Eurokinissi |
Ζήτησαν κατάπαυση του πυρός, για να μαζέψουν τους νεκρούς τους. Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να περισυλλεγούν και οι δικοί τους νεκροί, κάποιοι έστω... Δεν το δέχτηκαν, δεν έγινε εκεχειρία. Τώρα, το βράδυ, άρχισε πάλι ο βομβαρδισμός από τα ελικόπτερα. Μπορείτε να καταλάβετε ότι βομβαρδίζουν εδώ και μία εβδομάδα αυτό το στρατόπεδο; Μπορεί να διανοηθείτε ότι μέσα στον καταυλισμό εδώ και 5 μέρες δεν έχουν νερό, φαγητό, ηλεκτρικό, τίποτε; Οι Ισραηλινοί, ακόμη και σήμερα μετά τις δικές τους απώλειες, δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα, ούτε τον Ερυθρό Σταυρό.
Κανένας δεν εγκατέλειψε τον καταυλισμό. Υπολογίζεται ότι έχει 11.000 - 13.000 κατοίκους, και έχουν βγει μόνο μερικές δεκάδες. Οσους, δηλαδή, έβγαλε ο στρατός με το ζόρι από τις παρυφές του καταυλισμού, και γκρέμισε τα σπίτια τους. Αυτοί μάς είπαν ότι γκρέμισαν σπίτια με τους ανθρώπους μέσα. Οτι νεαροί Παλαιστίνιοι ακρωτηριάζονται μόνοι τους, όπου έχουν τραυματιστεί, για να σωθούν. Είναι ψέμα ότι εγκατέλειψαν τα γυναικόπαιδα τον καταυλισμό.
Εμείς, εδώ στην πόλη, για 5η μέρα δε βγαίνουμε από τα σπίτια μας. Παντού υπάρχουν τανκς. Η πόλη μυρίζει πτωμαΐνη και σάπια τρόφιμα. Νεκροί τραυματίες παντού. Εδωσαν, σήμερα Τρίτη, άδεια σε 3 ασθενοφόρα να βγουν από το νοσοκομείο, την ώρα που έπαψαν να βομβαρδίζουν, για να μαζέψουν τους νεκρούς τους. Τους διέταξαν να πάρει το καθένα μόνο έναν τραυματία. Και μετά, συνέλαβαν τους δύο τραυματίες. Χτες το απόγευμα, πυροβολούσαν συνέχεια τους γιατρούς που προσπαθούσαν να βγουν, για να πλησιάσουν ένα παλικάρι που έφθασε αιμορραγώντας μέχρι το προαύλιο. Μιάμισι ώρα ψυχορραγούσε, ζητώντας βοήθεια. Μετά το πυροβόλησαν εν ψυχρώ, το σκότωσαν και με τηλεβόες είπαν στους γιατρούς «ελάτε να τον πάρετε τώρα».
Associated Press |
Είναι τα λόγια της Λουίζας Φερεντοπούλου, από την Τζενίν, χτες το βράδυ, την ώρα που τα ισραηλινά ελικόπτερα σάρωναν, για 5η συνεχόμενη ημέρα τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Τον καταυλισμό που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «Κούγκι» των Παλαιστινίων. Η ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων Ισραηλινών στρατιωτικών, υπογράμμιζε ότι «οι Παλαιστίνιοι εκεί μάχονται όπως οι 1.000 Εβραίοι στο Κάστρο Μασάντα της Νεκράς Θάλασσας, το 73 μ.Χ., κατά των Ρωμαίων. Κανείς δε βγήκε ζωντανός, έτσι μάχονται οι Παλαιστίνιοι στην Τζενίν».
Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, μετέβη ο ίδιος στην Τζενίν, τη Δευτέρα, δίνοντας εντολή να επισπευστούν οι επιχειρήσεις με κάθε μέσο. Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από την Τουλκαρέμ και την Καλκίλια. Νωρίς το πρωί, ομάδες Ισραηλινών στρατιωτών περιπολούσαν στα συντρίμμια των σπιτιών που ισοπέδωσαν οι εκσκαφείς, για να περάσουν τα τανκς. Μπαίνοντας σε ένα κτίριο, ανατινάχτηκε. Η επόμενη ομάδα που έσπευσε να τους βοηθήσει δέχτηκε τα καταιγιστικά πυρά των Παλαιστινίων μαχητών. 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 7 τραυματίστηκαν, στον αιματηρότερο απολογισμό για τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη της Ιντιφάντα.
Ζητήθηκε εκεχειρία για την περισυλλογή των νεκρών αρνήθηκαν, όμως, σε ασθενοφόρα να μπουν για να μεταφέρουν έστω ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Παλαιστίνιοι δε συναίνεσαν σε εκεχειρία, ζητώντας να γίνει η συνεννόηση με τον Γιάσερ Αραφάτ. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι χρειάστηκαν ώρες, για να μαζέψουν τους τραυματίες ενώ μόνο 3 νεκροί στρατιώτες περισυλλέχτηκαν. Ο Σαρόν, σε διάγγελμα, μίλησε για «σκληρή εκστρατεία» και δεσμεύτηκε να «ξεριζωθεί η τρομοκρατία από την Τζενίν». Ο διοικητής Γιτζάκ Εϊτάν μιλούσε για «σκληρούς τρομοκράτες που αρνούνται να παραδοθούν και θα τους συνθλίψουμε». Ο στρατός δεν επιβεβαίωνε τις πληροφορίες μέσα από τον καταυλισμό ότι υπάρχουν αιχμάλωτοι Ισραηλινοί τραυματίες.
Μαρτυρίες δημοσιογράφων και ανθρωπιστικών οργανώσεων μιλούν για ολοκαύτωμα στον καταυλισμό. Περίπου το 1/3 των σπιτιών έχει ισοπεδωθεί από εκσκαφείς και από τους βομβαρδισμούς, αφού τα τελευταία 24ωρα ρίχνονται βόμβες 100 κιλών. Οι κάτοικοι πίνουν νερό από τους υπονόμους και τρώνε φύλλα. Ζωντανοί, νεκροί και τραυματίες έχουν θαφτεί στα συντρίμμια.
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-
Σε έναν ελιγμό αποφάσισε, όπως αποδεικνύουν και τα γεγονότα, να προχωρήσει η ισραηλινή ηγεσία με αφορμή τις διογκούμενες διεθνείς πιέσεις για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη. Αποχωρώντας, μερικώς, από δύο πόλεις, και προχωρώντας σε εισβολές σε άλλα σημεία, ενώ παραμένουν υπό κατοχή κάποιες άλλες πόλεις, ο ισραηλινός στρατός έδωσε την αφορμή σε ορισμένους σχολιαστές να σπεύσουν να εκτιμήσουν ότι «άρχισαν να αποδίδουν οι πιέσεις». Η πραγματικότητα, όμως, δε φαίνεται να είναι ακριβώς αυτή και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μιλούσε για «ισραηλινό ψέμα, που, αν το πιστέψουν οι ΗΠΑ, σημαίνει ότι συνεχίζουν να συμπράττουν στο ισραηλινό έγκλημα».
Νωρίς χθες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του που είχαν καταλάβει πλήρως τις πόλεις Καλκίλια και Τουλκαρέμ, από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα αποχώρησαν από το κέντρο των πόλεων, αλλά παρέμειναν στην περίμετρο, σχηματίζοντας έναν ασφυκτικό κλοιό στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους. Μάλιστα, στην Καλκίλια, αναχωρώντας, φρόντισαν να ανατινάξουν ό,τι είχε απομείνει από την έδρα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.
Μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αποχώρησαν από το εσωτερικό των δύο πόλεων φέρεται να μετακινήθηκε προς την Τζενίν, όπου η αντίσταση των Παλαιστινίων στο προσφυγικό στρατόπεδο έχει οδηγήσει σε παροξυσμό την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία. Ταυτόχρονα, σχεδόν, με την αποχώρηση, τουλάχιστον 50 τεθωρακισμένα εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα, νοτίως της Χεβρώνα, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες γύρω από το νεκροταφείο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 15, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις στην Ντούρα, καλώντας όλους τους άνδρες από 15 έως 40 ετών να παραδοθούν.
Στα χέρια του ισραηλινού στρατού έπεσε, μετά από 5 μέρες αντίστασης, και η Παλιά Πόλη της Νάμπλους, χθες το πρωί. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι 200 τελευταίοι μαχητές που βρίσκονταν οχυρωμένοι στο Κάσμπαχ παραδόθηκαν, αν και η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, ενώ Ισραηλινοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι δήλωναν ότι μέτρησαν, τουλάχιστον, 50 νεκρούς Παλαιστίνιους. Οι νοσοκομειακές αρχές της πόλης, όμως, υποστήριζαν ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν μπορεί να διαπιστωθεί, αφού πολλά πτώματα παραμένουν στους δρόμους και στα σπίτια και δεν έχει, ακόμη, καταστεί δυνατή η προσέγγισή τους από ασθενοφόρα και νοσοκόμους.
Ο διοικητής των επιχειρήσεων, Γιτζάκ Εϊτάν, επιβεβαίωνε λίγη ώρα αργότερα ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε «από φιλικά πυρά κατά λάθος». Εντούτοις, απέφυγε να σχολιάσει το σοβαρότατο τραυματισμό ενός Γάλλου εικονολήπτη της «France 2», ο οποίος δέχτηκε σφαίρα στο στήθος, ενώ έβγαινε από αυτοκίνητο που συμμετείχε σε δημοσιογραφικό κομβόι που είχε περικυκλωθεί από ισραηλινά άρματα μάχης.
Αυστηρή παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βηθλεέμ, όπου ισραηλινά τανκς, αλλά και ισχυρές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό στην περίμετρο του συμπλέγματος των εκκλησιών και κυρίως στο Ναό της Γέννησης. Σποραδικά πυρά ακούγονταν από την κεντρική πλατεία Μάνγκερ, ενώ φραγκισκανός κληρικός, που βρίσκεται εντός του Ναού της Γέννησης, μιλώντας στο BBC, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους Ισραηλινούς στρατιώτες, κατηγορώντας τους ότι ευθύνονται αποκλειστικά για τις ανταλλαγές πυρών στο Ναό και για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Χθες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, για λίγη ώρα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Παλαιστίνιος.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε, χθες, ότι από την έναρξη της «Επιχείρησης Προστατευτικό Τείχος» έχουν σκοτωθεί 124 Παλαιστίνιοι και 24 Ισραηλινοί και ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.000. Εντούτοις, η παλαιστινιακή πλευρά υπογράμμιζε ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού, ακόμη, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές παλαιστινιακές πόλεις.
Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο απέρριπτε το αίτημα ισραηλινών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων να δοθεί εντολή στα ισραηλινά στρατεύματα να μην εμποδίζουν τις κινήσεις των γιατρών και των ασθενοφόρων, να δώσουν άδεια για ταφή των νεκρών και περίθαλψη των τραυματιών. Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο ότι «ο ισραηλινός στρατός έχει να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο, που συχνά έχει χρησιμοποιήσει τα ασθενοφόρα για τη μεταφορά τρομοκρατών»!