ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Αρχίζει αύριο ο «διάλογος» για το τρομο-πόρισμα

Υπό την προστασία του, ουσιαστικά, πήρε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, τη διαβόητη επιτροπή και το αντιδραστικό τρομο-πόρισμα, που συνέταξε για τη «μεταρρύθμιση» του φορολογικού συστήματος. Παρά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η δημοσιοποίηση του πορίσματος, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδεύει όσο το δυνατό γρηγορότερα και, στα πλαίσια αυτά, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χτες ότι ο «διάλογος» ξεκινά αύριο Τετάρτη. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής και την τυχόν επανεξέταση των θέσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο ...αποκήρυξής της. Αν μη τι άλλο, αποτελεί μια συνεπή θέση, με δεδομένο ότι η επιτροπή Γεωργακόπουλου βρισκόταν υπό την υψηλή εποπτεία και έλεγχο, τόσο του Ν. Χριστοδουλάκη, όσο και του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη. Απτόητος, ο υπουργός δήλωσε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» για το Φορολογικό πρόκειται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που αναπαρήγαγαν χθες τα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες «ο Σημίτης βιάζεται να κλείσει Φορολογικό και Ασφαλιστικό μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι»!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός επανέλαβε και πάλι ότι οι κυβερνητικές προτάσεις για το Φορολογικό θα κατατεθούν στο τέλος του Μάη. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από τις αντιδραστικές της επιλογές, απλώς, μέσω των υποστηριγμάτων της στο Τύπο, επιχειρεί τους αναγκαίους ελιγμούς εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Στα πλαίσια αυτά, είδαν το φως της δημοσιότητας «πληροφορίες» από τις σελίδες φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, σύμφωνα με τις οποίες ο χειρισμός (;) του Φορολογικού ήταν μια «ατυχής στιγμή(;)» για την κυβέρνηση. Ολων σχεδόν τα πυρά στρέφονται κατά του Ν. Χριστοδουλάκη (προφανώς, επειδή ξεσήκωσε τη λαϊκή μήνιν και όχι για την ουσία των μέτρων). Τέλος, φιλοκυβερνητικοί ψάλτες «βλέπουν» πιο «ήπια» μέτρα για το Φορολογικό.

Η «ηπιότητα», όμως, των μέτρων συνίσταται στο γεγονός ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες ...σκέπτονται, η εφαρμογή του φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας να μετατεθεί για λίγο αργότερα και όχι από 1/1/03! Τι μεγαλόψυχοι, αλήθεια!.. ΟΙ συγκεκριμένες πληροφορίες, που απηχούν απόψεις του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομίας, αποκαλύπτουν και την ποιότητα του «διαλόγου». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι όσοι προστρέξουν σ' αυτόν απλώς θα νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους προειλημμένες αποφάσεις καταδυνάστευσης των λαϊκών στρωμάτων.

Το σχέδιο φορολεηλασίας σε παραδείγματα

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να παραθέτει περιπτώσεις φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι καλούνται με τις νέες ρυθμίσεις που επιχειρούν να επιβάλουν οι κυβερνώντες, να πληρώσουν πολύ πιο δυσβάστακτους φόρους εισοδήματος.

Ας δούμε σήμερα την περίπτωση μιας οικογένειας με δύο παιδιά, που ζει σε συνοικία της Αθήνας πληρώνοντας για νοίκι 110.000 δραχμές το μήνα. Το ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου πέρσι ήταν 5.800.000 και της συζύγου του 4.000.000. Η οικογένεια έχει δύο παιδιά. Το ένα σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και το άλλο πηγαίνει στο Λύκειο. Για το πρώτο η οικογένεια πληρώνει 80.000 νοίκι, ενώ για το δεύτερο πληρώνει φροντιστήριο 900.000 για την περίοδο. Ο φορολογούμενος είχε ιατρικά έξοδα 90.000 δραχμών και η σύζυγός του 54.000 δραχμών. Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, το εκκαθαριστικό της Εφορίας προβλέπει ότι για τα περσινά εισοδήματα θα πληρώσουν φόρο 591.204 δραχμές.

Ας θεωρήσουμε ότι για φέτος τα έξοδα της οικογένειας παραμένουν ίδια. Με την ελάχιστη αύξηση του εισοδήματος των δύο συζύγων, όπως προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε χτες, το εισόδημά τους για φέτος θα είναι 6.061.000 για τον φορολογούμενο και 4.180.000 για τη σύζυγο, προσαυξημένα δηλαδή κατά 4,5%, ποσό που δεν καλύπτει ούτε καν την άνοδο του επίσημου Δείκτη Τιμών. Κι όμως η οικογένεια αυτή, όπως φαίνεται από τον πίνακα, αν περάσει της κυβέρνησης και κάνουν πράξη τη «φορολογική μεταρρύθμιση», ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι αυξημένος κατά 218.096 δραχμές ή κατά 36,9%!

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φορομπηχτικές οι προτάσεις

Η Ενωση Λογιστών Λάρισας καταδικάζοντας τις προτάσεις για το φορολογικό σύστημα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, τονίζει πως «τα μέτρα αυτά δείχνουν καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, για αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων, χάριν των οποίων προτείνεται η εν λόγω μεταρρύθμιση. Οι προτάσεις διακρίνονται στο σύνολό τους από καθαρή μεροληψία υπέρ του κεφαλαίου, ενώ η προσπάθεια που γίνεται για να δικαιολογηθεί η επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα με τα επιχειρήματα της περισσότερης δικαιοσύνης στην κατανομή των φόρων και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης των επενδύσεων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πέφτουν από μόνα τους στο κενό».

Η Ενωση Λογιστών Λάρισας καλεί όλο το λαό του νομού, κάθε δημοκράτη και δίκαιο άνθρωπο, να αντισταθεί στα σχέδια του κεφαλαίου. Να πάρει μαζικά μέρος στη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 18 του Απρίλη.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Φορτώνουν τα «ελλείμματα» στους εργαζόμενους

Η αύξηση του ελλείμματος κατά 41% (περίπου 400 εκατ. ευρώ) στο α' δίμηνο οφείλεται κυρίως στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο

Στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα στις πληρωμές μεγάλων ποσών για τοκοχρεολύσια στους Ελληνες και ξένους τραπεζίτες - δανειστές του Δημοσίου «σκοντάφτει» η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία διμήνου Γενάρη - Φλεβάρη 2002 που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν εκτίναξη του λεγόμενου ελλείμματος στα 1,36 δισ. ευρώ (από 965 εκατ. πέρυσι) που ισοδυναμεί με αύξηση 40,8%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να φορτώσει και αυτό το πρόσθετο βάρος στις πλάτες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Ετσι κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η νέα επιχείρηση φοροεπιδρομής σε βάρος των ΕΒΕ και το χαράτσωμά τους με αναδρομικούς φόρους.

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2002 προκύπτουν και τα εξής:

  • Οι δαπάνες για τόκους έφτασαν σε 2,6 δισ. ευρώ και αποτελούν το 38% των συνολικών δαπανών. Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι για μείωση κατά 7,9% έναντι μείωσης μόλις κατά 2,5% στο δίμηνο.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,97 τρισ. ευρώ. Η αύξησή τους ανέρχεται σε 13,6% (έναντι στόχου 5,4%) και οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες, κυρίως στην κατάργηση της παράτασης του προϋπολογισμού από το 2001
  • Τα ακαθάριστα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έτρεχαν με ρυθμό μόλις 1,1% έναντι ετήσιου στόχου 6,1%. Πολύ χαμηλό ρυθμό αύξησης 1,9% εμφανίζει και ο ΦΠΑ, καθώς ο στόχος για ολόκληρο το 2002 είναι στο 8,4%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ