ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα
  • Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ
  • Σε μαζική συμμετοχή, συνολική απόρριψη των μέτρων, κλιμάκωση του αγώνα καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλους τους κλάδους του δημόσιου τομέα και σε όλη τη χώρα απεργούν σήμερα υπερασπιζόμενοι στην πράξη τις ασφαλιστικές κατακτήσεις τους. Η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, εξαιρετικά σημαντική καθώς πρόκειται για ένα ενδιάμεσο αγωνιστικό σταθμό μεταξύ της πανεργατικής απεργίας στις 3 του Απρίλη και αυτής που ετοιμάζεται για τις 18 του Απρίλη, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες απόρριψης των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης.

Γι' αυτό και ασκούνται από την πλευρά της κυβέρνησης και από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ μεγάλες πιέσεις, προκειμένου να μη γίνει η σημερινή απεργία μια μεγάλη, μαζική και μαχητική αγωνιστική κινητοποίηση που μπορεί να δώσει το έναυσμα για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα εναντίον της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους απεργούς της Αθήνας σε προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Στην προσυγκέντρωση καλούν επίσης το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η οποία καλεί και σε κλιμάκωση με απεργία στις 18 του Απρίλη. Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, στην Αθήνα, θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή.

Σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καλεί τους δημόσιους υπάλληλους της πόλης και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους σε καθολική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ συντονίζεται με τις πρωτοβουλίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για κλιμάκωση του αγώνα. Σημείο-κλειδί για τη συνέχιση και την αποτελεσματικότητα του αγώνα είναι, για τις ταξικές δυνάμεις, η υιοθέτηση από τους δημόσιους υπάλληλους του αγωνιστικού πλαισίου για: Συνολική απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων, αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο», κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και των συμπληρωματικών του ΠΑΣΟΚ, πάλη για νέες, σύγχρονες κατακτήσεις.

Αντίθετα, η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ βρίσκει «θετικά» και «αρνητικά» στις κυβερνητικές προτάσεις, αποδυναμώνοντας το μέτωπο αντίθεσης στα μέτρα. Ταυτόχρονα, εισάγει στη διεκδίκηση το νέο μισθολόγιο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να υπερισχύσει σε επίπεδο εντυπώσεων, «δίνοντας» και «παίρνοντας» κατά βούληση.

Στη θέση αυτή η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση άσκησε σκληρή κριτική και τόνισε ότι οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνομολόγησαν ως «πέμπτη φάλαγγα» στα μέτρα της κυβέρνησης.

Ισχυρές πιέσεις και επιθέσεις

Η κρισιμότητα και της σημερινής απεργίας και αυτής που ετοιμάζεται, αλλά και η έλλειψη σιγουριάς της κυβέρνησης ότι μπορεί να περάσει τα μέτρα της, παρά τις ισχυρές συνδικαλιστικές συναινέσεις σε επίπεδο ηγεσίας, αναδείχτηκαν προχτές σε σύσκεψη συνδικαλιστικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτή τη σύσκεψη υπήρξε αντίθεση ανάμεσα σε συνδικαλιστές που αντιδρούν στις ασφαλιστικές προτάσεις και σε συνδικαλιστές που τις θεωρούν... καλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε προσπάθεια κριτικής στα μέτρα και υποστήριξης της σημερινής απεργίας αντιμετωπίστηκε με σκληρή επίθεση και απειλές, καθώς η κάθε διαφορετική άποψη θεωρήθηκε περίπου σαν προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης!!! Χαρακτηριστική είναι και η φράση υψηλού συνδικαλιστικού στελέχους - την οποία είπε στο «Ρ» - ότι «εγώ δεν τα θεωρώ καλά τα μέτρα και ας μου κάνουν ό,τι θέλουν».

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ορισμένα σημαντικά στελέχη από την ΑΔΕΔΥ. Αυτό δεν είναι άσχετο με το ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνούν ακόμη και εκείνους που διαφωνούν με τα μέτρα στον ένα ή στον άλλο βαθμό.

  • Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. «Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν, ούτε τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τις διεκδικήσεις μας», τονίζει το σωματείο στο ΕΚΑΒ. Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει δεκάδες Ομοσπονδίες του δημοσίου.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Χρέος τους να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ και στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα γίνουν, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία ο Δ. Αγκαβανάκης, χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ το συνέδριο της ομοσπονδίας τους. Και έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτό το κάλεσμα, καθώς αφορά αυτούς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν οι συντάξεις πείνας, η αφαίμαξη των αποθεματικών των Ταμείων από το μεγάλο κεφάλαιο, η συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το αγωνιστικό κάλεσμα του Δ. Αγκαβανάκη ήταν και μια απάντηση στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρέλασαν από το βήμα του Συνεδρίου, για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης είναι προς όφελός τους.

«Πρώτη φορά ακούω σε ημερίδα τέτοια διαστροφή της πραγματικότητας», τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται θετικά βήματα η εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η συρρίκνωση της κύριας σύνταξης, η λειτουργία των επικουρικών Ταμείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κ.ά. «Είναι πρόκληση να λέγονται τέτοια πράγματα», είπε και υπογράμμισε ότι η καλύτερη απάντηση των εργαζομένων είναι η μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία και στις άλλες κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. Ενώ, αναφερόμενος στον «κοινωνικό διάλογο» είπε ότι «μας καλούνε σε ένα διάλογο για να κουβεντιάσουμε τι θα χάσουμε».

Καταλήγοντας παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για 30 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας κ.ά. και επισήμανε: «Το κριτήριο που χρησιμοποιούμε για τη διαμόρφωση των προτάσεών μας είναι αποκλειστικά οι ανάγκες των εργαζομένων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Κουτρουμάνης, ισχυρίστηκε σε βάρος της πραγματικότητας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προωθούν μια «δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση διανεμητικού χαρακτήρα». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το 56% με 58% των μισθωτών θα «συνταξιοδοτηθούν με προϋποθέσεις ευνοϊκότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα», ενώ για τους ασφαλισμένους από το 1993 και μετά είπε ότι οι συντάξεις τους θα αυξηθούν από 17 - 71%!!!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ισχυρίστηκε ότι τα όσα έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση είναι μια καλή αρχή και ότι για πρώτη φορά το σχέδιο που προτείνεται εξασφαλίζει την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό, βέβαια, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, επισήμανε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις αποκλίνουν σημαντικά από τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και ότι απαιτείται η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, επανέλαβε τα όσα μέχρι σήμερα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς όφελος των εργαζομένων. Ενώ ο υφυπουργός Ρ. Σπυρόπουλος, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, είπε ότι ένας από τους δύο σκοπούς της κυβέρνησης είναι η προώθηση της δημιουργίας του τρίτου πυλώνα και ο οποίος συνδέεται άμεσα με την ιδιωτική Ασφάλιση.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Γιακουμάτος στην προσπάθειά του να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση μίλησε κυρίως για τους τρόπους χρηματοδότησης χωρίς να κάνει αναφορά για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ή τη μείωση των συντάξεων. Ο Λ. Κανελλόπουλος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αναδείξει ως αναγκαιότητα τον «κοινωνικό διάλογο». Τέλος ο Π. Σιώκος από το Συνασπισμό τόνισε μεν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τις αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά οι προτάσεις που παρουσίασε ο ίδιος κινήθηκαν σε μεταρρυθμιστικό - διαχειριστικό μοντέλο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι δημόσιοι υπάλληλοι σε Γιάννενα, Κέρκυρα, Αρτα και Ηγουμενίτσα. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της σημερινής απεργίας είχαν γίνει στις πόλεις αυτές αντίστοιχα συσκέψεις με απόφαση της ΑΔΕΔΥ για την οργάνωση της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στα Γιάννενα, την Τρίτη 9 Απρίλη, έγινε στις 7 το απόγευμα, μία μαζική σύσκεψη στην αίθουσα «Λιθαρίτσια», όπου παραβρέθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής το μέλος του ΔΣ Δ. Αγκαβανάκη. Εγινε μία πλούσια συζήτηση όπου φάνηκε η αντίθεση των εργαζομένων για τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Τονίστηκε, επίσης, ότι ο αγώνας θα πρέπει να έχει συνέχεια για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα.

Στην Κέρκυρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο συσκέψεις που έγιναν, για πρώτη φορά συντόνισαν τη δράση τους τα πρωτοβάθμια σωματεία για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας.

Στην Ηγουμενίτσα και στην Αρτα, επίσης, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και γενικά οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα οργάνωσαν την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε συσκέψεις που πραγματοποίησαν.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν:

  • Γιάννενα, στις 10 και μισή το πρωί, έξω από τη Ζωσιμαία Ακαδημία.
  • Κέρκυρα, στις 10 και μισή το πρωί, έξω από τη Νομαρχία.
  • Αρτα, στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο.
  • Ηγουμενίτσα, στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ