ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Ο Ν. Μπεάζογλου στη Δραπετσώνα

Για να κλείσει η θλιβερή παρένθεση της σημερινής δημοτικής αρχής

Με σύνθημα «Ολοι μαζί να σηκώσουμε τη Δραπετσώνα λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα κι όλο ψηλότερα» η «Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας» πρότεινε χτες στους συγκεντρωμένους στο δημαρχείο της πόλης τον Νίκο Μπεάζογλου υποψήφιο για τις εκλογές του Οκτώβρη. Η πρόταση έγινε δεκτή με παρατεταμένο χειροκρότημα που ήταν και η επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, κατάληξη του οποίου θα είναι η επανεκλογή του Ν. Μπεάζογλου και η επαναφορά του Δραπετσωνίτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Δήμου, κλείνοντας έτσι τη θλιβερή παρένθεση της σημερινής δημοτικής αρχής. Ο Ν. Μπεάζογλου αγωνιστής, με πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει και την προϊστορία και τη θέληση και τις ικανότητες να αντιπαλέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Ο Ν. Μπεάζογλου μεταξύ άλλων τόνισε: «Πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια πλατιά συσπείρωση πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα της Δραπετσώνας και της ΤΑ. Η Κίνησή μας, αντιπαλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια τις επιλογές και την τακτική της σημερινής διοίκησης, κατανοώντας την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή στο Δήμο μας όχι σαν ένα στενά παραταξιακό ζήτημα απευθύνθηκε και απευθύνεται σε προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες της πόλης μας, ανοίγοντας διάλογο μαζί τους. Διάλογο στα πλαίσια των αρχών της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους, διάλογο πάνω στα ζητήματα της ΤΑ και στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα της πόλης μας με στόχο την από κοινού πάλη για τα προβλήματα και την κοινή κάθοδο στις εκλογές». Και πρόσθεσε:

«Η μόνη και ουσιαστική συγκροτημένη λύση για τη Δραπετσώνα είναι η κίνηση μας. Οχι ότι δεν υπάρχουν και άλλες δυνάμεις και κάνουμε προσπάθεια να συνεργαστούμε. Με την πολύχρονη όμως ιστορία και δράση της έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη που εμπνέεται από οράματα και ιδανικά, τη χαρακτηρίζει ανιδιοτέλεια και η αγωνιστική στάση απέναντι στη ζωή και τα προβλήματα, έχει συνέπεια, αρχές και θέσεις και στηρίζεται αποκλειστικά στο λαό. Γιατί η κίνησή μας έχει συνδεθεί με ό,τι θετικό έχει προκύψει στη Δραπετσώνα».

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ο επί σειρά δήμαρχος Δραπετσώνας Μαρίνος Κοσκινάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου Δημήτρης Μουρίκης, η νομαρχιακή σύμβουλος Ελπίδα Παντελάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ανδρέας Ζαζόπουλος, ο Νίκος Σοφιανός μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης.

Ερώτηση:

-- Γιατί και πώς προωθείται το μοντέλο ΤΑ - επιχείρηση, δήμαρχος (νομάρχης) - διαχειριστής;

Απάντηση:

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους, που αντικειμενικά βρίσκεται πιο κοντά στο λαό, οι εκπρόσωποί του είναι άμεσα εκλεγμένοι από τον ίδιο το λαό. Οι κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενες τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά του, τον χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου.

Ολες οι λειτουργίες του εναρμονίζονται με τη λογική της ανταγωνιστικότητας, προσαρμόζονται στη δράση των νόμων της αγοράς. Σκοπός τους είναι η δημιουργία Οργανισμών ΤΑ πλεονασματικών, χωρίς ελλείμματα, και «αποτελεσματικών», λειτουργώντας με τη λογική της εμπορευματοποίησης, της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μπορεί να απαλλοτριώνει κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους των δήμων και να τους δίνει στο κεφάλαιο, στα ονομαζόμενα ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ανατίθενται αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά έργα, αλλά και η διαχείριση προστατευομένων περιοχών, π.χ., δασικών εκτάσεων, ακτών κλπ., στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω της ΤΑ ή χρησιμοποιώντας τη σαν προκάλυμμα. Παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση στις παραλίες του Σαρωνικού, που διάφοροι δήμοι θέλησαν να μπουν στην υπόθεση, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, από κοινού με άλλες επιχειρήσεις. Μέσα από την ΤΑ επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα αυτόν όπως π.χ., η επιδίωξη δημιουργίας πανεπιστημίων, η δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) έξω από τη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία κλπ.

Η ανάπτυξη και η παροχή αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων ανάλογων δραστηριοτήτων, γίνεται σε επιχειρηματική βάση. Ανάθεση έργων σε ιδιώτες, (π.χ. κατασκευή έργων όπως πάρκινγκ, πλατείες, χώροι άθλησης και αναψυχής, με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης), πληρωμή από τους δημότες για την παροχή σ' αυτούς τέτοιων υπηρεσιών. Το ίδιο γίνεται και με τους παιδικούς σταθμούς και με την παροχή άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες μεταφέρονται υποχρεωτικά από την ευθύνη του κράτους στην ΤΑ, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Οι παρεχόμενες γι' αυτούς τους τομείς υπηρεσίες πληρώνονται από τους δημότες.

Μεγαλώνει, επίσης, ο εναγκαλισμός της ΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο, η ανάθεση διαχείρισης σ' αυτό αρμοδιοτήτων και τομέων δράσης της. Η ΤΑ έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε απευθείας επαφή με τα όργανα της ΕΕ, και να αναλαμβάνει προγράμματα και «πακέτα» διαχείρισης της πολιτικής της - από τα κονδύλια για τα προγράμματα ανεργίας έως προγράμματα για μεγάλα έργα. Για να τα προωθήσει δημιουργεί εταιρίες διαχείρισής τους από κοινού με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιώντας τις συμβάσεις που συνάπτονται με ιδιώτες, τις προγραμματικές συμβάσεις, τις αναθέσεις αρμοδιοτήτων και κύρια τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, παρακάμπτουν τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια σε σχέση μ' αυτές τις αρμοδιότητες, οι οποίες υποκαθίστανται από τις συμβάσεις. Χρησιμοποιούνται, για να προωθείται πιο εύκολα η μερική απασχόληση, η περιορισμένη ασφάλιση, η ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, μέσω προσλήψεων και ειδικών αμοιβών για την εφαρμογή διαφορετικών εργασιακών σχέσεων σε εργαζόμενους του ίδιου ΟΤΑ. Είναι το κύριο όργανο εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ).

Τα ΤΣΑ εμφανίζονται σαν συνεργασία εταιρικού χαρακτήρα, στην οποία μετέχουν και φορείς της Αυτοδιοίκησης (Δημοτικές Επιχειρήσεις ή εταιρίες που έχουν συστήσει), ιδιώτες και τοπικοί παραγωγικοί φορείς. Η ύπαρξη Δημοτικής Επιχείρησης είναι αναγκαία για τη συμμετοχή ενός δήμου στα ΤΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στα ΤΣΑ αναγκάζονται να δουλεύουν καταρχήν με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με μισθό κάτω από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη πολλές φορές, με μερική απασχόληση.

Για την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δράσης προωθείται η τοποθέτηση μάνατζερ στο πλάι του δημάρχου και η επιβολή δεικτών αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας ως επιχείρησης.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Οι δημότες μπλόκαραν αυξήσεις της τιμής του νερού

Με την αποφασιστική τους παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χορτιάτη, την Τρίτη το βράδυ, κάτοικοι του δήμου, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών, υποχρέωσαν το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην πάρουν τελική απόφαση για νέες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές παροχής νερού και να παραπέμψουν το όλο θέμα στη Δημαρχιακή Επιτροπή για παραπέρα μελέτη.

Ο δήμαρχος, Θεόδωρος Χριστοδούλου, πιστός στην αντιλαϊκή πολιτική της ανταποδοτικότητας, ήταν προκλητικός στην παρουσίαση του θέματος και χαρακτήρισε «λογικές» τις προτεινόμενες αυξήσεις, που ξεπερνούν το 500%! Την ίδια στάση κράτησε και η πλειοψηφία των συμβούλων. Κάτω όμως από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τη σταθερή τους εναντίωση στην πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποχρεώθηκαν «να τα μαζέψουν» και να παραπέμψουν το όλο θέμα στη Δημαρχιακή Επιτροπή για να εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν και να υποβάλει γνωμοδότηση σε μελλοντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Χορτιάτη προτείνει τη διαμόρφωση των τιμών του νερού σύμφωνα με το τιμολόγιο της ΕΥΑΘ, να αποστέλλονται οι λογαριασμοί ανά τετράμηνο και όχι μια φορά το χρόνο, όπως τώρα, και να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για τοποθέτηση βαλβίδων εξαερισμού στους μετρητές του νερού.

Να σημειωθεί ότι με τις συχνές διακοπές στην παροχή νερού, που χαρακτηρίζουν το δίκτυο στα Δημοτικά Διαμερίσματα Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οι σωλήνες γεμίζουν με αέρα που αν δε γίνει εξαέρωση των μετρητών με την πίεση που εξασκεί ο αέρας γυρίζει τους δείκτες του μετρητή και δείχνει αυξημένη χρήση νερού, που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Ετσι οι κάτοικοι χαρατσώνονται και για νερό που δεν καταναλώνουν.

Συγκεντρώσεις παρατάξεων
  • Η «Δημοκρατική Δημοτική Κίνηση Σαλαμίνας» διοργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή 21 Απρίλη στις 11π.μ. στην καφετέρια «Φλαμίνγκο», Πάρκο Βουρκαρίου - Παραλία. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Σαλαμίνας Βασίλης Λεμπέσης.
  • Ο Βασίλης Δημόπουλος, θα ανακηρυχτεί υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, από τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα». Η ανακήρυξη θα γίνει τη Δευτέρα 22 Απρίλη, σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας και ώρα 7.30 μ.μ.

Οι ΚΟΒ Αγίων Αναργύρων καλούν την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 10 π.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ, σε συγκέντρωση με θέμα οι θέσεις του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ