ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων

Αποψη της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας
Αποψη της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας
Την ανάδειξη της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας επέλεξε το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) για να γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων (18/4) ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τον ετήσιο κατάλογο των απειλούμενων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Κέρκυρα θα φιλοξενήσει (18-20/4) την ετήσια Συνέλευση Επιστημονικής Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων του ICOMOS, που διοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα, το ΤΕΕ και ο Δήμος Κέρκυρας. Θα συμμετάσχουν πάνω από 40 εκπρόσωποι των εθνικών επιτροπών του ICOMOS. Παράλληλα, διοργανώνεται επιστημονική συνάντηση με θέμα «Προστασία και Ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων στον 21ο αιώνα. Υλική και άυλη κληρονομιά - Οι λειτουργίες της πόλης».

Η Κέρκυρα επιλέχθηκε με το σκεπτικό, ότι «έχει να παρουσιάσει δείγματα πολιτισμού από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και τόπο συνάντησης Ανατολής-Δύσης», όπως σημειώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Το Ελληνικό Τμήμα εφιστά την προσοχή στα Μακρά Τείχη, που κινδυνεύουν από τα έργα στον Κηφισό, στις τοποθεσίες και τα μνημεία που κινδυνεύουν από τα ολυμπιακά έργα στην Αττική (π.χ. Αεροδρόμιο-Ζάγανι, Μαραθώνας, παραλία Σαρωνικού) και στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη όπου κατασκευάζεται το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αφού τα ευρήματα εκεί είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς προσφέρουν ανεκτίμητα στοιχεία για τη (βασικά άγνωστη) πολεοδομική ανάπτυξη στο νότιο τμήμα της αρχαίας πόλης, ενώ οι αντίστοιχοι χώροι για ανασκαφές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Εκφράστηκε επίσης η εκτίμηση αρχαιολόγων, ότι και όπου δε βρέθηκαν αρχαία στο οικόπεδο, οπότε τα «πέδιλα» θα είναι πιο βαθιά, σίγουρα υπάρχουν αρχαιότητες. Το ICOMOS επισημαίνει ότι δεν έγινε επιστημονική ανακοίνωση και αξιολόγηση των ευρημάτων από το ΥΠΠΟ.

Επίσης, αναφέρεται στα έργα του Μετρό και στην τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται και στο έργο της Εγνατίας, κατά το οποίο ανασκάφηκαν τουλάχιστον 40(!) αρχαιολογικοί χώροι από την προϊστορική μέχρι και την εποχή του Ιουλιανού. «Για τους περισσότερους χώρους δεν υπάρχουν ούτε ιστορικές προσεγγίσεις, γι' αυτό πρέπει οπωσδήποτε να καταγραφούν, να αποτυπωθούν και να σωθούν», σημειώνει το ICOMOS. Τέλος αναφέρεται στα διάφορα αναπτυξιακά έργα, όπου «η πολιτεία δεν είναι έτοιμη νομοθετικά και διαρθρωτικά» να αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις όπου τα έργα «σκαλώνουν» σε μνημεία. Τέλος, τονίζεται η έλλειψη συστηματικής αντισεισμικής παρακολούθησης των μνημείων.

Παρουσιάστηκε επίσης και το ογκώδες επετειακό τεύχος για τα 20 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος. Να τα εκατοστίσει!

  • Κραυγή αγωνίας στέλνει το - πρόσφατα ιδρυμένο - Παλαιστινιακό Τμήμα του ICOMOS για τα σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιστίνης που κατέστρεψε η θηριωδία του ισραηλινού ιμπεριαλισμού. (Αναλυτικά θα αναφερθούμε την ερχόμενη Κυριακή). Σημειώνουμε το γεγονός («μιλάει» από μόνο του) ότι το Παλαιστινιακό Τμήμα δεν έχει ενταχθεί πλήρως στο διεθνές ICOMOS, λόγω της άρνησης της αμερικανικής πλευράς (μέλους της διοίκησης) που δε θέλει... «τρομοκράτες» στο Συμβούλιο! Αντίθετα, το Ισραηλινό Τμήμα δέχτηκε ανεπιφύλακτα τους Παλαιστίνιους συναδέλφους του...
Της Ειρήνης τ' όμορφο τραγούδι...

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η παγκόσμια πρώτη της «Λυσιστράτης» του Μίκη Θεοδωράκη
Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η παγκόσμια πρώτη της «Λυσιστράτης» του Μίκη Θεοδωράκη
«Της Ειρήνης το σκοπό τραγουδάμε σήμερα. Της Ειρήνης τ' όμορφο, το γλυκό τραγούδι...». Με το δοξαστικό της Ειρήνης, του υπέρτατου αγαθού, που πυρπολείται σήμερα στην Παλαιστίνη και σε άλλες χώρες, κορυφώθηκε η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της «Λυσιστράτης» του Μίκη Θεοδωράκη, προχτές, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σολίστες και χορωδοί έψαλαν «της Ειρήνης το σκοπό», ενώ πολύχρωμα φέιγ βολάν με τη λέξη «ειρήνη» σε διάφορες γλώσσες πλημμύριζαν την αίθουσα. Στο συγκλονιστικό φινάλε όλοι τραγούδησαν «Ελληνες με μια φωνή, με μια καρδιά! Της Λυσιστράτης θριαμβευτής ο ερωτικός στρατός νικητής!», την ώρα που η σκηνή φωτίστηκε, ώστε «να λάμψει αιώνια η καλή Ειρήνη». Το θερμό χειροκρότημα για όλους τους συντελεστές της παράστασης κορυφώθηκε, όταν βγήκε στη σκηνή ο συνθέτης.

Εμπνευσμένος από την αριστοφανική κωμωδία, ο Μ. Θεοδωράκης πρόσφερε ένα λυρικό έργο, πλούσιο σε ηχοχρώματα, έντονης λαϊκότητας και ελληνικότητας. Μια λυρική κωμωδία, που «παιχνιδίζει» με άλλα μουσικά είδη, η οποία, μαζί με νέες μελωδίες, παραπέμπει σε παλαιές κορυφαίες μελωδίες του συνθέτη (λ.χ., στους «Λιποτάκτες»), αλλά και του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι (με το «Μύθο» του). Ο ίδιος ο Μ. Θεοδωράκης έγραψε το λιμπρέτο (βασίστηκε στη μετάφραση του Κώστα Βάρναλη), που, άλλοτε με σοβαρότητα και άλλοτε με χιούμορ, αντιπαραθέτει στον πόλεμο την ειρήνη, τη ζωή και τις χαρές του έρωτα, με τη σκηνοθετική συμβολή του Γιώργου Μιχαηλίδη και τη σκηνογραφική του Διονύση Φωτόπουλου. Μεταφέροντας το διαχρονικό μήνυμα του έργου, οι γυναίκες υψώνουν πανό με τα συνθήματα: «Ειρήνη στη Μέση Ανατολή», «Κάτω η παγκοσμιοποίηση», «Θα γίνει της Γένοβας εδώ». Τους ρόλους ερμήνευσαν σπουδαίες λυρικές φωνές: Δάφνη Ευαγγελάτου, Δημήτρης Καβράκος, Ζάχος Τερζάκης, Λουντμίλα Σεμτσούκ, Μαρίνα Βουλογιάννη, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Δημήτρης Τηλιακός, Μήδεια Ιασωνίδου κ.ά. Στο ρόλο του ποιητή, άξιος ερμηνευτής ο Γιώργος Νταλάρας, εισάγοντας τους θεατές στα δρώμενα πριν από κάθε σκηνή. Εξαιρετική η παρουσία της Χορωδίας και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (διεύθυνση Νίκου Τσούχλου).

Την παγκόσμια πρώτη της «Λυσιστράτης» παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής. Ανάμεσά τους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

Η παράσταση επαναλαμβάνεται σήμερα, την Πέμπτη και το Σάββατο, με την ίδια διανομή, ενώ στις παραστάσεις της Τετάρτης και Παρασκευής (με μαέστρο τον Βασίλη Χριστόπουλο) θα εμφανιστούν οι: Τζούλια Σουγλάκου, Ιωάννα Φόρτη, Μάτα Κατσούλη, Αγγελική Καθαρίου, Ηλίας Ρόδης, Δημήτρης Σιγαλός, Κωστής Ρασιδάκις, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά. Τα κοστούμια είναι του Γιώργου Γαβαλά, ενώ η χορογραφία της Βαγγελιώς Ιερωνυμάκη. Στη συνέχεια, το έργο θα παρουσιαστεί σε Επίδαυρο, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη.


Ρ. Σ.

«Εύθραυστη πολυτέλεια»

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση των γυάλινων σκευών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τίτλο «Εύθραυστη πολυτέλεια - Γυάλινα αγγεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» (διάρκεια έως 30/6).

Η έκθεση αποτελείται από 190 αντιπροσωπευτικά (των τεχνικών κατεργασίας του γυαλιού από τον 8ο αι. π.X.-14ο αι. μ.X.) γυάλινα σκεύη, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Τα εκθέματα παρουσιάζονται ως μεμονωμένα ευρήματα, ταφικά κτερίσματα ή και σύνολα, όπως το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων και ο περίφημος θησαυρός του Παλαιοκάστρου. Η παρουσίαση γίνεται ομαδοποιημένα κατά τύπους και έτσι που αναδεικνύει την εξέλιξη της τεχνικής της επεξεργασίας του γυαλιού, αλλά και το πνεύμα και τις κατά καιρούς αντιλήψεις του ανθρώπου: από τα αυστηρά και συμπαγή σχήματα της αρχαϊκής εποχής, την κομψότητα, τη λεπτότητα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ελληνιστικής, ως την τυποποίηση στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.

Για τα παιδιά

Στο εργαστήρι του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη, διοργανώνονται δραστηριότητες για παιδιά με θέμα το Πάσχα και την Ανοιξη. Στην πρώτη εκδήλωση 20,21/4 (10π.μ. - 1μ.μ.) μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 6-9 χρόνων. Για παιδιά 10-13 χρόνων θα πραγματοποιηθεί στις 21/4 (4μ.μ. - 7μ.μ). Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010-3671.043, 010-3671.044. Κόστος συμμετοχής σε κάθε εργαστήριο: 10 ευρώ.

«Ξύπνα Λάζαρε...» τιτλοφορείται το εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21/4 (10.30π.μ. - 12.30μ.μ.), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα) για παιδιά 8-12 χρόνων. Το πρόγραμμα ανέλαβαν οι μουσικοπαιδαγωγοί: Κ. Ποιμενάκη, Ε. Γκαδόλου. Κόστος συμμετοχής: 9 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010-3250.198, 010-3254.119, 010-3254.129.

Στο πλαίσιο των 80 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Δήμος Βύρωνα, αύριο (8μ.μ.), στο Δημοτικό Αναψυκτήριο «Αστρα» θα τιμήσει τον διακεκριμένο Μικρασιάτη Βαλκανιονίκη, Γιώργο Μαρινάκη. Θα χαιρετίσουν: ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, ο καθηγητής ΕΜΠ, Αντώνης Κουνάδης και ο εκπαιδευτικός, διευθυντής της εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ» Νίκος Βικέτος. Θα μιλήσει ο Μικρασιάτης, «πρύτανης» αθλητικογράφων - δημοσιογράφων και συγγραφέας, Πέτρος Λινάρδος. Θ' ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο μικρασιατικό τραγούδι, σε μουσική επιμέλεια του Χρήστου Χαλκιά, με τους Κώστα Μάντζιο, Ερωφίλη και Αφεντούλα Ραζέλη.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζει στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών (Σίνα 52), έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το μετέωρο βήμα του πελαργού/Παράλληλες εικόνες». Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 10/5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ