ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST
Τελεσίγραφο των ΝΑΤΟικών για τον ευρωστρατό

Τελεσίγραφο για συμμόρφωση με το αμερικανοβρετανικό κείμενο για τον ευρωστρατό απηύθυναν προς την ελληνική κυβέρνηση ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση των πιέσεων από συμμάχους και εταίρους αποτυπώνονται πια και στο δημόσιο λόγο, όπως έγινε χτες στις ομιλίες του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα στο Συνέδριο, που οργανώνει το περιοδικό Economist στην Αθήνα, με θέμα την «Παγκόσμια ανάπτυξη μέσα από την περιφερειακή συνεργασία».

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε να αρθούν τα τελευταία εμπόδια για την πλήρη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ πριν τον ερχόμενο Νοέμβρη που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας. Από την πλευρά του, ο Τ. Μίλερ μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕ για την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι εξ αιτίας αυτών των επιφυλάξεων η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αυτόνομη στρατιωτική δύναμη και να εφαρμόσει κοινή εξωτερική πολιτική.

Τη σκυτάλη των πιέσεων παρέλαβε αργά χτες το βράδυ και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για εξωτερική πολιτική και άμυνα Χ. Σολάνα που έφτασε στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο του Economist.

Οι Σολάνα και Ρόμπερτσον, πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν προγραμματίσει να μεταφέρουν τις πιέσεις τους στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα με τον πρωθυπουργό.

Χτες, οι Σολάνα και Ρόμπερτσον θεώρησαν απαραίτητο να έχουν συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να περιγράψουν με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια το τελεσίγραφο. Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε καθετί δυνατό να υποβαθμίσει αυτές τις συναντήσεις, δίνοντας το μήνυμα ότι οι επίσημες συναντήσεις των Σολάνα και Ρόμπερτσον θα γίνουν με τον πρωθυπουργό.

Σχετικά με το θέμα της κοινής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν αλλάξει οι ελληνικές θέσεις. Η ελληνική πλευρά, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι δεν μπορεί, τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική στιγμή να αποδεχτεί την εξαίρεση ελληνικών περιοχών από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του υπό συγκρότηση αμυντικού μηχανισμού. Η εξαίρεση των ελληνικών περιοχών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα είναι γεγονός από τη στιγμή που θα συμφωνηθεί η συμμετοχή της Αγκυρας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Κατά τα λοιπά, στο συνέδριο του Economist κυριάρχησε η προσπάθεια περιγραφής του κόσμου της «νέας τάξης» ενός κόσμου «ασύμμετρων απειλών», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από τη συνεργασία κάτω από τον αμερικανοΝΑΤΟικό μανδύα. Περίσσεψαν επίσης και τα... δάκρυα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στη ΝΑΤΟική πρέσα

«Εισβολή» στην Αθήνα Ρόμπερτσον και Σολάνα, για να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες...

Το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του γγ του ΝΑΤΟ λόρδου Τζ. Ρόμπερτσον, με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Ο γγ του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να... τιμήσει τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ. Θέμα της εκδήλωσης, η οποία αρχίζει σήμερα στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», είναι: «ΝΑΤΟ: Τα επόμενα 50 χρόνια. Συνεργασία για Σταθερότητα και Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Θα μιλήσει επίσης και ο Ξ. Σολάνα, εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό. Για το πόσο σχετίζεται η συνάντηση αυτή με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του ευρωστρατού ρωτήθηκε χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος σημείωσε ότι «σχετική συζήτηση έγινε χτες (σ.σ. προχτές) με τον κ. Παπανδρέου και τον Ισπανό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας κ. Πικέ και με την παρουσία του κ. Σολάνα». Και πρόσθεσε: «Η χτεσινή συζήτηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Υπήρξε μια σθεναρή ελληνική στάση. Εξηγήσαμε γιατί αυτό το πρόβλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση διαφορά Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά είναι διαφορά μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών, γύρω από τις αποφάσεις και την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας παρέμβασης της ΕΕ. Χτες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Μακάρι, στις νέες συναντήσεις, να υπάρξει διαφορετικό πνεύμα. Εμείς, πάντως, το κείμενο της Αγκυρας να το αποδεχτούμε ως έχει, αποκλείεται. Δε θα το κάνουμε».

Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, όταν ρωτήθηκε χτες αν πιστεύει ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να δεχτεί το βρετανο - τουρκικό κείμενο, απάντησε ότι «δεν τίθεται θέμα πιέσεων, το θέμα του ευρωστρατού είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα το λύσουμε μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Και κατέληξε: «Το ζητούμενο είναι να βρούμε μια λύση που να ανταποκρίνεται και στο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και στο ουσιαστικό συμφέρον της πολιτικής και αμυντικής ενοποίησης της Ευρώπης».

ΜΕGΑ «παρατράγουδα»!

Συγκρούστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης με τον... Τσαλίκη (δηλώνει τραγουδιστής) και κέρδισε ο Τσαλίκης! Συναγωνίστηκε ο Τσιτσάνης με τον αοιδό Ιωάννη Πλούταρχο και το... «Φίλε την αγαπάω ακόμα, έχω πιει και είμαι λιώμα (κ.ο.κ.)» (άσμα του Πλούταρχου είναι αυτό) κέρδισε τον Τσιτσάνη και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή»!

Ολα αυτά τα ωραία συνέβησαν στην προχτεσινή «μουσική βραδιά» που διοργάνωσε το MEGA... Ηταν εκεί διάφοροι. Από την κυρία Βάσω Παπανδρέου μέχρι τον κύριο Γιώργο Βουλγαράκη. Και έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι οι συνεχίστριες της Σωτηρίας Μπέλλου στο λαϊκό τραγούδι είναι η κυρία Καίτη Γαρμπή και η κυρία Αννα Βίσσυ!

***

Θα τρελαθούμε τελείως! Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη βούρτσα από την... πατσαβούρα. Δεν είναι ότι δε γνωρίζουν πως από τα πορτοκαλάκια δεν αφαιρείς μηλαράκια. Δεν είναι ότι δε γνωρίζουν πως υπάρχουν μεγέθη ανόμοια μεταξύ τους και συνεπώς κάθε σύγκριση μεταξύ τους αποτελεί προσβολή. Οχι. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Μαρίκα Νίνου ουδεμία σχέση έχει με την κυρία Πέγκυ Ζήνα. Αλλά τα έκαναν όλα έναν αχταρμά, τα έκαναν όλα «ίσωμα». Και το έκαναν σκόπιμα, γιατί αυτό ακριβώς θέλουν. Θέλουν να νομιμοποιήσουν την παρακμή τους, παραβιάζοντας κάθε νόμο της λογικής, της αισθητικής και της ιστορίας.

***

Οι κύριοι του ΜΕGΑ αποφάσισαν να διοργανώσουν «βραδιά μουσικών βραβείων». Οπως και πέρσι. Πέρσι τη βραδιά τους την έλεγαν «Πασατέμπο», «Ποπ - Κορν» ή κάπως έτσι. Φέτος τη βάφτισαν «Αρίων» ή κάπως έτσι. Και τι προέκυψε από τη βραδιά τους; Οτι ο Μάνος Λοΐζος είναι συγκρίσιμο μέγεθος με τον... Ρουβά! Οτι ο Μητροπάνος είναι συγκρίσιμο μέγεθος με τον... Σότη Βολάνη(;)!

Οι κύριοι του MEGA και οι κομφερανσιέ τους, στα «πρωινάδικα» και στα «Μπαρ», ξεσάλωσαν! Επί ώρες προχτές το βράδυ πάσχιζαν να ξεφτιλίσουν τα πάντα! Εφτασαν μέχρι του σημείου, μεταξύ της απονομής του ενός βραβείου στον Σφακιανάκη και του άλλου βραβείου στον Ρέμμο, στο ενδιάμεσο, να προβάλουν «τιμητικά αφιερώματα» στον Θεοδωράκη, πλαισιωμένα από εικόνες του Αρη Βελουχιώτη και του Γρηγόρη Λαμπράκη, με ηχητική υπόκρουση... Ρουβά!

***

Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς γελοίοι. Δεν είναι απλώς βαποράκια ενός άθλιου εμπορίου που σημαδεύει κατευθείαν την καρδιά και την ψυχή του ελληνικού λαού. Οι άνθρωποι είναι ο εαυτός τους. Αποτελούν τυπικό δείγμα του «πολιτισμού» της «λάιφ στάιλ» ξεφτίλας τους, αποτελούν προέκταση του «μερακλαντάν» και του «Καρβελιστάν» των δισκογραφικών εταιριών. Και, επομένως, ό,τι κι αν κάνουν θα τους συνοδεύει πάντα ο στίχος των (παρα)τραγουδών τους: «Πιο χαμηλά - πιο χαμηλά», κύριε Χατζηνικολάου.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η ΝΑΤΟποίηση είναι υπέρ της Εθνικής Αμυνας...

Τις νεοταξικού χαρακτήρα αλλαγές που προωθούνται στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, παρουσίασε χτες από τη Σάμο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Υποστήριξε μάλιστα ότι πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η εισαγωγή, είπε μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός ισχυρού επαγγελματικού στοιχείου στο στρατό, με τους επαγγελματίες οπλίτες επταετούς θητείας που η είσοδός τους θα διευκολύνει και τη μείωση της θητείας, θα καταστήσει και τις Ενοπλες Δυνάμεις περισσότερο αξιόμαχες και επαγγελματικές».

Παράλληλα, αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο είπε ότι «τα προβλήματα με την Τουρκία παραμένουν, τα εθνικά θέματα είναι σε μια ευαίσθητη φάση και ασφαλώς πρέπει να υπογραμμιστεί η τεράστια σημασία που αποδίδει η πατρίδα μας στη φύλαξη των συνόρων, στην εδαφική ακεραιότητα και στην προστασία των νησιών μας, εδώ στο Αιγαίο».

Επίσης, εξήγγειλε ενίσχυση της ΑΣΔΕΝ, με νέα οπλικά συστήματα, στα πλαίσια της μετατροπής της σε διακλαδικό στρατηγείο με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. Και επανέλαβε την εξαγγελία για μείωση της θητείας στους 12 μήνες και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ