ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Η επόμενη μέρα

Από τη συγκέντρωση στη Νάπολη

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στη Νάπολη
ΡΩΜΗ.--

Εμμονή. Είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, από τα πρώτα βήματα της ανάληψης της εξουσίας τον περασμένο Ιούνη. Εμμονή και στα μέτρα κατάργηση του άρθρου 18, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μια μέρα μετά τη συντριπτική επιτυχία της γενικής απεργίας.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ηγεσία των εργατικών συνδικάτων της Ιταλίας, που ανέμεναν ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αμβλύνει τις θέσεις της. «Μια κυβέρνηση που βγαίνει ανέπαφη από μια γενική απεργία που αντίστοιχή της δεν έχει γίνει στην Ιταλία εδώ και είκοσι χρόνια, είναι σίγουρα μια ισχυρή κυβέρνηση και δε θα υποχωρήσει», δήλωσε με τη σειρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι στην εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι περιμένουν πιθανώς μια συμβιβαστική συμφωνία και καλούν τις ενδιαφερόμενες πλευρές να λάβουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή την κυβέρνηση και τα Συνδικάτα. «Το μόνο που πρέπει να γίνει τώρα είναι πολύ απλό, είναι το ίδιο πράγμα που έχουν πει ο Πρόεδρος της Ιταλίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Να λάβουν όλοι θέσεις γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Ιλ Σόλε.

Τώρα το κυρίαρχο ζήτημα είναι τι ακριβώς θα γίνει, δεδομένου από τη μία πλευρά της συσπείρωσης του εργατικού κινήματος και της ριζοσπαστικοποίησής του, αλλά και από την άλλη πλευρά των θέσεων του Σέρτζιο Κοφεράτι, ηγέτη του μεγαλύτερου και χαρακτηριζόμενου ως «κόκκινου συνδικάτου», της CGIL, όπου «εξηγεί» τη στάση που θα κρατήσει το Συνδικάτο σε σχέση με τη νομοθετική αλλαγή της αγοράς εργασίας. Θέση ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 18 αλλά θετική όσον αφορά στην υποχρέωση προσπάθειας συμβιβασμού και στην εθελούσια διαμεσολάβηση...

«Κατάληψη» των κρατικών ΜΜΕ

Στο μεταξύ, ανήμερα της απεργίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός, έκανε άλλη μια κίνηση «ματ», καθώς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση διορίζει νέες διοικήσεις. Δεδομένου ότι ο Μπερλουσκόνι έχει τον απόλυτο έλεγχο της πλειοψηφίας των ιδιωτικών καναλιών, καθώς του ανήκουν, τώρα πια είναι σε θέση να ελέγχει δημοσιογραφικά και την ιταλική κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο διορισμός των νέων αρχισυντακτών είναι παραδοσιακά από τις πρώτες προτεραιότητες κάθε νέας κυβέρνησης, αλλά ο Μπερλουσκόνι «άργησε», φοβούμενος έναν ακόμη ξεσηκωμό. Μέρα της απεργίας, λοιπόν, όπου σίγησαν όλα, δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στη «Φόρτσα Ιτάλια», το κόμμα του Μπερλουσκόνι διορίστηκαν επικεφαλής στο TG1, το νέο δελτίο ειδήσεων της RAI, που ανταγωνίζεται το TG5, το αντίστοιχο δελτίο ειδήσεων του Canale 5 που ανήκει στον Ιταλό πρωθυπουργό. Η «Λέγκα του Βορρά» από κοινού με την Εθνική Συμμαχία, ανέλαβε τον έλεγχο της RAI2, ενώ δημοσιογράφοι από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αναλαμβάνουν τον έλεγχο των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση διατήρησε τον έλεγχο της RAI3, του μικρότερου κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τελεσίγραφο «εκούσιας παράδοσης» στη Χάγη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τρεις μέρες προθεσμία προκειμένου να παραδοθούν εθελουσίως στις γιουγκοσλαβικές αρχές και κατόπιν σ' αυτές του Δικαστηρίου της Χάγης (με αντάλλαγμα την υπό όρους «ελευθερία» μέχρι την έναρξη της δίκης), έδωσε χτες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε 23 Σέρβους και Σερβοβόσνιους πρώην αξιωματούχους, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

«Εάν δεν παραδοθούν με τη θέλησή τους, τότε θα εφαρμοστεί η διαδικασία: σύλληψη, κράτηση και... μεταφορά στη Χάγη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς.

Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το σημερινό πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και στρατηγό ε.α. Ράτκο Μλάντιτς. Ο κατάλογος αναφέρει τα ονόματα των ακόλουθων πρώην αξιωματούχων:

Ντραγκόλιουμπ Οζντανιτς, πρώην διοικητής του στρατού επί ηγεσίας Μιλόσεβιτς. Νικόλα Σαϊνοβιτς, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Μιλόσεβιτς. Βέσελιν Σλζιβάνκανιν, πρώην ταγματάρχης που κατηγορείται πως συνδέεται με τις εκτελέσεις Βόσνιων και Κροατών στο Βούκοβαρ το 1991. Μιροσλαβ Ράντιτς και Μίλαν Μρκσιτς, κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ της Κροατίας. Μίλαν Μάρτιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας. Μίλαν Λούκιτς και Σρέντογε Λούκιτς για βιαιοπραγίες κατά Βόσνιων στο Βίσεγκραντ. Βλαντίμιρ Κοβάσεβιτς, Μίλαν Ζετς, Στόγιαν Ζουπλίγιανιν, Ράνκο Τσέσιτς, Σάβο Τόντοβιτς, Γκόικο Γιάνκοβιτς, Μίταρ Ράσεβιτς, Ράντοβαν Στάνκοβιτς, Ντράγκαν Ζελένοβιτς, Ζέλικο Μέακιτς, Μομτσίλο Γκρούμπαν και Βίνκο Παντούρεβιτς.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου των 23 κατηγορούμενων από το δικαστήριο της Χάγης δε σημαίνει αυτόματα τη σύλληψη όλων αυτών, με δεδομένο το γεγονός πως οι γιουγκοσλαβικές αρχές αγνοούν τα ίχνη πολλών, με πρώτους τους Σερβοβόσνιους πρώην ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Οσο για τον νυν πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, Σέρβοι πολιτικοί παρατηρητές υποστήριζαν πως ενδεχομένως να υπάρξει εμπλοκή σε περίπτωση που δε θελήσει να παραδοθεί εθελουσίως, επειδή απολαμβάνει βουλευτική ασυλία...

Η αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας σ' αυτή την εξέλιξη ήταν, όπως αναμενόταν, οξύτατη. Ο Ζάρκο Ομπράντοβιτς, ανώτερο στέλεχος του κόμματος, αποκήρυξε τη μαύρη λίστα ως «μία σκανδαλώδη εκστρατεία κατά αθώων ανθρώπων». Η Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επέκρινε τη λίστα αποκηρύσσοντας επιπλέον ως παράνομο και σαν «μέρος που αντικατοπτρίζει την ουσία του κακού» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στη λίστα θα έμπαινε και το όνομα ενός ακόμη κατηγορουμένου: του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάικο Στοϊλίκοβιτς, που αυτοπυροβολήθηκε έξω από το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο την ημέρα ψήφισης του νόμου «συνεργασίας» με το δικαστήριο της Χάγης (περασμένη Πέμπτη) και που κηδεύτηκε προχτές στη γενέτειρά του, το Ποζάρεβατς της Ανατολικής Σερβίας.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντασης συνέχεια

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σε μια ακόμη ένδειξη της έντασης που εξακολουθεί να επικρατεί στις σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας, το Ισλαμαμπάντ κατήγγειλε χτες ότι «Ινδοί μυστικοί πράκτορες» απήγαγαν και βασάνισαν μέλος της διπλωματικής του αποστολής, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ».

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο διπλωμάτης Αλί Αμπάς«απήχθη, κρατήθηκε παράνομα και βασανίστηκε» από τουλάχιστον δέκα Ινδούς μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι μάλιστα - πάντα κατά το πακιστανικό ΥπΕξ - τον υπέβαλαν και σε «ηλεκτροσόκ». Το Πακιστάν διαμαρτυρήθηκε έντονα στις ινδικές αρχές για το επεισόδιο αυτό, κατέληγε η ανακοίνωση. Από πλευράς Ινδίας δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Επιδημία» παραιτήσεων λόγω Σρεμπρένιτσα...

ΧΑΓΗ.-

Και ο αρχηγός του ολλανδικού στρατού, στρατηγός Αντ φαν Μπαάλ υπέβαλε την παραίτησή του, χτες, ένα 24ωρο μετά τη σύσσωμη παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης του Βιμ Κοκ, μετά τη δημοσιοποίηση πορίσματος που επέρριπτε ευθύνες στις ολλανδικές αρχές για τη σφαγή Βόσνιων μουσουλμάνων στο θύλακα της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Την εποχή της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, ο 55χρονος στρατηγός φαν Μπαάλ ήταν δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του ολλανδικού στρατού.

«Παραιτήθηκε σήμερα. Από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση θεωρεί πως δεν μπορεί να έχει πλέον την αρχηγία του στρατού. Ανθρωποι στο Κοινοβούλιο και στον Τύπο ζητούν την παραίτησή του», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Αμυνας.

Ολα αυτά, βεβαίως, καθώς απομένουν ελάχιστες βδομάδες μέχρι τις ολλανδικές γενικές εκλογές της 15ης Μάη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ο τραυματισμός ενός Αμερικανού στρατιώτη που δέχτηκε πυρά στο πρόσωπο χτες έξω από το κτίριο του κυβερνήτη στην Κανταχάρ, στο Νότιο Αφγανιστάν, ήρθε να προστεθεί στα συνεχιζόμενα επεισόδια που επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν πολύ απέχει από το να έχει λήξει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται δηλώσεις του αντισυνταγματάρχη Ντέιβ Λέιπαν, εκπροσώπου του Πενταγώνου, ο στρατιώτης ήταν μέλος περιπόλου, ενώ οι αφγανικές αρχές απέκλεισαν την περιοχή και διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των υπόπτων.

Στο βορρά, σύμφωνα με Βρετανό εκπρόσωπο του στρατού, η βρετανική δύναμη κομάντος που ηγείται της νέας επιχείρησης καταδίωξης ανδρών της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν βρήκε παγιδευμένα πτώματα, εκρηκτικά και άλλα στοιχεία, αλλά δεν έχει συγκρουστεί με τον εχθρό «εδώ και μέρες». Ο εκπρόσωπος, Πολ Χαραντάιν, τόνισε ότι τα πτώματα είχαν παγιδευτεί «μετά το τέλος της επιχείρησης Ανακόντα».

Στο πολιτικό επίπεδο, η συζήτηση στο Αφγανιστάν επικεντρωνόταν στην άφιξη - που αναμένεται σήμερα, Πέμπτη - του πρώην μονάρχη Ζαχέρ Σαχ που συνοδεύεται από μια έντονη φημολογία περί «εσωτερικής σύγκρουσης» στην κυβέρνηση Καρζάι μεταξύ Τατζίκων και Παστούν. Δυτικοί διπλωμάτες είπαν στην πακιστανική εφημερίδα «Ντον» ότι ορισμένοι (Τατζίκοι) υπουργοί κινητοποιούν ενόπλους για να «ταπεινώσουν» τους Παστούν μοναρχικούς, αν και δημοσίως «καλωσορίζουν» τον πρώην μονάρχη στη χώρα. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν το φόβο ότι ο Σαχ«δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει» στη σκληρή μάχη που τον περιμένει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ