ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Αποκαλυπτικές συγκρίσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμείωτες συνεχίζονται οι δολοφονικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού -εξοπλισμένου σαν αστακού από τις ΗΠΑ κυρίως και την ΕΕ δευτερευόντως- στην Παλαιστίνη. Οι εκατόμβες των θυμάτων συνεχώς αυξάνονται, αλλά ούτε πέρασε από το μυαλό του Μπους, το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στρατιωτικών υλικών στο Ισραήλ.

Είκοσι οκτώ χρόνια κλείνει τον Ιούλη η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Είκοσι οκτώ χρόνια στο μισό νησί είναι εγκατεστημένα τουρκικά στρατεύματα, εξοπλισμένα με αμερικανικά όπλα, αλλά ποτέ δεν έβαλαν κάποιο θέμα οι εκάστοτε ένοικοι του Λευκού Οίκου.

Οπως διαβάσαμε, όμως, στα χτεσινά «Νέα», η Ουάσιγκτον απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως από την Κύπρο δύο μεταχειρισμένα στρατιωτικά ελικόπτερα διάσωσης, που έχουν διατεθεί από την Ελλάδα στην κυπριακή κυβέρνηση. Γιατί; Μα, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εφαρμόζουν εμπάργκο στρατιωτικών υλικών στην Κύπρο και, αφού τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν αμερικανική τεχνολογία, εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις.

Ολα κι όλα... Στα ζητήματα υπεράσπισης της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, κλπ., κλπ., δεν αστειεύονται οι ΗΠΑ...

Χωρίς όριο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Αρτα η πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη του Ν. Γλυνάτση, με ανυπόστατες κατηγορίες, από την πλειοψηφία του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. Μια δίωξη, η οποία στην πραγματικότητα οφείλεται στο γεγονός πως ο εν λόγω συνδικαλιστής και στέλεχος του ΚΚΕ αντιτάχθηκε και πρωτοστάτησε στους αγώνες για να μην περάσουν τα σχέδια της ελεγχόμενης από τις κυβερνητικές δυνάμεις διοίκησης του Συνεταιρισμού. Συνδικαλιστικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης έχουν ταχθεί αλληλέγγυοι στον Ν. Γλυνάτση. Ακόμη και η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει την ανάκληση της σχετικής απόφασης του ΔΣ.

Θλιβερή παραφωνία αποτελεί η στάση του γνωστού δικηγόρου Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος συμπαρίσταται στον «ΠΑΣΟΚο εργοδότη» και παρέχει τις υπηρεσίες του, για να επιτευχθεί η απόλυση του συνδικαλιστή από τη δουλιά του. Στάση, η οποία υποχρέωσε ακόμη και τον τοπικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σωτ. Στολτίδη, να δηλώσει: «Εκφράζω τη θλίψη μου, που βλέπω τον Μητρόπουλο, έναν εργατολόγο, ο οποίος ήταν δίπλα στους εργαζόμενους και ό,τι έγινε, έγινε από τους εργαζόμενους, να έρχεται να υποστηρίξει μια υπόθεση καθαρά συνδικαλιστική, με στενοχωρεί πολύ αυτό».

Τι να είναι, άραγε, αυτό που ωθεί τον κ. Μητρόπουλο σ' αυτήν τη στάση; Μήπως η ανάγκη για χρήματα; Η φιλοδοξία της δημοσιότητας; Μήπως ένας ιδιότυπος αντικομμουνισμός; Κάτι άλλο; Δε γνωρίζουμε. Ο,τι και να 'ναι, πάντως, σημειώνουμε το αυτονόητο: Σ' όλα υπάρχουν όρια.

Ούτε ένας

«Είναι ικανοποιητική η αύξηση του 5,4% που συμφώνησαν ΓΣΕΕ - εργοδότες;» Αυτή ήταν «η ερώτηση της ημέρας» στο χτεσινό «Βήμα», το οποίο δημοσιεύει και τις απαντήσεις έξι αναγνωστών του. Ε, λοιπόν, ούτε ένας δε δηλώνει ευχαριστημένος από την αύξηση, η οποία, βέβαια, δεν είναι 5,4%, αλλά αυτά είναι ...ψιλά γράμματα για το «Βήμα».

Φαίνεται, πως ο μόνος ικανοποιημένος σε όλη τη χώρα -αν εξαιρέσουμε τους κυβερνώντες και τους βιομήχανους- είναι ο Χρ. Πολυζωγόπουλος...

Ακόμη η γνώμη των επιστημόνων...

Απεργιακός ξεσηκωμός για το Ασφαλιστικό σήμερα και θυμηθήκαμε πως ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιήσει τη γνώμη τους οι ειδικοί επιστήμονες της διοίκησης της ΓΣΕΕ για την κυβερνητική χρηματοδότηση του συστήματος, όπως είχε πει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας. Εχουμε ξανασημειώσει την παρατηρούμενη δυστοκία κι έχουμε αναρωτηθεί πού να οφείλεται, αλλά καμία απάντηση δεν πήραμε. Οι μέρες, όμως, περνούν και η καθυστέρηση γίνεται όλο και μεγαλύτερη και ακόμη περισσότερο ανεξήγητη. Εκτός και οφείλεται, στην ...αδυναμία» των ειδικών επιστημόνων να «στηρίξουν» τη φιλοκυβερνητική στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ...


Ξεσηκωμός

Στο πόδι

όλη η εργατιά,

λάβα και φλόγα

η ματιά

και αντηχεί παντού

στους δρόμους

«όχι» τρανό

στους μαύρους νόμους.

* * *

Στο πόδι

ο κόσμος που μοχθεί,

η οργή του

δίκοπο σπαθί

κι η θέλησή του

σαν ατσάλι

ν' αντισταθεί

να δώσει πάλη.

* * *

Στο πόδι

η τάξη η «ταπεινή»,

γροθιά υψώνει

και φωνή,

έχει ξεσπάσει

κι όρκο δίνει

σκλάβα σ' αφέντες

να μη γίνει!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι πραγματικοί τρομοκράτες

Κάθε οικονομική ενίσχυση σε λαϊκά κινήματα, που παλεύουν εναντίον της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, αποτελεί ποινικό αδίκημα... Αυτό επικύρωσε χτες, στη βουλή, η κυβέρνηση με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΣΥΝ, οι οποίοι υπερψήφισαν τη διεθνή σύμβαση για την «καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Τα χρήματα, δηλαδή, που θα συγκεντρώνουν μαζικές οργανώσεις της πατρίδας μας, ως εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, προκειμένου να ανακουφίσουν λαούς που δολοφονούνται από την πολεμική μηχανή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη, άρα ποινικά κολάσιμη πράξη, αφού μπορεί να θεωρηθεί ότι χρηματοδοτούν τρομοκράτες!

Η εκστρατεία «κατά της τρομοκρατίας», ιδιαίτερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη, στην πραγματικότητα, είναι μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση, για την καταστολή των λαϊκών εθνικοαπελευθερωτικών και επαναστατικών κινημάτων, που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό. Την ίδια στιγμή που οι λαοί βαφτίζονται «τρομοκράτες», μια εξόφθαλμη τρομοκρατική πολιτική επίθεση από τους πραγματικούς τρομοκράτες, τους ιμπεριαλιστές, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τη βιώνουν στο πετσί τους οι χιλιάδες δολοφονούμενοι από τον ισραηλινό στρατό Παλαιστίνιοι. Τη γνωρίζει ο λαός του Αφγανιστάν. Την έζησε ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Τη γνώρισαν τα 1.000.000 παιδιά στο Ιράκ, που καταδικάστηκαν άδικα σ' έναν αργό θάνατο, λόγω του εμπάργκο. Για πάνω από 40 χρόνια, βιώνει τις συνέπειες του αποκλεισμού ο λαός της Κούβας. Ολοι αυτοί οι λαοί έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκράτες»... Οι αντιιμπεριαλιστές, οι πατριώτες, οι αγωνιστές όπου Γης χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συνεταίρους τους ως τρομοκράτες. Εχουν σαν στόχο μέχρι και αγωνιστές της αντίστασης, της αντιδικτατορικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ακόμη και στη χώρα μας, να τους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες», μόνο και μόνο γιατί αντιστάθηκαν. Εξάλλου, όπως ξεκάθαρα είπε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συγκεκριμένης σύμβασης, «σήμερα το τι είναι τρομοκρατία το ορίζει ο ισχυρός»! Οι ΗΠΑ, λοιπόν, δίνουν τον τίτλο!

Οι ιμπεριαλιστές κάνουν πολέμους, δολοφονούν ανθρώπους, ασκούν κρατική τρομοκρατία, μοιράζοντας τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, προωθώντας τα συμφέροντά τους. Παράλληλα, φροντίζουν να αντιμετωπίσουν και τις τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις, που καταδικάζουν την πολιτική τους, «χτίζοντας» νέα νομικά «οπλοστάσια», με «αντιτρομοκρατικούς νόμους», ενώ, την ίδια στιγμή, οι μυστικές τους υπηρεσίες οργανώνουν πραξικοπήματα, καθοδηγούν προβοκάτσιες και άλλες δολοφονικές τρομοκρατικές ενέργειες, που είναι ξένες με το λαϊκό κίνημα. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται να καταδικάζουν και να απαγορεύουν ακόμα και τη φραστική εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους λαούς...

Μπροστά στην εξελισσόμενη αντιδραστική πραγματικότητα. Μπροστά στην τρομοκρατική πολιτική τους. Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση, που εξαπολύει η «νέα τάξη», οι λαοί δεν έχουν άλλο όπλο, από το δικό τους μαχητικό, μαζικό κοινωνικοπολιτικό αγώνα, με τις μορφές πάλης που επιλέγουν οι ίδιοι. Οταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει με περίσσιο θράσος ότι «η τρομοκρατία πυροδοτεί τον κύκλο της βίας», για να καθαγιάσει τη βία του δικού τους πολέμου, οι λαοί μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στην κρατική τρομοκρατία σε κάθε χώρα, να δυναμώσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να συγκρουστούν με την πολιτική της βίας και του πολέμου, αλλά και με τις δυνάμεις που την ασκούν έως την οριστική ανατροπή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ