ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Είναι όλοι τους υπεύθυνοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πτώματα, ερείπια, γυναίκες και παιδιά που κλαίνε, πάνω στα χαλάσματα. Είναι οι εικόνες φρίκης, που μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ΜΜΕ από την Τζενίν, παρά την πολύμορφη λογοκρισία των ισραηλινών αρχών και τις συνεχείς προσπάθειές τους, να υποβαθμίσουν τις διαστάσεις και τη σημασία της άγριας σφαγής. Την ίδια στιγμή, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν το Σάββατο στο πολιτιστικό κέντρο Ζαλίλ Σακατίνι, στα περίχωρα της Ραμάλα, που διευθύνει ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Νταρουίς. Αφού λεηλάτησαν το κτίριο και άρπαξαν αρχεία, έγγραφα και έργα τέχνης, έβαλαν δυναμίτιδα και το ανατίναξαν, μετατρέποντάς το σ' ένα άμορφο σωρό από χαλάσματα.

Ενέργειες απάνθρωπες, που θυμίζουν τις ναζιστικές θηριωδίες και φανερώνουν τους πραγματικούς στόχους της ισραηλινής ηγεσίας: Να εξαφανίσουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας, όπως και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε αντίσταση και στα απαράγραπτα δικαιώματα των Παλαιστινίων, να έχουν τη δική τους πατρίδα. Κι όλ' αυτά, με τις πλάτες και την απλόχερη βοήθεια των ΗΠΑ, έχοντας εξασφαλισμένη την ανοχή της ΕΕ και των υπολοίπων κυβερνήσεων του «πολιτισμένου» κόσμου, οι οποίες παρακολουθούν... ψύχραιμες, μοιράζοντας υποκριτικά ευχές και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση.

Σκοτώνουν αδιακρίτως...

Ακόμη και η έκθεση των απεσταλμένων της Διεθνούς Αμνηστίας, που επισκέφθηκαν περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, είναι άκρως αποκαλυπτική για την επιχείρηση γενοκτονίας της ισραηλινής ηγεσίας:

«Οι ισραηλινές δυνάμεις - σημειώνει η έκθεση - προέβησαν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπήρχε καμία σαφής ή προφανής στρατιωτική ανάγκη. Πολλές απ' αυτές, όπως οι παράνομοι φόνοι, η καταστροφή περιουσιών και η αυθαίρετη κράτηση, ο βασανισμός και η κακομεταχείριση, παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Εκτός από Παλαιστίνιους ενόπλους, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και έβαλε στο στόχαστρο ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφους, ενώ πυροβόλησε με τυχαίο τρόπο εναντίον κατοικιών και ανθρώπων στους δρόμους. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις, με τρόπο σχεδιασμένο έτσι, ώστε να εξευτελίζονται οι κρατούμενοι».

Το ύστατο όπλο

Οταν ο Γολγοθάς των Παλαιστινίων και η ισραηλινή κατοχή κρατά για τρεις και πλέον δεκαετίες τώρα. Οταν έχουν θρηνήσει χιλιάδες και χιλιάδες θύματα και η ζωή τους έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση, ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τα παρακάτω λόγια του Αιγύπτιου νομπελίστα συγγραφέα Μαχφούς, σχετικά με τις επιθέσεις αυτοκτονίας: «Αυτές οι επιθέσεις είναι το τελευταίο όπλο που έχει απομείνει στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος υφίσταται τη χειρότερη μορφή κατοχής στον κόσμο. Μπροστά στην ισραηλινή βαρβαρότητα, μπορούμε άραγε να καταδικάζουμε τον παλαιστινιακό λαό, επειδή αναζητά μέσω του θανάτου την αίσθηση της ζωής, που έχει χάσει;».

Αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί

Μπόλικοι ήταν οι πανηγυρισμοί, κυρίως στον οικονομικό Τύπο, από την τοποθέτηση του Λ. Παπαδήμου στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά τις καλλιεργούμενες, όμως, αντίθετες προσδοκίες, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε από το γεγονός, πως «ένας Ελληνας καταλαμβάνει την υψηλή αυτή θέση» και εισέρχεται στους σκοτεινούς διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπως δεν κέρδισε τίποτε και από τη μέχρι σήμερα, βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που πρεσβεύει και εφάρμοσε ο κ. Παπαδήμος στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αλλωστε, τη μέχρι σήμερα συνεπή φιλομονοπωλιακή πολιτική και πρακτική του επιβράβευσαν και οι Βρυξέλλες, επιλέγοντάς τον να υπηρετήσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου από τη νέα θέση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκόλπιο αλχημιστών

Οσο κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση και διευρύνεται η λαϊκή αντίδραση, τόσο τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη εντείνουν τις προσπάθειες για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Το ίδιο κάνει τώρα το υπουργείο Εργασίας που τρεις μέρες πριν από την απεργία που έχουν κηρύξει δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, προσπάθησε να κωδικοποιήσει σε ένα φύλλο χαρτιού την... ωφέλεια που θα έχουν δήθεν οι εργαζόμενοι από την πλήρη ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παραμορφώσει την εικόνα που προκαλεί η πολιτική του και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού για τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες. Στην αρχή, χωρίζουν τους εργαζόμενους, που ως σύνολο θίγονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, σε διάφορες επιμέρους κατηγορίες, με στόχο τη διάσπασή τους. Μετά, προχωράνε σε... κλαδική παρουσίαση των μέτρων, μέχρι που φτάνουν να μιλούν ακόμα και για προσωπικές περιπτώσεις. Το κόλπο κατανοητό. Μέσα από την περιπτωσιολογία, ορισμένοι βλέπουν ότι υπάρχουν άλλοι, που πιθανόν βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση, κι έτσι ευκολότερα πετυχαίνεται η «ατομική ουδετερότητα» έναντι των μέτρων. Στόχος; Η εξουδετέρωση του κινήματος αντίστασης. Αυτό το δρόμο ακολούθησε και η κυβέρνηση μετά το στραπάτσο της προηγούμενης άνοιξης. Χώρισε τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα, δημόσιο και ΔΕΚΟ, σε συνταξιοδοτούμενους μέχρι το 2008 και τους υπόλοιπους, σε εργαζόμενους πριν το 1982, μετά το 1982, μετά το 1993 και πάει λέγοντας. Και ήρθε χτες η... κωδικοποίηση των «ευεργετημάτων» που παραχωρεί η κυβέρνηση προς ένα έκαστο εργαζόμενο!

Για εγκόλπιο αλχημιστών όλα αυτά είναι πολύ καλά. Αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν αν η κυβέρνηση αντί να δίνει απαντήσεις σε ψευτοερωτηματολόγια που επεξεργάζονται τα επιτελεία, να απαντούσε στους εργαζόμενους για το ότι με τα προτεινόμενα μέτρα:

  • Καταργείται η 35ετία.
  • Αυξάνονται, έστω έμμεσα, τα όρια ηλικίας για σύνταξη.
  • Διαγράφονται τα χρέη που έχει το δημόσιο προς το ΙΚΑ.
  • Παραγράφονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια κλεμμένων πόρων από τα αποθεματικά.
  • Διαγράφονται ουσιαστικά οι οφειλές του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση.
  • Καταργείται η τακτική κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ.
  • Καταργείται η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση.
  • Μειώνονται οι συντάξιμες αποδοχές.
  • Μειώνονται οι συντάξεις.
  • Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Μειώνονται δραστικά οι επικουρικές συντάξεις.
  • Διευρύνεται η λεηλασία των αποθεματικών.
  • Εισφορές και πόροι των ειδικών ταμείων θα ριχτούν στη χοάνη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
  • Ανοίγει ο δρόμος για δραστική μείωση του εφάπαξ.

Αυτά είναι θέματα που βεβαίως δε θίγονται στα κυβερνητικά φυλλάδια φαιάς προπαγάνδας. Γιατί αποκαλύπτουν ότι εδώ ενσαρκώνεται όλη η πολιτική που επιδιώκει την εξασφάλιση ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο καθ' όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου και καθεστώτος οικονομικοκοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης όσων τελικά καταφέρουν να φτάσουν στη σύνταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ