ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΣ
Εστειλαν ασφαλίτη μέσα στο ΕΚΑ!

Πιάστηκε επ' αυτοφώρω από απεργούς και συνδικαλιστές.

Ο ασφαλίτης (σε κύκλο)την ώρα που πιάστηκε επ' αυτοφώρω μέσα στο ΕΚΑ
Ο ασφαλίτης (σε κύκλο)την ώρα που πιάστηκε επ' αυτοφώρω μέσα στο ΕΚΑ
Ασφαλίτης πιάστηκε χτες το πρωί, μέσα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ώρα που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία για την παρακολούθηση απεργιακής συνέλευσης. Χάρη στην ψυχραιμία των συνδικαλιστών, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που βρίσκονταν την ίδια ώρα έξω από το ΕΚΑ απειλούσαν με ένοπλη εισβολή, αν δεν αφηνόταν ελεύθερος ο ασφαλίτης. Ως αργά το βράδυ, η Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας αρνούνταν να απαντήσει επισήμως στο ερώτημα ποιος είναι ο ασφαλίτης και με ποια αποστολή στάλθηκε μέσα στο ΕΚΑ.

Τον ασφαλίτη εντόπισαν οι απεργοί, που έπαιρναν μέρος στη συνέλευση του σωματείου των αποκλειστικών νοσοκόμων, ειδοποιήθηκαν αμέσως τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΑ και στελέχη του ΠΑΜΕ, Γ. Πέρρος και Τ. Γόντικας, και ο ασφαλίτης στριμώχτηκε στη γωνιά. Στις ερωτήσεις των συνδικαλιστών, απάντησε ότι πήγε εκεί απ' τα χαράματα για να χαιρετήσει έναν γνωστό του! Αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του και απειλούσε ότι θα συλλάβει τους συνδικαλιστές! Τις απειλές του ενίσχυσε ο αρχηγός της διμοιρίας, που, όλως τυχαίως, βρισκόταν έξω από την πόρτα του ΕΚΑ και δήλωνε θρασύτατα πως αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο ασφαλίτης θα μπουν τα ΜΑΤ μέσα!

«Εχουμε μια καταφανή προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων», δήλωσε στο «Ρ» ο γραμματέας του ΕΚ, Γιώργος Πέρρος. Για μία ακόμη φορά, συνέχισε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα της, χωρίς τρομοκρατία, εκφοβισμούς, παρακολουθήσεις. Το "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας υπάρχει και λειτουργεί. Ομως, όσο κι αν προσπαθεί, όχι μόνον η Ασφάλεια, ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, εμείς θα τις εντείνουμε».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», με ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «τέτοιου είδους ενέργειες είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών και αντιλαϊκών επιλογών, όπως η Σένγκεν, και νομοθετημάτων, όπως ο νόμος 2472/97 για το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Απαιτούμε: Την άμεση διάλυση όλων των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταγραφής των δραστηριοτήτων και, γενικά, αντιμετώπισης του συνδικαλιστικού κινήματος. Την παραδειγματική τιμωρία όλων των εμπλεκόμενων σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες, εκτός των άλλων, παραβιάζουν άμεσα τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων.

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΔΥΣΤΟΣ»
Οι νεκροί ναυαγοί δεν μπορεί να μιλήσουν

Μεθοδεύουν κουκούλωμα στο Εφετείο

Επιστρατεύοντας διάφορους ναυπηγικούς όρους και κανονισμούς ο ναυπηγός Δ. Πετρόγκονας επιχείρησε και χτες, τρίτη μέρα της κατάθεσής του στο Εφετείο Πειραιά, να «καθαρίσει» από τις εγκληματικές τους ευθύνες για το τραγικό ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ» εφοπλιστές και «Ελληνικό Νηογνώμονα». Ο Δ. Πετρόγκονας αποτελεί τον έναν από τους τρεις πραγματογνώμονες που διενήργησαν τις έρευνες για τα αίτια και τους υπευθύνους του ναυαγίου και το πόρισμά τους, όπως και η πρωτόδικη κατάθεση του ίδιου, συντέλεσαν ώστε να καταδικαστούν η διοίκηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της πολυεθνικής ΑΓΕΤ) και στελέχη του «Ελληνικού Νηογνώμονα» από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Ομως τώρα έχει περάσει στην αντίπερα όχθη. Πέφτοντας και χτες σε σωρεία αντιφάσεων από την πρώτη του κατάθεση και προκαλώντας σωρεία ερωτηματικών, προσπάθησε να πείσει ότι για όλα φταίει ο πλοίαρχος και ότι ουσιαστικά ουδεμία ευθύνη φέρουν η πλοιοκτήτρια εταιρία και ο «Ελληνικός Νηογνώμονας».

Ειδικότερα αφού αποφάνθηκε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο και ότι... δεν «προκύπτει από πουθενά ότι έφερε ρήγματα πριν από το ναυάγιο», απέρριψε και τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τα σοβαρά προβλήματα ευστάθειας που αντιμετώπιζε το πλοίο μετά τη μετασκευή του το 1985. Ετσι κατέθεσε ότι η εταιρία και ο «Νηογνώμονας» έκαναν τις μελέτες ευστάθειας «σύμφωνα με τους κανονισμούς»! Εβγαλε λίγο - πολύ άχρηστους αυτούς που συμμετείχαν στο πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων στο οποίο αναφέρεται το σοβαρό πρόβλημα ευστάθειας του πλοίου, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι μιλάνε για πράγματα που τα γνωρίζεις μόνο όταν τα εφαρμόζεις. Και δε νομίζω ότι έτσι όπως το διατυπώνουν είναι σωστό». Βέβαια για να κρατήσει και λίγο τα προσχήματα επισήμανε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη έρευνα αν είχαμε δει το πλοίο».

ΟΧΙ στη «μαύρη εργασία»

Πορεία στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες οι αποκλειστικές νοσοκόμες, ζητώντας ρυθμίσεις για το εργασιακό καθεστώς όπου υπάγονται. Από νωρίς χτες το πρωί, πολλές αποκλειστικές νοσοκόμες μαζεύτηκαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αγανακτισμένες από την κοροϊδία της κυβέρνησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γιατί σε όλα τα νοσηλευτήρια της χώρας ανθεί η «μαύρη εργασία» και τα διάφορα «εργολαβικά σωματεία» εκμεταλλεύονται τις νοσοκόμες. Στο πανό τους σημείωναν την απαίτηση για δουλιά και δημόσια υγεία και όχι υποαπασχόληση και «μαύρη εργασία».

ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Με συνεργούς τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές

Ερήμην των ίδιων των εργαζομένων αλλά σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες, διά των αρμόδιων στελεχών της, ότι προωθούνται χωρίς εμπόδια οι ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και στο χώρο των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Αφορμή για τις σχετικές δηλώσεις έδωσε η συνέχεια της απάτης του «κοινωνικού διαλόγου», με συναντήσεις που έγιναν χτες και στις οποίες πήραν μέρος οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, που είχε κληθεί στη σχετική φιέστα, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την απάτη και δεν παραβρέθηκε. Αντίθετα, έχει εξαγγείλει απεργία για τις 18 του Απρίλη.

Με δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο Π. Κοτρώνης, από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές θέσεις κινούνται σε «θετική κατεύθυνση». Ο Φ. Θωμάς, από την ΟΜΕ-ΕΛΤΑ, μίλησε για «χρήσιμη συνάντηση».

Ο υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές σε ΔΕΗ, τράπεζες, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, τις χαρακτήρισε «απόλυτα θετικές». Ακόμα πιο καθαρός ο Δ. Ρέππας, ομολόγησε επί της ουσίας ότι οι συναντήσεις είναι προσχηματικές, αφού θεώρησε δεδομένες τις κυβερνητικές αποφάσεις, λέγοντας πως οι συναντήσεις με συνδικαλιστές γίνονται με μόνο στόχο να ωριμάσει η διαδικασία αποδοχής της ένταξης των ειδικών ταμείων στο υπό σύσταση Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών.

Χωρίς τιμωρία οι υπεύθυνοι

Επιχείρηση για να «κουκουλωθεί» το έγκλημα σε βάρος των 5 μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνης που στις 20 του Οκτώβρη κάηκαν ζωντανοί μέσα στο «γκαζωμένο» αμπάρι τού υπό επισκευή δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφέθηκαν, ήδη, ελεύθεροι ο Τεχνικός Ασφαλείας του πλοίου κ. Βλατάκης και ο εργολάβος κ. Δουλούδης. Χτες συνδικαλιστές από σωματεία της Ζώνης και συγγενείς των θυμάτων έμαθαν από τον ανακριτή ότι η αποφυλάκιση των δύο έγινε γιατί «6 μήνες κράτησης κρίθηκαν ως αρκετό χρονικό διάστημα για να συνετιστούν»! Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ως εμπλεκόμενο και υψηλό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος που μάλιστα εκτίθεται και ως υποψήφιος δήμαρχος...

ΟΤΟΕ
Προκαλούν οι εργοδότες

Με μια νέα πρόκληση απάντησαν χτες οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις - καταστροφικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου - συνέπειες της λογικής του «κοινωνικού διαλόγου». Η ίδια η ΟΤΟΕ, απέναντι σε αυτή την κατάφωρη πρόκληση, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη «να συμφωνήσει σε προτάσεις που αντί για αύξηση, θα οδηγήσουν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων». Ετσι, οι τραπεζοϋπάλληλοι ετοιμάζονται για την πανελλαδική, προειδοποιητική 24ωρη απεργία τους, την Παρασκευή 19 Απρίλη. Στη χτεσινή συνάντηση, οι τραπεζίτες πρότειναν αυξήσεις 2,8% για τον πρώτο χρόνο και 2,5% το δεύτερο, όταν μόνο το 2002 ο πληθωρισμός κινείται αυτή τη στιγμή στο 4% και ο μέσος όρος του αναμένεται να ξεπεράσει το 3,5%!

Στελέχη της ΕΣΑΚ Τραπεζών τόνισαν στο «Ρ» ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ πρέπει ακόμη και αυτή τη στιγμή να συμπεριλάβει στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας στις 19 Απρίλη και το ασφαλιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ