Σαββατοκύριακο, όπως και τη Δευτέρα έκλεισε η Παλιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στη γέφυρα του Λουδία, όπου παραμένουν με τα μηχανήματά τους για τρίτη βδομάδα βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης. Επίσης αγρότες της Ημαθίας απέκλεισαν για περισσότερο από τρεις ώρες την Παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας στη θέση Κλειδί.

Το Σαββατοκύριακο οι αγρότες του Νομού Σερρών έστησαν μπλόκα στον Προμαχώνα, στη γέφυρα του Πετριτσίου, όπου και παρέμειναν έως και χτες το πρωί.

«Σουλτούνα» η ΝΔ

ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Κι έχουν καταστήσει σαφές ότι παλεύουν εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Οχι μόνο γιατί αυτή είναι που ευθύνεται για τα σημερινά οξυμένα προβλήματά τους, αλλά και γιατί έχουν αντιληφθεί ότι, μέσω αυτής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν ν' «αρπάξουν» τη γη από τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, για να την παραδώσουν σε λίγους μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες, ούτως ώστε να προχωρήσει η πλήρης καπιταλιστικοποίηση της ελληνικής γεωργίας.

ΤΟΥΤΟ σημαίνει ότι η μικρομεσαία αγροτιά δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα». Δίνει τη μεγάλη μάχη για την επιβίωσή της, για να μην ξεκληριστεί κι αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο της. Για να μη βγει στη «ζητιανιά», αναζητώντας οποιαδήποτε δουλιά στις ελληνικές μεγαλουπόλεις της ανεργίας ή στην ξενιτιά της απάνθρωπης εκμετάλλευσης. Και θα είναι αυτός ο αγώνας σκληρός και μακρόχρονος, καθώς ο αντίπαλος είναι πολύ ισχυρός κι αποφασισμένος να «καθαρίσει», μια για πάντα, με τη μικρομεσαία αγροτιά, για να προχωρήσουν στα σίγουρα και στα γρήγορα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα.

Η ΝΔ δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών. Ακουσε, όμως, κανείς κάποιον εκπρόσωπό της να στρέφεται κατά της αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συμφωνεί πως αυτή είναι η «πηγή» των αγροτικών προβλημάτων; Οχι. Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε λέει λέξη κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της ΕΕ, λες και κάποιος την απειλεί ότι «θα της βάλει πιπέρι στο στόμα». Αντιθέτως, δε χάνει την ευκαιρία να εκθειάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχυριζόμενη ότι, επιδοτώντας τα αγροτικά προϊόντα, «σώζει» τους Ελληνες αγρότες από τον πλήρη αφανισμό.

ΤΑ «ΠΥΡΑ» της η ΝΔ τα στρέφει αποκλειστικά κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - ειδικά κατά του υπουργείου Γεωργίας - κατηγορώντας την ότι δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά την ΚΑΠ. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη διαφωνία της με τη μορφή πάλης που επιλέγουν οι αγρότες, τοποθετούμενη κατά του κλεισίματος των δρόμων. Ετσι, όμως, όχι μόνο υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των αγώνων, αλλά και συντάσσεται με την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει να υλοποιήσει την προσφιλή της τακτική του «διαίρει και βασίλευε», στρέφοντας άλλα κοινωνικά στρώματα και ομάδες κατά των αγωνιζόμενων αγροτών.

ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, φανερό ότι η ΝΔ δεν υποστηρίζει τα ουσιαστικά αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ούτε τις αποτελεσματικές μορφές πάλης του αγροτικού κινήματος. Συμπαραστεκόμενη, μόνο στα λόγια, στην αγωνιζόμενη αγροτιά ενεργεί σα «σουλτούνα» (αναδευτήρας) που «θολώνει τα νερά». Εκεί «ψαρεύει», επιχειρώντας να «καμακώσει» ψήφους απογοητευμένων αγροτών, που θα τις χρειαστεί στην προσπάθειά της ν' αναρριχηθεί στην πολυπόθητη κυβερνητική εξουσία. Κι αν τα καταφέρει, «ούτε ψύλλος στον κόρφο» των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς θα συνεχίσει, με τον ίδιο ζήλο, την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι να ολοκληρωθεί το ξεκλήρισμά τους...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Σύσκεψη στο Αγρίνιο

Ανάστατοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί και στην Αιτωλοακαρνανία, που προετοιμάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Χτες το απόγευμα, σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Βαμβακοπαραγωγών Αιτωλοακαρνανίας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, αναμενόταν να παρθούν αποφάσεις για τον τρόπο που οι αγρότες θα αντιδράσουν στην καταστροφική αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, με στόχο να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους που εξελίσσεται από το περασμένο φθινόπωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ