ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ετοιμο» το Στρατηγείο του Βορρά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεπής ως προς την εκπλήρωση των διακηρύξεών της, ειδικά όσον αφορά τον πόλεμο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες, με τον πιο επίσημο τρόπο, αυτό που είχε αφήσει να διαφανεί ως πρόθεση: Να μεταφέρει τον πόλεμο και στη δική της επικράτεια. Τον πραγματικό, και όχι τον ψυχολογικό που διεξάγει χρόνια.

Χτες λοιπόν, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ρίτσαρντ Μάγιερς, ανακοίνωσαν την αναδιάρθρωση της δομής της κεντρικής αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης, κατά κύριο λόγο οργανώνοντας ένα νέο στρατηγείο για την άμυνα του αμερικανικού εδάφους, σε απάντηση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου(!), τόνισαν χτες πηγές του Πενταγώνου.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναδιαρθρώσει και θα εξορθολογίσει ορισμένες πτυχές της στρατιωτικής διοίκησης και θα αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ράμσφελντ. Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου τονίζουν πως οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός Στρατηγείου του Βορρά, που θα είναι υπεύθυνο για τη στρατιωτική αρωγή στις πολιτειακές αρχές για την άμυνα του εδάφους των ΗΠΑ.

Το νέο στρατηγείο αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στη χώρα, καθώς ο στρατός μέχρι σήμερα απαγορευόταν να συμμετέχει σε δραστηριότητες για τη διατήρηση της τάξης από το 1878, μετά την εμπειρία του Εμφυλίου Πολέμου. Η δημιουργία του νέου στρατηγείου υποδεικνύει ότι ο στρατός θα κληθεί να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, στην περίπτωση επίθεσης κατά του εδάφους τους με όπλα μαζικής καταστροφής.

Ειδικά, εξόν από το συνδυασμό του με τις πολιτειακές αρχές, το Στρατηγείο του Βορρά θα είναι υπεύθυνο για την προστασία και των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ, δηλαδή μεγάλου μέρους του Ατλαντικού και κυρίως του Ειρηνικού Ωκεανού, εάν αναλογιστεί κανείς πού βρίσκεται η Χαβάη. Θα είναι υπεύθυνο για τον εναέριο χώρο ΗΠΑ και Καναδά, όπως ακριβώς συμβαίνει και μέχρι σήμερα. Το Στρατηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει την έδρα του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, θα εξακολουθήσει να έχει την υπευθυνότητα για την εκπαίδευση και τις ασκήσεις των στρατευμάτων, αλλά του αφαιρείται η αποστολή της άμυνας του Βόρειου Ατλαντικού, καθώς και ο ρόλος του της υποστήριξης των ομοσπονδιακών αρχών σε περίπτωση επίθεσης, περιλαμβανομένων και αυτών με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Αυτά τα αναλαμβάνει το Στρατηγείο του Βορρά.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν «πραξικόπημα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, του οργανισμού που επιθεωρεί τα εργαστήρια, τα εργοστάσια και τα οπλοστάσια και εποπτεύει την εφαρμογή της συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, ο Βραζιλιάνος, διπλωμάτης καριέρας, Ζοζέ Μπουστάνι, θεωρείται από πολλούς αναλυτές και ειδικούς ως ένας άνθρωπος που έχει κάνει την τελευταία πενταετία περισσότερα πράγματα για την ειρήνη από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα του Βρετανικού Guardian, υπό τις οδηγίες του οι επιθεωρητές του έχουν εποπτεύσει την καταστροφή 2 εκατομμυρίων χημικών όπλων και τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων χημικών όπλων του κόσμου. Ο Μπουστάνι κατάφερε τα κράτη, που έχουν υπογράψει τη συνθήκη να αυξηθούν τα πέντε τελευταία χρόνια από 87 σε 145. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που τον Μάη του 2000, πριν ακόμη ολοκληρώσει την πρώτη του θητεία, επανεκλέχτηκε ομόφωνα για μια δεύτερη θητεία. Και ότι ο Κόλιν Πάουελ του έστειλε πέρυσι μια επιστολή για να τον ευχαριστήσει για το «εντυπωσιακό» του έργο.

Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν, τονίζει ο «Γκάρντιαν», αναφέροντας ότι ο άνθρωπος που όλοι συνέχαιραν για τις επιτυχίες του μετατράπηκε σε εχθρό του λαού. Τον περασμένο Γενάρη, χωρίς άλλη προειδοποίηση ή εξήγηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να ανακαλέσει τον διπλωμάτη, επειδή δεν του αρέσει ο «τρόπος διαχείρισης» του οργανισμού, απαίτηση που αντίκειται ευθέως στη συνθήκη των χημικών όπλων, που ορίζει ότι ο γενικός διευθυντής δεν μπορεί να ζητήσει ή να δεχτεί οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η Βραζιλία απέρριψε το αίτημα των Αμερικανών. Η αμερικανική κυβέρνηση κατήγγειλε τότε τον Μπουστάνι για «κακοδιαχείριση», «προκατάληψη» και «ατυχείς πρωτοβουλίες», και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Εν συνεχεία, οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής προς το πρόσωπό του. Την έχασαν.

Και τότε έκαναν κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της διεθνούς διπλωματίας. Συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο των κρατών - μελών με θέμα την αποπομπή του γενικού διευθυντή. Η σύνοδος αρχίζει την Κυριακή. Και αυτή τη φορά, είναι πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν αυτό που θέλουν, αφού οι εκβιασμοί ειδικά προς την Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τον «Γκάρντιαν», είναι κάτι παραπάνω από ωμοί. Ανάλογη στάση μη στήριξης προς τον Μπουστάνι έχει επιδείξει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εάν επιτύχει, θα είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος ενός διεθνούς οργανισμού αποπέμπεται με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια, κάθε άλλος διεθνής οργανισμός θα είναι ευάλωτος σε τέτοιες επεμβάσεις. Επιπλέον, θα αποκλειστεί με αυτόν τον τρόπο κάθε ειρηνική λύση για τα χημικά όπλα που διαθέτει το Ιράκ, και δε θα μείνει παρά η επιλογή του πολέμου. «Αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί ισοδυναμεί με πραξικόπημα», λέει ο Μπουστάνι. «Χρησιμοποιούν τη δύναμή τους, για να τροποποιήσουν τη συνθήκη για να αποπέμψουν τον γενικό διευθυντή. Αν τα καταφέρουν, θα απειληθεί ευθέως η ανεξαρτησία όλων των διεθνών οργανισμών. Και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση κατά του Ιράκ» ισχυρίζεται ο Μπουστάνι. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που θέλει ο Τζορτζ Μπους.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΗΠΑ
Ανοιχτή εμπλοκή

Από πρόσφατη συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία των Αμερικανών

Associated Press

Από πρόσφατη συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία των Αμερικανών
ΜΑΝΙΛΑ -ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-

Η είδηση ότι στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στις Φιλιππίνες - κάπου 680 πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ - δόθηκε το «πράσινο φως» να εμπλέκονται στις μάχες με την οργάνωση Αμπού Σαγιάφ στο νησί Μπασιλάν, έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους της Αριστεράς και των πολιτικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες που προειδοποιούσαν πως, με το πρόσχημα της «εκπαιδευτικής άσκησης», οι ΗΠΑ επεκτείνουν τον «αντιτρομοκρατικό» τους πόλεμο στη χώρα.

Οπως έγραψε στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Μανίλα Τάιμς», ο στόχος της κίνησης είναι να ασκηθεί πίεση στην Αμπού Σαγιάφ για να «απελευθερώσει» τους τρεις ομήρους, ένα ζευγάρι Αμερικανών και μια Φιλιππινέζα νοσοκόμα, που εξακολουθεί να κρατά, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη τύπου ο ναύαρχος Ντένις Μπλερ, διοικητής της Σάουθκομ (διοίκηση Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ).

Η εξέλιξη αυτή θεωρητικώς και σύμφωνα με όσα δήλωνε στις αρχές του χρόνου η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο ήταν «αδύνατη», καθώς ο ρόλος του στρατού των ΗΠΑ ήταν «εκπαιδευτικός». Οι μάσκες όμως μοιάζουν να πέφτουν... Οι ΗΠΑ ήδη μεταφέρουν οπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα συμπλέγματα των φιλιππινέζικων νησιών - περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών και βοηθήματα νυχτερινής κατόπτευσης.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» πάντως, επέλεξε να «δει» την εξέλιξη με άλλα φίλτρα, επιλέγοντας να μεταδώσει τις δηλώσεις Μπλερ με το σχόλιο πως «αρνήθηκε να επιβεβαιώσει» τη συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων στις επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ