ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18ης ΑΠΡΙΛΗ
Μια η απόφαση: Ολα κλειστά!
  • Νέες δυνάμεις ρίχνονται στον αγώνα της προετοιμασίας όσο πλησιάζει η ώρα της απεργίας
  • Στο κενό οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις, απεγνωσμένη προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης

Δυο 24ωρα πριν την απεργία της Πέμπτης, είναι φανερό ότι η χώρα βρίσκεται σε αγωνιστικό συναγερμό, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να καλύπτεται και να καλείται στην κινητοποίηση από τις περισσότερες δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία. Καθώς οι αποφάσεις κήρυξης απεργίας για τις 18 Απρίλη πολλαπλασιάζονται καθημερινά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να τα δίνει όλα για να διασπάσει τους εργαζόμενους, να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο. Ετσι, μετά τον Πολυζωγόπουλο που βρήκε θετικά τα κυβερνητικά μέτρα και την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, που δηλώνει ανοιχτά πως ο ρόλος της είναι αυτός του κοινού απεργοσπάστη, χτες το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έστειλε σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έναν τυφλοσούρτη, με τον οποίο προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι λίγοι αυτοί που χάνουν. Η απάτη που επιχειρείται είναι πασιφανής. Ηδη απαντιέται στους χώρους δουλιάς με τις νέες αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Μια απεργία που από χτες έχει πρόσθετους λόγους να είναι οργισμένη και μαζικότατη στη συμμετοχή καθώς τα υποχείρια των βιομηχάνων στη ΓΣΕΕ υπέγραψαν και αυξήσεις πείνας για τους κατώτερους μισθούς.

Ολα δείχνουν πως η κυβερνητική προπαγάνδα δεν αρκεί για να περιορίσει το αγωνιστικό ρεύμα που θεριεύει ώρα με την ώρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των Συλλόγων καθηγητών, οι οποίοι επειδή δεν μπορούν να κηρύξουν απεργία, αποφασίζουν στάσεις εργασίας για τις 18 Απρίλη. Σήμερα συνεδριάζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, κάτω από το βάρος της αναντίρρητης εντολής των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μεγάλη απεργία τους στις 11 Απρίλη, για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Οπως και να 'χει, μεγάλο μέρος των εργαζομένων εμφανίζεται έτοιμο να ξεπεράσει τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι οποίες απεγνωσμένα προσπαθούν να ανακόψουν το κύμα της εργατικής αντεπίθεσης. Ενάντια στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις, κόντρα στις πλειοψηφίες που όπου μπορούν εμποδίζουν την έκδοση απόφασης για απεργία, οι αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, δίνουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην απεργία και εκείνοι οι εργαζόμενοι που τα σωματεία τους δεν έχουν πάρει αποφάσεις. Κάθε εργαζόμενος που θα θελήσει να απεργήσει σε μια περιοχή, της οποίας το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει απεργία, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα τυπικό εμπόδιο. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί κλάδοι βρίσκονται σε απεργιακή εγρήγορση, παρ' όλο που οι συσχετισμοί στις διοικήσεις ορισμένων Ομοσπονδιών οδηγούν σε αδράνεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αθήνα όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι καλύπτονται από την απόφαση του Εργατικού Κέντρου, παρ' όλο που δεν έχουν πάρει αποφάσεις η ΟΤΟΕ και οι σύλλογοι των τραπεζών. Μόνο ο Σύλλογος της Μακεδονίας - Θράκης δεν ανήκει στο ΕΚΑ, αλλά ανήκει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που έχει κηρύξει απεργία για τα σωματεία μέλη του.

Μερικές ώρες πριν την απεργία, η οποία ανάλογα με τη μαζικότητα και το δυναμισμό της μπορεί να αλλάξει δραματικά το σκηνικό, όχι μόνο σε σχέση με το Ασφαλιστικό, αλλά και με τη συνολική αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, κανένα λεπτό δεν πρέπει να πάει χαμένο.

Η μάχη πλέον δίνεται για αυτήν καθεαυτή την επιτυχία της απεργίας, της ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλιάς. Της διάδοσης των απεργιακών αποφάσεων, με κάθε μέσο και τρόπο. Της πίεσης για ακόμη περισσότερες αποφάσεις και το ρίξιμο ακόμη περισσότερων δυνάμεων στην απεργία.

Καθώς πλησιάζει η απεργία, η δυναμική της έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τις εξελίξεις. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που θέλησε να στήσει η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται αδύναμος μπροστά στον ενθουσιασμό των εργαζομένων για την επερχόμενη μάχη και την αισιοδοξία ότι ενωμένοι μπορούν να ανατρέψουν όσα σε βάρος τους σχεδιάζονται. Οι εκβιασμοί και οι πολύμορφες πιέσεις σε συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν αποδίδουν. Σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας της ΠΑΣΚΕ, αναβλήθηκε και η συνέντευξη Τύπου που είχε ανακοινωθεί για σήμερα.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Οι μέχρι χτες το βράδυ προγραμματισμένες απεργιακές συγκεντρώσεις για την 18 Απρίλη είναι οι παρακάτω:

Αθήνα: Πεδίον Αρεως, 11 π.μ.

Πειραιάς: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Θεσσαλονίκη: Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.

Λάρισα: Κεντρική Πλατεία, 10.30 π.μ.

Βόλος: Εργατικό Κέντρο, 9.30 π.μ.

Κοζάνη: Κεντρική Πλατεία, 11 π.μ.

Κιλκίς: Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.

Καρδίτσα: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Ξάνθη: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Τρίκαλα: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Νάουσα: Εργατικό Κέντρο, 9.30 π.μ.

Καστοριά: Πλατεία Δαβάκη, 10.30 π.μ.

Αργος: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Γιάννενα: Παλιό Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.

Αγρίνιο: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Ναύπακτο: Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.

Κέρκυρα: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Ζάκυνθο: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Λευκάδα: Πλατεία Αγίου Μηνά στις 9 π.μ.

Ναύπλιο: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Καλαμάτα: Κεντρική Πλατεία, 10 π.μ.

Τρίπολη: Κεντρική Πλατεία, 10.30 π.μ.

Λουτράκι: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Λέσβος: Πλατεία Σαπφούς στις 10 π.μ.

Σάμο: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Ρόδο: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Μέγαρα: Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.

Χαλκίδα: 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Θήβα: Το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στις 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Ρέθυμνο: 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λασήθι: 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά: 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Σπάρτη: 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Βέροια: Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πάτρα: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Αίγιο: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στις 10.30 π.μ., στην Πλατεία Λαύρας. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ψήφισαν κατά της απεργίας.

Εύβοια: Το Σωματείο Οικοδόμων Ν. Εύβοιας και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕΚ διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου.

Φθιώτιδα: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Πάρκου και Λαμίας.

Απεργία και στις Τράπεζες!

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Τραπεζοϋπαλλήλων

«Σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στην απεργία στις 18 Απριλίου που προκήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας - Πειραιά. Ο ενωμένος αγώνας την άνοιξη του 2001 έδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα».

Με αυτό το κάλεσμα, η Επιτροπή Αγώνα Τραπεζοϋπαλλήλων, αντικρούοντας τις προσπάθειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΟΤΟΕ, ο οποίος στηρίζει τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, απευθύνεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, για νέες ασφαλιστικές κατακτήσεις και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με μισθό 300.000 δρχ. στο 1ο κλιμάκιο και ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8πμ - 3μμ.

«Η απεργία στις 3 Απριλίου - τονίζεται στο κάλεσμα - έδειξε ότι οι εργαζόμενοι και μπορούν και θέλουν να αγωνίζονται για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και ταυτόχρονα να ξεπερνούν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη για να περάσει η κυβερνητική πολιτική».

Η επιτροπή καλεί επίσης στη συγκέντρωση του ΕΚΑ στις 18 Απρίλη στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

Το κείμενο υπογράφουν για την Επιτροπή Αγώνα: Από την ΑΛΦΑ Α. Αντύπας, Θ. Λάπας, Μ. Κιάμου, Γ. Μαρκάκης, Ν. Νικολακάκης, Θ. Νικολάκης. Από την ΑΤΕ Ι. Καριώτη, Α. Μπάμπαλης, Α. Μπαλού. Από τη ΓΈΝΙΚΗ Γ. Λιονουδάκης, Μπ. Κοβάνης. Από την ΕΓΝΑΤΙΑ Γ. Χιωτέλης. Από την ΕΛΛΑΔΟΣ Γ. Βαμβακούσης, Κ. Κουλούρας. Από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ Χ. Κακαβάς, Θ. Δριμάλας. Από την ΕΤΕ Γ. Αθανίτης, Π. Στασινόπουλος, Β. Γιάλιας, Δ. Πολίτης, Μπ. Τσάγκριος. Από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ Π. Φαρακλός. Από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μ. Κονόρτος, Γ. Μανωλάκος, Γ. Ποντικός. Από συνταξ. ΙΟΝΙΚΗΣ Α. Μπάφης. Από ΤΥΠΕΤ Δ. Χρήστου.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Συγκέντρωση σήμερα στο «Τιτάνια»

Σε συγκέντρωση για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας της 18ης Απρίλη 2002, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, καλεί τους λογιστές σήμερα η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).

Απεργούν και στον ΟΤΕ

Παρά το όργιο της απεργοσπαστικής προσπάθειας, στην οποία έχουν επιδοθεί στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι τεχνικοί του ΟΤΕ θα απεργήσουν! Η απόφαση πάρθηκε από την ΕΕ του μεγαλύτερου σωματείου του ΟΤΕ, με 9.000 μέλη, της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, που χτες ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφασή της για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 18ης Απρίλη.

Νέες αποφάσεις

Νέες αποφάσεις συμμετοχής, στην 24ωρη απεργία, στις 18 Απρίλη, προστέθηκαν χτες στον ήδη μακρύ κατάλογο με τις εκατοντάδες αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ετσι, απόφαση συμμετοχής πήραν: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Σωματείο Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στη «ΒΑΛΚΑΝ», Σωματείο Εργαζομένων στην «Κόκα Κόλα» με τρίωρη στάση εργασίας, Σωματείο Εργαζομένων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, Σωματείο Οικοδόμων Δράμας, Σωματείο Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αλεξανδρούπολης, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Χανίων, Σωματείο Εργαζομένων «ΑΜΕ ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ».

Για την προετοιμασία της απεργίας

Εντείνονται οι περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς συνδικαλιστών, μελών του ΠΑΜΕ, για την ενημέρωση των εργαζομένων για την απεργία στις 18 Απρίλη. Ετσι, σήμερα πραγματοποιούνται οι εξής περιοδείες:

Στις 4 το πρωί στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Πέτρου Ράλλη, περιοδεύει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στις 7.30 το πρωί στους εργαζόμενους στο Δήμο Ανω Λιοσίων, ο Μπ. Βορτελίνος.

Στις 9 το πρωί στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα ο Ν. Ζώτος.

Στις 3 το μεσημέρι στις βιοτεχνίες των Ανω Λιοσίων.

Στις 4 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» πραγματοποιείται γενική συνέλευση και θα παρευρεθεί ο Γ. Μαυρίκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ